Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Växtdroger

Skörd och förvaring av blommor


Synonymer Blomma, bomställning
Farmakopénamn Flos/flores (singular/plural)
Engelska namn Flower, inflorescence
Andra namn Romanska språk
Flos/flores (latin singular/plural), fleur (franska), flore (italienska), flor (spanska)
Nordiska språk
Blomst (danska), kukka (finska)
Asiatiska språk
Huâ, huâhuì (mandarin = kinesiska), hana (japanska)
Andra språk
Blume (tyska)

Beskrivning Formen en enstaka blomma i skottets topp är sällsynt. Det vanliga är att blommorna är små och flera och ordnade i olika ställningar som ax, klasar, knippen, flockar, korgar etc. Efter torkningen ska de vara så spröda att de frasar mellan fingrarna. Färgen bleknar vanligen och ibland blir blommorna lite bruna men målet är alltid att de ska ha kvar så färsk färg som möjligt. Lukten måste vara den typiska för blomman. När det gäller rosor är t. ex. den röda Rosa gallica känd för att behålla doften mycket bättre än andra torkad.
Blomma (flos) Växtdrogen kan bestå av hela blommor eller delar av dem (som när man tar bort kalkbladen) eller delar av delarna (som saffransdrogen, bestående av pistillens märke). Ibland tar man bort blommans stjälk när sådan finns och ibland skördar man hela den blommande örten. Se startsidan för växtdroger för en latinsk ordlista med benämningar på de många växtdelarna!
Mått och vikt Torkade växters vikt och volym

Skörd av blommor • Årstid: Blommor skördas när de är nyutslagna, i Norden från april fram till september. Man bör inte vänta för länge eftersom doft, smak, färg och verkan försvagas ju längre hösten lider även om blommorna fortfarande är vackra. Normalt använder man bara fullt utvecklade blommor, men ibland tar man också med sena blomknoppar, som med johannesört och lavendel. För detaljer, se varje särskild växt.
• Tidpunkt: Blommor måste skördas i torrt väder. Undvik morgonen när dimma ligger kvar. Regn är bra - det sköljer blommorna rena från damm och insekter - men all fukt måste vara borta när de plockas. Förmiddag till eftermiddag efter några timmars solsken är bäst. Om det är luktämnen man främst vill ta vara på, väljer man den tid på dygnet då blomdoften är starkast - vanligen mitt på dagen. Nattdoftande växter skördas alltså nattetid.
• Plats: Undvik vägkanter och platser nära besprutade marker. Skövla inte hela bestånd; lämna alltid kvar för återväxten. Om ett vilt bestånd är litet, lämna det i fred. Fridlysta blommor är lysta i frid för att de hotas av utrotning!
• Tillvägagångssätt: Rör kronbladen så lite som möjligt vid avplockningen. Skador syns inte vid skörden men visar sig som missfärgning vid torkningen.
• Transport: Bevara blommorna så hela som möjligt under transporten. I plastkasse packas de för hårt och krossas och börjar svettas. Korg eller kartong är bättre.
Rengöring • Rensning: Sortera bort alla skadade, missfärgade och fläckiga blommor. Ibland tar man bort blomfodret (som med gullviva, där det kan tas bort eller behållas) eller allt utom bara kronbladen (ros). Från blomställningar med många småblommor (älgört) drar eller kammar man av de enskilda blommorna.
• Tvättning: Undvik att vattenskölja blommor. Om de är så dammiga, jordiga eller insektsangripna att det behövs, är det bättre att inte plocka dem över huvud taget.
Torkning 3-6 kilo färska blommor ger 1 kilo torkade. Det skiljer alltså rätt mycket mellan olika örter.
Rumstorkning
Rumstorkning kan ta allt från två dagar till ett par veckor beroende på blomsort, temperatur och luftfuktighet. Blommor är generellt svårtorkade - de tål inte ugnsvärme, men måste torkas snabbt för att inte ändra färg och förlora doft och andra egenskaper.
Torkrummet ska vara mörkt - solsken och annat ljus förstör både färg och innehåll. Det ska också vara luftigt och väl ventilerat, eftersom avgående fukt annars återgår till blommorna, som också ska samlas ihop så snabbt som möjligt efter torkningen eftersom de annars börjar ta upp fukt från luften - i båda fallen riskerar man mögelbildning. Vind är idealiskt liksom pannrum så länge det inte har oljelukt, trappor likaså eftersom de har bra luftcirkulation. Skjul med tak av trä eller asfaltpapp är torrare och därmed bättre än sådana med tak av korrugerad plåt. Man kan också torka i garderob, klädskåp och torkskåp med dörren på glänt och på varma ställen som ovanpå kyl, frys eller element. Källare - aldrig.
• Utbrett: Hela blommor eller delar av dem läggs ut på tyg eller otryckt och obehandlat, absorberande papper i mörkt och luftigt rum. Ju tunnare lager, desto snabbare torkning, bättre bevaring och mindre risk för mögel. Vänd ofta på blommorna. Också blommor på stjälk kan torkas (eftertorka dem sedan upphängda i knippen) men detta tar vanligen för lång tid för att bli bra.
• I glas: Mindre mängder torkas snabbt och lätt i glas. Lägg i ett dricksglas eller glasburk och låt stå i solen 2-3 dagar eller tills det är torrt.
Ugnstorkning
Ugnstorkning ger vanligen för hög temperatur som får fukt och eteriska oljor att avgå för fort.
• Var mycket varlig med temperaturen och lämna ugnsluckan lite på glänt så att fukt kan avgå. Börja vid 30-35° i ett dygn, sänk sedan temperaturen. Låt alltihop ta ett par dagar.
• Torkning i mikrougn rekommenderas inte för blomblad.
Torkollor
Proffs använder elektriska ollor men det blir för varmt för de flesta blommor. Om man har mycket växter kan man bygga en ursprungsmodell själv: Ugnsgaller, korgar eller nätramar upplagda över varandra ungefär som matbrickor i ett brickställ, men med större avstånd mellan brickorna för luftcirkulationen.
Utomhustorkning
Torkning utomhus
är en nödlösning om blommorna har skördats i fuktigt väder eller om sommaren varit solfattig. Det fungerar i Norden om skörden inte är för sen eller om hösten är varm och solig.
• Utsätt blommorna för sol = värme och vind = luftcirkulation.
Förvaring • Särskilt om det är doft man vill ta tillvara, bör man förvara blommorna så hela som möjligt så länge som möjligt och finfördela dem först när de ska användas.
• Låg rumstemperatur; idealiskt ett gammaldags (torrt) skafferi eller vind.
• Kärlet ska bevara blommorna mörkt och torrt. Papperspåsar, pappkartonger och trälådor rekommenderas ofta (de tar upp eventuell fukt), men enligt en del ska torkade växter lagras i sådana bara kortare perioder och längre tid i väl förslutna mörka glasburkar. Också om plåtburkar råder delade meningar. Om en sak är alla överens: Förvara aldrig direkt i påsar eller burkar av plast, som är för tätt och får växterna att svettas. Möjligen kan plast användas som ytterkärl runt papper som tar upp fukten och/eller med torkmedel (sådant i påsar som följer med en del livsmedel).
• Etikettera noga - efter några månader har man totalt glömt bort viktiga uppgifter som växt, växtdel, växtplats, insamlingsdatum och packningsdatum.
Hållbarhet
• Kontrollera med jämna mellanrum att blommorna inte angripits av mögel eller insekter. Släng om de ändrar färg eller doft. Smak och lukt av mögel går inte bort med ny torkning.
• Det vanliga är att man förnyar lagret varje år men rätt torkade och förvarade blommor kan hålla sig i ett par-tre år. Om det bara är utseendet man är ute efter, som till en del potpourrier, kan de bevaras ännu längre.
Beredningar • Vattenutdrag: Macerat, infusion, sällan dekokt.
• Glycerinutdrag: Glycerit.
• Alkoholutdrag: Tinktur.
• Oljeutdrag: Örtolja.
• Fettutdrag: Pomada
(med färska blommor).
• Andra extrakt: Eterisk olja, absolut.
• Torkade som de är för användning i luktpåsar, potpourri.

Litteratur: Se t ex Ahlmark (2001), Bondeson (1982), Culpeper (1976), Genders (1981), Gentz och Lindgren (1946), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Ljungqvist (2007), Nielsen (1991), Podlech (1989), Sahlin (1979), Stevenson (1979), Stodola och Volák (2000), Thomson (1980).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/drogblom.html
Datum: 2021 10 26 - Uppdaterad: 2010 06 28
Cookieinfo
Made with a Mac