Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Rengöringsmedel - Anjonaktiva tensider

Fast tvål
Tvåltyper A-M - Tvåltyper N-Ö - Salter och tvålar - Tvålhistoria
Grundingredienser - Parfymering - Färgning - Felsökning
Tvålrecept: Kallrörd - Margarintvål - Varmrörd
Omsmältning: Glycerintvål - Washballs - Krämtvål


Synonymer Tvål, hård tvål, natrontvål, fettsyrat natrium, natriumsalt av fettsyror, förtvålade fettsyror, natriumtvål
Farmakopénamn Sapo, t. ex. Sapo albus, Sapo albus oleaceus (vit tvål), Sapo medicatus (medicinsk tvål)
E-nummer E 470 a Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror
CAS-nummer 617-89-31-0 (av kokosfett, talg), 8052-48-0 (av talg), 67701-10-4
Engelska namn Soap, hard soap, bar soap, piece of soap, solid soap
Andra namn Romanska språk
Savon, savon dur (franska), sapone (italienska), jabón (spanska), sabon (portugisiska)
Nordiska språk
Sæbe, haandsaebe, haard saebe, toiletsaebe (danska), såpe (norska), sápa (isländska), saippua (finska)
Asiatiska språk
Saboon (arabiska)
Andra språk
Seifen, harte Seife (tyska), zeep (holländska)
Förväxlingsrisk • Ja, mellan tvål och såpa i översättningar. Se Tvål- och såphistoria.
• Det vi till vardags menar med tvål är bara en av många natriumtvålar - se tvåltyper.

Tradition Tvål- och såphistoria
Framställning av kallrörd tvål

När fett kaustiksoda blandas med fett inträffar en hydrolysprocess där fettet spjälkas upp i sina två beståndsdelar glycerin och fettsyror. Glycerinet förblir fritt men fettsyremolekylerna förenar sig med kaustiksodan och bildar det alkaliska salt som är själva tvålen.
• Startrecept: Kallrörd tvål, margarintvål, varmrörd tvål
Omsmältning: Washballs, glycerintvål, krämtvål
• Tvålens parfymering och färgning
Felsökningstips
Framställningsprinciperna för kallrörd tvål: 1. Blandning. 2. Omrörning. 3. Tillsatser. 4. Upphällning. 5. Stelning. 6. Uppskärning nästa dag. 7. Mognad i några dagar - en månad.

  Redskap
• Våg som väger åtmnstone upp till 500 gram.
• Två termometrar som mäter upp till 100°.
• Rostfri handvisp eller elvisp. Stavmixer är för vekt.
• Mätkärl för vatten.
• Blandningskärl för kaustiksoda och lut i rostfritt stål, emalj eller kraftigt glas. Aluminium fräts sönder.
• Blandningskärl för olja i rostfritt stål eller emalj.
• Smältkärl för fett i värmesäker metall eller mikrosäker plast.
• Stor form eller flera mindre av trä, rostfritt stål, emalj eller kraftig plast att hälla upp i. Långpanna är bra.
Säkerhet
• Plast- eller gummihandskar. Man kan inte ta i tvålen med bara händerna när den är nygjord.
• Skyddsglasögon. Om inte annat så hindrar de en från att gnugga sig i ögonen.
• Lugn och ro. Skicka ut barn och husdjur tre-fyra timmar.

1. Blandning

Tvålens grundingredienser vägs upp och ställs i ordning i förväg. Minneslista:
Olja och fett i rostfritt eller emaljerat kärl, t. ex. en gryta.
Kaustiksoda och vatten i rostfritt eller emaljerat kärl, t. ex. en hink.
• Eventuella tillsatser (tvålparfym, tvålfärg, extra olja till överfettning) var för sig eller blandade tillsammans i ett kärl.
  Smält fett
Fettblandningen smälts. Även om den består av enbart oljor måste den värmas. Vad gäller temperaturer är nutida tvålsjudare mycket noggranna, men skiljer sig åt rejält inbördes. På det här stadiet kan man nöja sig med att fettet tas från värmen när det smält. Kokosfett smälter vid 23-28° och flyter vid 30°, palmkärnolja smälter vid 25-28°, ister vid 35-45°, talg vid 45-50°.
  Blanda lut
Häll kaustiksodan i vattnet (inte tvärtom), lite i taget med omrörning för varje omgång. Häller man för snabbt hinner pulvret inte lösas utan bildar en hård kaka som är nästan omöjlig att lösa upp. Så fort kaustiksodan kommit vattnet har man fått lut, som genast kommer att börja värmas upp av sig själv. Den avger starka ångor, så stå inte med näsan rakt över kärlet.
Det går också att blanda till luten i förväg, låta den svalna och sedan värma upp den när den behövs, men det är inte att rekommendera att ha lut stående obevakad eller att baxa den upp och ner på spis.
  Rätt temperatur
Detta är ett tillfälle när det absolut behövs termometer, och de ska vara två, och mäta oljans och lutens temperaturer, inte temperaturerna på kärlens botten. Håll alltså termometrarna i handen eller häng dem på kanten så att de har en bit ner till botten. Oljeblandningen och luten ska ha samma temperatur. Några få graders skillnad har ingen betydelse, och i så fall bör fettet vara den varmare. Det händer sällan att man behöver värma upp fettet; det vanliga är att man får vänta in att lutens svalning.
Vilken temperatur som är den rätta är omdebatterat. En del nöjer sig med 25°, andra menar att den bör hållas runt 40° och ytterligare andra går ända upp till 60°. Det kan kanske vara en vägledning att kokosfett sedan länge är känt för att förtvålas vid den låga temperaturen 40° och temperaturer runt 40° är också vanliga.
• Ett är säkert: Blir massan för varm skär den sig. Ett kallt vattenbad kan sänka temperaturen i en sådan akut situation.
  Häll i lut
När båda blandningarna har samma temperatur hälls luten ner i fettblandningen. Om luten vill flyta på fettytan, vänta med att tillsätta mer tills den löst sig ordentligt.

2. Omrörning

När luten tillsätts börjar en hydrolysprocess: Fettsyrorna frigörs från glycerinet i fettet och börjar reagera med alkalierna. Det är inte fråga om någon emulgering mellan fett och alkalier utan om den särskilda processen förtvålning och den behöver hjälp av rörelse.
• Elvisp är bra. Var noga med att inte sätta igång den förrän den är helt nedsänkt i massan. Vispa på ganska låg hastighet. Ju mer man vispar, desto snabbare kommer fett och lut att förtvålas och desto fastare och mer löddrande kommer tvålen att bli. Inom tvålindustrin har man problemet att alltför kraftig mekanisk bearbetning ger tvål som lätt spricker men den risken är inte så stor hemma i köket.
• Handvisp går också utmärkt men är tröttsamt och kan skvätta. Vispar man tillräckligt ihärdigt med handvisp bildas luftbubblor som rörs ner i smeten, vilket man kan vilja ha eller inte - med tillräckligt luftig smet får man en tvål som flyter.
  Temperaturtricks
Också värme snabbar på förtvålningsprocessen - den som har is i magen kan alltså elvispa smeten på (mycket) låg värme på spisplattan. Genom att manipulera med temperatur kan man också styra den färdiga tvålens egenskaper. Överkurs: 
• Kyler man den halvfasta tvålmassan snabbt och använder mindre vatten än vanligt, blir tvålen hård utan att spricka men kommer att löddra sämre.
• Samma resultat men en mjukare tvål får man om man under hela tillverkningsprocessen har lägre temperatur än vanligt och använder mer vatten.
  Förtvålning
Förtvålningen kan gå på en kvart eller ta flera timmar beroende på de ingående oljorna. Fast animaliskt fett förtvålas snabbare än flytande vegetabilisk olja. Ibland är det bara att vänta, och röra då och då - förr eller senare sker undret. Konsistensen ändras över hårschampo och majonnäs till cold cream, ibland till fast som en salva. När vispen börjar göra mönster i smeten är det dags att testa:
• Om ett skeddrag i masssan lämnar ett spår som ligger kvar några sekunder är förtvålningen klar.
• Om en liten klick massa som droppas på ytan ligger kvar i en upphöjning några sekunder är förtvålningen klar.
Förtvivlar man, kan man i stället för att slänga den oförtvålade smeten hälla aningen alkohol i den - det räcker med lite doftämne löst i alkohol - så snabbstelnar den. Det kan gå så fort att man inte hinner få ner massan i formarna.

3. Tillsatser

Massan kan få parfym, färg extra fett (överfettning) och andra tillsatser redan nu. Tyvärr är det inte mycket lönt eftersom det mesta förstörs av alkalierna på det här stadiet. Det är bättre att nöja sig med att göra en grundtvål nu och sätta till tillsatserna vid en omsmältning om en månad när tvålen har neutraliserats.

4. Upphällning

Häll därför bara upp smeten i provisoriska formar, inoljade så att tvålen blir lättare att ta ut sedan. Mjölkpaket och emaljerade långpannor går bra; finare slutliga formar kan vänta till omsmältningen.
• Tänk på att tvålen fortfarande är så luthaltig att den fräter sönder aluminium och händer. Använd gummihandskar eller engångs kirurghandskar.
  Isolering
Täck med plast eller fuktade (gamla) handdukar. Luft ska inte till i det här stadiet. Isoleringen håller också kvar värmen som bildas..

5. Stelning

Det tar en natt upp till två dygn för tvålmassan att stelna i formen. Tvål på animaliskt fett stelnar snabbare än tvål på olja. Även rumstemperaturen påverkar; värme (50-60°) snabbar på, men det är bäst att undvika både värme och kyla för att få tvålen att stelna snabbt, risken är att den blir skör.

6. Uppskärning

När tvålen stelnat stjälper man ut den ur formarna - handskar behövs fortfarande. Är det svårt att få ut tvålen kan man ställa formarna i frys ett par timmar och sedan vänta 10 minuter innan man slår ut dem.
Skär den i mindre bitar - gör det nu medan den är tillräckligt mjuk. Lägg bitarna under tyg eller en tidning i ett varmt, välventilerat men dragfritt rum.
  Diskning
En inte oviktig detalj. De flesta kärl som använts är kladdiga av starkt luthaltiga tvålrester. Börja med att skölja dem - använd handskar.- och diska sedan med diskmedel och något surt (ättika, vinäger, citronsaft). Avsluta med en sur sköljning för att neutralisera de sista alkalieresterna. Torka av ytorna omkring; det skvätter alltid lite vid vispningen.

7. Mognad

Tvålen måste stå minst tre veckor, helst fem; ju längre tid desto bättre blir den. Vänd på bitarna då och då så att luft kommer till från alla sidor.
• Unden dessa veckor neutraliseras lutresterna så att pH sjunker till 9-10. Tvålen krymper lite och brukar också blekna.
• Ibland bildar luten ett vitt mjöl på ytan; det är bara att borsta eller tvätta av. Värre är om det bildas en geléaktig smörja på ytan. Se felsökningsguiden för sådana problem.
  Färdig tvål
Efter fyra-fem veckor är tvålen klar att användas. Ju längre den får ligga, desto mildare blir den. Finputsa den eventuellt i kanterna med potatisskalare.
  Omsmältning
Färg, parfym och hudvårdande ämnen kan sättas till redan från början, men risken är stor att de förstörs av alkalierna. Det är först när tvålen är mogen och neutraliserad som det egentligen lönar sig att färga och parfymera, och mycket mindre mängder behövs. Dags för omsmältning, alltså!
  Felsökning
De flesta tvålar kan återanvändas, till och med sådana som skurit sig vid förtvålningen - smältas om eller så använder man flisor av den i en annan sats för att ge effekter.
De enda gånger tvålen verkligen ska kasseras är om den fått för hög halt natriumhydroxid. Det kan visa sig på tre sätt:
• tvålen innehåller små bubblor 
• tvålen innehåller små vita bitar
• tvålen har ett (tjockt) geléartat fettlager på ytan.
  Bokföring
Vilken temperatur hade massan vid blandningen? Vilken av olivoljorna gjorde tvålen brun? Blev den knallgrön av en eller två ml Terra verde? Förtvålades den på en eller två timmar? Med eller utan elvisp? Vad hände efter två veckor? Anteckna allt under arbetets gång. Det är bästa sättet att slippa göra om samma misstag flera gånger och för att kunna upprepa favoriterna.
Beskrivning Fast, men ska inte vara torr. Oljetvål blir lätt mjuk, talgtvål hård och sprickig.
Löslighet

Tvål är lösligt i vatten därför att fettsyrorna i förening med lut blir anjoniska = negativt laddade. Lösligheten är lite olika beroende på vilka fettsyror tvålen är gjord av.
• Fettsyror med 10-14 kolatomer (som dominerar i t ex kokosfett och olivolja) har låg smältpunkt, s k titer upp till 30°. Sådana tvålar löser sig lätt och löddrar bra i kallt vatten men sämre vid höga temperaturer.
• Fettsyror med fler än 14 kolatomer, som i talg, smälter inte lika lätt (titer över 35°) och sådana tvålar löser sig därför dåligt och löddrar också bara svagt i kallt vatten men bra vid 65-70° och däröver.
pH och inkompatibiliteter
Färdigmognad tvål ska ha pH 9-10 = lätt alkalisk reaktion. Alltför alkalisk tvål är hudovänlig genom att vara alltför uttorkande. Tecken på alkaliskt överskott i tvålmassan:
• Konsistensfel på massan som överraskningar vid parfymering, tjock och svårhälld, stelnar inte.
• Tvålmassan grumlar vatten. Häll ett par skedar tvålmassa i dubbelt så mycket kokande (mjukt och helst destillerat) vatten. Blandningen ska förbli rimligt klar även när vattnet svalnat. En mycket mjölkig vätska avslöjar hög halt oförtvålade fettsyror.
Neutralisering av alkaliskt överskott
• Lös en tesked citronsyra i två skedar vatten och tillsätt lite i taget. Bra neutralisering när massan är tjock och svårhälld.
• Lös två skedar borax i tre skedar vatten och tillsätt lite i taget. Bra neutralisering när massan inte vill tjockna.
Bus!
Tvål måste vara alkalisk. Ett bra bus är att strö citronsyra eller något annat riktigt surt på en fuktad tvål; sedan är det bara att lyssna efter ropen från badrummet. Syran neutraliserar alkalierna och tvålytan blir åter rent fett - en klibbig massa som häftar vid händerna och naturligtvis är omöjlig att tvätta sig med. Återställ tvålen genom att skölja av den i varmt vatten. Dit syran inte nått är tvålen som vanligt.

Innehåll • Tvålens grundingredienser
Mått och vikt Köpta toalettvålar brukar väga 75-100 gram.
Varianter

Varmrörd tvål
Varmrörning var den vanliga metoden förr när folk stod vid knuten och gjorde gårdens tvål och gäller med variationer också för dagens industritillverkade.
Tvättande tvålar
• Många speciella tvåltyper, varmrörda som kallrörda, har uppkommit genom olika tillsatser.
• Med lut av kaliumhydroxid får man en mjuk tvättande tvål - såpa.
• Preshave rakkräm är ett tvättande mellanting mellan hård och mjuk tvål, gjord med både natrium- och kaliumhydroxid.
• Dagens flytande tvål är inget alkaliskt salt över huvud taget - men rengör bra.
Icke tvättande tvålar
• Många andra alkaliska salter bildar hårda tvålar, inte nödvändigtvis tvättande - se om salter och tvålar.
• Krämer som inte heller tvättar kan också kemiskt sett vara rena tvålar - t. ex stearatkrämer.

Ersättning • I recept på stearatkrämer ingår t. ex. ofta färdig tvål men kan ersättas med natriumbikarbonat som då förtvålar fettet.
Hållbarhet Finfin. Största riskerna är att tvålen torkar för mycket (kan användas) och att fettet härsknar (släng). Det mesta hänger på vilka oljor och fetter som använts. Industritillverkad tvål håller sig teoretiskt i ett par år, i praktiken många gånger längre.

Hudvård Rengöringsmedel
Såpa och tvål hjälper till att ta bort smutsen mekaniskt men är inte så bakteriedödande som man kan tro. Den rengör inte heller genom alkalierna utan genom att emulgera smutsen - den är en anjonaktiv tensid. Den har tvättverkan vid 0,3-0,5 gram per liter, vilket känns igen på att vattnet blir grumligt.
Emulgeringsmedel
Egentligen inte ett emulgeringsmedel utan ett förtvålningsmedel när den används i speciella krämer, t. ex. stearatkrämer. Många liknande natriumtvålar används idag i kosmetika.
Hudtyp • Fet hy: Är både sur och fet och tål och mår bra av fast tvål.
• Torr hy: Äkta glycerintvål (inte detsamma som omsmält glycerintvålsmassa) och överfettad tvål.
• Känslig hy: Äkta glycerintvål.
Se under tvåltyper för många olika specialingredienser som kan användas i tvål till olika hudtyper.
Hårvård Tvålschampon var det normala fram till 1950-talet. Största nackdel - gör håret matt och kräver neutraliserande eftersköljning. Tvål är också en anjonaktiv tensid med negativ elektrisk laddning i den vattenlösliga delen - det som gör håret flygigt.
Massage Tvål mot sendrag och kramp? Ja, se bara på sidan om muskelmassage.
Tandvård Tvål var förr vanligt i tandkräm och tandpulver.
Hudreaktion • Själva tvålen: Vid ständigt arbete i vatten med tvål eller såpa kan man få det som kallas tvåleksem, vinterklåda och hemmafrueksem, men annars orsakar tvål mycket sällan hudreaktioner. Den mildaste typen är antagligen äkta glycerintvål, den omildaste kallrörd tvålkokosfett. En undersökning som testade de 18 största tvålmärkena på USA-marknaden bedömde Dove som den mildaste.
• Tvålens tillsatser: Parfym och färg är de ingredienser man först bör misstänka om en tvål irriterar (klåda, rodnad). Deodoriserande, antiseptiska och särskilt antibakteriella tvålar kan innehålla ämnen som irriterar särskilt slemhinnorna. Ju naturligare tvålen verkar, desto större risk för irritation. Oäkta glycerintvål och "naturtvålar" med dekorativa inlägg av blommor och blad kräver tvålfrämmande tillsatser som kan reta huden.

Mat och dryck Tillåtet som Övrig tillsats i livsmedel (E 470 a Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror)
Invärtes bruk Tvål har också varit vanligt i piller, särskilt laxerande.
Giftighet Natriumtvålar används i livsmedel i så små mängder att FAO/WHO inte ansett det nödvändigt att rekommendera något maximalt dagsintag.
Miljö Godkänt som Bra Miljöval.

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Bolin och Gustaver (1960), Gaugin (1947), Hellquist (1948), Meyer (1952), Ostrov (2001), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1948), Thomssen (1947).
• Artiklar: Grunbaum, Catharina: Om avstavning och finsk tvål (Dagens Nyheter 1992 11 22).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Surfactants (2205 07 20). Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/tvalfast.html
Datum: 2022 01 18 - Uppdaterad: 2010 06 5
Cookieinfo
Made with a Mac