Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulsionskrämer

Ullfettskräm
Lanolinkräm


Förväxlingsrisk Ullfettssalva - utan vattentillsats
Lanolinkräm - med vattenhaltigt ullfett och vattenttillsats
Lanolinsalva - lanolinkräm utan vattentillsats

Tradition Ullfettskrämerna hör till typen vattenemulsioner som är den äldre, fettrika varianten, besläktad med t. ex. cold cream.
Framställning Ullfett rörs ut med vatten och kommer då att binda det till en kräm. Man kan också göra en ullfettssalva och sätta vätska till denna.
Beskrivning Fet ljusgul kräm som kan variera i konsistens från fast till tjockflytande.
Löslighet Vatten och vattenlösliga ämnen (glycerin, ättika, alkohol...) löser inte fettet och löses inte men ullfettet tar upp och emulgerar dem till en kräm.
• Fettlösliga ämnen (fett, oljor, vaxer, eteriska oljor, hartser...) kan smältas ihop med ullfettet.
pH och inkompatibiliteter
• En stor fördel med lanolin och ullfett är att sura ämnen kan ingå utan att emulgeringen förstörs och krämen skär sig.
Innehåll Krämbas
• Fett: Ullfett  är huvudingrediens (35-60 %). Fungerar både som fett ämne för huden och som emulgeringsmedel för vätskan i krämen. Små mängder annat fett kan ingå, t. ex. sheasmör, kakaosmör, olja och även bivax.
• Vätska:Vatten, aromatiska vatten (rosenvatten...), vattenutdrag på växter (macerat, infusion, dekokt), fruktsafter (gurksaft...), vattenrika ämnen (aloegelé...). Utnyttja möjligheten att använda sura vätskor som vassla och citronsaft; med ullfett blir det inga problem med emulgeringen.
Tillsatser
• Vattenlösliga ämnen (fuktgivande som glycerin, sorbitol, salt, honung, sura som askorbinsyra, borsyra, karbamid, mjölksyra, salicylsyra, bensoesyra, svagt alkaliska som borax) kan tillsättas med vätskan. En av de stora fördelarna med ullfett är sura ämnen inte påverkar krämens konsistens.
• Värmekänsliga ämnen (E-vitamin, eteriska oljor, tinkturer...) tillsätts när krämen svalnat lite.
Konserveringsmedel
• Odestillerat vatten och vattenutdrag måste konserveras (bensoesyra, natriumbensoat, torrt Atamon 0,5 %, flytande Atamon 1 %). En kombination av parabener, det vanliga i köpta krämer, skyddar både vatten och fett.
• Fettdelen hindras från att härskna med antioxidationsmedel (E-vitamin, rosmarinextrakt). Inte nödvändigt vid sval förvaring och även i rumstemperatur klarar sig krämen i månader utan att fettet försämras.
Varianter

Både krämer och salvor kan göras av både lanolin och rent ullfett. Skillnaden består i vattenhalten.
Lanolinkräm - lanolinet innehåller vatten, vätska tillsätts också i krämen - den minst feta varianten.
Lanolinsalva - lanolinet innehåller vatten, ingen vätska tillsätts.
• Ullfettskräm - ullfettet är vattenfritt, vätska tillsätts i krämen.
Ullfettssalva - ingen vätska i vare sig ullfett eller salva - den fetaste varianten.

Hållbarhet Som alla feta emulsioner är ullfettskrämerna känsliga för värme; förvaras de fel kan vatten och fett separera. Det betyder inte att krämen blivit dålig. Häll av vätskan, värm återstoden och rör i ny vätska. Förändrad lukt är däremot ett tecken på att krämen blivit dålig. Släng. Rätt hanterad bör en ullfettskräm hålla i åtminstone ett par år. Pilla inte i den med smutsiga fingrar (tvätta händerna, ta kräm med spatel, använd pumpflaska).

Hudvård Hudläkemedel
Ullfettskrämer är bra som skyddande krämer när man ska  arbeta med vatten eller vara ute i kyla (vid större strapatser och stark kyla bör man välja en helt vattenfri ullfettssalva).Trots att krämerna är så feta går de in mycket bra i huden eftersom ullfettet är så mjukt och lätt att arbeta in.
Emulgeringsmedel
Ullfettet binder stora mängder vatten, vilket gör att det dels håller kvar fukten i huden, dels emulgerar vattnet i krämen. Det är alltså lätt att tillsätta vätskor och vattenlösliga ämnen i dessa krämer.
Hudtyp Torr och sprucken hud med småskador.
Hudreaktion Överkänslighet mot ullfett förekommer. Ofta är det en känslighet mot de ämnen som används för att tvätta ur fårullen. Ull tvättas numera ofta med mildare såplösningar.

Recept

Recept I Del I
• Lanolinum anhydrum (vattenfritt lanolin = ullfett) - 65 gram
• Paraffinum liquidum (flytande paraffin) - 35 gram
• Ceresinum album (vit ceresin) - 5 gram
Del II
• Aqua Rosae (rosenvatten) - 30 gram
• Biboras natricus pulveratus (pulveriserad borax) - 1 gram
Del III
• Aetheroleum Bergamo (eterisk bergamottolja) - 5 droppar
• Aetheroleum Rosae (eterisk rosenolja) - 2 droppar
• Aetheroleum Neroli (eterisk neroliolja) - 2 droppar
Unguentum Lanolini. Lanolinsalva. Lanolinkräm. Del I smältes genom lindrig uppvärmning. Del II tillblandas noga och därefter del III. Denna komposition (efter Köpenhamns Apotekareförenings taxa) är bättre än kompositionen I [se lanolinsalva och lanolinkräm] och har i dess ställe blivit antagen.
(Källa: Pharmaca Composita 1896)
Recept II Ullfett - 60 viktdelar
Vaselin - 20 viktdelar
Pomeransblomsvatten - 20 viktdelar
Lavendelolja - 0,2 viktdelar
Härav beredes salva, som ska vara gulvit och ha angenäm lukt.
(Källa: Svenska farmakopén 1901) 
Recept III Ullfett - 420 gram
• Flytande paraffin - 200 gram
Glycerin - 200 gram
• Destillerat vatten - 140 gram
Borax - 40 gram
Barnsalva med borax (Unguentum boracis infantum) är en mjuk salva för barnstjärtar, ryggar i långvarigt sängläge och liknande utsatta ställen.
(Källa: Ljungdahl 1953 efter Medicinalstyrelsen 1950)
Anm. Här är borax funktion mer att lugna irriterad hud än att emulgera.
Recept IV
(grundrecept)
Ullfett eller eller lanolin - 35-40 gram
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 30-55 ml
Olja - 10-20 ml
• Värmekänsliga ingredienser - upp till 10 ml; dra ifrån motsvarande mängd vätska
• Vatttenlösliga ämnen - 2-5 ml
Parabener - 8 droppar
Smält fett och värm vätska var för sig till samma temperatur. Vätskan tillsätts fettet långsamt under vispning. Kyl inte av för snabbt. Värmekänsliga ingredienser tillsätts så sent som möjligt, när krämen har emulgerat färdigt men innan den stelnat. 40-45° eller strax under är lagom - fingervarmt.
(Källa: Andersen 1998)
Recept V • Vattenutdrag på barr, t. ex. tallbarrsdekokt - 44 ml
Ullfett - 35 gram
Olivolja - 10 ml
Sheasmör - 4 gram
Glycerin eller sorbitol - 5 ml
Parabener - 8 droppar
E-vitamin - 1 ml
Tallbarrsolja - 7 droppar
Granbarrsolja - 7 droppar
Enbärsolja - 7 droppar
Rosmarinolja - 7 droppar
Smält fett och värm vätska var för sig till samma temperatur. Vätskan tillsätts fettet långsamt under vispning. Kyl inte av för snabbt. E-vitamin och eteriska oljor tillsätts så sent som möjligt. Krämen är värmande genom att befrämja blodcirkulationen. Bra skyddskräm vid uteliv.
(Källa: Andersen 1998)
Recept VI • Färsk saft ur morot eller destillerat vatten - 38 ml
Ullfett - 35 gram
Mandelolja - 10 ml
Vetegroddolja - 4 ml
Glycerin eller sorbitol  - 4 ml
E-vitamin - 2 ml
Morotsextrakt - 1 ml
Parabener -12 droppar
Lavendelolja - 7 droppar
Bergamottolja - 7 droppar
Betakaroten - 4 droppar
Smält fett och värm vätska var för sig till samma temperatur. Vätskan tillsätts fettet långsamt under vispning. Kyl inte av för snabbt. E-vitamin, morotsextrakt och eteriska oljor tillsätts så sent som möjligt. Bra för mycket torr hud. Morotsjuicen och morotsextraktet ger lite färg.
(Källa: Andersen 1998)
Recept VII Ringblomsinfusion - 43 ml
Ullfett - 35 gram
Tistelolja - 10 ml
Sheaolja - 5 ml
Glycerin eller sorbitol - 4 ml
Honung -1 ml
E-vitamin - 1 ml
Lavendelolja -15 droppar
Parabener -12 droppar
Mandarinolja -10 droppar
Ylang-ylangolja - 5 droppar
Ringblomsextrakt - 0,1 gram
Smält fett och värm vätska var för sig till samma temperatur. Vätskan tillsätts fettet långsamt under vispning. Kyl inte av för snabbt. E-vitamin, rringblomsextrakt och eteriska oljor tillsätts så sent som möjligt. Ringblomsinfusionen gör krämen läkande på småskador och minskar också risken för ärrbildningar och extraktet ger lite färg.
(Källa: Andersen 1998)
Recept VIII Kamomillinfusion - 41 ml
Ullfett - 35 gram
Solrosolja - 15 ml
Glycerin eller sorbitol  - 5 ml
Honung - 2 ml
Parabener - 12 droppar
E-vitamin - 1 ml
Lavendelolja eller annan eterisk olja - 16 droppar
Kamomillolja - 4 droppar
Kamomillextrakt - 0,1 gram
Smält fett och värm vätska var för sig till samma temperatur. Vätskan tillsätts fettet långsamt under vispning. Kyl inte av för snabbt. E-vitamin, kamomillextrakt och eteriska oljor tillsätts så sent som möjligt. Kamomilloljan gör krämen inflammationshämmande och läkande, extraktet ger extra kamomilldoft.
(Källa: Andersen 1998)
Recept IX
(grundrecept)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 5 volymdelar
Ullfett - 3-4 delar
Olja - 1-2 delar
Värm vätskan för sig till samma temperatur. Ta båda kärlen från värmen och strila ner vätskan i fettet under kraftig vispning. Vispa inte ner för mycket luft - det är därför elvisp är bra. Fortsätt vispa tills helt svalt.
(Källa: Shenet 2001)
Recept X
(grundrecept)
Örtolja - 100 ml
Tinktur - 50 ml
Ullfett - 25 gram
Bivax - 25 gram
Smält ihop olja, vax och ullfett i vattenbad, värm tinkturen lätt för sig. Blanda allt och rör tills krämen kallnar och tjocknar. Häll på rena glasburkar.
(Källa: Ody 2001)
Recept XI
(grundrecept)
Olja - 4-8 volymdelar
Ullfett - 1 volymdel
Bivax - 1 volymdel
Smält ihop i vattenbad; håll under 75°. Detta är ett grundrecept på ullfettssalva där vaxet ger stadga. Den mindre mängden olja ger en fast och vaxig salva, den större en rätt mjuk. Den tillsätts sedan vätska:
Vatten, macerat, infusion, dekokt, jungfrumjölk - 4 delar
Aloegelé - 4 delar
Värm vätskan för sig till samma temperatur som salvan. Ta båda kärlen från värmen och strila ner vätskan i fettet under elvispning. Aloegelé tillsätts först när blandningen är halvsval. Fortsätt vispa tills helt svalt.
Mängden vätska och gelé kan varieras rätt fritt både inbördes (t. ex. bara vätska, bara gelé för mer svalkande effekt eller båda i andra proportioner) och i förhållande till hur fast salvan är (med den större mängden olja blir krämen rätt mjuk). Jungfrumjölk lämpar sig mycket bra i denna kräm; den ger en mjuk och ljuv doft.
(Källa: Shenet 2001)

Litteratur: Se t. ex. Andersen (1998), Ljungdahl (1953), Svenska farmakopén (1901).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/ullfettskram.html
Datum: 2018 07 19 - Uppdaterad: 2009 12 16
Cookieinfo
Made with a Mac