Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Aprikosträd


Synonymer Damaskusblomma, apricock
Botaniska namn Prunus armeniaca L. = Armeniaca vulgaris = Amygdalus persica
Engelska namn Apricot tree, apricock
Andra namn

Romanska språk
Abricotier (franska), albicocco (italienska), albaricoque (spanska), damasco (portugisiska)
Nordiska språk
Abrikos, aprikos (danska)
Asiatiska språk
Anzu (japanska),
xing ren (mandarin = kinesiska), mechmacha (arabiska), etsmisjmesj (hebreiska)
Andra språk
Aprikose, Aprikosenbaum (tyska)


Besläktade Släktet Prunus omfattar hundratals buskar och träd med stenfrukter som aprikos, persika, mandel, plommon, körsbär och hägg.
• Japansk aprikos (Prunus mume): Knotigt träd med liten frukt som saltas in till umeboshiplommon.
Persika
(Prunus persica)
Mandel (Prunus amygdalus) - se där för ytterligare arter av Prunus.

Beskrivning • Träd: 3-10 m högt, i odling lågt. Barken blir grov med åren. Kvistarna är rödtonade.
• Blad: Släta hjärtformade blad, sågade i kanterna, rätt lika rosenblad, upp till 8 cm långa, mörkgröna med röd ton, spricker ut efter blomningen.
• Blomma (vår): Vita blommor med rosaröd baksida kommer på bar kvist tidigt på våren.
• Frukt: Frukten (aprikosen) är plommonstor, rund till avlång, med sammetsludet skal, gult till orange, rött på solsidan, med sött, lite syrligt fruktkött. Inuti finns en tillplattad kärna (fruktsten), slät med djup fåra längs ena kanten; den lossnar lätt från fruktköttet. Innanför dess hårda skal finns ett mandellik frö.
Odling och bruk Skörd
• Frukt: Frukterna är mogna för skörd när inget grönt finns kvar på dem. I stordrift skördas de omogna. Ofta är de fortfarande omogna i butiken. Bäst chans att hitta fullmogna är i juni-juli då de sydeuropeiska kommer till Sverige. Fruktkärnorna används i livsmedelsindustrin.
Växtförhållanden
Aprikosträd behöver varmtempererat till subtropiskt klimat. Det vill ha fuktig men väldränerad jord, lätt, sandig och kalkrik. Dess ursprung är Centralasien med heta, soliga somrar och kalla vintrar (under 4°). Minusgrader är inget problem, en del sorter klarar sig vid ner till -40°. Det svåra är få de tidiga, ömtåliga blommorna att överleva - de skadas av vårfrost och blåst - och att bära frukt - inga svenska bin har vaknat när trädet blommar och temperaturen har sällan nått upp till de 5° som behövs för att blommornas pollen ska gro. I södra Sverige kan en del sorter klara sig i varmt och vindskyddat läge, t. ex. som spaljéväxt mot en södervägg.
• Förökas genom ympning på t. ex. plommonträd eller från frö.
Odling inomhus
Kärnorna kan sättas i kruka inomhus. För att få dem att gro, filar man ner det hårda skalet ordentligt så att vatten kan tränga in.
Utbredning
• Asien: Vilt och odlat i Centralasien och Mellanöstern, mest odlat i Iran, Pakistan, Syrien, Kina.
• Europa: Vilt och odlat i södra Europa, mest odlat i Turkiet, Italien, Frankrike, Spanien, Turkiet, Ukraina. Trädet kan klara sig i Sverige men ger sällan frukt.
• Afrika: Odlat i Algeriet, Marocko, Sydafrika.
Handel
Sedan 1990-talet är Turkiet och Iran de största producenterna men europeiska länder exporterar mest (Frankrike, Spanien, Italien). De största importländerna är också europeiska (Tyskland, Italien, Österrike, Schweiz) - färska aprikoser är svåra att transportera långa sträckor. Importen till Sverige på 1980-talet var 80 ton om året från Spanien och Italien; i juni-juli är de bäst. Fyra gånger mer torkade aprikoser (340 ton) importerades från Turkiet, Spanien och Kalifornien.
Växtdroger och beredningar • Frukt (Pruni armeniacae fructus)
Aprikoskärnolja (olja)
Aprikoskärnmjöl (fruktskal)
Bittermandelolja (eterisk olja) 

Historia

Namnet
Prunus = plommonträd, av grekiska prounos, proumnos med samma betydelse.
• Namnet aprikos, i svenskan sedan ca 1660, av franska abricot med samma betydelse. Ordet stammar från arabiska al-birquq = aprikos och latin praecox = tidigt mogen, egentligen använt om persika.
Ursprung
Asien - någonstans i området Armenien, Turkestan, Sibirien, Mongoliet och norra Kina.
Asien
Trädet ansågs förr komma från Mellanöstern; en del forskare har t. ex. menat att paradisets äpple var en aprikos. Snarare än att det odlades i Palestina 3000 f. Kr. och därifrån spreds österut till Kina, lutar man idag åt att det odlades i Kina 2000 f. Kr. och därifrån spreds västerut till Mellanöstern ett årtusende senare.
I Kina är aprikosträdet en symbol för blyghet och också för död. I en bevarad reserapport från ca 100 f. Kr. berättar det kejserliga sändebudet Zhang Qians bl. a. om hur han för aprikos- och persikoträdet till Baktrien (dagens Turkestan-Afghanistan) och i gengäld får vinrankan och vitlöken med sig hem.
Europa
Alexander den stores armé fann aprikosträdet i Armenien på 300-talet f. Kr. I Rom odlades det som nyttoväxt - både aprikos- och persikoträdet ska ha introducerats av fältherren och gourmeten Lucullus århundradet f. Kr. Under romersk tid spreds trädet till Egypten och vid vår tideräknings början hade det nått Italien och Frankrike. Från Italien infördes det till England runt år 1500. Linné beskrev det 1753.

Aprikoskärnor och mandlar är lika till innehåll och oljorna som pressas ur dem är svåra att skilja åt. Bakmassa av aprikoskärnor är en billigare variant av mandelmassa.


Litteratur: Se t ex Botanica (2003), Corneliuson (2000), Creasy (2000), Hansson och Hansson (2002), Henrikson (1992), Hylander (1975), Jönsson och Simmons (1992), Kilian (2007), Linell och Hylander (1955), Ljungqvist (2007), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995),Nilsson (2007), Seymour (1980).
• Åke Truedsson: Persikor och aprikoser i Sverige (Allt om trädgård 2001:4).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). FAO: Major food and agricultural commodities and producers (2008 04 26). FAO: Key statistics of food and agriculture external trade (2008 04 26).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/vaxter/aprikos.html
Datum: 2022 01 18 - Uppdaterad: 2010 06 12
Cookieinfo
Made with a Mac