Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulsionskrämer

Stearatkräm
Bakpulverkräm


Synonymer Stearinkräm, dagkräm
Engelska namn Stearat cream, vanishing cream

Tradition Kanske är stearatkrämen den äldsta av alla krämer. Ett enkelt recept för utvärtes bruk finns i sumerisk kilskrift från 3000 f. Kr: Fett och soda. Resultatet blir en medicinskt tvål som beroende på proportioner kan bli mer eller mindre rengörande, desinfekterande eller klådstillande.
Den mest kända stearatkrämen från modern industri är Pond's Vanishing Cream från 1907, kallad så för att den sades bleka fräknar och solbränna. Med eller utan tillsats av puder förblev de populära som dagkräm och underlagskräm till in på 1960-talet.
Farmakopéerna
Åtminstone en sådan här kräm har varit officinell, i 1925 års svenska farmakopé.
Framställning Stearatkrämerna är strikt talat inte emulsioner utan tvålar men det är lika lätt ändå: En fettblandning och en vattenblandning värms var för sig och fettet strias ner i vätskan. Kolsyra bildas omedelbart och får blandningen att skumma och stiga. Den vispas tills sval, parfymeras och konserveras. Blir det inte bra kan allt värmas om. Man ska vara petig med två saker:
• Temperatur
Värm både fett- och vattenfas till 60-85°, häll fettet i vätskan och behåll denna temperatur i 10 minuter för att ge alkalierna tid att neutraliseras. Om blandningen blir varmare skär sig krämen redan under vispningen (sänk snabbt ner kärlet i kallt vatten). Om den blir för kall, t. ex. om man kyler för snabbt, stelnar stearinet innan resten av krämen är jämn och resultatet blir klumpar (smält om).
• Vispning
Elvispa kraftigt tills krämen gått ihop, sedan långsammare tills den är helt sval. Handvisp är sämre eftersom den vispar ner luft. Slarv med vispningen kan göra att krämen missfärgas eller skär sig efter ett tag och/eller känns vattnig på huden.
Om krämen ska förvaras länge bör man vara extra noggrann: Låt stå 12-48 timmar. Krämen blir lite stel med en tunn hinna men kommer inte att stelna igen sedan den vispats mjuk och slät, helst med omvärmning.
Blev det fel?
Beskrivning Vanligen vit, men det beror på oljan - med olivolja blir krämen gulaktig.  Stearatkrämernas eftertraktade pärlemorlyster kommer först efter några dagar.
Löslighet Vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin och alkohol kan lösas i krämen. Den är lätt att tvätta bort med vatten och kräm som torkat kan göras mjuk igen med tillsats av nytt vatten.
• Fettlösliga ämnen som fett, oljor, vaxer, eteriska oljor och hartser kan smältas med.
pH och inkompatibiliteter
• Sura ämnen kan tillsättas i små mängder när blandningen är sval och konsistensen stabil - precis som tvål och såpa håller stearatkrämen ihop bara så länge den får förbli lätt alkalisk.
Bakpulverkrämer blir mer neutrala.
Zinkoxid kan inte tillsättas, det förstör krämen.

Innehåll


1915

 

 

 

 

Vätska
Vatten (55-80 %).
• Rosenvatten och andra aromatiska vatten kan också användas.
• Färskpressade safter och vätskor som konserverats med sura ämnen brukar vara för sura för att emulgeringen ska fungera och hålla.
Olja och fett
Olja (2-5 % ända upp till 55 %) efter smak och behov. Vilken matolja som helst kan användas. Makadamiolja, ricinolja, sojaolja och turkisk rödolja emulgeras lätt. Linolja sägs förtvålas lätt med alkalier.
• Fasta fetter som ullfett, kokosfett, kakaosmör och sheasmör ger fastare kräm.
• Det har experimenterats med många fettämnen som tros främja pärlemorglansen, t. ex. mandelolja, ricinolja, kakaosmör, flytande paraffin, valrav .
Vax
Stearin (8-25 %) eller stearinsyra (15-25 %) - ju mer som ingår desto vaxigare blir krämen på huden. Endast dessa kan förtvålas av alkalierna och ge krämen dess pärlemorglans; de kan alltså inte ersättas av andra vaxiga ämnen. Smält dem ordentligt och låt dem inte stelna för snabbt.
• Lite cetylalkohol och/eller stearylalkohol (1-5 %) gör krämen mindre uttorkande.
• Lite bivax kan ingå (0,5 %) men kan inte ersätta stearin eller stearinsyra.
Emulgeringsmedel
Egentligen är det inte emulgeringsmedel utan förtvålningsmedel som förtjockar blandningen - kemiskt sett är stearatkrämerna tvålar. Alla möjliga alkaliska ämnen har använts. Ungefärlig dosering av de flesta är 1 % vikt = ca 1 kryddmått per 1 dl kräm.
Soda - ger hård kräm.
Pottaska - gör krämen mjukare.
Borax - ger vit kräm.
Trietanolamin - ger inte helt vit kräm.
Ammoniak och dess nära släkting hjorthornssalt - ger mjuk och vit kräm som dock gulnar efter ett tag och kan börja lukta ammoniak.
Tvål (1-5 %) ger mycket pärlemorlyster. Det gör också krämen mjuk, så lite feta ämnen bör tas bort. Lös tvålen i lite av vattnet och tillsätt den först när fettet har hällts i vätskan.
Natriumhydroxid - ensamt ger det för hård kräm; kombineras därför vanligen med
Kaliumhydroxid - ger bra konsistens. Hydroxiderna ger bättre konsistens än motsvarande karbonater och kan lätt ersätta dem:
• Natriumkarbonat = soda. Kan ersättas med 75 % natriumhydroxid.
• Kaliumkarbonat = pottaska. Kan ersättas med 80 % kaliumhydroxid.
• Vanligen går det att ersätta varenda en av ovanstående alkalier med en nypa natriumbikarbonat per dl kräm.
Färg
• Vattenlöslig färg: En droppe flytande röd livsmedelsfärg av den vanliga typen gör 1 dl kräm rosa. Grönt kan lämpa sig för pepparmyntsdoftande kräm till fötterna.
• Olösliga färgpigment: För färgade foundations grundar man med titandioxid (zinkoxid förstör krämen). Därefter tillsätts färgpigment av typen ockra, terra, umbra.
Konserveringsmedel
Natriumbensoat (0,5 %), t. ex. ett halvt kryddmått Atamonpulver per dl kräm. Krämen kan t. o. m. klara lika mycket flytande Atamon (natriumbensoat + mjölksyra) om det tillsätts sist när förtvålningen är färdig.
Alkohol - i recept nedan används så lite som 3-5 % för att konservera vätskan.
Parabener (upp till 1 %) i en kombination som konserverar både fett- och vattendel.
Borax (1 %) bidrar till både förtvålning och konservering men det är tveksamt om det klarar någon av funktionerna ensam. I recept nedan kombineras det med natriumbensoat (0,3 %). En rejäl dos borax var antagligen hemligheten bakom den blekande Pond's Cold Cream.
Övrigt
Glycerin eller sorbitol (5-25 %) är vanligt och bra i stearatkräm, det binder vattnet så att krämen inte torkar. Det minskar också risken för att alkalierna ska irritera huden.
• Stabiliseringsmedel: Sällan nödvändigt, men vill man vara på den säkra sidan kan man förhindra avskiljande av vatten med något vattenlösligt gelémedel som dragantpulver.
Eteriska oljor: För doftsättning räcker 0,5 %, som aktivt ämne kan tas upp till 3 % (60-100 droppar beroende på hur tjock oljan är). Välj bland hudläkemedel eller efter hudtyp. Tillsätts sist eftersom de är värmekänsliga.
Om krämen ska hålla i flera månader får man välja eteriska oljor med viss omsorg eftersom kombinationen med alkalier kan få dem att ändra lukt eller missfärga krämen - se om detta under tvålparfym. Oproblematiska är t. ex. bergamott, geranium, lavendel, patchouli, ros, rosenträ, sandelträ, vetivert; ylang-ylang.
Tinkturer (3-5 %) sparas också till sist när krämen svalnat.
Varianter Bakpulverkräm.
Tvålkräm - tvål löst i vatten kombinerad med stearatkräm.
Hållbarhet Stearatkräm innehåller mycket vatten och måste konserveras om den ska sparas längre tid än en vecka. Rätt hanterad bör den sedan hålla i åtminstone ett par år. Risken är större att den torkar än att den möglar - förebygg genom tillsats av glycerin som håller kvar fukten. Får krämen stå utan lock är den efter några månader gul och fet av oljan och halten verksamma ämnen mycket högre än från början.
Som med alla krämer är dålig lukt ett säkert tecken på att något är fel. I fallet stearatkräm kan den komma av att doftämnena reagerat med alkalierna.

Hudvård Hudläkemedel
Stearatkräm är behaglig att stryka på, går in lätt i huden, ger ingen fettglans och kan lätt tvättas bort med vatten. När vattnet avdunstat från huden finns den förtvålade stearinsyran kvar i ett tunt lite vaxigt lager.
• Stearatkrämer är fortfarande rätt vanliga som handkrämer.
• Stearatkrämer gjorda med ammoniak är utmärkta klådstillare och säljs idag som sådana på apotek till astronomiskt literpris.
Smink
• Fram till 50-talet var stearatkrämer de vanliga (färgade eller ofärgade) dagkrämerna och underlagskrämerna. Den mattglänsande hinnan av stearinsyra är ett bra skydd och smink och puder fäster bra på det.
Hudtyp Stearatkrämer passar fet hy eftersom de torkar ut huden lite. De är också bra i varma klimat - krämen svalkar när vattnet avdunstar.
Massage Genom att öka halten stearinsyra till runt 30 % får man s.k. rullmassagekrämer som periodvis haft sin popularitet - det bildas små kulor när de masseras på huden.
Hudreaktion Krämen är lätt alkalisk men inte så att den irriterar huden.

Recept

Recept I
(natronlut)
Vatten - 578,5 viktdelar
Stearinsyra - 200 delar
Glycerin - 100 delar
Natronlut - 70 delar
Sprit - 50 delar
Rosenolja - 1 del
Bergamottolja - 0,5 del
Totalt 1.000 viktdelar. Rent vit handsalva. Används i stor utsträckning av sjuksystrar m. fl.
(Källa: Johansson 1926 efter Svenska farmakopén 1925)
Recept II
(pottaska)
Vatten - 75 gram
Stearin - 10 gram
Glycerin - 8 gram
Aprikoskärnolja eller jordnötsolja - 4,5 gram
Pottaska - 1 gram
Borax - 1 gram
Total 99,5 gram. Olja och stearin smälts ihop på vattenbad. I ett annat kärl värms vatten, glycerin, pottaska och borax så att pulvren löser sig. Låt vätskan svalna lite och låt sedan oljeblandningen långsamt strila ner i den. Massan stiger och skummar av kolsyreutvecklingen. Vispa tills krämen är helt sval. Om det skär sig är det för varmt - sänk ner i kallt vattenbad. Borax både förtvålar och konserverar.
(Källa: Svanberg 1932, 1948)
Recept III
(pottaska)
• Destillerat vatten - 62 % vikt
Glycerin - 26 %
Stearin - 8 %
Sprit - 3 %
Pottaska -1 %
Totalt 100 %. Stearin smälts på vattenbad. I ett annat kärl värms vatten, glycerin och pottaska så att pulvret löser sig.  Låt vätskan svalna lite och låt sedan stearinet långsamt strila ner i den. Massan stiger och skummar av kolsyreutvecklingen. Sprit tillsätts när blandningen slutat skumma. Vispa tills krämen är helt sval. Om det skär sig är det för varmt - sänk ner i kallt vattenbad.  Alkoholen konserverar.
(Källa: Svanberg 1932, 1948)
Recept IV
(kaliumhydroxid)
Vatten - 74 % vikt
Stearinsyra - 20 %
Glycerin - 5 %
Kaliumhydroxid - 1 %
Eterisk olja eller annan parfym - så mycket som behövs
Konserveringsmedel
Total 100 % plus parfym och konserveringsmedel. Stearinsyra smälts. Vatten värms för sig och kaliumhydroxid löses däri. Stearinsyran strilas ner i vätskan. Krämen kan ändra konsistens ett par gånger under svalningen - bli mjukare och hårdare, men det har ingen betydelse. När krämen är klar får den stå över natten. Nästa dag är den stel, eventuellt med en tunn skorpa. Bryt sönder och rör krämen mjuk; den kommer inte att stelna igen. Fyll på burkar helt upp.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept V
(kaliumhydroxid)
Vatten - 61 % vikt
Stearinsyra - 20 %
Glycerin - 15 %
Olja - 3 %
Kaliumhydroxid - 0,8 %; mer ger fastare kräm
Konserveringsmedel
Totalt 99,8 % plus konserveringsmedel. Stearinsyra och olja smälts. Vatten värms för sig, kaliumhydroxid löses däri och glycerin tillsätts. Fettet strilas ner i vätskan. Krämen kan ändra konsistens ett par gånger under svalningen - bli mjukare och hårdare - men det har ingen betydelse. När krämen är klar får den stå över natten. Nästa dag är den stel, eventuellt med en tunn skorpa. Bryt sönder och rör krämen mjuk; den kommer inte att stelna igen. Fyll helt upp på burkar.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept VI
(kaliumhydroxid)
Vatten - 64 % vikt
Stearinsyra - 24 %
Glycerin - 11 %
Kaliumhydroxid - 1 %
Eterisk olja eller annan parfym - 0,5 %
Konserveringsmedel
Total 100,5 % plus konserveringsmedel. Stearinsyran smälts. Vatten värms för sig, kaliumhydroxid löses däri och glycerin tillsätts. Båda faserna värms till ca 85°. Stearinsyran strilas sakta ner i vattenlösningen. Röres tills svalt. Parfym tillsätts vid 40°.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept VII
(ammoniak)
Vatten - 77,8 gram
Stearinsyra - 15,9 gram
Glycerin - 5,3 gram
Ammoniak (25 %) - 1 gram
Totalt 100 gram. Ger en mjuk och mycket vit kräm.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept VIII
(ammoniak)
Vatten - 67 % vikt
Stearinsyra - 24 %
Glycerin - 8 %
Trietanolamin - 1 %
Totalt 100 %.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept IX
(ammoniak)
Vatten - 77 %
Stearinsyra - 20 %
Bensoeister - 2 %
Ammoniak (25 %) - 1 %
Totalt 100 %.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept X
(pottaska)
• Destillerat vatten - 74 %
Glycerin - 14 %
Stearin - 8,5 %
Ullfett - 2 %
Pottaska -1 %
• Vitt vax - 0,5 %
Totalt 100 %. Stearin smälts på vattenbad. I ett annat kärl värms vatten, glycerin och pottaska så att pulvret löser sig.  Låt vätskan svalna lite och låt sedan stearinet långsamt strila ner i den. Massan stiger och skummar av kolsyreutvecklingen. Sprit tillsätts när blandningen slutat skumma. Vispa tills krämen är helt sval. Om det skär sig är det för varmt - sänk ner i kallt vattenbad.  Förvara kallt ett par dagar och vispa upp igen. Liknande Pond's Vanishing Cream.
(Källa: Svanberg 1948)
Recept XI
(pottaska)
• Destillerat vatten - 75 %
Stearin - 10 %
Glycerin 28° - 8 %
Aprikoskärnolja eller annan olja - 4,5 %
Pottaska - 1 %
Borax - 1 %
• Parfym, t. ex. eterisk olja - 0,5 %
Totalt 100 %. Stearin och olja smälts på vattenbad. I ett annat kärl värms vatten, glycerin, pottaska och borax så att pulvren löser sig.  Låt vätskan svalna lite och låt sedan stearinet långsamt strila ner i den. Massan stiger och skummar av kolsyreutvecklingen. Vispa tills krämen är helt sval. Om det skär sig är det för varmt - sänk ner i kallt vattenbad.  Doftämnen tillsätts sist.
(Källa: Svanberg 1948)
Recept XII
(dragant)
Dragantkräm - 3 delar
• Stearatkräm - 1 del
Blandas kallt. Bra för ömtålig hud.
(Källa: Svanberg 1948)
Recept XIII
(pottaska)
Vatten - 70 gram
Stearin - 20-25 gram
Eterisk olja, glycerin, lanolin eller annat - 4-9 gram
Soda, pottaska eller andra alkalier - 1 gram
(Källa: Angel 1949)
Recept XIV
(pottaska, borax)
• Kokhett vatten - 400 + 30 ml
Stearin - 75 gram
• Tunn paraffinolja - 30 gram
Vaselin - 20 gram
Pottaska - 7 gram
Cetylalkohol - 6 gram
Kakaosmör - 5 gram
Vitt vax - 5 gram
Borax - 4 gram
Vattenfritt lanolin - 3 gram
• Parfym
Totalt 585 gram + parfym. Fetter och vaxer (stearin, paraffin, vaselin, cetylalkohol, kakaosmör, vax, lanolin) smälts. Pottaska löses i den mindre mängden vatten och lösningen rörs ner i fettet medan allt hålles varmt. Borax löses i den större mängden vatten och lösningen rörs ner efter hand. Röres tills krämen är kall. Parfymeras sist. Vanishing cream med ca 10 % glansfett.
(Källa: Tschechowa och Evers 1954)
Recept XV
(pottaska, borax)
• Kokhett vatten - 140 + 20 ml
• Tunn paraffinolja - 55 gram
Vaselin - 35 gram
Stearin - 30 gram
Cetylalkohol - 15 gram
Kakaosmör - 10 gram
Vitt vax - 10 gram
Pottaska - 6 gram
Valrav - 5 gram
Vattenfritt lanolin - 3 gram
Borax - 3 gram
Natriumbensoat - 1 gram
• Parfym
Totalt 333 gram + parfym. De feta ingredienserna (olja, vaselin, stearin, cetylalkohol, kakaosmör, vax, valrav, lanolin) smälts ihop. Pottaskan löses i den mindre mängden vatten och lösningen rörs ner i fettet medan allt hålls varmt. Borax och natriumbensoat löses i den större mängden vatten och lösningen rörs ner efter hand. Röres tills kallt och parfymeras sist. Halvfet kräm med ca 30 % glansfett.
(Källa: Tschechowa och Evers 1954)
Recept XVI
(kaliumhydroxid, natriumhydroxid)
Vatten - 55 % vikt
Glycerin - 24,2 %
Stearinsyra - 19 %
Kaliumhydroxid - 1,2 %
Cetearylalkohol - 0,9 %
Jordnötsolja - 0,5 %
Propylparaben - 0,4 %
Metylparaben - 0,4 %
Natriumhydroxid - 0,3 %
Natriumlaurylsulfat - 0,1 %
• Natriumcetearylstearat - 0,1 %
Totalt 102,1 %. Lite natriumlaurylsulfat används som understödjande emulgeringsmedel, annars en typisk modern stearatkräm. Hög halt fuktbindande glycerin.
(Källa: Lodén 2002)

Litteratur: Se t. ex. Gunn (1973), Gaugin (1947), Kramer (1958), Lodén (2002), Riordan (2004), Svanberg (1948), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/stearatkram.html
Datum: 2022 01 18 - Uppdaterad: 2011 01 16
Cookieinfo
Made with a Mac