Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Växtdroger

Skörd och förvaring av ved, bark och skal


Synonymer 1) Ved, trä
2) Bark, näver
3) Fruktskal, skal, fruktvägg
Farmakopénamn 1) Ligna, lignum
2) Cortex/cortices (singular/plural)
3) Pericarpium/pericarpia (singular/plural)
Engelska namn 1) Wood
2) Bark
3) Peel
Andra namn Romanska språk
1) Ligna, lignum (latin), bois (franska), legna (italienska), leña, madera (spanska)
2) Cortex/cortices (singular/plural latin), écorce (franska), corteza (spanska)
3) Pericarpium
/pericarpia (singular/plural latin), pelure, epicarpe (franska), bùccia, gùscio (italienska), piel, cáscara (spanska)
Nordiska språk
1) Ved (danska), puu (finska)
2) Kuori, kaarna (finska)
3) Skal, skrael (danska), kuori (finska)
Asiatiska språk
1) Zácâo (mandarin = kinesiska), ki (japanska)
2) Juhi (japanska)
3) Kawa (japanska)
Andra språk
1) Holz (tyska)
2) Rinde, Borke (tyska)
3) Schale (tyska)

Beskrivning Ved, bark och skal kommer vanligen från växters ovanjordiska del, med det gemensamma att de är ganska tjocka och alltså kan vara svåra att torka. Färdigtorkade ska de vara helt fuktfria, hårda till spröda och med så oförändrad färg som möjligt. Se startsidan för växtdroger för en latinsk ordlista med benämningar på de många växtdelarna!
1) Ved (lignum)

Ved är den inre delen av träds, buskars eller vedartade örters stammar och grenar som växer till och fortlever år efter år. Man skiljer på den yttre splintveden och den inre kärnveden som brukar ha mest doftämnen. En del specialformer förekommer som
Skalad och oskalad
När det är nödvändigt specificeras om veden (lignum) ska vara skalad eller oskalad, alltså med eller utan bark:

2) Bark (cortex) Det skyddande ytterskiktet runt både ved och rötter brukar bestå av åtminstone två lager: grov och tjock ytterbark och mjuk och tunn innerbark. Det är den senare som oftast används (inklusive till barkbröd).
3) Fruktskal (pericarpium) Med skal avses vanligen skal runt köttiga frukter (pericarpium). De är ovanliga i kosmetiska sammanhang men hårda nötskal och kärnskal kan används malda som peelingpulver. i kosmetiska och parfymsammanhang är citrusskalen de mest använda, där det vita innerskalet (albedo) tas med ibland, ibland inte; det gula (flavedo) oftast.
Mått och vikt

Torkade växters vikt och volym


Skörd
av ved, bark och skal
• Årstid: Bark skördas vanligen på våren. Fruktskal tas från mogna eller näst intill mogna frukter på hösten. De nordiska exemplen är få: på våren-försommaren ekens bark, på hösten nyponens skal. Vintertid kan man ta vara på citrusskal av importerad frukt. För detaljer, se varje särskild växt.
• Tidpunkt: Bark är den enda växtdrog som ska skördas i fuktigt väder; den släpper lättast från veden då.
• Plats: Det ingår inte i allemansrätten att skala bark av träd. Även när du fått lov, lämna små bestånd ifred. Passa på att ta från fällda träd.
• Tillvägagångssätt: Bark skalas av från unga stammar och grenar.
• Transport: Ved och bark tål packning och transport bra och kan t ex samlas i plastkassar.
Rengöring • Rensning: Rensa bort damm och skräp, sortera bort skadade och missfärgade delar.
• Tvättning: Bark kan behöva sköljas med kallt vatten. Tjocka och kraftiga delar skärs i mindre bitar för att underlätta torkningen. Citrusskal tvättas noga.
Torkning 2-3 kilo färsk bark ger 1 kilo torkad.
Rumstorkning
Torkrummet ska vara luftigt och väl ventilerat, eftersom avgående fukt annars återgår till växtdelarna, som också ska samlas ihop så snabbt som möjligt efter torkningen eftersom de annars börjar ta upp fukt från luften - i båda fallen riskerar man mögelbildning. Mörker är inte lika nödvändigt här som med blommor och blad. Vind är idealiskt liksom pannrum så länge det inte har oljelukt, trappor likaså eftersom de har bra luftcirkulation. Skjul med tak av trä eller asfaltpapp är torrare och därmed bättre än sådana med tak av korrugerad plåt. Man kan också torka i garderob, klädskåp och torkskåp med dörren på glänt och på varma ställen som ovanpå kyl, frys eller element. Aldrig källare.
• Upphängt: Trä upp bitarna på tråd - se till att det blir mellanrum mellan dem - och häng från krokar, tvättlinor, gardinstänger. Lite gasbinda löst över skyddar mot damm.
• Utbrett: Bitarna (citrusskal kan rivas) läggs ut på tyg eller otryckt och obehandlat, absorberande papper i mörkt och luftigt rum. Undvik att lägga i lager. Vänd ofta.
• I glas: Mindre mängder torkas snabbt och lätt i glas. Lägg i ett dricksglas eller glasburk och låt stå i solen 2-3 dagar eller tills det är torrt.
Ugnstorkning
Dessa kompakta växtdelar tål och kräver värme.
• Lägg på bakplåt vid upp till 50-60° i ett dygn, sänk sedan temperaturen. Låt alltihop ta ett par-tre dagar. Finhackade eller rivna citrusskal kan torka på 4-6 timmar. Var noga med att lämna ugnsluckan lite på glänt så att fukt kan avgå.
Torkollor
Proffs använder elektriska ollor. Om man har mycket växter kan man bygga en ursprungsmodell själv: Ugnsgaller, korgar eller nätramar upplagda över varandra ungefär som matbrickor i ett brickställ, men med större avstånd mellan brickorna för luftcirkulationen.
Utomhustorkning
Torkning utomhus kan fungera mycket bra eftersom dessa växtdelar i allmänhet tål ljus. En annan fördel är att man för barkdelar har hela den nordiska sommaren på sig...

• Utsätt delarna för sol = värme och vind = luftcirkulation.
Förvaring • Särskilt om det är doft man vill ta tillvara bör man bevara delarna i så stora bitar som möjligt så länge som möjligt och finfördela dem först när de ska användas, men här får man gå balansgång - stora bitar torkar långsamt och kan börja mögla innan de är torra.
• Låg rumstemperatur; idealiskt ett gammaldags (torrt) skafferi eller vind.
• Förvaringskärlet ska bevara rotdelarna mörkt och torrt. Papperspåsar, pappkartonger och trälådor rekommenderas ofta (de suger upp fukt), men enligt en del ska torkade växter lagras i sådana bara kortare perioder och längre tid i väl förslutna mörka glasburkar. Också om plåtburkar råder delade meningar. Om en sak är alla överens: Förvara aldrig direkt i påsar eller burkar av plast, som är för tätt och får växterna att svettas. Möjligen kan plast användas som ytterkärl runt papper som tar upp fukten och/eller med torkmedel (sådant i påsar som följer med en del livsmedel).
• Etikettera noga - efter några månader har man totalt glömt bort viktiga uppgifter som växt, växtdel, växtplats, insamlingsdatum och packningsdatum.
Hållbarhet
• Kontrollera ofta särskilt i början att bitarna inte har angripits av mögel eller insekter. Släng om de ändrar färg eller doft. Smak och lukt av mögel går inte bort med ny torkning.
• Rätt torkad och förvarad ved, bark och skal kan hålla sig i upp till fyra år, ved som ska användas till färgning eller till prydnad i potpourrier ännu längre så länge den hålls torr.
Beredningar • Vattenutdrag: Macerat (sällan), infusion, dekokt
• Glycerinutdrag: Glycerit
• Alkoholutdrag: Tinktur
• Oljeutdrag: Örtolja
• Andra extrakt: Eterisk olja, absolut, harts

Litteratur: Se t ex Ahlmark (2001), Bondeson (1982), Culpeper (1976), Genders (1981), Gentz och Lindgren (1946), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Ljungqvist (2007), Nielsen (1991), Podlech (1989), Sahlin (1979), Stevenson (1979), Stodola och Volák (2000), Thomson (1980).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/drogbark.html
Datum: 2021 10 26 - Uppdaterad: 2010 06 28
Cookieinfo
Made with a Mac