Shenet

Växter Råvaror   Sök Forum Kontakt Hem
Litteratur

Tvålrecept


Äkta tvål och såpa
Bardey, Catherine
Making soaps and scents: perfumes, soaps, splashes and shampoos that you can make at home
(New York: Black Dog & Leventhal, 1999. ISBN 1-57912-059-8)
Att författarinnan är stylist i New York ska inte tala emot henne - det blev inget förlängt veckotidningsreportage utan en riktigt bra bok, tills man börjar skärskåda detaljerna. Här finns en hel del felaktiga uppgifter och felräkningar i recepten. Men man har kul i Bardeys sällskap och kan njuta av bilderna och inspireras av kapitlet om doftblandningar. Register, bra ordlista, webbadresslista, litteraturförteckning.
Cavitch, Susan Miller
The natural soap book: making herbal and vegetable-based soaps
(Pownal, Vt: Storey Communications, ca 1995. ISBN 1-88266-88-9)
Grundrecept på oljebaserade tvålar.  
Cavitch, Susan Miller
The soapmaker's companion
(Pownal, Vt: Storey Communications, 199?. ISBN 1-88266-88-9)
Grundboken för amerikanska hobbykokare. Här ges recept på kallrörd tvål, genomskinlig tvål, såpa, och info om ingredienserna.
Coney, Norma
The complete soapmaker: tips, techniques & recipes for luxurious handmade soaps
(New York: Sterling, 1996. ISBN 0-8069-4868-X)
Inte lika glättad som en del andra färska tvålböcker men inte heller pålitlig eller påhittig. Författaren är dåligt påläst men ligger i: kokar fettet själv och gör genomskinlig tvål med alkoholmetoden. Inga förtvålningstabeller; den som vill använda annat fett eller olja än de i recepten får rådet att "ta någon som är lik i konsistens och karaktär". Omvandlingstabeller för temperatur, vikt och volym, och av obegriplig anledning och mest detaljerad: längdmått. Alfabetiskt register.
Coss, Melinda
! The handmade soap book
(London: New Holland, 1998. ISBN 1-85368-807-X)
Om inte den här bokens bilder kan sälja tvålkokning som hobby så kan inget det. De flesta recepten bygger på margarin och animaliska fetter som ister och talg. Förtvålningstabell, förpackningstips och felsökningsschema. Webbadresslista, litteraturförteckning. 
Failor, Catherine
! Making natural liquid soaps: herbal shower gels, conditioning shampoos, moisturizing hand soaps, luxurious bubble baths, and more
(Pownal, Vt: Storey Communications, 2000 [1]. ISBN 1-58017-243-1)
Här handlar det om varmrörd såpa med kaliumhydroxid. Två grundmetoder ges och därefter många recept med olika oljor och fetter. Såporna färgas och parfymeras starkt och hälls på flaska och används som tvål eller schampo. Initierat och praktiskt om råvarorna. Förtvålningstabell och felsökningstips. Alfabetisk register, adresslista till amerikanska råvaruleverantörer, litteraturlista.
Failor, Catherine
Making transparent soap: the art of crafting, molding, scenting and coloring
(Pownal, Vt: Storey Communications, 2000 [2]. ISBN 1-58017-244-X)
Tvål varmrörs och görs genomskinlig med denaturerad alkohol - lätt att få tag på i USA - och beskrivs hur man bygger en tvålskärare av trä och pianotråd och en omrörare av en elektrisk borr. Tvålarnas möjliga hudirriterande eller allergiframkallande risker förbises med majestätiskt lugn. Även här ges vettiga råd om råvaror, förtvålningstabell och felsökningstips. Alfabetisk register, adresslista till amerikanska råvaruleverantörer, litteraturlista.
Hanaor, Ziggy och Woodcock, Victordia (ed.)
Making stuff : an alternative craft book
(London : Black Dog, 2006. ISBN 9781904772613)
Lite av varje finurliga kläder, smycken och inredningsdetaljer grejor av garn, papper, trä och plast samt ett lättföljt recept på kallrörd tvål.

Tvål av glycerintvålmassa
Andreassen, Marie och Jacobsen, Lisa
Tvål snabbt och enkelt
(Stockholm: Egmont Richter, 2000. ISBN 91-7709-347-X)
This was bound to come. Inte ett tvålrecept så långt ögat når utan allt om hur man gjuter in nallar, hjärtan, blommor, grodor, healingstenar, änglar, ankor och bokmärken i glycerintvålmassa. De kan också målas med akrylfärg -"denna teknik är bara aktuell när tvålarna skall vara ren prydnad".
Olderheim, Marit Linnebo
Gör din egen tvål
(Stockholm: Bergh, 2000. ISBN 91-502-1410-1)
Tips om hur man smälter glycerintvålmassa till färgglada och väldoftande tvålar. Också en del badsalter, badoljor och skumbad. Inspirerande bilder. Svensk utgåva av norska "Kreativ med såpe".
Salvesen, Anna och Andersen, Finn
Roliga tvålboken
(Gamleby: Artaromaförlaget, 2000. ISBN 91-973461-6-0)
Svensk variant stöpt (!) i samma form som föregående norska - båda utgivarna säljer glycerintvålmassa. Här har man byggt på med smekande massagekakor och fler badprodukter, därtill råvaruinformation och litteraturlista.

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/referens/litt-tvalrecept.html
Datum: 2021 09 26 - Uppdaterad: 2008 01 29
Cookieinfo
Made with a Mac