Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Hudläkemedel

Medel på vårtor och förhårdnader


Måne, måne, ta mina vårtor, och ge dem åt dem som inte har!
(Finsk ramsa mot vårtor)

Tradition

Det har varit en rätt allmän åsikt i hela Norden att man får vårtor av kokvatten efter ägg och av att räkna andras vårtor. Man kunde också ha blivit biten av en mygga som just bitit en av de underjordiska. Av det fick man ont blod, som orsakade bland annat vårtor. För att få bort dem har man lagt på örter, frukter och grönsaker, rått kött (i Skottland helst stulet), fårskit i ättika och det egna blodet. Äldre människor kan fortfarande tipsa om hästsvett (Norge) och saliv (Sverige), och då ska det liksom i övriga Europa vara "fastande spott", d.v.s. morgonspott innan man ätit något.
Plinius tips
I Plinius naturhistoria från första århundradet ges följande råd: Den tjugonde måndagens natt går man ut på landet och lägger sig på marken. Man tittar stadigt på månen medan man sträcker armarna över huvudet. Vad helst man då får tag på, det gnuggar man vårtorna med. (Har man tur är det vitlök - se recept nedan.)
Månljus och vårtvatten
Att månljus tar bort vårtor har varit säkert i tusentals år, men om månen ska vara i ny eller nedan har man haft lika skilda som bestämda uppfattningar om i olika länder och tider. I Jämtland på 1800-talet räckte det att gå ut i månskenet och tvätta sig symboliskt. Ibland har det krävts vätska för tvättningen, som dagg från gravstenar eller likvatten (vatten som ett lik tvättats med). Fortfarande rapporteras att vårtor försvinner på bara en kort stund om man tvättar dem med regnvatten som samlats i en grop på en sten, men det fungerar bara om man inte talar om för någon vad man gjort. Ett annat osvikligt vårttips är att ta ett bad i månsken.
Vårtbitare
Linné gav en gräshoppa namnet vårtbitare, artnamn verrucivorus = den som äter vårtor. På gotländska resan 1741 hade han fått höra hur de användes:

 
Då bönderna har vårtor på händerna, brukar de ta en sådan gräshoppa och sätta vårtan åt hennes mun, då gräshoppan biter sönder vårtan och däruti spyr en svart tärande vätska, som gör att vårtan förgår.
 
Man tackar förstås för hjälpen när man släpper den. Snigelslem används också som huskur: gnid snigeln mot vårtan.
Bortsättning
Det vanligaste har varit att sätta bort vårtorna. Man kan t. ex. gnida in dem med en fläsksvål som grävs ner eller knyta om dem med en tråd som man sedan gömmer under en jordfast sten. I takt med att det nedgrävda förmultnar gör också vårtan det. Folk svär än idag på att det fungerar. En nutida hudläkare grävde ner svålen i en blomkruka och det fungerade utmärkt. Bara genom att vidröra något särskilt, t. ex. ett lik eller rocken på en man som aldrig sett sin far, kan man sätta bort vårtor. Från England kommer ett läkeråd som kombinerar bortsättning, spott och död: Spotta på pekfingret (vårtan behöver inte sitta just där) och peka sedan med fingret på ett begravningståg och säg: "Vårtan går bort med dig!"
 
Det mest eleganta och den metod som lämnar de bästa resultaten och dessutom har fördelen att icke lämna ärr, är radiumbehandling
rapporterade Husmodern 1923.
Beskrivning Frukter, blommor, blad, vätskor, salvor, frätande och etsande pulver - preparaten mot vårtor har alla former.
Innehåll

Upplösande medel
Vanligast efter magi har varit att lösa upp vårtorna, liktornarna och andra förhårdnader. Bäst blir effekten om man först slipar ner så mycket som man tål och sedan lägger på medlet. En mildare metod är att göra tvärtom; först mjuka upp med varmvatten eller något upplösande, sedan fila eller pilla bort så mycket som möjligt och sist stryka på ännu en omgång medel och täcka med plåster.
Citron är den vanligaste upplösande huskuren, t. ex. citronkött på vårtan eller liktornen under ett plåster i några veckor.
• Grönsaker: Rå potatis, övermogen tomat och skarpa saker som rädisa, gul lök, vitlök och en smet av salt och rödlök används på samma sätt.
• Frukter: Sviskon är en gammal kur som fortfarande rekommenderas. Fruktkött eller saft av frukter med proteinnedbrytande enzymer: papaya (papain), ananas (bromelin), grön kiwi (actinidin) eller färska fikon (actinidin) hör till de modernare medlen.
• Omslag med örter: Kärleksört, murgröna, ringblomma, skelört, sprängört, "mjölken" från maskrosens stjälkar, årets första mogna hallon.
Aloegelé rapporteras fungera på vårtor ibland.
Salicylsyra: Det vanliga i dagens köpta vårtmedel, liktornssalvor och plåster för förhårdnader. Som andra syror (äppelcidervinäger, ättiksyra, mjölksyra) verkar det genom att fräta bort. Ett medeltida läkeråd mot vårtor var bränd pilbark (rik på salicylsyra) blandad med vinäger (rik på ättiksyra). Så sent som i slutet av 1800-talet kunde man köpa rykande salpetersyra på apotek för ändamålet. Frätande lapispenna (0,5 % silvernitrat) säljs fortfarande på apotek.
• Alkalier (natriumhydroxid, kaliumhydroxid) etsar bort. Såpa och natriumbikarbonat är mildare men rapporteras med jämna mellanrum vara effektiva.
Kvävande medel
• Nagellack, silvertejp (1-2 veckor; verkar kväva och lösa upp samtidigt), strypning med sytråd (recept nedan).
Vårtvirusdödande
• Eteriska oljor: Basilika, citron, kanel, kryddnejlika, lavendel, myrra, pepparmynta, tea tree, virginiaceder, vitlök.
• På senare år har det talats om grapefruktkärnextrakt, som verkar vara effektivt på många bakterier och virus.
Uttorkande?
Alun, bakjäst, potatismjöl, tjära, zinkoxid har alla lagts på vårtor och rapporterats fungera.
Bortskärning
• Vårtor och liktornar skärs, slipas, skrapas, bränns eller lasras bort på ett ögonblick. Efter frysning (hos läkare med flytande kväve, frysspray från apoteket med dimetyleter) faller vårtan av efter 1-2 veckor, ibland.


Hudvård

Vårtor
sitter i hudens yttersta hornlager på händer och fötter. På händerna är de upphöjda och blomkålslika, på fotsulorna platta och intryckta och kan göra ordentligt ont när de trycks in i foten. Vårtor på andra ställen är av annat slag; i underlivet kan de vara t. ex. kondylom. Hand- och fotvårtorna orsakas av ett virus som finns i åtminstone 60 varianter. Man smittar både sig själv och andra genom direktkontakt och indirekt via handdukar och golv när hudcellerna flagar av, men inte genom blod. Inkubationstiden är ett par månader till ett år.
Effekten av vårtmedel är svår att bedöma eftersom vårtor kommer och går spontant, särskilt i 10-12-årsåldern. Det är inte lätt att veta vilken underkur det var som gjorde susen när en tredjedel av vårtorna försvinner utan behandling inom ett halvår, hälften inom ett år och två tredjedelar är borta inom två år, alltid utan att lämna ett spår efter sig.
Liktornar
är en förhårdnad på tåns översida eller på fotsulan strax innanför tårna. Den ligger under huden och till skillnad från vanliga valkar har den en kärna av keratin (hornsubstans) som gör ont när den trycks in i foten.
Liktornar bildas som ett skydd mot tryck, nästan alltid orsakat av för trånga skor. Det är alltså en modern sjuka och magiska botemedel saknas. Liktornsplåster (filtringar med hål i mitten) minskar det smärtande trycket.

Hudreaktion En del av huskurerna mot vårtor och liktornar innebär definitivt risk för hudreaktioner, eller vad man nu ska kalla vävnadsdöd orsakad av frätande och etsande ämnen.

Recept

Recept I
(ricinolja)
Ricinolja
Daglig applicering på vårtor sägs ta bort dem på några veckor. [Anm. Detta tips är amerikanskt. I en gammal nordisk kur används oljan för att ta bort leverfläckar, s.k. åldersfläckar.]
(Källa: Felter och Lloyd 1898, 1900)
Recept II
(mjölksyra, salicylsyra)
• Elastisk kollodium (lösning av nitrocellulosa, etanol, eter) - 40 gram (80 %)
Mjölksyra - 5 gram (10 %)
Salicylsyra - 5 gram (10 %)
Påpenslas på vårtor någon gång dagligen under längre tid. Finnes färdigblandad å apoteken i trevliga kartonger med bifogad pensel till drägligt pris. [Anm. Kollodium fungerar som bindemedel för blandningen. Salicylsyremedel säljs fortfarande på apotek till drägligt pris.]
(Källa: Johansson 1926)
Recept III
(salicylsyra)
• Kollodium - 7,25 gram (72,5 %)
• Eter - 1,5 gram (15 %)
Salicylsyra - 1 gram (10 %)
Ättiksyra 80 % - 0,25 gram (2,5 %)
Inalles 10 gram lösning. Under 5 eller 6 dagar penslar man morgon och afton med vätskan, varefter tvättas med varmt vatten, då förhårdnaden lätt avlägsnas. [Anm. Prosten Heumanns liktornsmedel såldes per postorder för 50 öre, ungefär samma pris som för 2,5 liter mjölk.]
(Källa: Heumann 1931)
Recept IV
(såpa)
Såpa
Mjuka upp vårtan med såpa dagligen i ett par veckor och ta sedan bort den.
(Källa: Wenström 1938)
Recept V
(såpa, salicylsyra)
Såpa - 900 gram (90 %)
Salicylsyra -100 gram (10 %)
Vintergrönolja - 5 gram
Blandas.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept VI
(gul lök)
• Gul lök - 1 skiva
• Ättika 7 % (vinäger) - så det täcker
Lägg löken i blöt i ättikan på morgonen. Vid sänggåendet på kvällen, lägg den på liktornen och täck med förband. Nästa morgon kan man kanske plocka bort förhårdnaden. Man kan också riva löken och tillsätta moset en droppe ättika; tar snabbt bort enstaka vårtor.
(Källa: Tschechowa och Evers 1954, Wicklund 1990)
Recept VII
(maskros)
• Saft ur maskrosstjälkar
Bryt av stammen och droppa den mjölkvita saften på vårtan flera gånger dagligen. Saften är hudirriterande, så se till att den inte hamnar utanför eller smörj in huden omkring med fet kräm. Ofta återkommande huskur både i öst och väst.
(Källa: Lindeberg 1982)
Recept VIII
(åkerfräken)
Åkerfräkeninfusion
Tag ett fotbad varje eller varannan dag så försvinner fotvårtor på 2-3 veckor.
(Källa: Wicklund 1990)
Recept IX
(citron)
Omslag med citron
För vårtor, liktornar, bölder, bulnader.
(Källa: Var och varannan bok om huskurer)
Recept X
(vildkorn)
• Malda frön av vildkorn (Jobs tårar) - 1 msk (15 ml)
Vatten - så mycket som behövs
Blanda till en smet och sjud några minuter. Lägg hälften på vårtan och ät upp resten (viktigt vid vårtbehandling). Skydda med plåster. Upprepa i 10 dagar. Moset sägs också bleka åldersfläckar och fräknar. [Anm. Vildkorn (Coiz lacrymae Jobi, eng. pearl barley, jap. hatomugi) äts som säd i Japan. Det kan köpas i hälsokostbutiker med makrobiotiskt sortiment.]
(Källa: Leigh 1992)
Recept XI
(vitlök)
• Mos, skivor eller saft av vitlök eller eterisk vitlöksolja
Skydda omgivande hud med lite olja, gnid in eller täck vårtan och slut till med plåster. Förnya 2-10 gånger om dagen i 5-7 dagar. Bör ge effekt inom två veckor.
(Källa: Valnet 1992, Wicklund 1997, Shenet 1999) 
Recept XII
(vinäger)
Vinäger
• Brödskiva
Blötlägg brödskivan i vinäger. Lägg som omslag på liktornar och valkar på kvällen. De kan kan försvinna över natten och på morgonen kommer huden att kännas len och som ny.
(Källa: Thacker 1994) 
Recept XIII
(svavel)
Svavel - från en tändsticka
• Vatten - lite
Blandas och gnids in på vårtan varje kväll. Efter några veckor lossnar vårtan med rot och allt.
(Källa: Wicklund 1997) 
Recept XIV
(citron, vinäger)
Vinäger
Citronskiva
Låt citronskivan dra i vinäger ett dygn. Lägg en bit som kompress på vårtan. Upprepa i ca tio dagar tills vårtan faller av.
(Källa: Möller 1997) 
Recept XV
(åkerfräken)
Åkerfräkendekokt
Blötlägg liktornen i åkerfräkente. Efteråt kan man utan besvär skrapa bort den och ta bort den hårda kärnan. Norsk huskur.
(Källa: Wicklund 1998) 
Recept XVI
(kådsalva)
Kådsalva
Stryk kådsalva på liktornen och täck med gasbinda. Salvan angriper bara död vävnad. Efter två-tre dygn är det lätt att skrapa bort det översta lagret av liktornen Efter ett par veckor har man kommit ner till den hårda kärnan, som då kan tryckas ut med en spetsig tång. Norsk huskur.
(Källa: Wicklund 1998) 
Recept XVII
(bakjäst)
• Bakjäst
• Ljummet eller kallt vatten
Rör till krämig konsistens. Lägg på vårtan och sätt plåster över. Förnya 2-3 gånger per dag. Efter några dagar lossnar vårtan och ytterligare några dagar senare kan man plocka bort även roten. Norsk huskur.
(Källa: Wicklund 1998) 
Recept XVIII
(sytråd)
• Stark sytråd
Strypning kan fungera om vårtan har lämplig form. Knyt om vårtan vid roten så hårt som tåls. Förnya varje dag och knyt om hårdare varje gång tills vårtan faller av. Den kan efterlämna en ljus pigmentlös fläck; vårtor brukar annars inte lämna några märken. Probatum est! Ej att förväxla med lapsk borttagning, där man trär en tråd runt vårtan, läser en ramsa och sedan gräver ner tråden.
(Källa: Shenet 1998)
Recept XIX
(vinäger)
Äppelcidervinäger - 4 volymdelar
Salt - 1 volymdel
Blanda och skaka om rejält. Badda vårtorna flera gånger om dagen under en längre tidsperiod.
(Källa: Hellmiss 1999)
Recept XX
(tea tree)
Tea treeolja
Fila ner vårtan så mycket som möjligt med sandpappersfil. Man ska komma så långt ner att "roten", en prick i vårtans centrum, blottläggs. Droppa på en droppe teatreeolja och täck med plåster. Upprepa morgon och kväll. Efter en vecka är även fleråriga vårtor borta och kommer inte tillbaka. Om slipningen gör för ont eller blöder för mycket tar man det varsammare och får hålla på längre. Probatum est!
(Källa: Shenet 1999)
Recept XXI
(ACO vårtmedel)
Salicylsyra - 100 mg (stark: 200 mg)
Mjölksyra - 50 mg (stark: 200 mg)
• Kollodium (lösning av nitrocellulosa, etanol, eter)
Ricinolja (stark: utgår)
• Eter (lösningsmedel)
Eterluktande lösning som penslas på vårtan en gång om dagen, på liktornar och förhårdnader två gånger. Salicylsyran löser upp, mjölksyran luckrar upp och understödjer upplösningen genom att binda vatten.
(Källa: Naturmedel 2001)
Recept XXII
(banan)
• Omogen banan - 1 st
Lägg bananskal med insidan inåt mot liktornar och förhårdnader, fäst med tygremsa. Låt sitta över natten. Upprepa nästa kväll. Efter två behandlingar tages ett hett fotbad och den uppmjukade liktornen skrapas bort med pimpsten. Upprepa vid behov.
(Källa: Merson 2007)
Recept XXIII
(spenat)

• Mosad färsk spenat - 40 gram
Lägg spenatmoset i gasbinda och fäst mot liktorn eller hälsporre. Låt sitta 20 minuter. Upprepa vid behov för att mjuka upp och lindra inflammerad hud eller förhårdnader. [Anm. Hälsporre är en belastningsskada inuti hälen. Den åtgärdas med skoinlägg, träning, stötsvågsbehandling eller operation.]
(Källa: Merson 2007)


Litteratur: Se t ex Kennett (1976), Klemming läkebok 2, 7 (1883-1886), Lindberg (1985), Lindberg (1986), Magnus 17:3 (1976), Månsson (1987), Naturmedel 2001 (2001), Ostrov (2001), Schön (2000), Wicklund (1990), Wicklund (1997), Wicklund (1998), Vårtor (Apoteket 2007).
• Citat: Då bönderna har vårtor...: Linné (1977).
• Artiklar: Nils Keyland: Seder och bruk vid dödsfall och begravning i västra Värmland (Fataburen 1923).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/vartor.html
Datum: 2022 01 18 - Uppdaterad: 2010 10 25
Cookieinfo
Made with a Mac