Shenet

Växter Råvaror   Sök Forum Kontakt Hem
Litteratur

Bad, hygien och hudvård


Se även böcker om
Recept hygien och kosmetika
Bad och badande
Bergmark, Matts
! Bad och bot: badet, vattenläkekonsten och kurorterna genom tiderna

(Stockholm: Natur och Kultur, 1959. Upplaga 1)
! Bad och bot: om vattnet som läkemedel och njutningsmedel
(Stockholm: Prisma, 1985. ISBN 91-518-1778-0. Faksimil av upplaga 2 från 1964)
Hippokratisk läkekonst i Askleipostemplen, storslagna badanläggningar i Rom, badstugor, mineralkällor och brunnsliv i Sverige och Europa, gudomliga ingripanden i Lourdes... Bergmark kan berätta. Samma bok med olika titlar.
Campsie, Jane
Bad
(Köln: Könemann, 2001. ISBN 3-8290-7927-3)
Japanerna badar för att "ägna sig åt kontemplation, återställa den själsliga balansen och återupprätta välbefinnandet", den skandinaviska bastun är "utformad för att kroppen ska kunna göra sig av med gifter och lindra nästäppa" och romarna var inte bara "medvetna om rosornas C-vitamininnehåll", utan "parfymerade sig med eau de cologne" dessutom. För den som vill ha mer sådant finns en hel fickboksserie betitlad Livsstil.
Croutier, Alev Lytle
Taking the waters : spirit, art, sensuality
(New York: Abbeville Publishing Group, 1992. ISBN 1-55859-219-9)
Tre avdelningar: The spirit of water (hav, floder, källor och andra vatten i myt, legend och rit), Taking the waters (bad och badande i kulturer över hela världen) och Water motifs in art (människa och vatten i målarkonst, på film och i musik). Rikligt och vacker illustrerad. Bibliografi, alfabetiskt register och A guide to the world's most exclusive spas, som listar ett femtiotal bad i Europa, Japan och Amerika men inte visar spår av att författarinnan växt upp i ett hus med hamam i Turkiet.
Grill, Peter och Levy, Dana
Furo: the Japanese bath
(Tokyo: Kodansha, 1985. ISBN 0-87011-601-0.)
Rikligt i text och bild om den japanska konsten att bada från äldsta tid till idag - hemma (furo), i badhus (sento) och heta källor (onsen). "A guide to Japanese hot springs" som avslutar boken listar och kommenterar drygt hundra av öarnas tusentals badkällor.
Kindblom, Inga
Badhus: bad och badande före 1950

(Stockholm: Riksantikvarieämbetet, 1995. ISBN 91-7192-966-5)
Inventering av varm- och kallbadhus byggda i Sverige före 1950: 88 st beskrivna i ord och bild med uppgifter om deras bevarandeintresse. Inledande badhistorik.
Rehnberg, Mats
Svenska gästabud från alla tider: en antologi om svenska mat- och dryckesseder

(Stockholm: Forum, 1963)
Här beskrivs julbad och ges 1664 års "Kungl. Majt:s stadga och påbud öfwer åtskillige Excessers och Oordningars afskaffande vid Rijksens Borgerskaps Trolofningar, Gästebudh, Barndoop och Begrafningar sampt Klädedräckter" som bl. a. riktade in sig på tidens överdådiga badfester inför bröllop.
Svensson, Per
Svenska hem: en bok om hur vi bor och varför
(Stockholm: BonnierFakta, 2002. ISBN 91-85015-02-4)
Hygienkapitel: "Med dubbelsängen i badrummet" om dagens badrumskult och "Löss och människor" om hårlusens återkomst.
Wright, Lawrence
Clean and decent: the fascinating history of the bathroom and the water closet and of sundry: habits, fashions and accessories of the toilet: principally in Great Britain, France and America

(London: Routledge & Kegan Paul, 1960)
Det började med en katalog skulle göras till en utställning på Olympia i London men intresset och arbetet växte. Resultat: en kulturhistoria från antiken till 1950-talet, skriven med engelsk glimt i ögat. Väl illustrerad. Bibliografi.

Hygien och ohygien
Bergman, Olle
Familjens handbok om fästingar, loppor och löss
(Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2003. ISBN 91-46-20080-0)
Huvudlöss på dagis, borrelia i markerna - rätt mycket har hänt sedan förra generationens handböcker om småkryp. Hur man får och blir av med fästingar, huvudlöss, flatlöss, vägglöss, loppor, skabbkvalster och springmask.
Edgren, Patrik A
Tvål, schampo & tandkräm : om varumärken som kommit och gått i Sverige under ett sekel
(Stockholm: Kemisk-tekniska leverantörförbundet, 2007. ISBN 978-91-633-0629-7)
En djupdykning i branschens arkiv och upp kommer en roande bildkavalkad 1874 ("Henrik Gahns äkta Aseptin-tvål") till 2005 ("Vill du ha ett vitare leende på bara sju dagar?"). Ytterligare arkivarbete och intervjuer med folk i branschen har resulterat i ett företagsregister med korta beskrivningar av drygt 100 företag, från helsvenska 1800-talsfirmor som Barnängen till dagens multisar som Unilever. Därtill historiska inledningar till de tre ämnesområdena, byggda på icke uppgivna källor - men vänta lite, ser inte det där tvålkapitlet märkligt bekant ut?
Eriksson, Thomas
Älskade pryl!: reklam- och prylhistoria för rekordårens barn
(Stockholm: Prisma, 1999. ISBN 91-518-3609-2)
Inledande om 1900-talets reklam och därefter om varor som industrimat, vitvaror, inredning, möbler, plastartiklar, hygienprodukter, leksaker.
Nordström, Ludvig
Lort-Sverige
(Stockholm: Kooperativa Förbundet, 1938)
"Måndagen den 25 april år 1938 startade jag i A/B Radiotjänsts lilla upptagnings- eller reportagebil ... från Stockholm för att efter en av Kgl. Medicinalstyrelsen uppgjord plan besöka 43 av landets provinsialläkare och med deras välvilliga bistånd söka skaffa mig en så allsidig bild som möjligt av bostadsbristerna på Sveriges landsbygd av idag." Radioreportagen och boken gjorde en skandal utan like. Här berättades om själsligt undermåliga som bodde i jordkulor, om löss som satt så tätt att man inte såg väggen och om hälsovårdsinspektörer med visioner om Villa-Sverige.

Hudvård
Hällqvist, Ulla och Fredman, Inger
Kosmetik: brevkurs
(Stockholm: Brevskolan, 1971. ISBN 91-46-20080-0)
"En brevkurs som ger varukunskap om olika kosmetiska preparat och samtidigt beskriver hur man använder dem för att känna sig fräsch och framhäva sin personliga stil", presenterar Ulla och Inger. Fyra innehållsrika kapitel (Hälsovården är grunden, Ren och fräsch, Make up och manikyr, Hårvård) med allmänna råd är tänkta som guide för personal vid sminkdisken. De håller fortfarande. Plus för de tidstypiska illustrationerna.
Ostrov, Ricki (red.)
Vårda din hud; behandling av våra vanligaste hudproblem
(Malmö: Egmont Richter, 2001. ISBN 91-7711-679-8)
Kapitel som "Din livsstil och din hud", "Din hud genom livet", "Vanliga hudproblem", "Pigmenteringsproblem", "Problem med solen". Problemen illustreras med ateljéfotograferade människor som definitivt inte har finnar eller fräknar, för att inte tala om basalcellscancer. Inte dåligt eller osakligt så vitt kan bedömas men omänskligt sterilt - den sorts likriktade eurotrash som sammanställs för omedelbar utgivning på tjugo språk och därför inte får innehålla några nationella egenheter.
Wärn, Karina Ericsson
Skönhetsbibeln: allt om smink - perfekt hår - proffsens hemligheter - tidsbokade ingrepp - skräddarsydd hudvård
(Stockholm: BonnierFakta, 2009. ISBN 978-91-7424-004-7)
Inte alltför hög stilettklack, inte alltför fotriktigt heller, utan chic med hjärnan kvar. Om lite av varje från fotvård till botox, med betoning på rengöring, smink och hårvård. En rad kosmetikamärken tackas men källorna uppges inte, men den beläste känner igen svenska böcker, magasin och webbsidor i texten. Författaren är modeskribent i bland annat Damernas Värld.

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/referens/litt-kroppsvard&hygien.html
Datum: 2021 09 23 - Uppdaterad: 2010 08 31
Cookieinfo
Made with a Mac