![]() |
Carmelitervatten och carmelitersprit |
|
|
||
Moderväxt | Citronmeliss (Melissa officinalis) | |
Synonymer | Carmelitervtten, karmelitervatten, carmelitersprit, karmelitersprit | |
Farmakopénamn | Aqua Carmelitarum, Spiritus Melissae compositus | |
Engelska namn | Carmeliter water | |
Andra namn | Romanska språk Aqua Carmelitarum (nylatin), Eau de Carmes (franska) Andra språk Karmelitergeist (tyska) |
|
|
||
Tradition | Carmeliterorden som upptogs bland de katolska tiggarordnarna 1245 har gett
namn åt ett av de många doftvatten från
kloster som föregår de moderna colognerna
och de alkoholhaltiga
parfymerna. Redan från början (carmeliterklostret
St. Just i Paris 1611) gällde det för att vara
undergörande. Taget invärtes gav det bl. a. långt
liv och skydd mot förbannelser. Vattnet blev mycket
lönsamt för klostret, som hade ensamrätt
på tillverkningen enligt hemligt recept, fram till
Ludvig XIV:s tid (1754-1793) då nya recept började
flöda. Det förblev mycket använt fram till 1800-talets mitt. Det överlever ännu idag som eau
de cologne. |
|
Framställning | Örter
och kryddor vattendestilleras eller dras ut i sprit. Eteriska oljor löses i alkohol eller andra lösningsmedel. |
|
Beskrivning | Frisk citrusdoft med kryddig ton. | |
Löslighet | Alkohollösningar och tinkturer kan blandas tämligen obehindrat med vatten, glycerin, ättika, alkohol och eteriska oljor. | |
Innehåll | Carmelitervatten: Citronmeliss är grunden och enligt en del var det ursprungliga
receptet på Carmelitervatten en enkel citronmelisstinktur eller ett vattendestillat på citronmeliss (Melissavatten) med tillsats av citronskal och lavendelblommor - allt med citronmeliss var populärt på 1600-talet.
|
|
Varianter | Spritutdrag på citronmeliss (citronmelisstinktur) Vattenutdrag på citronmeliss (citronmelissinfusion) |
|
Hållbarhet | Förvaras som alla cologner - mörkt, svalt, tillslutet. | |
|
||
Recept |
||
Recept I (karmelitersprit) |
• Aqua communis (vanligt vatten) - 1.250 viktdelar Spiritus concentratus (koncentrerad sprit, 90-91 %) - 750 viktdelar Herba / Folia Melissae (ört / blad av av citronmeliss - en handfull) - 70 viktdelar • Cortex Fructuum Citri (skal av citron) - 60 viktdelar Semina Myristicae (muskotnöt) - 30 viktdelar Cortex Cinnamomi (bark av ceylonkanel eller kassiakanel) - 15 viktdelar • Flores Caryophylli (kryddnejlikor) - 15 viktdelar De respektive drogerna hackas eller krossas var för sig, förr än de användes. Efter 24 timmars maceration avdestilleras 1.000 viktdelar. Spiritus Melissae compositus = karmeliter-sprit. Dessa beståndsdelar jämte många andra ingick i Spiritus cephalicus, Holm. [Pharmacopoeia Holmiensis; Stockholmsfarmakopén] 1686. (Källa: Pharmaca Composita 1896 efter Pharmacopoea germanica 1890, Pharmacopoea austriaca 1889, Pharmacopoea belgica 1885, Pharmacopoea hungarica 1888 m. fl.) |
|
Recept I | Alkohol
(90 %) - 100 ml Citronmelissolja - 25 droppar Citronolja - 25 droppar Korianderolja - 2-3 droppar Kryddnejlikolja - 8 droppar Kanelolja - 5 droppar Mejramolja - 2-3 droppar Kvanneolja (angelikaolja) - 2-3 droppar (Källa: Tisserand 1977) |
|
Recept II
(melissavatten) |
Eau-de-vie
(ungefär vodka)
- 1 liter Halvtorra blad av citronmeliss - en handfull Citron - 1 skiva Korianderfrön - 10 nypor Muskotnöt - 10 nypor Kanel - 10 nypor Kryddnejlikor - 10 st Får står skuggigt en vecka och silas sedan. (Källa: Mességue 1977) |
|
Recept III
(melissavatten) |
Alkohol
(45 %) - 1 liter Torkade blad av citronmeliss - 3 handfullar Citron - 1 skiva Pulveriserad angelikarot - 5 nypor Koriander - 10 nypor Muskot - 10 nypor Kanel - 10 nypor Kryddnejlikor - 3 st Citronmeliss, citron och angelika får står i alkoholen 10 dagar och silas sedan av. Därefter tillsätts de övriga kryddorna och blandningen får stå två dygn innan den silas igen. En variant av föregående, med mer citronmeliss, mindre kryddnejlika och angelika som tillkommit. (Källa: Mességue 1977) |
|
Recept IV | Orangeblomsvatten
- 2 liter Blad av citronmeliss - 1 kilo Citronskal - 110 gram Korianderfrön - 60 gram Kryddnejlika - 60 gram Muskotnöt - 60 gram Kanelbark - lite Torkad kvannerot (angelika) - lite (Källa: Genders 1980) |
|
Recept V | Vodka
- 300 ml Blad och stjälk av angelika - torrt 3 msk, färskt 6 msk Blad av citronmeliss - torrt 3 msk, färskt 6 msk Krossade korianderfrön - 1 msk Skivad muskotnöt - 1 st Kryddnejlikor - 2 msk Kanelstänger - 4 st 2,5 cm långa Låt dra tre veckor. Skaka om varje dag. Sila. (Källa: Duff 1998) |
|
Recept VI | Korianderolja
Kryddnejlikolja Patchouliolja Rosenolja Lavendelolja Udda - en carmeliterdoft utan citronmeliss. Tyvärr är källan borttappad. |
|
|
||
|
||
© Shenet 1997 - 2013 |
||
|