n  
 
Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Ricinträd


Synonymer Rieinusträd, ricinbuske, risinbuske, castorbuske, tyckefröträd
Botaniska namn Ricinus communis L. = Ricunus communis 
Engelska namn Castor plant, ricinus, palma christi
Andra namn Romanska språk
Arbor mirabilis, manus cici, manus Christi, palma Christi (nylatin), palma de Christo (italienska), rícino (portugisiska)
Nordiska språk
Ricinus (danska)
Asiatiska språk
Pi-ma-tze (mandarin = kinesiska), harwa (egyptisk arabiska)
Andra språk
Sesthamna, trixin, degen (fornegyptiska), sillikyprios, króton (grekiska), kiki (gammalegyptiska), Wonderbaum, Läusebaum, Zeckenbaum, Rizinus (tyska)

Besläktade Släktet Ricinus omfattar endast en art, ricinbusken.
Ej besläktade • Castoréum canadense = Bäver

Beskrivning • Träd - buske - ört: Flerårigt upp till 13 m högt träd i tropiska områden, flerårig 3-4 m hög buske i Medelhavsområdet, ettårig upp till 2 m hög ört i Sverige. Slät stam, vit nedtill och purpuraktigt röd upptill eller purpurröd hela vägen. Hela växten är glatt. Hela växten är också giftig.
• Rot: Lång tjock rot.
• Blad: Stora blad, upp till 20 cm tvärsvöver, på långa skaft, djupt handflikiga som lönnlöv, d.v.s. uppdelade i 5-10 tandade småblad, gröna på undersidan, mörkt grönröda på ovansidan, med röda nerver.
• Blomma (augusti-oktober): I stjälktopparna små grönröda blommor, skålformiga utan kronblad, samlade till långa vippor; anbblommor underst, honblommor överst.
• Frukt: Frukten som följer på honblommorna är en rund, valnötsstor kapsel, grön med mjuka taggar. Inuti har den tre rum med var sitt blankt frö som till storlek och form ibland beskrivs som uppsvällda fästingar, ibland som bönor. Det hårda och spröda fröskalet är silvergrått med prickar eller vackra marmoreringar i brunt, gult eller svart. Frökärnan är vit och fet.

Odling och bruk


Svensk ricinbuske (Ricinis communis)
- bladens ovansida

Skörd
• Buske (höst): Buskarna skärs av 5-7 månader efter sådd och får eftermogna i skjul. Torkas i sol varefter fröna avskiljs.
Växtförhållanden
Vill ha direkt sol och humusrik, väl bearbetad jord, rik särskilt på fosfor, och bra med fukt. Tål inte frost. Växer snabbt; i varmt klimat är den ofta ett ogräs. På solig plats kan den i Sverige bli en ettårig jätteört som kan behöva stöd, någon gång t.o.m. ett litet träd, men hinner inte bilda frön. Bra i kruka på balkong; sås inomhus i januari-mars.
• Förökas från frö. I Egypten sår man trädet nära bostaden eftersom det håller myggor borta.
Odling inomhus
Utmärkt på fönsterbrädan, utan element under. Sås i januari-mars.
Utbredning
• Amerika: Odlad i Kalifornien för olja, naturaliserad i USA.
• Asien: Odlad i stor skala i södra Asien. Vild i Indien.
• Europa: Vild och odlad. "Hos oss en mycket allmän ettårig trädgårdsväxt", meddelas i ett svenskt nyttoväxtlexikon 1910.

• Afrika: Vild och odlad i tropiska Afrika.

Växtdroger och beredningar

• Frö, stora springkorn (Semen catapotiae majoris, Ricini semen, Semen ricini): Svenska farmakopén upplaga 1-5 (1775-1817).
Ricinolja (olja)
Turkisk rödolja
(behandlad olja)


Historia


Svensk ricinbuske (Ricinis communis)
- bladens undersida

Namnet
Ricinus efter latin ricinus = ett slags ohyra, gnetter, syftande på frönas utseende, ricinum = fårhus, syftande på att de är fulla med ohyra, och senlatin ricinus = omogna mullbär. Ordet har släktskap med grekiska kiki = underbar buske, och gammalegyptiska kiki som är ett trädnamn. Av detta blev grekiska kikinon elaion = ricinolja, kikinusolja. Härav ricinbuske, i svenskan sedan 1891.
Communis = gemensam, vanlig, av latin communio = gemenskap.
• Namnet castor som finns i många europeiska språk är efter latin castur = ren, kysk. Ordet tros ha uppstått i Västindien på 17-1800-talen genom ett komplicerat språkligt missförstånd som inbegrep förväxling med en annan växt. Jämför castor = bäver, som man trodde snöpte sig själv.
Ursprung
Nordöstra Afrika, Indien.
Tidig odling
I Indien har busken odlats sedan åtminstone 500 f. Kr, i Egypten kanske så tidigt som 4000 f. Kr. Dess droger förekommer bland recepten i Eberspapyrusen från omkring 1550 f. Kr. På ett ställe har man samlat utvärtes recept med både rot, frön och olja:
 
Kunskap om vad man kan göra av ricinplantan, hittat i gamla skrifter, användbart för människan.
Krossa roten i vatten.
Lägg den på det lidande huvudet. Patienten kommer snart att känna sig lika bra som en som inte är sjuk.
Tugga lite av frukten med öl om patienten har why i ansiktet. Detta är för att bota sjukdom i magen på patienten. Frukten får håret att växa på kvinnor. Stöt den, gör en smet av den, fukta den med olja. Kvinnan ska gnugga huvudet med den.
Olja kan göras av frukten och smörjas in på en patient som lider av en hudsjukdom. Han kommer att bli som en som ingenting har hänt. Han skall smörjas i tio dagar, tidigt, så att sjukdomen försvinner. Verkligt effektivt, prövat miljontals gånger.
 
Grekland och Rom
De flesta antika författare som skriver om växter berättar om ricinbusken och dess olja i Egypten - i Grekland Herodotos, Theofrastos, Diodorus och Strabo, i Rom Dioskorides och Plinius. I Egypten så de den på stränderna av flodar och sjöar, berättar Herodotos (400-talet f. Kr.) men i Hellas växer den vilt. Också på Plinius tid (första århundradet) växte ricinbusken i Egypten och även i nuvarande Spanien.
Jona och ricinbusken
Från 700-talet f. Kr. är den konstiga berättelsen om Jona, som brukar avbildas sittande under en ricinbuske. Han har varit och predikat i Nineve, huvudstad i det assyriska riket som 722 f. Kr. erövrade kungariket Israel. Ja, han har omvänt Nineve så väl att Gud ångrat sig och inte förstört staden, vilket gör Jona mäkta förgrymmad. Han bosätter sig i en grotta och sitter där och tjurar. Gud låter en ricinbuske växa upp för att skugga honom, bara för att nästa dag låta den ätas upp av maskar och vissna. När Jona beklagar sig får han svaret:
 
Du ömkar dig över ricinbusken som du inte har haft någon möda med och inte har dragit upp, som kom till på en natt och förgicks efter en natt. Och jag skulle inte ömka mig över Nineve, den stora staden, där mer än 120.000 människor finns, som inte förstår att skilja mellan höger och vänster, och därtill djur i myckenhet!
  Ricinbusken är dock ett påhitt av bibelöversättare som spökat ända sedan 400-talet. Svenska Bibel 2000 översätter till det botaniskt korrekta kurbitsträd (Citrullus colocynthis) som är ett träd av gurk- och pumpasläktet.
 

Tyckefrön
I Sverige kunde fröna rätt länge köpas på apotek och användes bland annat som "tyckefrön" - man smusslade ner några frön i mat till någon vars kärlek man ville väcka. I Afrika idag är ricinfrön i maten en allbekant metod att göra sig av med barn. Fröna är också kända som kraftiga allergener.


Litteratur: Se t ex Botanica (2003), Corneliuson (2000), Ebbell (1937), Gentz och Lindgren (1946), Impecta (2004), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Lindgren (1918), Linell och Hylander (1955), Manniche (1999), Manniche (2006), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Pharmacopea suecica I (1775), Stodola och Volák (2000), Theofrastos (1916). Du ömkar dig...: Gamla Testamentet: Jona 4:10-11.
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/ricin.html
Datum: 2021 09 17 - Uppdaterad: 2009 07 5
Cookieinfo
Made with a Mac