Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Hårvårdsmedel - Håroljor

Briljantin


Synonymer  Brillantin
Engelska namn Brilliantine, brillantine, pressing oil
Andra namn Romanska språk
Brillantine (franska), Brillantina (italienska, spanska)
Nordiska språk
Brillantine (danska), briljantiini (finska)
Andra språk

Brillantine (tyska)

Tradition Briljantin var på 1950-talet ett första steg bort från de feta håroljorna och hårpomadorna. Eftersom man inte hade tillgång till våra dagars emulgeringsmedel fick man problemet att vätskan inte blandades med oljan utan att de två delade sig i var sitt skikt. Problemet löstes genom att själva bristen presenterades som en tillgång: tvåskiktsbriljantin. Tricket upprepades i början av 2000-talet då blandningen döptes till shake-lotion.
• Mer hårmedelshistoria
Framställning • Enskiktsbriljantin: Blandning av av alkohol, olja och glycerin, som parfymeras och färgas.
• Tvåskiktsbriljantin: Blandning av olja, alkohol och eller annan vätska, som parfymeras och färgas. Eftersom få eteriska oljor och resinoider löser sig klart i olja måste blandningen vanligen filtreras. Med de billiga mineraloljorna fick man ännu större problem med detta.
• Fast briljantin: Fetter och vaxer smälts ihop, parfymeras och färgas.
Beskrivning Enskiktsbriljantin
Alkoholhaltigt hårvatten med tillsats av olja.
Tvåskiktsbriljantin

Motsatsen - hårolja med tillsats av alkohol. Resultatet blir två vätskor som skiljer sig från varandra i flaskan, som alltså måste skakas om före användning. Varje del skulle vara helt klar och gränsen mellan dem skarp. För att poängtera detta färgades de två delarna ofta i två olika färger.
Fast briljantin

• "Fast briljantin" var feta hårpomador på billiga mineralfetter.
• "Briljantinkrämer", något mindre feta emulsionskrämer, lanserades på 50-talet.
Löslighet

I de fall aktiva ämnen förekom (ovanligt) måste de vara lösliga i respektive del:
• Vattenlösliga ämnen som vatten, glycerin, ättika, alkohol.
• Fettlösliga ämnen som fett, oljor, vaxer, eteriska oljor, hartser.

Innehåll
Annons 1953
Annons 1953
Enskiktsktbriljantin
• Vattenhaltig del: Alkohol, t. ex. eau de cologne (60-90 % av briljantinet), ricinolja (5-40 %) och ofta glycerin (upp till 10 %).
• Fettlöslig del: Ricinolja - andra oljor är svåra eftersom de redan efter ett par appliceringar bildar en matt yta på håret.
Tvåskiktsbriljantin
• Fettlöslig del: Tvåskiktsbriljantinerna på 40-talet var ett sätt att slippa använda den dyra ricinoljan. De byggde på flytande paraffin (75-80 %) med alkohol och vatten, men proportionerna kunde lika gärna vara omvända: 80 % alkohol, 20 % paraffin.
• Vattenlöslig del: Kunde utgöra 20-80 % av hela volymen och bestå av alkohol, vatten, rosenvatten, infusioner, glycerin och vad som helst annat vattenlösligt i valfria proportioner. Om 37 % av vattendelens volym är vodka (40 %) blir alkoholhalten 15 % vilket räcker för att konservera den.
Fast briljantin
• S. k. fast briljantin var inget annat än den gamla sortens pomador men nu gjorda med billigt vaselin (80-90 %). Till detta sattes flytande paraffin eller något fast fett eller vaxigt ämne som ullfett, vax eller ceresin med valrav eller cetylalkohol.
Hårparfym
Dofterna var länge samma få grunddofter i de flesta hårpreparat. I briljantiner, oljor och pomador var parfymen också nödvändig för att skyla över lukten av fett, som ofta dessutom härsknade.
• Eftersom man ville ha de flytande briljantinerna klara, användes gärna terpenfria varianter av eteriska oljor (bergamott, lavendel, neroli, spiklavendel, ylang-ylang) och ännu hellre isolat eller syntetika (anisaldehyd, citronellol, eugenol och isoeugenol, geraniol, linalol, terpineol).
• Ett trick för att få de eteriska oljorna att lösas klara är att tillsätta 15-25 % isopropylmyristat i oljan eller mineraloljan.
Färg
Vanligast var gula och gröna briljantiner. I tvåskiktsbriljantiner kan man ha en färg för varje del eller färga bara den ena.
• Oljelösliga färgämnen - ger färg åt det övre feta lagret i tvåskiktsbriljantin. Se färgning av oljor.
• Vattenlösliga färgämnen - ger ger färg åt det undre lagret i tvåskiktsbriljantin. Gul saffranstinktur, grön klorofyll. Se färgning av vätskor.
• Olösliga färgämnen: Svåra att använda i flytande preparat; pigmentpulvren sjunker till botten. De passar bättre i fasta pomador. Varning särskilt för jordfärgspigment av typen umbror och terror som kan göra blandningen till rena oljefärgen.
Varianter Håroljor och hårpomador.
Hållbarhet Alkohol konserverar. Framför allt risk för att oljor ska härskna, ett skäl att använda mineralfetter.

Hudvård Hudläkemedel
• Tvåskiktsbriljantin: Fungerar utmärkt som hudlotion, bara man skakar om före användning.
Hårvård Briljantinerna skulle göra hår och skägg styvt och glansigt men ändå behålla det mjukt. 
• Fast briljantin ger kraftigast stylingeffekt och slickat utseende. 1974 var de enligt Poucher och Howard fortfarande populära i varma länder - ju mer vax de innehåller, desto högre värme tål de.
• Fördelen med emulsioner är att oljan (den yttre fasen) når håret snabbt utan att vattnet måste dunsta bort först. Av detta får glans snabbt och blir lätt att kamma och forma.Också magra emulsioner har prövats men dessa måste kammas in i håret med vatten i kammen och kan göra håret matt.

Recept

Recept I
(enskikts)
Alkohol - 69 % vikt 
Ricinolja - 17 %  
Glycerin - 8 %
• Millfleurs - 4 %
• Violette - 2 %
(Källa: Johansson 1926) 
Recept II
(enskikts)
Sprit (95 %) - 59 % vikt 
Ricinolja - 40 % 
Hårparfym  (t. ex. eterisk olja) - 1 % 
Klorofyll (vattenlöslig färg)
(Källa: Svanberg 1932) 
Recept III
(enskikts)
Eau de cologne - 80 % vikt
Glycerin - 10 %
Citronsaft - 10 %
Användes för att göra håret smidigt efter tvättning.
(Källa: Gaugun 1947)
Recept IV
(enskikts)
Alkohol - 88 % vikt
Glycerin - 6 %
Ricinolja - 6 %
Hårparfym
Grundmassa för enskiktsbriljantin med glycerin och olja löst i alkohol. Oljan kan utgå - det går bra med lika delar alkohol och glycerin.
(Källa: Gaugun 1947
Recept V
(enskikts)
Alkohol - 90 % vikt
Ricinolja - 10 %
Hårparfym
Enskiktsbriljantin där oljan är löst i alkohol. Proportionerna 50/50 går också bra.
(Källa: Gaugun 1947)
Recept VI
(tvåskikts)
Alkohol - 80 % vikt
Olivolja - 20 %
Hårparfym
Grundrecept för tvåskiktsbriljantin - olivoljan löser sig inte i alkoholen utan de bildar två skikt skilda från varanda.
(Källa: Gaugun 1947)
Recept VII
(fast)
Vitt vaselin - 78 % vikt
• Vattenfritt lanolin (ullfett) - 22 %
Hårparfym
(Källa: Gaugun 1947)
Recept VIII
(tvåskikts)
• Mineralolja (flytande paraffin) - 80 % vikt
Alkohol - 18 %
Ricinolja - 2 %
Hårparfym, fettlöslig eller alkohollöslig - 0,5 %
Färg, en fettlöslig och en alkohollöslig 
Grundrecept för tvåskiktsbriljantin.
(Källa: Poucher och Howard 1974)
Recept IX
(tvåskikts)
• Mineralolja (flytande paraffin) - 75 % vikt
Alkohol - 15 %
Vatten - 10 %
Hårparfym, fettlöslig eller alkohollöslig
Färg - en fettlöslig och en vattenlöslig
Grundrecept för tvåskiktsbriljantin med lite vatten.
(Källa: Poucher och Howard 1974)
Recept X
(fast)
Vitt vaselin - 94 % vikt
Bivax, ev. blandat med karnaubavax - 6 %
Hårparfym, fettlöslig
• Gul eller grön fettlöslig färg 
Med vaselin blir massan ganska ogenomskinlig.
(Källa: Poucher och Howard 1974)
Recept XI
(fast)
Vitt vaselin - 90 % vikt
• Mineralolja (flytande paraffin) - 10 %
Hårparfym, fettlöslig
• Gul eller grön fettlöslig färg 
Med vaselin blir massan ganska ogenomskinlig.
(Källa: Poucher och Howard 1974)
Recept XII
(shake-lotion)
• Destillerat vatten - 70 ml
Jojobaolja - 25 ml
Glycerin - 5 ml
Eterisk olja - 25 droppar
Paraben - 5 droppar
• Vattenlöslig tvålfärgslösning - 3-5 droppar
Totalt 100 ml. Blanda ingredienserna i en klar flaska. Skaka om. Omskakas före användning (hudlotion).
(Källa: Andersen 2003)
Anm. Vattendelen (vatten och glycerin 75 ml) kan ersättas med 42 ml vatten + 5 ml glycerin + 28 ml vodka (40 %). Vattendelens alkoholhalt blir 15 % vilket räcker för att konservera och parabenerna kan uteslutas.

Litteratur: Se t ex Gaugin (1947), Meyer (1952), Poucher och Howard (1974), Svanberg (1932, 1948), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/harbriljantin.html
Datum: 2018 11 19 - Uppdaterad: 2008 06 8
Cookieinfo
Made with a Mac