![]() |
Lavendelvatten och extrait de lavande |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Engelska namn | Lavender water, lavender cologne, extract of lavender, essence of lavender | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Andra namn | Romanska språk Eau de lavande, extrait de lavande (franska) Andra språk Lavendelwasser (tyska) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CAS-nummer | • 90063-37-9 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
INCI-namn | • Lavandula angustifolia flower water ["aqueous solution of the steam distillate obtained from the flowers"] • Lavandula angustifolia water ["aqueous solution of the steam distillate obtained from the lavender"] |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tradition | Se parfymfamiljen fougèresparfymer
om lavendeldofter Lavendelvatten är ett klassiskt aromatiskt vatten. Det har använts invärtes som smärtstillande medel och utvärtes som magiskt skydd och parfym. Till populariteten bidrog lavendelns rykte som pestmedel - det mesta fick i det ryktet under pestens förtvivlade århundraden. På 1500-talet fanns vattnet i lager i Gustav Vasas kryddkammare. English lavender Redan på 1300-talet var lavendelvatten populärt vid det engelska hovet och på 1500-talet lär Elizabeth I ha varit tokig i det; det lindrade hennes huvudvärk. Drottning Henrietta Maria i mitten av 1600-talet ska ha badat i lavendeldoftande vatten varje vecka. I början av 1800-talet blev det närmast en politisk plikt att lukta fresh English lavender för att markera hur antifransk man var. Därmed fick doften en militant laddning som gjorde det acceptabelt även för män att parfymera sig med den. Än idag anses lavendel vara en maskulin doft. Uppståndelsen kring den första blommiga herrdoften Eau Sauvage (Dior 1966) - lavendel och citrus - var avsevärt större i Frankrike och USA än i England. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Framställning | Hydrolat |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Beskrivning | Klar och nästan färglös vätska
med lavendeldoft. • Destillat: Kan ha vit ton och gröntonas när det blir gammalt. • Ex tempora: Slår i gult och mörknar och tjocknar något med tiden. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mått och vikt | Som vatten - 100 ml väger ca 100 gram. Med 20 % alkohol: 100 ml väger 98 gram; 100 gram = 102 ml. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Löslighet | Ej blandbart med oljor. Eteriska oljor och annat fettlösligt löses
inte heller i vattnet. Kan blandas obehindrat med glycerin, vatten, alkohol och annat vattenlösligt. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Innehåll |
Hydrolat |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hållbarhet | Aromatiska vattens flasketiketter brukar uppge två
års hållbarhet. Det klarar vattnet med råge
om det förvaras mörkt och svalt. Det måste skyddas särskilt för
ljus, som gör vattnet grumligt och slemmigt. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Varianter | • Lavendelinfusion - utdrag i vatten |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Hydrolat: Hos importörer av
eteriska oljor för 30-55 kr per 100 ml och ibland
i hälsokostbutiker till ungefär samma priser.
Ospecificerade lavendelvatten: Hos importörer av eteriska oljor för runt 65 kr per 250 ml, i indiska livsmedelsbutiker för runt 25 kr per 250 ml. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Parfym | Doftbeskrivning Doften kan variera avsevärt beroende på innehåll och teknik, från friskt örtig, över sött blommig fougères, till fett tung när vattnet är "ambrerat" med mycket animaliska basnoter. Användning • Vattnet kan ofta användas som - och är ofta - eau de cologne. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept I (destillat) |
Eau de vie (konjak; runt 51 % alkohol)
- 3,4 liter Lavendelblommor - 225 gram Mynta (pepparmynta, krusmynta) eller citronmeliss - 115 gram Orangeblommor - 85 gram Rosmarinblommor - 57 gram Vild timjan - 57 gram Destilleras, försiktigt i början. Ger 1,7 liter utmärkt lavendelvatten. (Källa: Kennett 1975 efter Antoine Hornot Déjan: Traité des Odeurs, 16-1700-tal) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept II (destillat) |
Renad vinsprit (runt 51 % alkohol)
- 2.500 ml Rosenvatten - 500 ml Engelsk lavendelolja - 115 ml Blandas och destilleras tillsammans. Endast de första 2,5 liter som destillerar över tas till vara. Mycket fint destillat, kallat Smyth's lavender. (Källa: Piesse 1857) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept III (ex tempora) |
Renad vinsprit (runt 51 % alkohol)
- 3.000 ml |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept IV (ex tempora) |
Renad vinsprit (runt 51 % alkohol)
- 3.000 ml Rosenvatten - 500 ml Fransk lavendelolja - 115 ml Ett enklare vatten (Common lavender water), som föregående men med fransk lavendelolja. (Källa: Piesse 1857) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept V (ex tempora) |
Sprit (90-91 %)
- 850 gram Orangeblomsvatten - 100 gram Lavendelolja - 25 gram Portugalolja (pomeransolja eller apelsinolja) - 5 gram Bergamottolja - 5 gram Eau de lavande double = extra starkt (eterisk olja ca 4 %). (Källa: Hector 1903) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept VI (ex tempora) |
Sprit
- 810 gram Vatten - 100 gram Ambratinktur - 60 gram Lavendelolja - 30 gram Ambrerat lavendelvatten. (Källa: Hector 1903) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept VII (ex tempora) |
Spiritus
vini (t. ex. konjak, runt 51 % alkohol) - 3,4 liter Rosenvatten - 1 liter Lavendelolja - 115 gram (Källa: Pio 1922) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept VIII (ex tempora) |
Alkohol
- 3.000 gram Rosenvatten - 200 gram Lavendelolja (Mitchamolja) - 130 gram Kumarin - 5 gram 3.335 gram. Old English Lavender Water. (Källa: Fischerström 1968, Bresle och Stenson 2002) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept IX (ex tempora) |
Alkohol
- 7.000 gram Vatten - 1.500 gram (1,5 liter) Tolutinktur - 200 gram Bensoetinktur - 200 gram Mysktinktur - 150 gram Bergamottolja - 100 gram Lavendelolja - 100 gram Citronolja - 65 gram Perubalsamolja - 30 gram Kumarin - 16 gram Cassiaolja - 5 gram Neroli - 5 gram Genarylacetat - 5 gram 9.376 gram, varav tinktur 6 % och eteriska oljor 3 %. Trots det franskklingande namnet Eau de Lavande Royale ett engelsk recept med traditioner tillbaka till 1500-talet, då det bland annat användes som malmedel. (Källa: Fischerström 1968) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept X (ex tempora) |
Alkohol
- 500 gram Syntetisk ambra - 155 gram Lavendelolja - 85 gram Mysktinktur - 50 gram Perubalsamolja - 32 gram Tinktur av sibet - 25 gram Citronolja - 10 gram Vanillin - 10 gram Kumarin - 8 gram Geraniumolja - 5 gram Eau de lavande double ambrée = dubelt ambrerat lavendelvatten. (Källa: Fischerström 1968) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept XI (ex tempora) |
Alkohol
(90 %) - 900 gram Orangeblomsvatten, tredubbelt - 100 gram Lavendelolja, fransk - 25 gram Artificiell rosenolja - 5 gram Rosmarinolja - 2 gram Ylang-ylangolja - 1 gram Jasmin absolut - 1 gram Oleoresin av iris (iris absolut) - 1 gram Muskotnötsolja - 0,25 gram Blanda doftämnena och alkoholen och låt mogna en månad. Tillsätt orangeblomsvattnet. Filtrera eventuellt. (Källa: Poucher och Howard 1974) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept XII (ex tempora) |
Alkohol
Orangeblomsvatten - 30 ml Bensoesyra - 15 ml Lavendelolja - 15 ml Patchouliolja - 2,5 ml Lagerbladsolja - 2,5 ml Kryddnejlikolja - 15 droppar Vintergrönolja - 15 droppar Ylang-ylangolja - 10 droppar Lös upp bensoesyran och de eteriska oljorna i alkoholen. Tillsätt orangeblomsvattnet, skaka väl och låt stå fem dagar. Sila genoom duk. Låt stå till sig några veckor. Amerikanskt lavendelvatten. (Källa: Buckman 1975) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept XIII (ex tempora) |
Lavendelessens
- 2 delar Ylang-ylangessens - 2 delar Jasmin absolut - 1 del Söt lavendeldoft. (Källa: Wildwood 1994) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Litteratur:
Se t ex Berlin (1851), Fischerström (1968), Gaugin
(1947), Kennett (1974), Piesse (1857), Poucher och Howard
(1974), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Wildwood (1994). Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 24). |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|