Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Rengöringsmedel

Rengöringskräm
Cold cream


Synonymer  Cold cream, rengöringsolja, sminkborttagningsolja
Engelska namn Cleansing cream, cleanser, cold cream, foaming cleanser
Andra namn Romanska språk
Crème pour le nettoyage, crème de dégraissage (franska)
Andra språk
Reinigungscrème (tyska)

Tradition Rengöring med fett är inte så märkligt som det kan tyckas - fett löser smuts, inklusive smink. Det var med olja antikens människor rengjorde sig, när de inte helt enkelt avfettade sig rejält med soda vilket sedan krävde ordentlig återfettning med olja. På nordliga breddgrader har det också varit självklart att använda fett hellre än vatten vintertid.
Barnens stjärtar görs fortfarande rena med "babyolja" men sedan tycks oljan glömmas bort. Kanske slår det bättre om man ger det ett engelskt namn och en förkortning? Just nu lanserar en amerikansk firma den sensationella nyheten The Oil Cleaning Method (OCM)...
Framställning • De minst feta rengöringskrämerna görs som feta emulsioner. Faktiskt är vilken fet kräm som helst ett bra rengöringsmedel.
• Ett snäpp fetare är salvorna, som kan göras mjuka eller fasta som cerat. Återigen: vilke fet salva som helst är ett bra rengöringsmedel.
• Fetast är de rena oljorna som blandas på samma enkla sätt som andra hudoljor, d.v.s. med oljor som pasar hudtypen och personliga behov.
Beskrivning Krämer och salvor, flytande till fasta - fetare än tunnare och magrare rengöringslotion.
Löslighet Vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin, ättika och alkohol kan vanligen ingå endast i små mängder eftersom de inte löser sig i dessa feta blandningar.
• Fettlösliga ämnen som fett, oljor, vaxer, eteriska oljor och hartser kan lätt smältas ner.
pH och inkompatibiliteter
• Varianter med borax tål inte tillsats av mycket surt.
Innehåll Feta ämnen
Det feta är huvudingrediens, ibland hela innehållet i denna typ av rengöringsmedel. Dess funktion är att lösa fettlösligt smink och smuts och återfetta huden.
Olja och fett kan väljas efter smak och behov; se under hudtyp och hudläkemedel. Oljorna måste vara milda eftersom man ofta gnuggar vid sminkborttagning. Tunna torra oljor som druvkärnolja känns för sträva. Bättre är feta (olivolja, ricinolja) till halvfeta (jojobaolja, mandelolja) som inte absorberas så lätt av huden. Redan enkel matolja är bättre än handelns parfymerade mineraloljor.
• Se recept på Hudolja - de fungerar lika bra till rengöring.
• Mineralfetter som paraffin och vaselin, förr vanliga som neutrala rengöringsmedel på sår, är ofta huvudingrediens i köpta rengöringskrämer av den feta typen. Till skillnad från vegetabiliska oljor bör resterna tvättas bort noggrant eftersom mineralfetterna täpper till porerna.
• Vax tillsätts ibland för att göra krämen fastare och vitt ogenomskinlig: Oftast bivax, eller ceresin som också hindrar oljan från att blöda.
• Lite E-vitamin gör både huden och oljorna gott.
Vätska
• Med lite vätska (vatten, aromatiskt vatten, infusion, dekokt) i blandningen närmar man sig den rengöringskräm som enligt många är den bästa - cold cream. Fördelen med att vispa ner lite vätska är att vattenlösliga hudvårdande ämnen kan lösas i den och följa med. Vattnet löser också vattenlösligt smink och smuts, t. ex. salt och urinsyra från svettkörtlarna som ligger på huden.
Rengörande tillsatser
• Något extra fettlösande ämne kan tillsättas. Förr använde man svaga alkalier; samma som används som alkaliska badpulver. Borax har varit mycket populärt från och till eftersom det både löser fett, bleker lite och samtidigt emulgerar krämen. Resultatet kan t. ex. cold cream med borax eller en fet boraxkräm.
• Idag används ofta tensider som extra fettlösare. De håller också ihop blandningen och gör den lätt att fördela på huden. Tar man bara lite tensider, gör man krämen som en mager emulsion (runt 15 % fett) och får en ickelöddrande eller bara svagt löddrande kräm. Med mer tensider får man en kräm som löddrar ("foaming cleanser"), alltså närmast en flytande tvål med tillsats av kräm. Grundingredienserna är desamma; det som skiljer åt är proportionerna.
Zinkoxid är uttorkande och sammandragande och gör krämen täckande vit. I princip kan man fettberika en zinksalva...
• Skrubbande ämnen: Mycket fina och milda pulver som mandelmjöl och havremjöl. Kombinera ett recept på rengöringspulver med ett på rengöringskräm så blir det en mild ansiktsskrubb.
Andra tillsatser
• Fuktighetsbevarande ämnen: Flytande ämnen (glycerin, mjölksyra, honung) och eller pulver lösta i vätska (karbamid, pantoten) - se under hudläkemedel. Propylenglykol har kommit i ropet igen på senare år.
Eteriska oljor: För doft räcker 0,5 % (runt 12 droppar per dl), för hudvård upp till 3 % (75 droppar per dl).
Varianter

Rengöringslotion - tunn och mager.
Rengöring utan vatten
Ansiktsvatten - tunn och mager, i många varianter.
Hudolja - skräddarsydd för hudtypen, också som rengöringsolja.
Cold cream - fet kräm i många, många varianter.
• Faktiskt fungerar vilken högkvalitativ salva, fet kräm eller cerat som helst som rengöringskräm. Med högkvalitativ menas att oljorna är naturliga vegetabiliska. Till nöds fungerar även lågkvalitativa krämer med mineralolja, men det är knappast värt besväret att göra sådana själv.
Rengöring med vatten
Rengöringspasta - tjock skrubbande smet.
Rengöringspulver - torr blandning som fuktas vid användningen.
Rengöringskräm - tjock och/eller fet, alltid mild.
Ansiktsmasker - kan också användas som rengöringskrämer.

Hållbarhet Feta blandningar håller sig vanligen bra. Vatten-tensidblandningar måste konserveras.
Inköp Med chic namn och snygg etikett för 450 kronor kilot.

Hudvård

Rengöringsmedel
Olja och fett är ypperligt som rengöringsmedel för känslig hud, t. ex. kring ögonen och för att ta bort sårskorpor, bandage, pålagda salvor etc.
• Fast kräm gnids in i huden med händerna, hudolja stryks på med bomull. När rengöringsmedlet torkas av följer den fettlösliga smutsen med.
• De feta resterna kan tvättas av med ansiktsvatten eller tvål och vatten. Vid torr hy torkas huden bara av med bomull så att det blir kvar en tunn hinna. Varför tvätta av den för att strax lägga på en annan? Det finns ingen magisk skillnad mellan "rengöringskräm" och "hudkräm". Cold cream är om något "2 in 1". Låt ligga på över natten och låt bli att tvätta ansiktet på morgonen, särskilt vintertid.

Hudtyp Normal, torr och känslig hud mår bra av de fetare varianterna. Den tunna hinna som blir kvar fungerar som näring, skydd och make up-bas.
Hudreaktion Rengöringsmedlen som krävs för att få bort smink kan vara minst lika irriterande som sminket. Fett och olja med få eller inga tillsatser är ett av de mildaste sätten att rengöra huden. Ju fler tillsatser desto större risk för att man är känslig för någon av dem eller att de interagerar på något icke önskvärt sätt.

Recept

Recept I
(fett)
Kakaofett - 40 gram
Vaselin, gult - 40 gram
Ceresin - 20 gram
Fett till avsminkning.
(Källa: Svanberg 1932, 1948)
Recept II
(cold cream med borax)
Paraffinolja - 61 gram
• Vitt vax - 18 gram
Rosenvatten - 20 gram
Borax - 1 gram
Patchouliolja
Rosengeraniumolja
• Syntetisk mysktinktur
(Källa: Svanberg 1948)
Recept III
(cold cream med borax)
Jordnötsolja - 51 gram
• Destillerat vatten - 32 gram
Valrav - 8,5 gram
• Vitt vax - 6,5 gram
Stearin - 1 gram
Borax - 1 gram
• Parfym - efter behag
Olja, valrav, vax och stearin smältes tillsammans på vattenbad (80°). Borax löses i det kokande vattnet. Vid 45-50° hälls det ner i fettblandningen. Röres tills det kallnat. Parfymeras.
(Källa: Svanberg 1948)
Recept IV
(cold cream)
Kokosfett - 150 gram
• Destillerat vatten - 100 ml
Mandelolja - 50 gram
Kakaosmör - 10 gram
Eterisk olja, t. ex. rosmarinolja, rosenolja, lavendelolja - någon droppe
Kokosfett och kakaosmör smältes ihop på vattenbad och mandelolja tillsätts droppe för droppe. Blandningen tas från värmen och vispas jämn. Vattnet värms upp till samma temperatur som fettet och tillsätts droppvis. Vispas vidare några minuter. Parfymeras. Fylls på burkar. Krämen stelnar så fort den kommer i kyla. Fet.
(Källa: Holbaek 1957)
Recept V
(cold cream med borax)
• Vegetabilisk olja - 550 gram
• Destillerat vatten - 295 gram
Bivax - 145 gram
Borax - 10 gram
• Parfym, t. ex. eterisk olja - 0,5 %
Olja och vax smältes ihop. Vattnet värms upp och borax löses däri. Vätskan rörs ner i fettet under vispning. Parfymeras sist.
(Källa: Poucher och Howard 1974)
Recept VI
(cold cream med borax)
• Vegetabilisk olja - 600 gram
• Destillerat vatten - 225 gram
Bivax - 150 gram
Valrav - 20 gram
Borax - 5 gram
• Parfym, t. ex. eterisk olja - 0,5 %
Olja, vax och valrav smältes ihop. Vattnet värms upp och borax löses däri. Vätskan rörs ner i fettet under vispning. Parfymeras sist.
(Källa: Poucher och Howard 1974)
Recept VII
(ullfettskräm med zinkoxid och borax)
• Vegetabilisk olja - 560 gram
• Destillerat vatten - 210 gram
Bivax - 180 gram
Ullfett - 20 gram
Zinkoxid - 20 gram
Borax - 10 gram
• Parfym, t. ex. eterisk olja - 0,5 %
Olja, vax och ullfett smältes ihop. Vattnet värms upp och borax löses däri. Zinkoxioden (gör krämen vit, lätt uttorkande och sammandragande) vispas ut i oljan. Vätskan rörs ner i fettet under vispning. Parfymeras sist.
(Källa: Poucher och Howard 1974)
Recept VIII
(ullfettskräm)
Mandelolja eller avokadoolja - knappt 1 dl
Rosenvatten - 30 ml
Ullfett - 30 ml
• Vitt vax - 15 ml
Eterisk olja (ev.) -  några droppar
Ullfett och vax smältes ihop på vattenbad. Oljan tillsätts försiktigt lite i taget. Rosenvattnet blandas ner under oavbruten omrörning. Tas från värmen och parfymeras.
(Källa: Buchman 1975)
Recept IX
(rengöringsolja)
Avokadoolja, mandelolja eller tistelolja - 150 ml
Kokosfett - 15 ml
Ullfett - 15 ml
Allt smälts ihop på vattenbad. Vispas med elvisp tills det svalnat något. Hälles på burk. Omskakas före användning.
(Källa: Buchman 1975)
Recept X
(lanolinkräm)
Avokadoolja - 100 ml
Rosenvatten - 60 ml
Lanolin - 15 ml
• Vitt vax - 10 gram
Natriumbensoat - 1/5 ml
Olja, lanolin och vax smältes ihop på vattenbad. Rosenvatten och natriumbensoat blandas och värms upp så att pulvret löser sig. Oljan tas från vattenbadet och rosenvattnet hälls försiktigt ner i den, skedvis under elvispning. Vispas tills blandningen har gått ihop och är stabil och sval.
(Källa: Hillker 1989) 
Recept XI Mandelolja - 125 ml
Rosenvatten - 45 ml
Glycerin - 12,5 ml
• Vitt vax - 10 gram
Natriumbensoat - 0,2 ml
Olja och vax smältes på vattenbad. Rosenvatten och konserveringsmedel blandas, värmes och rörs så att pulvret löser sig.Ta oljan från vattenbadet och tillsätt glycerin. Häll försiktigt rosenvattnet i oljan, skedvis under elvispning. Vispa tills blandningen är stabil och sval.
(Källa: Hillker 1989)
Recept XII
Mandelolja - 75 ml
Vatten - 75 ml
Kokosfett - 60 ml
Lecitin - 15 ml
Natriumbensoat - 0,25 ml
Olja och lecitin värmes tillsammans  på vattenbad tills lecitinet löst sig. Sila eller plocka bort olösta korn, om de inte är för många. Tillsätt kokosfettet och låt det smälta. Blanda och värm vatten och konserveringsmedel så att pulvret löser sig. Ta oljan från vattenbadet och häll försiktigt vattnet i oljan, skedvis under elvispning. Vispa tills blandningen vitnat och är sval.
(Källa: Hillker 1989)
Recept XIII
(cold cream med borax)
• Vegetabilisk olja, t. ex. sojaolja och mandelolja - 60 ml
Orangeblomsvatten, rosenvatten eller annat aromatiskt vatten - 30 ml
Kakaosmör - 25 gram
• Rivet bivax - 15 ml
Borax - 0,5 ml
Eterisk olja - 5 droppar
Olja, kakaosmör och vax smältes ihop. Det aromatiska vattnet värms försiktigt och borax löses däri. Båda kärlen tas från värmen och vätskan vispas ner i fettet. Parfymeras när blandningen är nästan sval.
(Källa: Shenet Efter Bremness 1995)
Recept XIV
(rengöringsolja)

Sesamolja - 50 ml
Ricinolja - 45 ml
E-vitamin - 5 ml
Blandas. Används för att ta bort ögonsmink. Sesamolja är bra för torra slemhinnor och används i japanska huskurer vid för mycket vatten i ögonen. Ricinolja sägs lindra bindhinnans irritation vid skräp i ögat.
(Källa: Shenet 2002)

Recept XV
(lanolinkräm med zinkoxid och borax)
Lanolin - 60 ml
Mandelolja - 45 ml
Rosenvatten, infusion eller dekokt - 45 ml
Glycerin - 15 ml
Zinksalva - 5 ml
Borax - 0,5 ml
Rosenolja - 6 droppar
Lanolin smältes. Mandelolja och glycerin värms tillsammans till ungefär samma temperatur som lanolinet och blandningen vispas långsamt ner i lanolinet. Rosenvatten värms och borax löses däri. Vätskan tillsätts i fettblandningen gradvis och under vispning. Lämnas att svalna. När blandningen är sval och krämig vispas zinksalvan och rosenoljan ner.
(Källa: Bremness 1995)
Anm. Zinksalva används här som antiseptiskt och sammandragande ämne om man inte har tillgång till ren zinkoxid.

Litteratur: Se t. ex. Antczak och Antczak (2001), Hällqvist och Fredman (1971), Gaugin (1947), Ostrov (2001), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1948).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/rengoringskram.html
Datum: 2021 09 23 - Uppdaterad: 2010 09 22
Cookieinfo
Made with a Mac