Shenet

Växter Råvaror   Sök Forum Kontakt Hem
Litteratur

Livsmedel


Salt, vinäger, oljor, vatten, alkohol, varulexikon... Och se även böcker om
Livsmedelsväxter
Vitaminer och livsmedelstillsatser - A, B, C, D, E-nummer


Hernek, Robert och Nordqvist, Bengt
Världens äldsta tuggummi: ett urval spännande arkeologiska fynd och upptäckter som gjordes vid Huseby Klev, och andra platser, inför väg 178 över Orust
(Stockholm: Riksantikvarieämbetet, 1995. ISBN 91-7192-981-9)
Titeln är missvisande, för de hundratals hartsklumparna med tandavtryck var inte den tallkåda som använts som tuggummi utan av björk och användes för att täta båtar. Det var sensationellt nog, för sådan harts kan inte bara samlas utan måste tillverkas och detta gjorde man alltså i Sverige redan på stenåldern för 9.000 år sedan.
Meidinger, Werner
Frisk och vacker med citron
(Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2000. ISBN 91-46-17615-2)
Matrecept med citron, skönhetsvård med citron, sjukdomar A-Ö som botas med citron. Källorna är amerikanska kokböcker från 1980- och 90-tal och tyska hälsoböcker från 90-tal.

Salt
Carlson, Gösta
Salt: om saltet genom tiderna
(Sävedalen: Warne förlag, 1999. ISBN 91-86424-95-5)
Saltets historia i Nordeuropa - inklusive Aralsjön - och dess användning i vardagslivet.
Kurlansky, Mark
Salt: a world history
(London: Cape, 2002. ISBN 0-224-06084-8)
Matskribenten Kurlansky beskriver inte bara saltets betydelse för livsmedelsförsörjning och matlagning utan ger också en exposé över dess kulturhistoria världen över. Alfabetiskt register, uttömmande litteraturförteckning. Finns även i svensk översättning: "Salt: en världshistoria".

Vinäger
Hellmiss, Margot
Naturligt frisk med äppelcidervinäger
(Stockholm: Wahlström & Widstrand, 1999. ISBN 91-46-17388-9)
Äppelcidervinäger i tysk läketradition - tillverkning, innehåll, användning invärtes, utvärtes och i matlagning. Ingår i en serie där man också kan hitta böcker om hur man blir levnadsglad med johannesört, frisk med vitlök, vacker med tea treeolja o.s.v.
Thacker, Emily
Boken om vinäger
(Canton, Ohio: Tresco, 1994. ISBN 1-883944-03-1)
Författad på engelska, översatt till svenska, stencilerad i Australien av amerikanskt förlag, distribuerad i Sverige av annat amerikanskt förlag. Första kapitlet: "Förbli ung för alltid". Dock inte riktigt lika ytligt som annat i denna genre; Ms Thacker har gjort ambitiös research i medicinska tidskrifter och verkar ha praktisk erfarenhet. Historia, tillverkning, matlagning, sjukdomar som kan botas med vinäger (de flesta).

Vegetabiliska oljor
Andersen, Finn
Guldet från växterna: vegetabiliska oljor och fetter för hudens skönhet, egenvård och välmående
(Gamleby: Artaromaförlaget, 2004. ISBN 91-974063-7-6)
Inledande kapitel om fetters tillverkning, kemiska uppbyggnad och verkan på huden, varefter beskrivs ca 40 oljor, fetter och vaxer som författaren säljer. Litteraturförteckning och register.
Ridgway, Judy
En bok om olivolja
(Stockholm: Wahlström, 1999. ISBN 91-32-32343-3)
Kort om olivoljeproduktion, därutöver en katalog över europeiska och amerikanska olivoljemärken. Ett hundratal oljor presenteras i ord och bild.
Vickhoff, Ture
Matolja som läkekonst
(Arboga: Textab förlag, 1985. ISBN 91-85516-27-9)
Att förlaget givit ut titlar som Legenden Mu, "boken om den sjunkna kontinenten Mu varifrån alla folk och alla religioner härstammar" behöver inte nödvändigtvis tala emot denna skrift. Här beskriver en pensionerad småländsk läkare sin upptäckt att linolsyrerik olja insmord på underbenen kunde förbättra dålig blodcirkulation och lindra eller t.o.m. häva många av de problem som därav följer. Svarsartiklarna som följde i Läkartidningen ges också.

Vatten
Emoto, Masaru
The hidden messages in water
(New York: Atria Books, 2001. ISBN 978-0-7432-8980-1, 0-7432-8980-3)
Japanen Emoto fryser vatten och fotograferar kristallerna sedan de utsatts för bra och dålig musik, vänliga och ovänliga ord, goda och onda tankar - gissa vilka kristaller som blir symmetriska och vackra och vilka som blir oregelbundna och fula. Självklart mycket ifrågasatt, och självklart har det uppstått en hel liten industri omkring (böcker, CD-skivor, vattenflaskor, glasunderlägg, klisterlappar med kristallmotiv..).
Hult, Anders
! Källan till vattnet: sanningar och sägner om vattnet i marken
(Stockholm: Gidlund, 1991. ISBN 91-7843-042-9)
Författaren, både geolog och etnolog, närmar sig vattnet från båda håll med respekt, allvar och humor. Här finns kapitel om vattnets mytologi i Norden, svenska brunnsorter och kurorter, grundvattens kvalitet, brunnsborrning och slagrutor, myndigheter som kan hjälpa en att hitta vattenkällor. Alfabetskt register, bibliografi.
Nordström, Anders
Dricksvatten för en hållbar utveckling
(Lund: Studentlitteratur, 2005. ISBN 91-44-03637-X)
Det mesta om svenskt dricksvatten: var det finns, vad det innehåller, hur det renas, hur det regleras av lag. Som bilaga Livsmedelsverkets föreskrifter och Socialstyrelsens allmänna råd om försiktighetsmått för dricksvatten. Litteraturlista.
Stattin, Jochum
Näcken: spelman eller gränsvakt?
(Stockholm: Carlsson, 1992. ISBN 91-7798-521-4. Upplaga 2)
Avhandling i folklivsforskning om hur man förhållit sig till sjöar och andra vatten i Sverige - avvaktande, minst sagt. De enda som badade var barn men inte förrän de lärts hur man "satte" näcken och andra farliga varelser.
Tillhagen, Carl-Herman
Vattnens folklore: sägen och folktro kring bäckar, älvar, sjöar och hav
(Stockholm: Carlsson, 1996. ISBN 91-7203-136-0)
Berättelser om vatten ur svenska folkminnesarkiv, inledda med en god introduktion till ämnet. Inte så mycket om användningen av vatten utan mer om de många väsen som bor i det och som måste blidkas innan vattnet används. Sakregister, ortsregister, personregister, litteraturlista.
Webster, Maud
Roms vatten från antiken till idag
(Lund: Historiska media, 2005. ISBN 91-85057-77-0)
Broar, akvedukter, badhus och fontäner i Rom. Som appendix förslag på promenader i vattnets Rom. Bara av fontäner finns det tusentals att se.

Alkohol
Elgklou, Lars
Helan & halvan : en bok om nordiskt brännvin
(Stockholm: Natur och Kultur, 1995. ISBN 91-27-04177-8)
Brett anlagd historik med kapitel som "Brännvinet kommer till Norden", "Folkmedicin och brännvin", "Ärans fält", "Samerna och brännvinet", "Brännvinskungarna", "Förbudens århundrade", "Ditt eget brännvin". Rikt och väl illustrerad. Litteraturhänvisningar till svenska, finska, danska och norska källor från 18-1900-tal.
Forbes, Robert James
A short history of the art of distillation: from the beginnings up to the death of Cellier Blumenthal
(Leiden: Brill, 1970)
Standardverk om destilleringskonsten från antiken fram till 1840, med betoning på alkoholdestillering, med kronologi ("The most important protanosists in the history of distillation") och ett par hundra illustrationer av allehanda apparater. Register, bibliografi. Nytryck av förstautgåvan från 1948.
Hamilton, Carl
Absolut: historien om flaskan
(Stockholm: Norstedt, 1995. ISBN 91-1-952472-2)
Som titeln säger mer om marknadsföringen av flaskan än om innehållet, och som sådan absolut fascinerande.
Helling, Stig
Från mjöd till martini: alkoholens historia i Sverige
(Stockholm: Norstedt, 1987. ISBN 91-1-873081-7)
Precis som titeln beskriver. Intressant och gedigen litteraturförteckning. Författaren är psykolog.
Odelberg, Wilhelm (red.)
Guldet i flaskan: historia kring starka drycker i Sverige: en skrift utgiven av Aktiebolaget Vin- & spritcentralens till femtioårsjubiléet 1967
(Stockholm: Vin- & spritcentralen, 1967)
Mer om vin än om sprit: svensk vinimport genom tiderna, stockholmska vinhandlare, flasketiketter, svensk punch, handelns utveckling efter andra världskriget samt en presentation av Vin- och spritmuséet som öppnade till jubiléet.
Swahn, Jan-Öjvind
Fil, fläsk och falukorv: svenska mattraditioner genom tiderna

(Lund: Historiska media, 2000. ISBN 91-88930-84-X)
Utmärkt brännvinshistoria i översikt; därtill läsvärt om bland annat potatis och svar på frågor som: Varförför heter fatet under kaffekoppen tefat?

Varulexikon och samlingar
Dalby, Andrew och Grainger, Sally
Den klassiska kokboken
(Stockholm: Alfabeta, 1998. ISBN 91-7712-730-7)
Livsmedelsråvaror, mat och matlagning i Grekland och Rom inklusive recept försiktigt anpassade till vår tid. Ursprungligen utgiven av British Museum. Register, litteraturreferenser.
D'Amico, Serge (red.)
Matguiden: mer än 1000 livsmedel från hela världen
(Köln: Könemann, 2000. ISBN 3-2890-4696-0)
Eurotrash: Någon sätter ett dussin text- och bildredaktörer att sammanställa textrutor och ateljéfoton, ut kommer en bok som passar överallt och ingenstans. Här var originalet franskt och översättningen till svenska gjordes från den engelska utgåvan. 5-10 faktarika rader om alla tänkbara livsmedel som frukter, grönsaker, nötter, spannmål, kryddor, oljor, animalier. Alfabetiskt register, inga källuppgifter.
Ejdestam, Julius
Samling kring bordet
(Stockholm: Rabén & Sjögren, 1976. ISBN 91-29-45405-0)
Kulturhistoria kring mat och måltider i Sverige - livsmedlen, rätterna och sederna kring dem. Register, källhänvisningar.
Hagdahl, Charles Emil
! Kokkonsten som vetenskap och konst: faksimilupplaga utgiven av Gastronomiska Akademien
(Stockholm: Bonnier, 1979)
Doktor Hagdahl, missionär i Sverige för det franska köket, gjorde kvinnlig kokkonst till manlig vetenskap. Kokboken utkom första gången 1879 och blev ett måste för alla matintresserade med stor tjänarstab. Denna utgåva är en faksimil av andra upplagan från 1896, 1.006 sidor omarbetade till det nya metersystemet. Kulturhistoria om råvarorna och tusentals komplicerade recept. Alfabetiskt register.
Hofsten, Bengt von och Bergkvist, Peter
Från jord till bord: vegetabilier i den svenska maten
(Stockholm: Brevskolan, 1989. ISBN 91-574-2394-6)
Lägesrapport från Statens livsmedelsverk och Sveriges lantbruksuniversitet om svensk växtodling och de flesta vegetabilier som används som mat i Sverige. Man får veta sådant som världsproduktionen av apelsiner, svensk fritidsodling av morötter, bästa sättet att lagra avokado, kemiska bekämpningsmedel vid gurkodling, onyttiga ämnen i jordnötter. Noggranna referenser, flerspråkigt alfabetiskt växtregister.
[Kooperativa Förbundet]
Varulexikon: livsmedel
(Stockholm: Kooperativa förbundets bokförlag, 1942. Upplaga 1)
(Stockholm: Kooperativa förbundets bokförlag, 1951. Upplaga 4)
Utförlig uppslagsbok och handledning "i första hand för dem, som inom detalj- och grosshandeln syssla med inköp och försäljning av varor". Beskrivning, egenskaper, användning, förpackning, handelsstatistik om allt från bakpulver till viltkött. Register.
Keyland, Nils
Svensk allmogekost: bidrag till den svenska folkhushållningens historia
(Stockholm: Carlssons, 1989. ISBN 91-7798-262-2)
Nils Keyland (1867-1924) växte upp i finnmarkerna i Värmland, hade läshuvud och blev på omvägar på 1890-talet insamlare av folklivsfakta för Nordiska muséet. Hans dubbelbok om allmogekost från 1919 räknas till den svenska matlitteraturens klassiker. Denna faksimil av båda delarna i en volym har förord av köksmästaren Tore Wretman och efterskrift av folklivsforskaren Jan Garnert. Utförliga register och litteraturförteckningar.
I: Vegetabilisk allmogekost: Om sädesslagen, vilda växter och kryddor, maträtter från nödbröd till surdeg, redskap och tillagningsmetoder i svenska landskap.
II: Animalisk allmogekost, brygd, brännvinsbränning och hemtobaksodling i nordvästra Värmland: Om värmländsk mjölkhushållning som smörkärning och ystning, slakt och köttberedning, dryckesberedning inklusive svensk brännvinshistoria.
Rinzler, Carol Ann
Food facts and what they really mean

(London: Bloomsbury, 1987. ISBN 0-7475-0283-8)
Ett hundratal livsmedel (Apples-Yoghurt) med näringsvärde, användningsområde, förvaring, tillagning, medicinskt bruk, interaktion med andra livsmedel och läkemedel. Amerikanskt original anpassat till Storbritannien. Alfabetiskt register, litteraturtips.
Sjöman, Elsa (red.)
Matlexikon: uppslagsbok i matkunskap A-Ö

(Stockholm: Medén, 1956)
"Praktiskt taget allt vad expertis som finns inom området har konsulterats, från museimän till delikatessaffärernas specialister och restaurangskolornas lärare" för att fylla de 4.000 uppslagsorden (recept, födoämnen, fackuttryck). Boken vill vara "ett ABC i allmän matkännedom och hoppas också fylla ett pedagogiskt behov i skolkök och restaurangskolor". Sålde nog bra vid dörrarna till 50-talets husmödrar och användes kanske också - mycket innehållsrik. Litteraturförteckning.

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/referens/litt-ravaror-livsmedel.html
Datum: 2021 09 23 - Uppdaterad: 2011 07 3
Cookieinfo
Made with a Mac