Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Hårschamp

Tensidschampo


Synonymer  Hårschampo, schampo
Engelska namn Shampoo, shampo

Andra namn

Romanska språk
Shampoo, shampooing (franska)
Nordiska språk
Shampoo (danska), sjampo, shampoo (norska), shampoo (finska)
Asiatiska språk
Shanpû (japanska)
Andra språk
Shampoo, Haarwaschmittel (tyska)

Tradition
Hårprosa !

1933 lanserade Hans Schwarzkopf i Berlin det första tensidschampot, Onalkali. Året därpå i USA kom Drene (Procter & Gamble) och några år senare Halo. Dessa två syntetschampon var i början av 50-talet de mest sålda i USA. Det gick att spela länge på tvålfriheten, som framgår av Halos annonns från 1942. Gamla tvålschampon var gammaldags.

 
  När tensidschampona började säljas i Sverige på 50-talet ersatte de tvålschampona på ett par år. På fem år fördubblades försäljningen av hårschampo.
• Mer hårmedelshistoria

Framställning

 
Eget schampo
Tensidschampon av dagens vanliga typ görs genom enkel blandning av tensider och vatten. Blandningen behöver knappast ens värmas, tvärtom bör spädningen ske vid ca 40°. Röres ihop varsamt; det ska inte skumma. Fel i tillverkningen märks inte alltid genast. Använd felsökningsschemat för emulsioner.
Köpt och berikat schampo
Har man inte tensider stående på lut hemma kan man ändå göra rätt mycket av ett köpt schampo. Utgå från ett billigt, enkelt och starkt (inte "milt" eller "varje-dag-schampo") eller flytande tvål. Man kan t. ex. parfymera efter egen smak med eteriska oljor från hälsokostbutik. Det är så små tillverkare gör: köper in färdiga tensidblandningar och förvandlar dem till "egna" schampon med hjälp av parfym och etikett.
Beskrivning Mjuka rätt tjocka vätskor. Trög konsistens är funktionellt: den gör schampot lätt att fördela och får det att stanna kvar i håret.
Löslighet • Det mesta som är vattenlösligt - vatten, glycerin, ättika, alkohol - kan tillsättas i hårschampo. Också eteriska oljor brukar lösa sig bra i tensiderna.
Fett, oljor, vaxer, hartser löses inte men små mängder kan blandas med tensiderna.
Innehåll Många ingredienser i schampo är för tillverkarens och säljarens bästa snarare än för användarens, t. ex. för lagerhållning, så den som vill pröva att göra ett eget tensidschampo kan stryka mycket. Vid berikning av färdigköpt schampo får man tänka på att tillsatserna späder ut schampot så att det blir mildare, mindre fettlösande och mindre löddrande.
För håret
• Se hårvårdsmedel för torrt hår, fett hår, babyhår, etc.!
Vätska
Vatten utgör 70-85 % av ett hårschampo idag. Helst destillerat, t. ex. ett aromatiskt vatten som rosenvatten, eller kranvatten kokt i en kvart; detta för hållbarhet.
• Vattenutdrag på växter (välj bland hårvårdsmedlen) kräver tillsats av konserveringsmedel.
Björksav är en klassiker i hårvårdssammanhang.
Rengörande ämnen
Tensider (5-40 %): Vanligen en eller två (5-20 %) som löser fett bra, som natriumlaurylsulfat, MIPA laurylsulfat eller någon cocoamid, kompletterade med någon mildare (1-10 %) som stabiliserar skum, som betain.
• Någon lera (några %) som suger upp fett, som rhasul, kaolin eller valklera, kan också tillsättas.
Återfettande medel
Om hår och hårbotten avfettas helt; blir håret risigt, hårbotten irriterad och talgkörtlarna stimuleras att panikproducera nytt fett. Därför ingår alltid något återfettande ämne (runt 2 %). Dess uppgift är dels att återföra lite fett till hårbotten, dels att konditionera hårstråna, d.v.s. bilda en tunn hinna kring dem så att de glider mjukt mot varandra.
• Något fett eller vanlig vegetabilisk olja (jojobaolja är särskilt bra för torrt eller strukturskadat hår; fler förslag finns bland hårvårdsmedlen) kan användas men kan vara svåra att blanda med resten. Blandningen blir också lite oklar av fettet; alltså inget att överväga om man vill ha schampot glasklart.
Olivåtterfettning, olja som gjorts vattenlöslig, ger inte dessa bekymmer och är mycket vanligt i handelns schampon.
• Kemikalier av alla slag förekommer naturligtvis, t. ex. syntetiska oljor (silikonoljor).
• Fuktbevarande ämnen (runt 1 %): Sorbitol och glycerin ingår ofta i handelns schampon. De är inte fetter utan vattenlösliga fuktbevarande ämnen och det som kommer närmast en återfettande effekt utan olja eller kemikalier.
Antistatmedel
• Katjonaktiva tensider (upp till 5 %) för att ge balsameffekt i schampo. Ofta är de kvartära ammoniumföreningar. Några är något så när milda, t. ex. etiketternas Cetrimonium Chloride, men hela gruppen är överlag toxisk både akut och på längre sikt. "Two in one"-schampon lanserades stort i början av 90-talet men är ovanliga idag, enligt branschmän för att det visade sig att "håret i längden inte mådde bra av det". Separat schampo och balsam fungerar bättre.
Guarmjöl har antistatisk effekt och används som alternativ.
• Något lite fett i schampot ger också en lätt antistatisk effekt. (Akutmedel på elektriskt hår! Stryk över håret med händer som gnidits in med en eller två droppar olja eller handkräm.)
Glansgivare
Silkesprotein (0,5-3 %) för glans.
• Lite fett i schampot ger också glans. Säkraste sättet att undvika risighet och kliande hårbotten: Avfetta inte för kraftigt - använd inte för starka tensider, späd ut dem vid schampoblandningen och använd endast lite schampo vid tvätten. Det behövs mindre än man tror för att få håret rent.
• Flera eteriska oljor ger bra glans - se Hårvårdsmedel.
Mjällmedel
• De tre klassiska medlen svavel, tjära och salicylsyra används fortfarande; de hjälper genom att avlägsna hornlagrets yttersta del innan det börjat flagna av.
• Selensulfid: Mycket använt de senaste årtiondena. Verkar genom att minska cellomsättningen i hornlagret som är för hög.
• Zinkpyrition (CAS-nummer 13463-41-7) (max 1 % inom EU) är det senaste. Någon på SNF har räknat ut att det räcker att hälla ett tredjedels kryddmått av ett schampo med 0,8 % zinkpyrition i ett tusenliters akvarium för att döda hälften av fiskarna inom fyra dygn. I Sverige används runt 10 ton om året i mjällschampo. 2,5 ton används i båtbottenfärger för yrkesmässigt bruk. I färger för konsumentbruk vill Kemikalieinspektionen inte ha ämnet p.g.a. risken för ögonskador.
Avhärdare = mjukgörande medel = komplexbildare
• Innehållsförteckningarnas Sodium Carbonate (soda), EDTA, Tetrasodium EDTA, Tetrasodium Etidronate, Pentasodium Pentetate (0,1 %) förhindrar att det bildas kalcium- och magnesiumsalter som gör håret grådaskigt. Aktuellt bara om man använder hårt vatten, t. ex. i Skåne.
UV-absorberare
UV-arbsorberare (ca 0,1 %) ska skydda håret från att blekas av solen. Överflödigt i Norden tio månader om året men sådana hänsyn kan inte tas när schampo tillverkas med hela Europa som marknad, så det finns i många schampon. Om UV-absorberares miljöeffekter vet ingen egentligen något. Svenska Naturskyddsföreningen tillåter dem inte i schampo som vlll märkas med Bra Miljöval.
För schampot
Förtjockningsmedel
Inte bara för utseendet - trögflytande schampo är lättare att dosera än tunt och stannar kvar bättre i håret under shamponeringen.
• Vanligt salt (2 %) förtjockar den rengörande tensiden MIPA laurylsulfat och den skumstabiliserande betain som brukar säljas i färdigblandning. Salttillsatsen gör också skummet mer poröst.
Guarmjöl (1-2 %) används rätt flitigt.
• Antistatmedlet Cetrimonium Chloride förtjockar även schampot.
Cetylalkohol och stearylalkohol: Stearinlika och konditionerande vaxämnen som hjälper upp konsistensen genom att förtjocka och sedan hålla konsistensen stabil.
Lecitin fungerar lätt emulgerande. Forna tiders krämiga "äggschampon" byggde på torkad äggula vars lecitin och protein ansågs vara stärkande för håret. 
Honung (några %) är helt enkelt tjockt. För mycket blir klibbigt.
Dragantgelé, agaragargelé och liknande gelémedel som används som hårläggning förtjockar också schampo.
Konserveringsmedel
Parabener är det vanliga i handelns schampon. Det säljs i färdiga blandningar av olika parabener som konserverar både vatten- och fettdel (runt 0,75 % = 15 droppar per dl).
• Tensidshampon klarar sura syltkonserveringsmedel utan att konsistensen förstörs, t. ex. eller natriumbensoat (upp till 0,5 %) och bensoesyra (upp till 0,2 %). Atamonpulver (upp till 0,5 %) är natriumbensoat med bensoesyra, flytande Atamon (upp till 1 %) natriumbensoat och mjölksyra.
• Vanlig alkohol konserverar först vid 15-20 %: För 15 % krävs en volymdel vodka (40 %) till två volymdelar övrigt, för 20 % lika volymdelar vodka och övrigt.
Askorbinsyra, citronsyra, salicylsyra (vanligt i mjällschampon förr), citronsaft, äppelcidervinäger, vassla och annat surt dödar inte bakterier men konserverar genom att bakterier växer till dåligt eller inte alls i sur miljö (pH 6 eller lägre). Schampo för fett hår brukar ha pH runt 5-6, schampo för torrt hår runt 4-5.
• Antioxidanter skyddar fettet från härskning. BHT (0,1 %) är vanligt. En mikroskopisk mängd rosmarinextrakt (0,3 % = 6 droppar per dl olja) är mindre hälso- och miljövådligt.
Hårparfym
• Oftast syntetisk (0,1-1 %). Hänsyn måste tas till att doftämnen kan påverka löddringsförmågan.
Eteriska oljor: För att parfymering räcker 0,5 % (runt 12 droppar per dl). Om eteriska oljor ska användas för sin effekt på håret är maxgränsen 3 % (75-100 droppar per dl).
Färg
• Vattenlöslig syntetisk. En sådan färg för hemmablandaren är tvålfärgslösnng för glycerintvålmassa och flytande tvål (löst i glycerin + vatten). Man kan också använda flytande livsmedelsfärg och "badbrusfärg" (lösta i propylenglykol) liksom färg löst i glycerin eller alkohol.
• Oljelöslig färg, som grönblå chamazulen eller orange betakaroten, kan användas i små mängder. Olika sorters estrar (1-2,5 %) var vanliga som opaliseringsmedel på 90-talet när allt skulle vara pärlemorvitt. Idag används de mindre.
• Olösliga mineral- och jordfärgspigment: Till opaliseringsmedlen hör också glimmer (etiketternas Mica, 1-3 %) som ger pärlemorskimmer och titandioxid (någon %) som gör schampot vitt och ogenomskinligt. Det kan också användas som vit bas som i kombination med vattenlöslig färg ger pastelltoner. Olösliga färgande pigment är av typen ger färg. Gemensamt för alla är att de snart sjunker till botten om blandningen inte är tillräckligt trögflytande.
Varianter Hårschampo - startsida med blandade recept utan tvål och tensider.
Torrschampo - torra fettlösande pulver som borstas ur.
Tvålpulverschampo - tvålflingor och alkaliska pulver som blandas med vatten vid användningen.

Flytande tvålschampo - tvål eller såpa löst i vatten. Alternativ: flytande såpa.
Saponinschampo - milt.
• Hårvatten: sura och alkaliska eller alkoholhaltiga.
Ersättning Flytande tvål är i princip detsamma som hårschampo till halva priset och kan användas som en bas att berika; det som saknas är de speciella hårtillsatserna antistatmedel, glansmedel och mjällmedel.
Hållbarhet

• Industritillverkat hårschampo håller sig teoretiskt i upp till tre år, i praktiken många gånger längre. Inget schampo från varuhushyllan har väl någonsin blivit dåligt och t. ex. börjat lukta illa, ruttna eller mögla. Barnschampo konserveras kraftigare än schampo för vuxna eftersom den tillåtna halten mikroorganismer är mycket lägre.
• Köpt schampo som späds ut med tillsatser kan behöva konserveras lite extra.
• Hemgjort schampo måste konserveras, kraftigast om det innehåller vattenutdrag på växter. Schampo på destillerat vatten kan klara sig med lite eller inget konserveringsmedel men inte i åratal.
• Konserverar man snålt blir det extra viktigt att tänka på förpackning (liten, tät, mörk, pumpflaska), förvaring (svalt, mörkt) och hygien (inget fingerkladd, locket stängt).


Hårvård 10 % av hårsmutsen är fett. Schampo för fett hår är förvånande nog mindre fettlösande än de för torrt. Och det finns vett bakom: Om allt fett tvättas bort från hårbotten reagerar huden genom att snabbproducera ny talg och håret blir fort fett igen. 
Bad Flytande tvål och hårschampo är utmärkta lösningsmedel för eteriska oljor som ska användas i bad. Tensiderna fördelar oljorna jämnt både i flaskan och badvattnet, där de blandas med vattnet istället för att flyta på ytan eller fastna på hud eller badkarsväggar - bra vid känslig hy eller om man inte vill ha hudeffekt utan bara doft.
Hudreaktion Den som är känslig för konserveringsmedel bör undvika hårschampo för barn, som enligt lag är kraftigare konserverade än produkter för vuxna.

Recept

Recept I
(standardschampo)
Vatten - 58 %
Laurylsulfat 28 % - 35 %
• Kokosfettsyre-dietanolamid - 5 %
Koksalt - 2 %
• Parfym, baktericid - enl. önskemål
(Källa: Nyström 1996)
Recept II
(berikat schampo)
• Enkelt hårschampo - 50 % 
Infusion (välj bland hårdvårdsmedlen) - 45 % 
Olja - 4 % 
Eterisk olja - 1 %
(Källa: Neal's Yard 1997)
Anm. Måste konserveras eller göras åt inom några dagar.
Recept III
(berikat schampo)

• Enkelt hårschampo - 150 ml 
Infusion (välj bland hårdvårdsmedlen) - 100 ml 
(Källa: Duff 1998)
Anm. Måste konserveras eller göras åt inom några dagar.

Recept IV
(grundrecept för fett hår)
Vatten eller vattenutdrag (välj bland hårdvårdsmedlen) - 66 ml 
MIPA-Laurylsulfat - 25 ml  
Sockertensid - 5 ml
Olivåterfettning - 2 ml 
Guarmjöl - 1 ml
Eterisk olja - 0,5-3 ml 
Parabener - 6-10 droppar 
Totalt 100 ml. Blanda olivåterfettning, guarmjöl och eterisk olja. Tillsätt vätska och parabener. Rör sist ner laurylsulfat och sockertensid - försiktigt; det ska inte skumma.
(Källa: Crearome 1999) 
Recept V
(grundrecept för torrt hår)
Vatten eller vattenutdrag (välj bland hårdvårdsmedlen) - 66 ml 
MIPA-Laurylsulfat - 20 ml  
Sockertensid - 10 ml
Olivåterfettning - 2 ml 
Guarmjöl - 2 ml
Eterisk olja - 0,5-3 ml 
Parabener - 6-10 droppar 
Totalt 102-104 ml. Blanda olivåterfettning, guarmjöl och eterisk olja. Tillsätt vätska och parabener. Rör sist ner laurylsulfat och sockertensid - försiktigt; det ska inte skumma.
(Källa: Crearome 1999) 
Recept VI Vatten eller vattenutdrag (se hårvårdsmedlen) - 65 ml 
MIPA-Laurylsulfat - 20 ml 
Sockertensid - 10 ml 
Olivåterfettning - 2 ml 
Silkesprotein - 2 ml 
Guarmjöl - 1 ml 
Eterisk olja - 0,5-3 ml 
Parabener - 6-10 droppar 
Totalt 101-104 ml. Blanda olivåterfettning, guarmjöl och eterisk olja. Tillsätt vätska och parabener. Rör sist ner laurylsulfat och sockertensid - försiktigt; det ska inte skumma.
(Källa: Crearome 1999) 
Recept VII
(grundrecept för fett hår)
Björksav, kokt och konserverad - 60 ml
MIPA-Laurylsulfat - 25 ml
Sockertensid - 5 ml
Olivåterfettning - 2 ml (eller glycerin 2 ml + jojobaolja 1 ml)
Salt - 2 ml
Silkesprotein - 2 ml (30 droppar)
Eterisk olja - 0,25-3 ml (5-60 droppar)
Totalt 96-97 ml plus eterisk olja. Värm björksav och salt lätt så att saltet löser sig. Ta från plattan och tillsätt övriga ingredienser när temperaturen är 40° eller lägre. Blandningen tjocknar med lätt rörning. Håller sig några månader om björksaven är rätt konserverad.
(Källa: Shenet 2000)
Recept VIII
(grundrecept för torrt hår)
Björksav, kokt och konserverad - 60 ml
MIPA-Laurylsulfat - 20 ml
Sockertensid - 10 ml
Olivåterfettning - 2 ml (eller glycerin 2 ml + jojobaolja 1 ml)
Salt - 2 ml
Silkesprotein - 2 ml (30 droppar)
Eterisk olja - 0,25-3 ml (5-60 droppar)
Totalt 96-97 ml plus eterisk olja. Värm björksav och salt lätt så att saltet löser sig. Ta från plattan och tillsätt övriga ingredienser när temperaturen är 40° eller lägre. Blandningen tjocknar med lätt rörning. Håller sig några månader om björksaven är rätt konserverad.
(Källa: Shenet 2000)
Recept IX
(grundrecept)
Citronsaft - 1-3 volymdelar
Laurylsulfat - 1 volymdel
Kan byggas på, men detta är ett fullt fungerande schampo.
(Källa: Shenet 2001)
Recept X
(schampo för torrt hår)
Vatten eller citronsaft - 915 ml
MIPA-Laurylsulfat - 250 ml
Sockertensid - 250 ml
Olivåterfettning - 30 ml
Salt - 20 ml
Guarmjöl - 20 ml
Eterisk olja - 10 ml
Parabener - 5 ml
Pärlemorpigment (ev.) - några ml
• Röd livsmedelsfärg (ev.) - några droppar
Totalt 1.500 ml. Ljumma vattnet och lös saltet däri. Blanda olivåterfettning och guarmjöl och rör ner blandningen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser. Rör väl men inte häftigt tills blandningen tjocknar. Häll på flaska nästa dag när blandningen fått färdig konsistens.
(Källa: Shenet-läsare 2001)
Recept XI
(schampokaka)
Natriumlaurylsulfat
Vatten
Eterisk olja
Färgämnen
(Källa: Innehållsförteckning 2002)
Anm. Grundinnehållet i en serie "veganvänliga schampokakor" som varieras med hjälp av doft, färg (vattenlöslig) och dekorationer som rosenblad och guldglitter.
Recept XII
(grundrecept)
• Örtavkok (infusion, dekokt) för hårtypen - 65 ml
• Laureth sulfate (blandning av MIPA-laurylsulfat och betain) - 15 ml
Sockertensid - 12 ml 
D-panthenol - 3 ml
Olivåterfettning - 3 ml
Guarmjöl - 2 ml 
E-vitamin - 1 ml 
Paraben - 12 droppar (0,5 ml)
Totalt ca 101 ml. Blanda olivåterfettning, guarmjöl och eterisk olja. Vispa ihop örtavkok, D-panthenol och paraben. Rör i laureth sulfate och sockertensid, försiktigt så att det inte skummar.
(Källa: Andersen 2003)
Recept XIII
(grundrecept)
• Kokt vatten - 11 dl (71 %)
• Laureth sulfate (blandning av MIPA-laurylsulfat och betain) - 250 ml (16 %)
Sockertensid - 120 ml (8 %) 
Guarmjöl - 20 gram = 30 ml (2 %)
Olivåterfettning - 28 ml (2 %)
• Doftolja Harmoni - 7,5 ml = 220 droppar (0,5 %)
Parabenblandning - 6 ml = 120 droppar (0,4 %)
• Gul tvålfärgslösning (vattenlöslig färg) - 60 droppar = 2-3 ml (0,2 %)
Totalt ca 1.544 ml. Rör ut guarmjöl i olivåterfettning så att det blir klumpfritt. Låt det kokta vattnet svalna till rumstemperatur och tillsätt doftolja och parabener. Häll blandningen långsamt i olivåterfettningen under försiktig handvispning så att det inte kommer i luft. Tillsätt laureth sulfate lite i taget under försiktig omrörning, därefter sockertensiden på samma sätt. Droppa i färglösningen. Ger 1,5 liter schampo.
(Källa: Efter Löfstedt och Másdóttir, 2004)
Anm. Detta är innehållet i s.k. startsatser för hårschampo som säljs i hobbybutiker. Doftolja Harmoni är "en vänlig, balanserande och stödjande doft" av de eteriska oljorna lavendel, citron, ylang-ylang, apelsin, geranium, rosenträ, cederträ och muskatellsalvia.
Recept XIX

Steg 1
Olivåterfettning - 2 ml
Guarmjöl - 2 ml
Eterisk olja (t. ex. pepparmynta) - 25 droppar
Steg 2
Vatten - 68 ml
Parabenblandning - 6 droppar
Tvålfärgslösning (vattenlöslig färg); blå passar till pepparmynta - 2-3 droppar
Steg 3
Betain - 5 ml
• Laureth sulfate (blandning av MIPA-laurylsulfat och betain) - 25 ml
Citronsyra - 0,5 ml
Total 100 ml. Rör ihop steg 1. Vispa ner steg 2. Rör/vispa noga och ganska länge. Tänk ungefär som när du gör sås med bottenredning. Först har du i smör och vetemjöl. Sen häller du på vätska. Sist rör du i steg 3. Rör ordentligt och 1-2 minuter men vispa inte så att det skummar. Inga vattenbad eller värme.
Fungerar bra för krulligt hår. Pepparmynta motverkar klåda i hårbotten.
(Källa: Cissi, Shenet Forum: Hårschampo, 2006)


Litteratur: Se t. ex. Andersen (1998), Antczak och Antxzak (2001), Edgren (2007), Gaugin (1947), Hällqvist och Fredman (1971), Lodén (2002), Lodén (2008), Nyström (1996), Svanberg (1948).
• Artiklar: P O Lindström: Mjällschampo giftigt för fisk, varnar SNF (Göteborgs-Posten 2004 04 30).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/harschampoflyt.html
Datum: 2021 09 26 - Uppdaterad: 2010 05 18
Cookieinfo
Made with a Mac