Shenet Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Ansiktsmasker

Peelingmasker


Engelska namn Exfoliating mask, exfoliant, exfolient, skin peeling mask, abrasive mask

Tradition Peeling uppfanns inte med AHA-syrorna på 1980-talet. På samma sätt verkade forna tiders sura glycerinlotioner vars främsta uppgift var att bleka fräknar, pigmentfläckar och solbränna. Doktor Haartman på 1700-talet rekommenderar senap i brännvin och ättika eller riven pepparrot i mjölk som säkra blekmedel - i motsats till annat som användes:
 
Syrliga saker nyttjade, som ock att ofta beröka rummen med ättika, det förorsakar väl blek hy; men bör dock aldrig brukas av andra, än dem, som vill se ut som vaxbilder, och släpas med en sjuklig kropp.
  På 1800-talet fick man tillgång till starkare kemikalier. Sådana behandlingar gjordes hemma och ofta med förskräckande resultat. På 1990-talet kom nya tidens våg av bortskalande medel, nu kallade AHA-krämer. I USA inkom på några år över 10.000 rapporter om allt från klåda och sveda till blodiga sår.
Beskrivning Peelingmasker bygger på alkalier eller syror som verkar mer eller mindre upplösande på huden. De milda fungerar blekande, de kraftigaste liknar de frätande vårtmedlen. På kroppen passar vanligen skrubbmedel bättre.
Innehåll

Alkaliska ämnen
• Lätt alkaliska ämnen som borax och natriumbikarbonat löser fett och bleker huden lätt, det visste bleka damer redan för hundra år sedan.
Sura ämnen

• Allt möjligt surt har använts för att bleka. Citronsaft och askorbinsyra sägs dessutom minska pigmenteringen, d.v.s. förebygga brunfärgning i solen.
A-vitaminsyra verkar inte med en enstaka behandling utan måste påföras dagligen i flera månader. Finns i receeptbelagda krämer.
AHA-syror (alfahydroxysyror, alfahydroxisyror, fruktsyror; eng. alpha hydrocy acids)
Används i vanliga hudkrämer (1-7 %), krämer från hudterapeuter (7-15 %), kemisk salongspeeling (20-30 %) och sjukhusbehandlingar (40-70 %). Neutraliseras ofta till svagt surt (pH 4-6) med t. ex. ammoniak men effekten kvarstår. Kosmetikaindustrins självreglerande organ i USA, Cosmetic Ingredient Review Panel (CIRP) gav 1997 branschen en rekommendation om AHA-produkter som ska sitta på en kort stund och sedan sköljas av: Inte över 10 % syra, inte lägre pH än 3,5 och skall innehålla solskydd.
Alla syror är inte AHA-syror, t. ex. inte garvsyra, svavelsyra och saltsyra. Några som är det, alla lättlösliga i vatten, glycerin och alkohol:
Askorbinsyra (eng. ascorbic acid) i citrusfrukter.
• Glykolsyra (eng. glycolic acid) i sockerrör.
Vinsyra (eng. tartaric acid) i vindruvor.
Mjölksyra (eng. lactid acid) i mjölks vassla.
BHA-syror (betahydroxysyror, eng. beta hydrocy acids):
Lite mildare än AHA-syror. Antiinflammatoriska, använda särskilt vid akne, skäggfinnar och andra hudinflammationer.
Citronsyra (eng. citric acid) i citronsaft.
Salicylsyra (enf. salicylic acid) i pilbark.
• Äpplesyra (eng. malic acid) i äpple (både AHA- och BHA-syra).
BH-agenter (betahydroxyagenter, eng. beta hydroxy agents)
Bygger på matsmältningsenzymer som bokstavligen mörar huden. Skalar av ännu effektivare än AHA och sägs torka ut mindre. Använda på sårskador sedan biblisk tid, idag som lunchlyft:
Papain i papaya - se där också om bromelin i ananas, actinidin i grön kiwi, ficin i färska fikon.

Varianter Fruktmasker med naturligt innehåll av AHA-syror och BH-agenter räcker långt.
• Upplösande medel mot vårtor och andra förhårdnader.
Glycerinlotioner och sura lotioner.
• Skrubbande rengöringspulver för ansiktet.
Skrubbmedel för kroppen.
Kemisk peeling
• Avfrätning: Starkare peelingbehandlingar ges av hudterapeuter. Plastkirurger kan göra extremt starka som inte bara tar bort det översta döda lagret utan också når ner i den levande vävnaden. Under nedsövning åstadkommer man medvetet en skada i förhoppningen att läknngen ska se bättre ut än före skadan. För 10.000 kr kan man behandlas med triklorättiksyra, för 25.000 med den verkliga rysaren fenolsyra som gör huden kritvit i en vecka efteråt. Efter fenolsyra har kommit triklorättiksyra, förbjuden i kosmetika, använd av plastikkirurger.
• Blekning: Pigmentfläckar bleker man inom sjukvården med hydrokinon. Alternativ: Bli inte gravid. Gå inte in i menopaus. Ät inte p-piller. Tag en lång och rejäl B-vitaminkur med alla B-vitaminer, lecitin, E-vitamin och linfröolja.
• Frysning: Flytande kväve dödar vävnaden. Används inom sjukvården för att ta bort vårtor och cellförändringar som aktinsik keratos, ett slags fnasiga brunröda fläckar.
Mekanisk peeling
• Skrubbande medel slipar av torr och hård hy mekanskt. Effekten av mjöler och pulver i rengöringspulver och rengöringspastor är kraftigare än man kan tro.
Kroppsskrubb är grövre don som inte lämpar sig för den tunna ansiktshuden eller för torr hy.
• Mekanisk slipning av överhuden görs under lokalbehandling på sjukhus. Ett par-tre behandlingar krävs för att få bort djupa ärr. Ibland får man nya.
• Laserslipning görs på sjukhus och en del typer också på hudvårdssalonger. Skalar bort överhuden i tunna lager vilket kan ta bort akneärr, graviditetsstrimmor (striae), synliga blodkärl och pigmentfläckar som födelsemärken och eldsmärken.

Hudvård

Vanliga hudkrämer kan innehålla 1-7 % AHA-syror, specialkrämer 8-15 %. Peelingmasker skalar bort döda hudceller i hornlagret. Huden får lättare att ta till sig fukt och får ett friskare utseende, fräknar, leverfläckar och solbränna bleks, mindre rynkor försvinner tillsammans med det övre hudlagret. Om inte annat så slätas de ut när huden svullnar av irritationen.
En eller två veckor bör gå mellan varje behandling. Glycerinlotion och annan sur lotion fungerar på samma sätt men mildare och kan användas dagligen som underhållsbehandling. Behandlingen kombineras lämpligen med närande medel för åldrad hy som ska stimulera tillväxten av ny hud.

Hudtyp • Fet hy och aknehy: Peelingmasker öppnar tilltäppta porer och underhållande behandling med milda former hindrar att porerna täpps till igen. Pormaskar, finnar och skäggfinnar försvinner snabbare.
• Torr hy mår också väl av peeling, när torrheten beror på att döda hudceller ligger kvar och får huden att se fnasig ut. Det är också bra för att behandla hård och grov hy, åldrad och skadad hy och hy med ojämn pigmentering.
• Peeling torkar ut och lämpar sig därför inte för mycket torr hy, känslig hy eller tunn hy med synliga blodkärl. Inte heller är den lämplig för mörk och svart hy, som lätt blir fult flammig av peeling och skrubbning, en skada som kan bli bestående.
Hudreaktion • Detta kan vara grymma behandlingar för alla hudtyper. Redan en lätt peeling som inte ger någon synlig skada har sin baksida: Huden blir känsligare för solsken. Man har ju skalat av delar av det yttre hudlagret som bland annat har till uppgift att absorbera = skydda mot solljus. Med peeling följer alltså behov också av solskyddsmedel sommartid.
• Akut orsakar en lättare kemisk peeling rodnad och svullnad som kan kännas välkommen - man ser rosigare ut och rynkorna spänns ut. När detta sker måste man låta huden bli normal igen innan behandlingen upprepas.
• Starkare behandlingar slipar av det yttersta hudlagret (mekanisk slipning) eller orsakar vävnadsdöd (kemisk peeling), vilket är meningen. Man får öppna sår och blir mycket svullen i några dagar. Den nya hud som bildas kan jämföras med babyhy. Överkänsligheten för solljus kan bestå länge eller livet ut, liksom att huden blir känsligare än förr därför att den är tunnare. Pigmentcellerna i överhudens undre lager kan också förstöras = det behandlade hudpartiet blir ljust eller brunt.
• Om frätskadan når längre ner i de djupare hudlagren med blodkärl, lymfsystem, kollagenfibrer, hårsäckar, svettkörtlar och talgkörtlar ligger man riktigt illa till.
• Ibland hävdas att huden reagerar på avskalningen med att snabbreproducera sig till skydd så att maskläggaren hamnar i en ond cirkel av bortskalning och tillväxt.

Recept

Recept I
(alun)
Vatten - 1/4 kvarter (0,8 dl)
Alun - 1/4-1/2 kvintin (0,9-1,9 gram)
Svavelblomma - 1/4-1/2 kvintin
• Socker - 1/4-1/2 kvintin
Blandas. Användes som tvättvatten mot fräknar.
(Källa: Haartman 1765)

Anm. Gamla svenska mått.
Recept II
(alun)
Vatten - 1 kvarter (3,25 dl)
Brännvin - 1/2 kvarter (1,6 dl)
• Äggvita - 1 st
Alun - några ärtstora bitar (eller vit vinsten - 1/2 kvintin) Vispas ihop. Tvättmedel mot fräknar och solbränna.
(Källa: Haartman 1765)
Anm. Gamla svenska mått.
Recept III
(vitsippa)
Vatten
• Vitsippa, hela växten utom roten
Tillagas som infusion (växtdelarna överhälls med kokande vatten och får dra) eller dekokt (får koka ur i vattnet). Används avsvalnat som tvättvatten morgon och kväll. Akta ögonen - det svider starkt.
(Källa: Hälsovännen 12:1896)
Anm. Tidsenligt recept på frätande blekmedel mot fräknar.
Recept IV
(vätesuperoxid)
Lanolin - 20 gram 
Vaselin - 20 gram 
• Vätesuperoxid (10 %) - 10 gram 
Anbringas på fläckarna eller hela ansiktet efter tvättning på aftonen. Får sitta på under natten med tunn vadd och gasbinda över som skydd och avtorkas på morgonen. I behandlingen göres uppehåll efter några dagar, så att huden ej tar skada. Man aktar noga att salvan ej kommer åt hår eller ögonbryn, ty den är starkt blekande. Mot bruna fläckar och stark solbränna.
(Källa: Wenström 1938) 
Anm. Halten vätesuperoxid (väteperoxid) blir 2 %.
Recept V
(citronsocker)
Citronsaft - 25 ml
Vatten - 15 ml
• Socker - 5 ml
Kejsarborax - 2,5 ml
Blanda i flaska och skaka om ordentligt. Låt stå 24 timmar. Gnid in ansiktet på kvällen och låt verka över natten. Om inte detta hjälper mot fräknar, använd någon blekande kräm.
(Källa: Tschechowa och Evers, 1954) 
Recept VI
(paraffin)
• Fast paraffin
Arnikatinktur eller valerianaolja - ett par droppar 
Gnid först in huden med en närande kräm. Smält paraffin i vattenbad och tillsätt tinkturen eller oljan. Pensla blandningen på huden, snabbt innan den stelnar. Lämna ögonpartiet orört. Efter 5 minuter penslas ytterligare ett lager på. Dra av masken som ett skinn efter en kvart. För oren hy.
(Källa: Tschechowa och Evers, 1954) 
Recept VII
(socker)
• Brunt råsocker eller melass
Vatten - så mycket som behövs 
Olja (ev.)
Socker och vatten kokas till en tjock smet. Läggs några minuter på hård hud på armbågar, knän och fötter. Sköljs av med ljummet vatten, utan tvål. Skalar av och mjukar upp. Blandad med lika delar olja kan smeten användas som ansiktsmask (20 min) en gång i veckan.
(Källa: Leigh 1992)
Anm. Detta japanska recept närmar sig den smärtsamma arabiska och sydeuropeiska metoden att ta bort oönskad hårväxt.
Recept VIII
(vinäger)
• Varmt vatten - 5 msk
Äppelcidervinäger - 2-3 msk
Rengör först ansiktet med en mild rengöringskräm. Dränk sedan in en varm frottéhandduk i varmt vatten och låt ligga på ansiktet några minuter. Doppa ett linnetyg i vinägerblandningen, lägg på ansiktet och täck med en behagligt varm frottéhandduk. Låt verka i 5 minuter. Skölj av ansiktet med varmt vatten och gnid intensivt med en fuktig frottéhandduk. Passar alla hudtyper; lämplig en gång i veckan.
(Källa: Hellmiss 1999) 
Anm. Mer utarbetade toalettättikor kan göras.
Recept IX
(vinäger)
Äppelcidervinäger - 2 tsk
• Pressad saft ur gul lök - 1 tsk
Blanda och stryk på med bomullstuss,och låt verka över natten. Bruna åldersfläckar (leverfläckar) kan blekas eller försvinna på några veckor. Man kan också doppa en lökhalva i lite vinäger och gnida med.
(Källa: Thacker 1994, Hellmiss 1999) 
Recept X
(mjölksyra)
Vatten, olja, kräm, lotion eller annat neutralt medium - 45-47,5 ml
Mjölksyra - 2,5-5 ml (5-10 %)
• Livsmedelsfärg - en droppe
Späd mjölksyran med vatten eller annat (geléer kan sällan användas; de bryts ner av syran). Lägg på jämnt och försiktigt med bomullstuss. Livsmedelsfärgen är inte till prydnad utan med för att visa var man applicerat. Masken får sitta på några minuter - upp till en timme. Här måste man vara mycket försiktig. Lite får det svida, men vid minsta tveksamhet bör man skölja av.
Skölj av mycket noggrant med rikligt med vatten; inte minsta uns får lämnas kvar. Här är inte färgen till någon hjälp längre; den har sköljts bort långt innan all mjölksyra är borta. Kommer något i ögonen, skölj genast och länge. Avsluta sköljningen med att neutralisera hela ansiktet med något svagt alkaliskt (tvätta med tvål, ta natriumbikarbonat eller bakpulver i sköljvattnet). 
Behandla hellre med en svag lösning varje eller varannan vecka än att chansa med en dunderkur. Lämnas 15 % syra kvar över natten vaknar även den mest hårdhudade med frätsår i ansiktet och det är inte säkert att de läker snyggt. Koncentrerad vassla (10 %; nedan) skadar inte lika lätt.
(Källa: Shenet 2000)
Recept XI
(vassla)
• Koncentrerad vassla (10 % mjölksyra)
Gelé, aloegelé, olja eller annat neutralt medium (ev.)
Vassla, eventuellt spädd med vatten eller något annat neutralt, baddas på ansiktet. Får sitta på några minuter - upp till en timme. Sköljs av mycket noggrant med rikligt med vatten och avslutas helst med något svagt alkaliskt som neutraliserar syran, t. ex. tvättning med tvål. Kan upprepas en gång i veckan. Rekommenderas framför experiment med mjölksyra.
(Källa: Shenet 2000)
Recept XII
(natriumbikarbonat)
Natriumbikarbonat eller bakpulver - 2-3 tsk
Vatten - till en smet
Blanda snabbt. Bikarbonaten börjar bubbla av kolsyreutvecklingen så fort vattnet kommer i. Lägg på ansiktet och låt sitta kvar tills det slutat bubbla och/eller har torkat till en kaka och du ser ut som ett monster av uppsvällt bakpulver. Skölj av med rikligt med ljummet vattten. Löser fett och drar varet ur finnar och bölder.
(Källa: Shenet 2000)
Recept XIII
(papain)
• Mosad frukt eller pressad saft av papaya, ananas, grön kiwi eller färska fikon, eller enzymer ur dem (papain, bromelin, actinidin, ficin)
Enzymerna löser upp hård vävnad och döda hudflagor i hornlagret. Till och med ananas på burk lär fungera, enligt veckotidningar.  Kan vara starkt för känslig hy. 
(Källa: Shenet 2000) 

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Haartman (1967), Lodén (2002), Lodén (2008), Ostrov (2001), Wärn (2009).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/peelingmask.html
Datum: 2022 01 18 - Uppdaterad: 2010 05 17
Cookieinfo
Made with a Mac