Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulsionskrämer

MF/VE-kräm


Tradition Dessa krämer och lotioner är de allra vanligaste i handeln idag. Benämningen MF/VE efter en distributörs namn på emulgeringsmedlen - mycket lättare och trevligare att säga än natriumstearoyllaktylat respektive glycerylstearat. Andra distributörer har lika mystiska namn. Ingen vet vad de betyder.
Är man nyfiken på att göra fluffiga krämer är det dessa emulgeringsmedel man ska skaffa hem. Det är svårt att misslyckas. Nedan ges några grundrecept men typen är lätt att variera.
Framställning En uppvärmd oljeblandning ("fettfas") rörs rörs ner i en vätskeblandning ("vattenfas") med samma temperatur. Vispas tills det är svalt. Blev det fel?
Beskrivning Vit eller gulaktig kräm beroende på vilken olja som används, med konsistens från tjock grädde till stabil majonnäs beroende på proportionerna mellan olja, vatten och emulgeringsmedel.
Löslighet • Fettlösliga ämnen som fett, oljor, vaxer, eteriska oljor och hartser kan lösas i fettfasen.
Vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin, ättika och alkohol kan lösas i vattenfasen. Krämerna är lätt att tvätta bort med vatten och kan vanligtvis vattenspädas till lotion utan att separera.
pH och inkompatibiliteter
• Dessa emulsioner tål tillsats av sura ämnen ganska bra. Om starkt sura pulver ska ingå tillsätts de lämpligen sist, när emulgeringen är klar. Extra stabiliserande ämnen kan behöva tillsättas.
Innehåll Fettfas
• Vegetabilisk olja. Makadamiolja, ricinolja, sojaolja och  turkisk rödolja är lätta att emulgera men alla oljor fungerar.
• Fasta fetter som kokosfett, kakaosmör och sheasmör ger fastare kräm.
Glycerylstearat ("VE-fett") som emulgeringsmedel blandas i fettet.
• Fettalkoholer somcetylalkohol fungerar stabiliserande men är inte nödvändigt.
Vax och vaxlika ämnen som bivax, stearin och stearinsyra hjälper upp emulgeringen och gör krämen fastare. Se till att de smälter ordentligt så att det inte blir grynigt. 
Vattenfas
Vatten , helst destillerat, eller aromatiskt vatten som brukar vara mer eller mindre sterilt.
• Lätt sura vattenutdrag går också bra med dessa emulgeringsmedel, t. ex. konserverat vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt).
Natriumstearoyllaktylat ("MF-fett") är vattenlösligt emulgeringsmedel.
Förtjockningsmedel som xantangummi och agar-agar blandas i vätskan.
Konserveringsmedel som parabener och natriumbensoat (t. ex. i form av Atamon).
• Vattenlösliga ämnen ingår i vattenfasen; t. ex. fuktgivare som glycerin, sorbitol, karbamid, honung, sårläkande som allantoin - anpassa efter hudtyp och välj hudläkemedel för speciella behov.
Värmekänsliga och sura ingredienser
• Sådant som kan förstöras av värme sparas tills hela krämen rörts ihop och svalnat något. Hit hör t. ex. eteriska oljor, tinkturer, E-vitamin och andra vitaminer, sockertensid, gurkörtsolja.
• Större mängder sura ingredienser som kan förstöra emulgeringen sparas också till sist. Hit hör t. ex. olika vattenlösliga syror som askorbinsyra, citronsyra och mjölksyra.
Konserveringsmedel
• Fettfasen: Antioxidanter som E-vitamin eller aningen rosmarinessens hindrar oljor och fett från att härskna.
• Vattenfasen: Konserveringsmedel för hushållsbruk kan användas för att konservera vattendelen. Exempel: Bensoesyra, natriumbensoat (0,1 %), torrt Atamon = natriumbensoat (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %). Vanlig alkohol konserverar först vid 15 % (en volymdel vodka, två volymdelar vatten). Också andra alkoholer som propylenglykol kan användas.
• Båda faserna: En kombination av parabener (0,3 %) som är vanligt i köpta krämer gör båda delarna hållbara.
Varianter • Kan förtunnas till lotion.
Emulsioner med andra emulgeringesmedel.
Hållbarhet Rätt hanterade bör dessa krämer hålla i åtminstone ett par år. Pilla inte med smutsiga fingrar (tvätta händerna, ta kräm med spatel, använd pumpflaska) och sätt alltid på lock. Säkert dåligt tecken: Förändrad lukt.

Hårvård Dessa emulgeringsmedel används för att emulgera allt, inklusive tensidshcampo och balsam.
Hudreaktion Glycerylstearat som ingår i fettfasen är en mild irritant som kan ge allergiska reaktioner. Mindre mängd behövs om krämen görs mindre fet men då behövs mer konserveringsmedel för att konservera vattendelen.

Mat och dryck Båda emulgeringsmedlen används i livsmedel.

Recept

Recept I
(grundrecept)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) och vattenlösliga ämnen - 48-58,5 ml
Fett och olja - 5-35 ml
Natriumstearoyllaktylat ("MF-fett") - 3-7,5 ml
Glycerylstearat ("VE-fett") - 1,5-5,5 ml
Parabener - 8-14 droppar
Värmekänsliga ingredienser kan ingå med upp till 10 ml, sura ingredienser med några ml.
Blanda ihop fettfasen (olja, glycerylstearat) och värm. Låt inte koka; 65-70° är lagom - använd vattenbad. Se till att emulgeringsmedlet smälter ordentligt, annars blir krämen grynig. Vattenfasen (vatten, vattenlösliga ingredienser, natriumstearoyllaktylat, parabener) blandas ihop för sig och värms till samma temperatur som fettblandningen.Om temperaturskillnaderna mellan fett  och vatten är för stora kan emulsionen bli grynig.
Strila långsamt ner fettet i vätskan. Vispa sedan blandningen tills emulsionen är sval, först i 4-5 min på plattan vid 65-70° och sedan borta från värmen eller i kallt vattenbad. Värm inte för mycket, kyl inte för snabbt; båda kan göra krämen tunn. Om fettet eller (vanligare) vattnet senare separerar från resten av krämen beror det nästan alltid på slarv med temperaturer och vispning. Elvisp är bäst; den vispar inte ner så mycket luft. När krämen svalnat lite tillsätter man de värmekänsliga och sura ingredienserna. Fortsätt sedan vispa tills helt svalt.
(Källa: Andersen 1998)
Recept II
(mager kräm)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 72-82,5 ml
Fett och olja - 10-20 ml 
Natriumstearoyllaktylat ("MF-fett") - 4,5-5 ml 
Glycerylstearat ("VE-fett") - 3 ml 
Parabener - 8-14 droppar
Värmekänsliga ingredienser kan ingå med upp till 10 ml, sura ingredienser med några ml. Förfar enligt grundrecept ovan.
(Källa: Andersen 1998)
Recept III
(normalfet kräm)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 58-70 ml
Fett och olja - 20-25 ml
Natriumstearoyllaktylat ("MF-fett") - 6-7 ml 
Glycerylstearat ("VE-fett") - 4-5 ml 
Parabener - 8-14 droppar
Värmekänsliga ingredienser kan ingå med upp till 10 ml, sura ingredienser med några ml. Förfar enligt grundrecept ovan.
(Källa: Andersen 1998)
Recept IV
(fet kräm)
Vatten eller vattenutdrag (macerat, infusion, dekokt) - 52-57 ml
Fett och olja - 30-35 ml
Natriumstearoyllaktylat ("MF-fett") - 7,5 ml 
Glycerylstearat ("VE-fett") - 5,5 ml 
Parabener - 8-14 droppar
Värmekänsliga ingredienser kan ingå med upp till 10 ml, sura ingredienser med några ml. Förfar enligt grundrecept ovan.
(Källa: Andersen 1998)
Recept V
(rosenkräm)
• Destillerat vatten eller rosenvatten - 65 ml
Olja - 15 ml 
Cetylalkohol - upp till 5 ml; mer gör krämen vaxig
Natriumstearoyllaktylat ("MF-fett") - 5 ml
Glycerin - 5 ml
Glycerylstearat ("VE-fett") - 3 ml
Karbamid - 2 ml
Rosenessens eller ros absolut - 5 droppar
Benzoinessens - 5 droppar
• Flytande Atamon (natriumbensoat + mjölksyra) - 10 droppar
• Röd hushållsfärg ("karamellfärg") - 1-2 tandpetardopp
Olja, cetylalkohol och glycerylsterat blandas ihop för sig, vatten, natriumstearoyllaktylat, glycerin och karbamid för sig. Båda värms så att allt smälter och löses. Ta blandningarna från värmen och tillsätt Atamon i vattendelen. Häll fettet i vätskan under vispning. Kyl inte av utan låt svalna långsamt under vispningen. När krämen är helt klar rör man i de eteriska oljorna. Färga sist genom att doppa en tandpetare i livsmedelsfärg och sedan röra med den i krämen; ett eller två dopp räcker. Detta är ett enkelt och bra recept på fuktkräm som kan varieras inom ganska vida ramar, d.v.s. man behöver inte vara så petig med måtten.
(Källa: Shenet 2000)

Litteratur: Se t. ex. Andersen (1998).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/mfvekram.html
Datum: 2018 12 15 - Uppdaterad: 2007 09 16
Cookieinfo
Made with a Mac