Shenet

Växter Råvaror   Sök Forum Kontakt Hem
Skönlitteratur

Burfågeln


 

       Burfågeln är runt femtio och borde ha en air av bedagad skönhet omkring sig. Yvonne har ofrivilligt sett en bild från hennes ungdom som hon av någon anledning bär i plånboken. Tidigt sjuttiotal kanske. En grekisk gudinnas drömmande ansikte, en vacker kvinna som tror på sin framtid och kärlekens makt. Idag är det ansiktet kuvat, förkrympt till en nästan religiös mildhet. En lidande madonna, tänker Yvonne. På vissa ställen lyser hårbotten igenom som på gamla gummor. Eller är det kanske hårtussar som slitits loss med våld?
       I tio år har hon haft Burfågeln som kund. Egentligen vet hon inte mer nu, hon har varken träffat eller sett maken, och Burfågeln har inte med ett ord bekräftat vad Yvonne tror. Insikten kom en dag från oväntat håll, då Burfågeln visade upp sig med en mild men synlig blåtira runt ena ögat, dold bakom solglasögon. På den tiden godtog Yvonne hennes förklaringar. Hon hade gått in i ett klädstreck.
       När hon tänker på det skms hon. Hur kunde hon vara så naiv? Så länge. Det var Jörgen, ordningsvakten, som kom fram till henne efteråt. Först hade de småpratat och skämtat som vanligt, sedan utan förvarning:
- Tro mig, jag vet vad det där handlar om.
Yvonne hade tittat undrande på honom. Han skakde på huvudet och betraktade henne.
- Vad sa hon: att hon gått på en dörr, trampat på en kratta, snubblat över badkarskanten? Det är så genomskinligt, eller hur?
- Vem pratar du om?
- Damen med blåögat som just gick.
       Hon minns hur ställd hon blivit. Det han påstod var som det enkla självklara svaret på en förment olösbar gåta. Hugget över den gordiska knuten. Men hur var det möjligt att han, en varuhusvakt i beige basker, med batong i bältet och Eccoskor, kunde se där hon själv varit blind?

ITony Samuelsson: En grind av mörker (2004)


© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/referens/citatburfageln.html
Datum: 2021 04 15 - Uppdaterad: 2009 09 7
Cookieinfo
Made with a Mac