Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Hårvårdsmedel

Hårolja
Briljantin - Hårpomada


Låt dina kläder alltid vara vita, och låt aldrig olja fattas på ditt huvud.
(Gamla Testamentet: Predikaren 9:8)
Synonymer  Feta hårvatten, massacarolja
Farmakopénamn Oleum capillorum
Engelska namn Hair oil
Andra namn Romanska språk
Baume pour les cheveux, huile pour les cheveux (franska), aceite para el cabello (spanska)
Andra språk
Haaröl (tyska)
Förväxlingsrisk Torra hårvatten = alkoholhaltiga

Tradition

1956
Håroljor - för glans, mjukhet och lätt kamning - har använts i tusentals år av alla folk. De tidigaste var just oljor och inget annat. För Medelhavsmänniskorna var det ett glädjetecken att glänsa av olivolja, medan det betydde elände och sorg att vara uttorkad. Germanerna för sin del använde härsket smör.
Fram till 1900-talet kunde man också i Sverige gnida in håret rutinmässigt varje kväll utan att komma på tanken att det flottiga var smutsigt (ett slags oljeinpackning light). Hårtvätt med vatten blev regel först vid mitten av 1900-talet när de flesta i städerna fått rinnande vatten och de bekväma tensidschampona kommit i marknaden. Håroljefabrikanterna försökte hänga med genom att späda fettet med alkohol. Resultatet blev en blandning som delar sig i en fet och en alkoholhaltig del -  tvåskiktsbriljantin. Först med de moderna  emulgeringsmedlen på 50-talet lyckades man göra preparaten mindre kladdiga - men vid det laget hade folk slutat använda hårolja.
Macassarolja
var under 1800-talet synonymt med hårolja och vilken hårolja som helst kunde kallas Macassar för att piratkopiera det största märket, engelska Rowland's som började säljas 1793. Från denna olja kommer också namnet på 1800-talets inredningsdetalj antimakasser, som var små virkade dukar som fästes på fåtöljerna för att skydda dem mot herrarnas oljiga hår.
Oljan kom verkligen ursprungligen från de tropiska öarna i Indonesien: Java, Borneo, Filippinerna och Celebes med sin gamla huvudstad Macassar - se karta. Moderväxt är trädet Schleicherra trifuga, den enda arten i sitt släkte, ur vars nöt kan pressas ett grått till ljusgult, vitkornigt fett. Det smälter vid 28-30° och luktar härsket av smörsyra och ättiksyra eller blåsyra (effektivt mot ohyra). På öarna används fettet för att behandla eksem och skorv i barnens hår.
Holländska kolonisatörer upptäckte detta bruk och tog med sig fettet och dess rykte som hårväxtbefrämjare hem. Snart kunde man köpa Macassarolja i hela Europa. De flesta Macassaroljor hade aldrig varit i närheten av några exotiska öar. Som en av receptgivarna nedan påpekar: "Inte ett uns Macassarolja importeras från Macassar [till England]; i så fall skulle det ha noterats av tullen och så är inte fallet."
• Basoljan kunde vara ricinolja, olivolja eller tistelolja. Fina oljor gjordes av macerations- och enfleuragefett från den franska parfymindustrin, med behenolja och bensoeister som bas. Billig och med "äkta" känsla var kokosolja. Sådan hade ju själve James Cook berättat om från sin första resa 1769 som gick över bl. a. Tahiti:
 
De är mycket renliga, både till sina personer och i avseende till vad de äter, tvättar alltid händerna och sköljer munnen före och efter måltider och badar eller tvättar sig i rinnande vatten tre gånger om dagen, morgon, middag och kväll. Det enda frånstötande hos dem är den olja med vilken de smörjer in sina huvuden, monoe, som de kallar den. Den består av kokosolja tillsatt med några väldoftande örter eller blommor. Oljan är emellertid vanligtvis härsken, vilket kommer bäraren att lukta föga angenämt.
 

• Färg behövdes - vanligen alkannarött.
Parfymeringen var given, för på de exotiska öarna växte blommorna ylang-ylang (Filippinerna) och cananga (Java), och trädet spreds i odling ännu längre österut till småöarna i Söderhavet. På Tonga gjorde man håroljan potea av kokosolja med canangaolja och den var visst inget vidare, men Macassaroljan från Indonesien gjordes med européers hjälp. Sting till blandningen fick man med bittermandelolja.
Ibland räckte det med rätt doft för att kalla något Macassarolja, sedan kunde vad som helst som var fett och rött passera. Till sist betydde alltså Macassarolja en hårolja, rätt och slätt. Nedan en Macassarolja med Portugal-doft, och ett recept där Macassarolja erhålles genom att helt enkelt färga vegetabilisk olja röd.
• Mer hårmedelshistoria

!
Honoré de Balzac:
César Birotteau smider planerar på att sänka Macassaroljan
Framställning I sin enklaste och ursprungliga form olja som tillsätts hårparfym.
Beskrivning Väldoftande olja.
Löslighet • Löser inte vatten, glycerin, ättika, alkohol.
Fett, oljor, vaxer, eteriska oljor, hartser kan lösas i oljan.
Innehåll Olja
• Man har tagit den olja som funnits i landet. I europeisk och amerikansk fabrikation framför allt olivolja, jordnötsolja och sojaolja; den senare ger bra glans och skydd.
Ricinolja och linfröolja är speciella, ger mycket glans utan matt yta.
• Så fort tillverkarna fick möjlighet började de använda mineraloljor som vaselin och paraffin - billigt och hållbart. Det största håroljemärket i USA i slutet av 1940-talet kom typiskt nog från Cheesbrough Vaseline.
• Många sorters hårväxtbefrämjande  örtoljor har använts, t. ex. kardborrotsolja, arnikaolja, brännässleolja och kamomillolja.
Parfym
Behövdes särskilt förr för att skyla över lukten av olja, som dessutom ofta var härsken.
Hårparfymerna är desamma som i andra hårvårdsmedel för herrar; det växte snabbt fram konventioner för hur hårpreparat skulle lukta.
• Eteriska oljor för olika hårtyper och behov.
Färg
• Håroljan färgades vanligen, t. ex. gul med saffranstinktur eller röd med alkanna.
Vad gäller Macassar-oljan finns utrymme för en intressant förväxling. Det är svårt att hitta exakta, riktigt gamla recept på denna olja. Ofta anges bara att man använt färgtistel - och det kan vara tistelns röda färgämne lika väl som dess feta olja.
Varianter Med tillsatser kan håroljorna bli mindre feta (briljantin), tjocka som salvor (hårpomada) eller fasta som cerat (hårvax). 
Hållbarhet Hållbar, så länge en stabil vegetabilisk olja används.

Hårvård


1942

Olja för håret
• Olja är inget för tunt och självstripigt hår; den tynger ner, och naturligtvis inte heller för blont hår som bara ser smutsigt ut. Däremot ger det glans till mörkt och tjockt hår och är användbart om man vill göra yvigt eller risigt hår slätare och rakare. Oljan behöver inte användas skedvis - några droppar inborstade i håret eller på hårtopparna räcker för att ge glans och mjukhet.
En skönhetsbok från 1910 beskriver hur man ska göra då man gnider in huvudet med oljor och pomador:
Bred ut lite av salvan på vänstra handens utbredda innersida, passera däröver med borsten, så att borständarna blir feta, och borsta sedan fram och tillbaka på huvudsvålen.

• Hårolja kan användas som oljeinpackning. Man gnuggar in den i håret och hårtopparna och låter sitta kvar i upp till ett par timmar (packa in i plast och badlakan som vid en inpackning).
• När oljan ska bort: Massera in schampo utan vatten. Tag lite ljummet, inte varmt, vatten först när hela håret är fullt med schampo och massera upp ett lödder. Skölj inte med vatten förrän löddret är rikligt.
Olja för hårbotten
• Vilken vegetabilisk olja som helst främjar läkning och lindrar klåda och irritation när hårbotten är torr på grund av mjäll, psoriasis, eksem eller för flitig tvättning och hårtorkning. Det är heller ingen tillfällighet att det var i torra och varma ökenklimat hårolja började användas.
• Masserar man in oljan ordentligt stimuleras också blodcirkulationen i hårbotten, vilket man var mycket mån om förr eftersom det ansågs befrämja hårväxten. Kvinnor som annars undvek olja i håret använde gärna hårolja till massage. Man tar några droppar olja på fingertopparna och masserar in i hårbotten tills den är varm. Folk idag som praktiserar sådan massage säger att den gör håret glansigt och fylligt.
• Har man fet hårbotten bör man istället använda ett alkoholhaltigt hårvatten.


Recept

Recept I
(Macassar)
• Vanlig olja (olivolja) - 3 quarts (3.408 ml handelsvolym)
Vinsprit - 0,5 pint (284 ml handelsvolym)
Kanelpulver - 3 ounces (85 gram handelsvikt)
Bergamott (eterisk olja) - 2 ounces (57 gram handelsvikt)
Alkannarot - 3-4 bitar
Värm upp allt utom alkannaroten ordentligt. Ta från värmen och tillsätt alkannarot. Håll ordentligt tillslutet i flera timmar. Filtrera. Det äkta receptet på Macassarolja som säljs dyrt.
(Källa: Corson 1971 efter "The art of beauty", London 1825) 
Anm. Författaren är mycket kritisk till det som säljs som Macassarolja: "De består av den enklaste olja som när den härsknar räddas genom att man tillsätter två eller tre lökskivor. Inte ett uns Macassarolja importeras från Macassar; i så fall skulle det ha noterats av tullen och så är inte fallet."  Engelska mått.
Recept II
(ricinolja)
• Palma Christiolja (ricinolja) - 1 ounce (28 gram handelsvikt)
Bergamottolja eller lavendelolja - för doft
Blandas. Applicera i håret där det är tunt morgon och kväll i tre månader eller så länge som behövs. Palma Christiolja används mycket i Västindien för att göra håret tjockt och har nyligen introducerats hos oss och blivit mycket omtalad.
(Källa: Corson 1971 efter "The art of beauty", London 1825) 
Anm. Vid bedömning av förväntad effekt bör hänsyn tas till den tidens hårtvättvanor: Möjligen en gång varje eller varannan månad. Engelska mått.
Recept III Sötmandelolja - 30 gram
Rosmarinolja - 30 gram
Muskotolja - 1 gram
Blandas väl. Svålen ingnides alla aftnar. För torrt hår.
(Källa: de Réville 1910)
Recept IV Ricinolja - 1 del
Konjak - 1 del
• Bra parfym (hårparfym) - några droppar
Att massera huvudbotten med dagligen tills den är varm. Var noga med att det så mycket som möjligt kommer huvudbotten och icke håret till godo.
(Källa: Husmodern 49:1923)
Recept V Ricinolja - 50 gram
Alkohol - 50 gram
Bergamottolja - 20 gram
Neroliolja - 3 gram
Rosenolja - 2 gram
Eventuella tillsatser:
  • Kintainktur - 25 gram (ger Amerikansk hårolja)
  • Alkannarot (för röd färg, ger Makassarolja)
  • Klorofyll (för grön färg)
(Källa: Johansson 1926)
Recept VI Olivolja - 4.000 viktdelar
Ricinolja - 1.000 delar
Hårparfym (45 delar):
  • Citronolja - 20 delar
  • Bergamottolja - 10 delar
  • Geraniumolja - 10 delar
  • Nejlikolja - 4 delar
  • Nitrobenzol - 1 del
(Källa: Johansson 1926)
Recept VII
(nässla)
• Färska finhackade nässlor - 500 gram
Alkohol - 375 gram
Ammoniak - 10 gram
Olivolja - 1 kilo
Hårparfym - 20-30 gram
Nässlor, alkohol och ammoniak får dra i en korkad flaska i rumstemperatur i 24 tim. Därpå tillsätts oljan och allt hälles i en skål på vattenbad. Upphettas tills alkoholen och vattnet avdunstat. Oljan pressas från nässlorna och filtreras. Parfymeras efter behag.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept VIII
(kardborrot)
• Finhackad kardborrot - 250 gram
Olivolja - 1 kilo
Hårparfym - 15-20 gram
Urlakas två dagar och filtreras. Parfymeras efter behag.

(Källa: Gaugin 1947)
Anm. Alltså parfymerad kardborrotsolja, också ett hårmedel.
Recept IX Alkohol - 600 gram
Ricinolja - 200 gram
Bergamottolja - 5 gram
(Källa: Gaugin 1947)
Recept X
(mentol)
Olivolja - 950 gram
Mentol - 50 gram
Hårparfym - efter behag
(Källa: Gaugin 1947)
Recept XI
(Macassar)
Olja (kronolja, olivolja, jordnötsolja) - 90 gram 
Paraffinolja - 10 gram 
• Portugalolja (apelsin, apelsinblom, pomerans)
(Källa: Svanberg 1947) 
Recept XII
(ingefära)
Ingefäraolja
Masseras in i håret ett par gånger i veckan. Får sitta kvar i 8 timmar och tvättas sedan ur. Används i Japan vid mjäll och irritation i hårbotten. Om det svider och sticker är det för starkt. 
(Källa: Abehsera 1975, Leigh 1992)
Recept XIII Olivolja - 240 ml
Rosmarin, salvia, vallört, åkerfräken - 60 ml
E-vitamin - 25.000 IE
Lavendelessens - 1-2 droppar
Värm olja och växtdelar i vattenbad 20 min, sila. Tillsätt E-vitamin och eterisk olja. Borsta in några droppar i håret.
(Källa: Berkely Holistic Health Center 1978)

Litteratur: Se t ex Andersen (2003), Classen, Howes och Synnott (1994), Corson (1971), Gaugin (1947), Johansson (1926), Jönsson och Simmons (1935), Meyer (1952), Poucher och Howard (1974), de Réville (1910), Svanberg (1948), Thomssen (1947), Wright (1960). Monoe på Tahiti: Rugoff (1963).
Nätpublikationer: Traditional tree initiative: Cananga odoata... (2008 09 20).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/harolja.html
Datum: 2018 07 23 - Uppdaterad: 2010 05 18
Cookieinfo
Made with a Mac