Shenet

Växter Råvaror   Sök Forum Kontakt Hem
Parfymfamiljerna

Chypresparfymer
Recept: Chypresdofter


Synonymer Skogsdofter, cypre, chipre
Engelska namn Chypres, chypre scents
Andra namn Romanska språk
Chypès (franska) 
Tradition Chypre är det franska namnet på ön Cypern söder om Turkiet, varifrån det tidigt kom många doftämnen. Redan före vår tideräkning koloniserade grekerna ön just för att få tillgång till klipprosen, vars harts labdanum tillsammans med harts från styrax och rot från citronella utgjorde den ursprungliga chypresparfymen. Korsfararna spred dofttypen i Europa på 1200-talet, då Richard I av England dessutom var kung av Cypern.
Ekmossan
Ett tag kallades alla dofter baserade på labdanum chypres men idag är ekmossan lika kännetecknande. Den torkade laven började användas som parfymämne på 1300-talet i cypriskt pulver som stoppades i luktpåsar. Skrået "handskmakare och försäljare av chyprespulver" fanns i Venedig redan 942.
Chypres idag
Den moderna chypresfamiljen föddes 1917 med Cotys parfym Chypre byggd på citrus, jasmin och ekmossa. Typen gillas av både män men damparfymerna dominerar; fler herrdofter finns i den träigare fougèresfamiljen.
Parfymhistoria
Beskrivning Chypres började som tunga och söta dofter av labdanum och ekmossa och men har under 1900-talet liksom fougèresdofterna blivit friskare. En toppnot av citrus som kontrasterar mot trä, mossa, skog och jord är typisk. Lite krydda finns alltid och ibland ett animaliskt inslag. En vanlig beskrivning är "skog efter en regnskur". Alltid hållbara.
Doftklassificering
Familjen chypresparfymer förekommer i det franska klassificeringssystemet men saknas i det amerikanska.
Innehåll

De tunga labdanum (söt och vaniljaktig) och ekmossa (jordig och rökig) är närmast obligatoriska. Spritsig toppnot, vanligen av citrus (ofta bergamott) gör att chypresdofterna ändå alltid har friskhet.
• Recept: Eteriska oljor i chypresdofter.
• Eteriska oljor efter dofttyp, t. ex. citrus.

Ersättning Det mesta som doftar i dagens parfymer är isolerade eller syntetiska kemikalier - 100 % i billiga parfymer, 70 % eller mer i dyra. Inte heller äldre parfymklassiker ser ut som de gjorde när de introducerades; undan för undan görs recepten om genom att de eteriska oljorna ersätts med kemikalier.

Friska chypres
- går över i den gröna och citrusfamljen.

Miss Dior
(Dior 1947)
Dior lanserade denna gröna chypre för unga kvinnor och tonåringar samtidigt med klädstilen New Look och båda blev sensationer. Grön toppnot (aldehyder, bergamott, galbanum, salvia), i centrum blommor (gardenia, irisrot, liljekonvalj, muskatellsalvia, nejlika, neroli, ros, jasmin), i botten ambra, ekmossa, labdanum, läder, patchouli, sandelträ, vetivert. Parfymen gjordes av Jean Carles och Paul Vacher, flaskan av Baccarat. Det svartvita pepitamönstret på asken och en del flaskor kom först 1950.
CK One
(Klein 1994)
"En av de första parfymerna med grönt te som tema", skriver en parfymskribent. "En liten eau de cologne utspädd med havsvatten, prydligt blandad och spetsad med en aning ananas", säger en elakare. Toppnot av ananas, bergamott, papaya och lite kardemumma. Mellannoten är en jasminblandning (jasmin, viol, ros, muskot). I botten ambra och fylliga syntetiska mysker. Lanserad som både erotisk och ren unisexdoft, svag nog att hälla på sig, "i återvinningsbar flaska". Nästan en ozondoft.

Blommiga chypres
Ofta aldehydrika. Se också blomparfymer och trädofter med chypresinslag.

Ma Griffe
(Carven 1946)
Träig och mossig chypre. Toppnot av aldehyder, galbanum, gardenia, muskatellsalvia, fräsch och lätt mellannot av blommor (jasmin, neroli, ros). I basnoten ekmossa, kanel, mysk, sandelträ, vetivert och vaniljtoner (benzoin, styrax).
Calèche
(Hermés 1961)
Sadelmakarfirmans första parfym. Mycket blommig (gardenia, irisrot, jasmin, ros, ylang-ylang); ibland sorteras den in i blomfamiljen. Friskheten kommer från mycket aldehyder och citrus (bergamott, citron, mandarin, neroli). Basnot av ekmossa, vetivert, animalier (ambra, mysk) och trä (ceder, sandel).
Héritage
(Guerlain 1970)
Den kryddiga och träiga herrdoften med det förpliktande namnet Héritage = Arv skapades av fjärde generationen Guerlain, Jean-Jacques. Det är en 70-talsdoft som står sig: rivstart med söt och mjukt pudrig vanilj uppiggat av bergamott, koriander och lavendel. Därefter ambra, cederträ, läder, patchouli och peppar. Som så många andra klassiker kan den idag köpas bara på plats i Paris; distributörerna har dragit in kraftigt på s.k. internationell distribution av allt som inte är årets bestsellers.
Aromatics Elixir
(Clinique 1972)
Den första parfymen som marknadsfördes med aromaterapeutiska argument - den lovade både lugn och stimulans. Frisk toppnot (aldehyder, apelsinblom, bergamott, citronverbena, kamomill, koriander, neroli, palmarosa, rosenträ, salvia), blommig mellannot (geranium, irisrot, jasmin, liljekonvalj, narciss, nejlika, ros, tuberos, ylang-ylang), träig basnot av av ekmossa, patchouli, sandelträ, vetivert. och animalier (mysk, sibet).
Diva
(Ungaro 1983)
Träig och mossig chypre med fruktton. Aldehyder, bergamott, mandarin, koriander i toppnoten, mellannotens blommor (irisrot , jasmin, narciss, nejlika, ros) kryddas med kanel. I basnoten ekmossa, patchouli, sandelträ, vetivert och animalier (ambra, mysk, sibet).

Fruktiga chypres

Mitsouko
(Guerlain 1919)

 

Denna fruktiga chypre skapad av tredje generationen Guerlain, Jacques, var den första i en lång rad friska mossliknande dofter. Den gammaldags flaskan gjordes av Baccarat. Endast tio doftingredienser, bland dem den fruktiga "persikoaldehyden" C14 som här användes första gången. Denna och bergamott utgör toppnoten. Mellannoten är kryddigt blommig (ros, jasmin, syrén, ylang-ylang), Basnoten (ambra, ekmossa, kanel, labdanum, patchouli, vetivert) är träig och med tydlig ton av vanilj. Shalimar som kom ett par år senare från samma firma är rätt lik men brukar räknas till orientdofterna.
Femme
(Rochas 1944)
Fruktig chypre. Marcel Rochas for till Grasse och hittade doften hos den berömda näsan Edmund Roudnitska - så kunde det gå till på den tiden. På grund av råvarubristen tillverkades bara ett litet parti och ett begränsat antal flaskor placerades hos kändisar som hertiginnan av Windsor och baronessan Rothschild. När parfymen kunde lanseras i större skala 1946 var den redan berömd. Toppnot av bergamott, citron, rosenträ och massor av frukt - aprikos, persika, plommon, bl. a. med samma persikoaldehyd C14 som i Mitsouko. Blommigt hjärta (eternell, irisrot, jasmin, ros, ylang-ylang) kryddat med kryddnejlika. I basnoten ambra, ekmossa, läder, mysk, patchouli, sandelträ, sötat med benzoin och vanilj. Rochas formgav flaskan - efter Mae Wests kropp, sägs det - som sedan gjordes av Lalique.
Champagne, Yvresse
(YSL 1992)
Mycket fruktig blomblandning med lätt toppnot av anis, nektarin och pepparmynta. Mellannot av irisrot, ros, koriander och lycheefrukt. I botten ekmossa, patchouli, sandelträ, vetivert. Sophia Grosjman var parfymör. YSL hade köpt rätten till namnet av Caron som registrerat det redan 1942 men sedan dess hade en del hänt på immaterialrättens område - och på champagneindustrins, som blivit bra mycket styvare i korken. Namnet Champagne fick bytas efter en segsliten rättegång.

Animaliska chypres
Ganska många både herr- och damparfymer, ofta med läder i botten och kan då kallas läderchypres - se läderfamiljen.

Chypre de Coty
(Coty 1917)
Detta var banbrytaren från parfymhuset Coty (1904-) som satte standarden för chypresdofter för många år framåt och också den första parfymen som slog igenom som "sexig". Toppnot av citrus (bergamott, citron, apelsin, neroli, geranium), sedan jasmin och ros, sist ekmossa, allt mot en bakgrund av patchouli, vetivert, kumarin, vanillin, labdanum, sibet och mysk som tillsammans ger en kryddig och pudrig doft. Inte lätt att få tag på idag, om det går alls.
Jolie Madame
(Balmain 1953)
Läderton med trä, mossa och mycket blomma: irisrot, neroli, jasmin, tuberos, syrén. Toppnot av bergamott, gardenia, koriander, malört, neroli. Basnot av ekmossa, patchouli, vetivert och animalier (bävergäll, läder, mysk, sibet).
Cabochard
(Mme Grès 1958)
Pudrig läder, vilket gjorde sensation vid en tid då alla damparfymer var aldehydiska blomdofter av typen Chanel No 5. Frisk toppnot (aldehyder, citrus, galbanum, tonkaböna), blommig mellannot (geranium, irisrot, jasmin, ros, ylang-ylang) och grön och träig mossbas (ekmossa, patchouli, vetivert). Därtill ett orientaliskt inslag av kryddor, läder, tobak och aningen bävergäll och mysk.

Litteratur: Se t. ex. Aftel (2003), Barillé och Laroze (1995), Boman (1986), Day (1979), Fischerström (1968), Girard-Lagore (2001), Irvine (1995), Jones (2010), Kennett (1975), Müller och Lamparsky (1991), Schnitzer (1985), Thompson (1928).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/referens/famchypresdofter.html
Datum: 2021 09 17 - Uppdaterad: 2010 09 24
Cookieinfo
Made with a Mac