Shenet

Växter Råvaror   Sök Forum Kontakt Hem
Litteratur

Recept hygien och kosmetika


Se även böcker om
• Recept: Naturkosmetika
Bad, hygien och hudvård
Golbaek, Olga
Vi unga på fyrtio: vägledning i konsten att bevara eller återvinna ett fräscht och ungdomligt utseende
(Stockholm: Wennerbergs, 1957)
Den danska författaren gav också ut rådgivningsböcker med titlar som "Vi tonåringar". Här är målgruppen de lite äldre fruarna som får råd om gymnastik, hälsodrycker, rätt frisyr för ansiktsformen etc. och hur harmonin bevaras i äktenskapet ("försök aldrig genomtrumfa era åsikter"). Boken är tillräckligt gammal för att förlita sig på örtbaserade föryngringskurer och tillräckligt modern för att entusiasmeras av hormonkrämer och plastikkirurgi. Helst ska man praktisera sina skönhetsknep i  smyg:  "För övrigt är det ingen som märker, eller hör, att man - när man kommit i säng och ligger i mörkret - försiktigt tar lite närande crème eller hormoncrème ur en burk invid sängen och försiktigt stryker den omkring ögonen och på halsen."
Montez, Lola
The arts of beauty or Secrets of a lady's toilet
(New York: The Ecco Press, 1978)
En av otaliga receptböcker från 1800-talet, flitigt citerad av Corson - många av recepten är flera hundra år gamla. Damen sopar rent med män som gör sig roliga över kvinnors sminkande. "Och låt inte mannen ... kalla det fåfänga förrän han själv är så moraliskt ren och intellektuellt upphöjd att han föredrar att umgås med en ful begåvad kvinna hellre än med en stor och oslagbar skönhet med mindre intellektuella talanger. Alla kvinnor vet att det är skönhet snarare än geni som alla generationers män har dyrkat hos vårt kön." Själv var la Montez en firad skönhet och därtill både viljestark och begåvad, älskarinna till Liszt och Ludvig I av Bayern och en viktig maktfaktor i delstaten.
Pio, Marie
Damernas bok om skönhetsvård
(Stockholm: Bonnier, 1922. Upplaga 3)
Här får man bl. a. veta att alla parisiska damer nu mera sminkar sig fullt ut och att torrt hår inte bör tvättas oftare än en gång i månaden. Recepttips på salvor, välluktande påsar och fräkenvatten. Bemyndigad översättning av fru Betty Wagner, som per kommission också säljer Lait de rose från Paris, vars verkan på huden är enastående. 
Poucher, William A och Howard, George M
! Perfumes, cosmetics and soaps: with special reference to synthetics: 1-3
(London: Chapman and Hall, 1974)
Volume 1: The raw materials of perfumery (ISBN 0-412-1640-X. Upplaga 7)
Volume 2: The production, manufacture and application of perfumes (ISBN 0-412-10650-7. Upplaga 8)
Volume 3: Modern cosmetics (ISBN 0-412-10660-4. Upplaga 8)
Första upplagan utkom 1923 under titeln "Encyclopedia of Cosmetics and Perfumery" och vände upp och ner på den amerikanska kosmetikamarknaden - massor av recept blev för första gången allmän egendom och ledde till hejdlös pirattillverkning av kosmetika.
Thomssen, Edgar George
! Modern cosmetics: a practical handbook outlining the formulation and production of cosmetics as carried out by large and small volume producers: contains hundreds of up-to-date formulas in actual use
(New York: Drug & Cosmetic Industry, 1947. Upplaga 3)
Mastigt verk på nära 650 sidor där Thomssen lär ut kosmetikatillverkning till de mindre i branschen. Register, inga litteraturreferenser.
Tschechowa, Olga och Evers, Günter René
Evig skönhet: shönhets- och modehandlening: "Kvinnan utan ålder" omarbetad för skandinaviska förhållanden
(Uddevalla: Niloé, 1954)
Med personligt tilltal ("Kära läsarinna och väninna!") och tysk grundlighet går man här igenom hela batteriet - diet, gymnastik, manikyr, sömn, hormoner, färgval, kirurgi, rougetriangeln. En del recept ges och det ofrånkomliga 50-talsrådet: "Om ni har medfödd intelligens, visa den så lite som möjligt så att omgivningen inte chockeras, ty alla kloka kvinnor låtsas dumma."

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/referens/litt-hygienkosmetikarecept.html
Datum: 2021 09 26 - Uppdaterad: 2010 08 31
Cookieinfo
Made with a Mac