Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Stearatkräm

Bakpulverkräm


Tradition Stearatkrämerna var standardkrämerna under 1900-talets första hälft.
Framställning Denna den enklaste av krämer är en bra introduktion till hemmakokning. Man värmer en fettblandning och en vattenblandning, strilar ner det feta i vätskan och vispar tills svalt.
• Detaljer om framställning, innehåll, hållbarhet, användning m.m. under stearatkrämer.
Blev det fel?
Beskrivning Vit, pärlemorglänsande kräm som inte känns fet.
Löslighet pH och inkompatibiliteter
• Mindre alkalisk än andra stearatkrämer - neutral till lätt alkalisk (pH 7-8).
Innehåll Fettfas (15-50 %)
Olja (2-30 %)
Glycerylstearat (5-10 %)
Cetylalkohol (1 %)
Stearin (2-30 %) eller stearinsyra (15-25 %)
Eteriska oljor (0,5-3 %)
Vattenfas (45-85 %)
Vatten eller rosenvatten (24-85 %)
Glycerin eller sorbitol (3-25 %)
Livsmedelsfärg (1 droppe per dl)
Natriumbensoat (0,5 %)
Natriumbikarbonat (1 %) är det speciella med denna variant. Enkel dosering - en nypa till 1 dl kräm. Överhuvud taget är det inte så petigt med måtten. Proportionerna mellan fettlösliga och vattenlösliga ämnen kan varieras rätt avsevärt och även inom respektive faser kan man ta sig stora friheter. Vägning är onödigt arbete. Alla mått på denna sida är volymmått.
Varianter Tvålkräm - tvål löst i vatten kombinerad med bakpulverkräm.

Recept

Recept I
Vatten - 82 ml
Glycerylstearat - 10 ml
Glycerin - 3 ml
Olja - 2 ml
Stearin - 2 ml
Eterisk olja - 1-3 ml (20-100 droppar)
Cetylalkohol - 1 ml
Natriumbikarbonat - 1 ml
Natriumbensoat - 0,5 ml
Totalt 102,5-104,5 ml. Allt kan värmas i samma kärl eller så gör man enligt följande: De feta ämnena (olja, glycerylstearat, stearin, cetylalkohol) smälts ihop. Vatten och glycerin värms upp tillsammans, tas från plattan och natriumbikarbonat och natriumbensoat löses däri. Fettet rörs ner i vätskan;   det kommer att skumma upp några sekunder. Blandningarna ska inte vara för varma (man ska kunna doppa fingret i), då skär sig krämen. Kyl inte heller för snabbt, då stelnar cetylalkoholen och stearinsyran och krämen blir grynig. Elvispa tills krämen är helt sval. Eterisk olja tillsätts sist. Blir det inte bra går det att smälta om hela blandningen. Mjuk vit kräm som ger en lätt vaxig känsla på huden - bra handkräm.
(Efter Thomssen 1947)
Recept II
(3-2-1-kräm)

Vatten - 45 ml
Olja - 30 ml
Stearin - 15 ml
Eterisk olja - 1-3 ml (20-100 droppar)
Natriumbikarbonat  - 1 ml
Natriumbensoat - 0,5 ml
Totalt 92,5-94,5 ml. Det enklaste av alla grundrecept. Olja och stearin smälts ihop. Vatten värms för sig, tas från plattan och natriumbikarbonat och natriumbensoat löses däri. Oljan rörs ner i vätskan; allt skummar upp några sekunder. Nedrörningen kan vänta en minut eller två eftersom delarna inte ska inte vara för varma (60-85°); då skär sig krämen. Kyl inte heller för snabbt, då stelnar stearinet och krämen blir grynig. Elvispa tills krämen är helt sval. Den blir snabbt fluffig, men fortsätt vispa tills krämen är kall, så blir den garanterat jämn och slät och behåller konsistensen. Eterisk olja tillsätts sist. Blir det inte bra går det att smälta om hela blandningen. Neutral till svagt alkalisk reaktion (pH 7-8). 
(Källa: Shenet 2000)

Recept III
(4-3-2-1-kräm)
Vatten - 40 ml
Olja - 30 ml
Stearin - 20 ml
Glycerin - 10 ml
Eterisk olja - 1-3 ml (20-100 droppar)
Natriumbikarbonat - 1 ml
Natriumbensoat - 0,5 ml
Totalt 102,5-104,5 ml. Olja och stearin smälts ihop. Vatten och glycerin värms tillsammans och tas från plattan, natriumbkarbonat och natriumbensoat löses däri. I övrigt som recept II: Oljan rörs ner i vätskan vid 60-85°, elvispas tills helt svalt, eterisk olja tillsätts sist.
(Källa: Shenet 2000)
Recept IV
Vatten eller rosenvatten - 55 ml
Olja - 30 ml
Stearinsyra - 14 ml, eller stearin - 20 ml
• Ogeléad aloesaft - 3 ml
Eterisk olja - 1-3 ml (20-100 droppar)
Natriumbikarbonat - 0,5 ml
Natriumbensoat - 0,5 ml
Totalt 104-112 ml. Olja och stearin smälts ihop. Vatten och glycerin värms upp och tas från plattan, natriumbikarbonat och natriumbensoat löses däri. I övrigt som recept II: Oljan rörs ner i vätskan vid 60-85°, elvispas tills helt svalt, eterisk olja och aloesaft tillsätts sist.  
(Källa: Shenet 2000)
Recept V
• Destillerat vatten - 24 ml
Stearinsyra - 24 ml, eller stearin - 30 ml
Olja - 24 ml
Glycerin - 24 ml
Lecitin - 3 ml
Eterisk olja - 1-3 ml (20-100 droppar)
Bakpulver - 1 ml
Natriumbensoat - 0,5 ml
Totalt 101,5-109,5 ml. Olja och stearin smälts ihop med flytande lecitin. Lecitin i granulatform värms med vatten och glycerin tills grynen är lösta. Vattenlösningen tas från plattan och bakpulver och natriumbensoat tillsätts. I övrigt som recept II: Oljan rörs ner i vätskan vid 60-85°, elvispas tills helt svalt, eterisk olja tillsätts sist. Här ingår rätt mycket stearin och krämen blir ganska vaxig. 
(Källa: Shenet 2000)
Recept VI
Vatten - 85 ml
Olja - 10 ml
Stearin - 10 ml
Glycerylstearat - 5 ml
Eterisk olja - 1-3 ml (20-100 droppar)
Natriumbikarbonat - 1 ml
Natriumbensoat - 0,5 ml
Totalt 112,5-114,5 ml. Olja, stearin och glycerylstearat smälts ihop. Vatten värms upp och natriumbikarbonat och natriumbensoat löses däri. I övrigt som recept II: Oljan rörs ner i vätskan vid 60-85°, elvispas tills helt svalt, eterisk olja tillsätts sist. Här ersätter glycerylstearat en del av stearinet och krämen förlorar stearatkrämernas typiska pärlemorglans.  
(Källa: Shenet 2000)

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/stearatkrambakp.html
Datum: 2018 07 21 - Uppdaterad: 2007 09 16
Cookieinfo
Made with a Mac