Shenet

Växter Råvaror   Sök Forum Kontakt Hem
Skönlitteratur

Ramona i Napoli


 

       Innan hon ens hunnit till slutet av Via Vecchia Poggioreale - och det ska sägas att det inte var någon lång gatstump - hade det bildats en svans av karlar och pubertala gossar bakom henne, precis som tjänarna och drängarna på godset brukat flockas. Hon hade på intet vis förlorat sin tjuskraft - tvärtom, här på de trånga gatorna i staden verkade doften intensifieras än mer; på landet fördes den vidare kring av vindarna.
       Naturligtvis kunde en så stor stad som Napoli uppvisa de mest skiftande nasala former. Den örnlika, den romerska, den knöliga, den smala, den svällande, den krokiga, den brutna, den böjda, den intryckta, den sluttande, den stora, den lilla och så den mittemellan. Alla fanns de representerade i den hop som nu följde Ramona, och alla kämpade de mot närmsta granne för att uppfånga så mycket som möjligt av den förhäxande aromen.
       Trakten genljöd av ett mäktigt, sniffande ljud när så många näsborrar fladdrade energiskt. Staden hade aldrig bevittnat något liknande. Näsornas ägare blev vindögda av extas när de skådade drömkvinnan, haremsdamen, källan till outsinlig njutning som den lilla doftslinga de lyckades sniffa till sig verkade lova dem.
       Ramona var nöjd över att hennes dragningskrft verkade obruten, men för första gången blev hon lite skärrad av hela fenomenet. Dessa män var främlingar. De var alls inte välbehanta koherdar eller plöjare som hon kunde platta till med några väl valda förolämpningar.
       När hon stegade iväg längs gatan i den riktning hon trodde att centrum låg, orsakade hon trafikstockningar. Tutandet och skrikandet växte till fullständigt öronbedövande ljudnivåer när vagnar och kärror bara stannade och blev stående. Ryttare trängde sig fram, och till och med hästarna kastade med huvudet och skriade kusligt. De var förbryllade av denna doft som de aldrig tidigare förnummit men som, någonstans i deras utvecklingshistoria, varit ett välbekan inslag för de förfäder som galopperat vilt på stäpperna. Hundar vädrade i luften ända upp till tre kvarter bort, och satte kurs på Ramona. Skällandet och ljudkakofonin sammantagna var outhärdligt.
Lily Prior: Nektar : en roman om dofters lockelse (engelska originalet 2002)


© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/referens/citatramona.html
Datum: 2021 04 15 - Uppdaterad: 2009 06 10
Cookieinfo
Made with a Mac