Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulsionskrämer - Lotioner

Sur lotion och kräm


Tradition Det är svårt att förtjocka sura preparat; emulsioner skär sig. Fram till 50-talet var det tjockaste som kunde åstadkommas glycerinlotioner - de blekte fräknar och hjälpte mot mycket men särskilt krämiga var de inte. Med de moderna tensiderna är det inget problem.
Framställning En fettblandning vispas ner i en sur vattenlösning. Det gäller att balansera mellan temperaturerna: Fettblandningen måste vara tillräckligt varm för att vaxiga ämnen ska smälta, men tensiderna i vattenlösningen tål inte för höga temperaturer. Man får kompromissa på känn och vispa noggrant tills blandningen är helt sval och hoppas på det bästa. Resultatet syns inte genast; den kalla färdigvispade lotionen liknar fortfarande mest ett tunt schampo. Den fortsätter att tjockna sedan den svalnat så pass mycket att den bör få stå till nästa dag, då man ser om den passar bäst på burk eller flaska.
Lyckligtvis kan åtminstone fel av för låg temperatur åtgärdas - det är bara att värma och röra om den färdiga blandningen.
Beskrivning Lätta, fettsnåla och svala lotioner.
Löslighet Vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin, ättika och alkohol kan lösas i lotionen.
• Fettlösliga ämnen som fett, oljor, vaxer, eteriska oljor och hartser kan smältas med i fettfasen.
pH och inkompatibiliteter
• Surheten kan varieras inom vida ramar.
Innehåll Sur vätska
• Vattenutdrag på växter (infusioner, dekokter, macerat) kan användas även när de konserverats med sura konserveringsmedel.
Citronsaft: Det går rent praktiskt att göra en lotion på 90 % citronsaft men den blir klibbig på huden, så man gör bäst i att vattenspäda den.
• Koncentrerad vassla är också starkt surt men utan att klibba.
Vinäger: Äppelcidervinäger luktar starkt redan när den utgör en fjärdedel av lotionen eller krämen men vid användning går lukten bort på ett par minuter.
Toalettättikor och sura toalettvatten kan också användas som basvätska.
• Vattenlösliga ämnenefter behag och behov, t. ex. glycerin (upp till 5 %) som fuktgivare. Sura ämnen som citronsyra, mjölksyra och karbamid kan lösas i vätskan utan att emulgeringen påverkas.
• Vätskan måste konserveras om det inte är gjort innan. Sura konserveringsmedel kan användas obehindrat, t. ex. flytande Atamon (natriumbensoat + mjölksyra) med 1 % - ett kryddmått per dl.
Feta ämnen
Cetylalkohol, stearylalkohol eller blandningen av dem cetearylalkohol (3-5 %): Ju mer, desto fastare konsistens. En fettalkohol är nödvändig och kan inte ersättas med t. ex. bivax.
Olja (5-10 %); Mindre mängd för kräm, mer för tunnare lotion.
Fett (5-10 %): Mindre mängd för lotion, mer för fast kräm.
• Fettlösliga ämnen efter behag och behov, t. ex. eteriska oljor(0,5-3 %): Välj för hudtypen och bland hudläkemedel. Citrusdofter passar bra till parfymering. Friska skarpa dofter som pepparmynta, kamfer och eukalyptus skyler över vinägerlukt bra och ger mycket svalkande fotkrämer.
Tensid
MIPA laurylsulfat eller sockertensid (1 %): Det går att experimentera med ner till 0,5 %.
• Har man ingen tensid hemma kan färdigt hårschampo eller flytande tvål användas; de brukar innehålla runt 20 % laurylsulfat och upp till 10 % sockertensid förutom ca 75 % vatten. Tag alltså 5-10 % schampo eller tvål för att få 1 % tensid i den sura lotionen.
• Lite salt (1 %) hjälper tensiden att förtjocka blandningen.
Varianter Glyceringelé och glycerinlotion
Hållbarhet Lotion innehåller mycket vatten och måste därför konserveras kraftigare än kräm. Rätt konserverad bör den hålla i åtminstone ett år, helt utan klarar den sig inte längre än en vecka, något längre om man använt destillerat vatten. En fördel med lotion är att den kan hällas på flaska eller pumpflaska, som skyddar från smutsiga fingrar.

Hudvård Hudläkemedel
Milda varianter är sköna som svalkande sommarkrämer och klådstillande och lindrande på hudirritationer, eksem och solsveda.
Starkare sura beredningar har använts framför allt som blekmedel på fräknar och solbränna - de fungerar som peelingmedel och skalar av det yttersta hudlagret. Sura lotioner och krämer är t. ex. utmärkta på skrovliga armbågar och knän och som uppmjukande fotkrämer.
Emulgeringsmedel
Med sur lotion eller kräm kan man ofta rädda misslyckade emulsioner, t. ex. MF/VE-krämer som skurit sig av för mycket surt. Det är förstås tensiderna som gör jobbet, på samma sätt schampots och den flytande tvålens tensider kan göra det i sur lotion eller kräm. Blanda bara en slatt sur lotion eller kräm i den kapsejade emulsionen, värm upp lätt och rör en gång till. Med tur går det vägen.
Hudreaktion Den hårdhudade kan både tåla och behöva en lotion gjord på 90 % koncentrerad citronsaft men syra svider i småsår. Med tillräckligt mycket av riktigt sura ämnen som mjölksyra kan blandningen bli frätande.

Recept

Recept I
(pomada)
Citronsaft - av en citron
• Pulveriserad kamfer - 8 gram
Honung - så mycket som behövs
Blandas till en ganska lös pomada. Används på fläckar i ansiktet.
(Källa: de Réville 1910)
Anm. Ja, vad skulle man göra? Honung har använts som salvbas i tusentals år.
Recept I
(lotion)
Vatten - 92 % vikt
Cetylalkohol - 3 %
Jordnötsolja - 2 %
Lanolin eller ullfett - 1 %
Mjölksyra - 1 %
MIPA laurylsulfat - 0,5 %
Citrusdoft - 0,5 %
Konserveringsmedel
Totalt 100 % + konserveringsmedel. De feta ämnena (cetylalkohol, olja, fett) smälts ihop på vattenbad. Laurylsulfat rörs ner i halva vattenmängden och fettet vispas ner i vätskan. Mjölksyran rörs ner i resten av vattnet och blandas i vid halvsvalt. Parfymeras och konserveras.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept II
(lotion)
Citronsaft och vatten  - 90 ml
Ister - 5 ml
Cetylalkohol - 3 ml
Jordnötsolja - 2 ml
Citrusdoft - 1-3 ml (25-90 droppar)
MIPA laurylsulfat - 0,5-1 ml
• Flytande Atamom (natriumbensoat + mjölksyra) - 1 ml
Totalt 102-104,5 ml. De feta ämnena (ister, cetylalkohol, olja) smälts ihop på vattenbad. Citronsaft späds med vatten efter behag och värms upp lite och laurylsulfat rörs ner. Fettet elvispas ner i vätskan. Tensiden får blandningen att skumma; skumma av ytan vid halvsvalt. Parfymeras och konserveras. Ger en lotion som är förvillande lik (mycket sur) vaniljsås. För mycket citronsaft blir klibbigt på huden.
(Shenet 2000 Efter Thomssen 1947)
Recept III
(lotion)
Vatten - 66 ml
Äppelcidervinäger - 25 ml
Mandelolja - 4 ml
Cetylalkohol - 3 ml
MIPA-laurylsulfat - 1 ml
Citrusdoft - 0,5-2 ml (10-50 droppar)
• Flytande Atamon (natriumbensoat + mjölksyra) - 1 ml
Totalt Totalt 100-101,5 ml. Olja och cetylalkohol blandas i ett kärl, vatten och vinäger i ett annat. Båda får stå på platta eller i vattenbad tills cetylalkoholen smält. Laurylsulfat elvispas ner i vätskan, därefter oljeblandningen. Tensiden får blandningen att skumma; skumma av ytan vid halvsvalt. Parfymera och konservera. Mjuk flytande lotion.
(Källa: Shenet 2001)
Recept IV
(kräm)
Vatten - 50 ml
Äppelcidervinäger - 30 ml
Mandelolja , ev. blandad med ister - 10 ml
Cetylalkohol - 5 ml
Glycerin - 5 ml
MIPA-laurylsulfat - 1 ml
Pepparmyntsolja - 0,5-2 ml (10-50 droppar)
• Flytande Atamon (natriumbensoat + mjölksyra) - 1 ml
Olja och cetylalkohol blandas i ett kärl, vatten och vinäger i ett annat. Båda får stå på platta eller i vattenbad tills cetylalkoholen smält. Laurylsulfat elvispas ner i vätskan, därefter oljeblandningen och glycerinet. Tensiden får blandningen att skumma; skumma av ytan vid halvsvalt. Parfymeras och konserveras. Svalkande fast kräm, glansigare om ister utesluts. 
(Källa: Shenet 2001)

Litteratur: Se t. ex. Gaugin (1947), Svanberg (1948), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/suralotions.html
Datum: 2021 09 27 - Uppdaterad: 2009 02 27
Cookieinfo
Made with a Mac