Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Koriander


Och Israels barn kallade det manna. Och det liknade korianderfrö, det var vitt, och det smakade såsom semla med honung.
(Gamla Testamentet: 2 Mosebok 16:31)

Synonymer Kinesisk persilja, coriander, coriandar
Botaniska namn Coriandrum sativum L.
Engelska namn Coriander, Chinese parsley, Indian parsley, cilantro (USA)
Andra namn Romanska språk
Coriandre, persil arabe (franska), coriandolo (italienska), coriandro cilantro (spanska), coentro (portugisiska)
Nordiska språk
Koriander (danska), koriander (norska), kóríander (isländska), koriandri, korianteri (finska)
Asiatiska språk
Hu sui, yuan sui (mandarin = kinesiska), wuh seui, yuhn seui, yuen sai (kantonkinesiska), dhanyaka, dhania, kustumburi (sanskrit), dhaniya, dhania, hara dhania (hindi), kottamali (tamil), pak chi met, pak hom (thai), ngo (vietnamesiska), sona pentsom (tibetanska), kusbarah, kuzbarah (arabiska), kusbara (egyptisk arabiska), geshniz (farsi = persiska), kisnis (turkiska), gad, kusbara (hebreiska)
Andra språk
š3w, okhion (fornegyptiska), koriandron, koriannon (grekiska), koliandro, koriantro (nygrekiska), Koriander, Wanzendill, Wanzenkümmel, Chinesische Petersilie, Indische Petersilie (tyska), ketoembar, koriander (holländska), koriandur (bulgariska), kinza, kishnets (ryska), koriandro (esperanto)

Besläktade Släktet Coriandrum omfattar två eller tre arter beroende på vem man frågar.
Ej besläktade • Mexikansk koriander (Eryngium foetidum), eng. long coriander: Västindien, Centralamerika, Sydostasien. Bladen används på samma sätt.
• Vietnamesisk koriander (Persicaria odorata): Sysostasien. De färska bladen som matkrydda.

Beskrivning • Ört: Ettårig, upp till 1 m hög. Upprätt, fårad stjälk, förgrenad upptill. Hela växten luktar illa ("vägglöss") fram till mognaden, då den kan bli klibbig av utsvettad eterisk olja med frisk god doft.
• Rot: Köttig pålrot.
• Blad: Ljusgröna blad på skaft, nertill bredflikiga som på bredbladig persilja, högre upp på örten trådflikiga som på dill.
• Blomma (juni-juli): I de övre grenspetsarna skjuter blomskott ut som slutar i små glesa flockar av vita till ljusrosa-ljuslila blommor.
• Frukten: Frukten är en rund eller elliptisk i storlek som vitpepparkorn, med ljust rödbrunt skal som är ribbat av tio slingrande och tio raka åsar. Inuti finns ett frö som får sin friska apelsinlika lukt först vid mognad och torkning.
Odling och bruk Skörd
• Frön (augusti-september): Frön insamlas vid torrt väder. Plantan bär frö i alla mognadsstadier. Gröna frön är beska, mogna faller lätt av. Åtminstone en tredjedel ska ha mognat till gulbrunt men inte börjat släppa. Det kan alltså bli många skördeomgångar. Enklast är att klippa av hela blomhuvudet eller plantan och hänga på tork - strunta i om stjälkarna luktar illa; de torkade fröna blir annorlunda. Knyt en pappersbåse löst kring buketten så trillar fröna ner i den vartefter de mognar. Torkade frön behåller smaken i flera år.
• Blad: Bladen kan plockas allt eftersom och ätas färska eller så skördas alla på en gång när toppbladen börjar likna dill. Klipp av dem strax ovan jord. Ibland hinner nya komma innan blomningen. Väntar man för länge blir de osmakliga.
• Rot: Roten kan tas till vara samtidigt som de ovanjordiska delarna; den används som krydda i asiatisk mat.
Växtförhållanden
Kan hittas förvildad på avfallsplatser och annan kulturmark där det är varmt och vindskyddat. Helst vill den ha direkt sol men den klarar sig också i halvskugga. Lättodlad och snabbväxande på näringsrik, lucker och väldränerad jord men är svår att plantera om. Bra balkongväxt. I Sverige hinner fröna mogna om man sår tidigt. Plantan står grön länge på hösten och tål lätt frost.
• Förökas lätt genom frö (maj, höst); förkultivering behövs inte. Ofta kan man så i omgångar hela sommaren. Den självsår sig också lätt.
Koriander som biväxt
Blommorna ger stora mängder nektar och också lite pollen som samlas av bin.
Utbredning
• Europa: Förvildad i nästan hela Europa. Odlad i Tyskland, Bulgarien, Jugoslavien, Polen, Rumänien (stort exportland), Tjeckoslovakien, Ryssland.
• Sverige: Förvildad upp till Värmland - Uppland, i skyddade lägen ännu längre norrut. Lite odlas yrkesmässigt.
• Asien: Odlad i Thailand, Indien, Pakistan.
• Afrika: Odlad i Marocko (stort exportland), Nigeria.
• Amerika: Odlad i Mexiko, Argentina, USA.
Växtdroger och beredningar • Ört
• Frö (Fructus coriandri, Coriandri fructus): Officinella i Norden på 1900-talet.

Korianderessens (eterisk olja)

Historia


Koriander (Coriandrum sativum)
(Köhlers Medizinal-Pflanzen; 1887)
Namnet
Coriandrum efter grekiska koriandron, koriannon = koriander, bildat av koris = vägglus, syftande på växtens lukt och frönas form. Härav namnet koriander, i fornsvenskan före 1500-talet.
Sativum efter latin satus = så; alltså en sådd och odlad växt.
Ursprung
Norra Afrika, Östra Medelhavsområdet, västra Asien - Grekland, Egypten, Turkiet.
Asien
Omnämnd i sumerisk kilskrift (3000-1000 f. Kr.), indiska vedatexter (1000-500 f. Kr.), Gamla Testamentet (2000-1000 f. Kr.) och i kinesiska läkeböcker (kring år 0) då den odlades i riket. Malda frön ingår i många av dagens östafrikanska och asiatiska kryddblandningar som etiopisk berbere, indisk garam masala, thailändsk currypasta.
Egypten
Odlad i det forntida Egypten; växtrester har hittats i gravar. Fröna användes både som krydda och läkemedel. De förekommer i recept i papyrus Ebers (1550 f. Kr) och några frön följde ett par århundraden senare med i Tutankamons grav. Under första århundradet kom den bästa koriandern från Egypten enligt romaren Plinius.
Grekland och Rom
I Grekland användes koriander av de hippokratiska läkarna på 400-talet f. Kr. och örten beskrivs århundradet därpå av Theofrastos.
Från Rom finns både arkeologiska och skriftliga fynd. Plinius berättar omkring år 70 att den inte förekom vild utan bara odlad. Enligt Columellas trädgårdsbok "Om lantbruket" från samma tid kunde den sås två gånger om året, i början av september och slutet av februari.
Europa
Romarna förde örten norrut till Gallien och Britannien men som med så många andra kulturväxter försvann den efter romarrikets fall. 812 listades den i Capitulare, Karl den stores förordning om vad som skulle odlas på hans kungsgårdar i nuvarande Tyskland-Frankrike.
Norden
I Danmark har man gjort arkeologiska fynd av koriander från vikingatid (800-1000-tal) och i Skåne från tidig medeltid ((1000-1300-tal) men man vet inte om den varit importerad eller odlad på plats. Örten fördes norrut genom klosterväsendet, framför allt av tyska benediktinermunkar. I mitten av 1500-talet fanns fröna som krydda i Gustav Vasas kryddkammare. På 1940-talet odlades örten kommersiellt i Sverige.
Amerika
Koriander var en av de tidigaste örterna som togs från Europa till Amerika; 1682 fanns den odlad i trädgårdar i USA.
Koriander som mat
Romarna använde korianderfrön bl. a. för att konservera kött. I Europa på 15-1600-talen användes de i ölbrygd och kanderade frön lär ha varit den ursprungliga konfettin under karnevaler. Malda frön kan utgöra halva volymen i ett indiskt currypulver. I Sverige har fröna inte använts mycket som krydda, mest i bröd. Bladen har heller aldrig fått någon större användning som t. ex. i Asien där de används ungefär som persilja och i Latinamerika där de kan ingå i mexikansk guacamole.
Koriander som läkemedel
Romarna använde koriander både invärtes och utvärtes som läkemedel. Enligt Plinius var fröna utmärkta på bölder och sår och dessutom det bästa motgiftet mot den tvåhövdade ormen. Omkring år 1500 nämns koriander i en svensk läkebok (lagd utvärtes bra på blemmor) men nordiska läkeböcker har inte mycket att säga om växten. Det ansågs länge att den skadar förståndet. I svenska 1700-talsböcker varnas t. ex. för att bladen och fröna "fördärvar blod, gör en yr och galen" och berättas att "i Egypten och Spanien, där den blivit förtärd såsom ett hjärtstyrkande medel eller som sallad, har man märkt följder av fånighet". Linné hade hört att "fröna lagda under örngott fördriver vägglöss" och att koriander var "god för okyskhet".
Element och kvaliteter
Astrologiskt styrd av Mars och därmed Väduren (elementet eld, ledande kvalitet) respektive Skorponen (elementet vatten, fast kvalitet).
Enligt europeisk elementlära kall och torr (svensk läkebok ca 1500), inom ayurveda klassificerad som kylande och fuktgivande; den minskar alla tre doshorna (vata, kapha, pitta).

Litteratur: Se t ex Botanica (2003), Corneliuson (2000), Creasy (2000), Fries (1904) Gentz och Lindgren (1946), Green (1976), Hansson och Hansson (2002), Hewe (1984), von Hofsten och Bergkvist (1989), Impecta (2004), Juneby (1999), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Kirkevold och Gjessing (2004), Keyland (1989), Klemming läkebok 3 (1883-1886), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Lundberg (1960), Manniche (2006), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Neuendorf (1991), Neuendorf (2009), Nielsen (1991), Plinius bok 20 (1951), Podlech (1989), Seymour (1980), Stevenson (1979), Stodola och Volák (2000), Swahn (1996), Svanberg (1998), Theofrastos (1916).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 30). Den virtuella floran (2006 11 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/koriander.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2010 09 8
Cookieinfo
Made with a Mac