Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulsionskrämer - Cold cream

Boraxkräm
Coldcream med borax - Valravssalva med borax


Engelska namn Borax cream

Tradition Borax blev  en verklig hit när det kom runt förra sekelskiftet - det var vattenlösligt och emulgerade allt! Inte riktigt allt, visade det sig. Krämerna blir svagt alkaliska och måste så förbli för att hålla ihop. Det var sådana praktiska skäl som gjorde att industrin övergav krämtypen så fort möjlighet gavs, inte rön om att lätt sura medel var bättre för hyn - dessa kom senare.
När man fann att borax är giftigt hade det nästan slutat användas. Fortfarande är dock krämtypen favorit bland amerikanska hemmakokare och det av förståeliga skäl - de är lätta att göra, ser imponerande ut och är behagliga att använda. Därför kan de precis som bakpulverkrämerna vara mycket inspirerande för nybörjare i krämkokeri.
Framställning Oljan är huvudingrediens och vattnet med borax rörs ner i den. Viktigt är att fortsätta vispa krämen ända tills den är helt sval. Blev det fel?
Beskrivning Fluffig fet emulsionskräm.
Löslighet

Den färdiga krämen kan spädas med olja, eterisk olja, smält fett, vax och harts.
Vatten och annan vätska är däremot svårt att tillsätta i större mängd.
pH och inkompatibiliteter
• Svagt alkalisk. Sura ämnen kan och bör därför inte tillsättas.
Zinkoxid förstör boraxemulsioner.

Innehåll Vätska
Vatten eller annan vätska 25-45 %.
• Färskpressad fruktsaft är vanligen för sur för att emulgeringen ska hålla för tillsatsen, likaså vätskor som konserverats med sura ämnen.

• I vätskan kan lösas vattenlösliga ämnen, t. ex. fuktgivare som glycerin, sorbitol, salt, honung, allantoin.
Borax
Fungerar som både emulgeringsmedel och konserveringsmedel. 0,2-2 % löses i vattnet.
Fett och olja
• Vilken olja som helst efter smak och behov men makadamiolja, ricinolja, sojaolja och turkisk rödolja emulgeras särskilt lätt med borax .
• Fasta fetter som lanolin, ullfett, kakaosmör, sheasmör kan utgöra upp till halva fettmängden - ger en fastare kräm. Kokosfett är mycket populärt.
Vax
Bivax och vaxliknande ämnen som cetylalkohol, stearin och stearinsyra hjälper upp emulgeringen och ger fastare kräm. Dosering: 5-15 % av krämens, 20-25 % av oljans volym.
Ullfett eller lanolin kan ersätta vaxämnen helt eller delvis.

Övriga ingredienser
• Värmekänsliga ingredienser som vitaminer, gurkörtsolja, kamferpulver, tinkturer tillsätts sist när blandningen svalnat.
• Sura ingredienser (askorbinsyra, citronsyra, karbamid, mjölksyra) passar illa i denna svagt alkaliska krämtyp. Tag endast små mängder och tillsätt dem så sent som möjligt.
Eterisk olja
hör till de värmekänsliga ingredienser som sparas till sist. Borax är svagt alkaliskt och kan påverka doftämnena, men det behöver man ta hänsyn till bara om krämen ska sparas i månader eller år. Se under tvålparfym för doftämnen som klarar alkalier. Som aktivt ämne, t. ex. som hudläkande ämne eller för olika hudtyper, kan eterisk olja utgöra upp till 3 % = 60-100 droppar per dl. För doftsättning räcker 0,5 % = 10-15 droppar per dl.
Konserveringsmedel

Många konserveringsmedel är sura, vilket boraxkrämer tål dåligt. Lyckligtvis är borax konserverande i sig, så krämerna brukar klara sig utan extra tillsats av konserveringsmedel.
Varianter Boraxlotion
Cold cream med borax
Valravssalva med borax
Hållbarhet Rätt hanterad = förvarad i väl tillsluten burk och rimligt svalt bör en boraxkräm hålla i åtminstone ett par år. Vid långvarig lagring blir krämen fetare och gulare på grund av att vattnet avdunstar = den relativa halten olja blir högre. Säkert dåligt tecken: Förändrad lukt.
Som alla feta emulsioner är boraxkrämer känsliga för värme, som kan få vatten och fett att separera. Det betyder inte att krämen blivit dålig. Häll av vätskan, värm återstoden och rör i ny vätska. Förebygg separering vid tillverkningen genom att vispa noggrant ända tills krämen är helt sval.
Som med andra krämer: Pilla inte i den med smutsiga fingrar (tvätta händerna, ta kräm med spatel) och sätt alltid på lock.

Hudvård Boraxkrämer ger en fet, vattenavstötande hinna, svalkar på huden när vattnet avdunstar och är lätt uttorkande. Att krämen är lätt alkalisk är inte nödvändigtvis något negativt utan kan vara till fördel, t. ex. vid klåda.
Hudtyp Fet hud.
Hudreaktion Borax tas upp genom huden. Det är inte akut giftigt men boraxkrämer ska inte användas under lång tid och inte på skadad hud (brännskador, eksem).

Recept

Recept I Vatten  - 500 kbcm (500 ml)
• Vattenfritt lanolin = ullfett - 250 gram
• Tunn paraffinolja - 250 gram
Vitt vax - 60 gram
Cetylalkohol - 50 gram
Borax - 7 gram  
Natriumbensoat - 3 gram
(Källa: Tschechowa och Evens 1954)
Recept II Orangeblomsvatten - 100 ml
Glycerin - 30 ml
Lanolin - 15 ml
Tistelolja - 15 ml
Kokosfett - 10 ml
• Blekt eller oblekt bivax - 5 gram
Borax - 5 ml  
Natriumbensoat - en knivsudd
Värm och smält ihop fett, olja och vax. Ta blandningen ur vattenbadet och tillsätt glycerin. Orangeblomsvatten värms försiktigt utan att koka och borax och natriumbensoat löses däri. Häll vätskan ytterst långsamt i fettet. Vispa med elvisp tills krämen är stabil. Sedan kan man byta ut elvispen mot en ballongvisp och vispa försiktigare. Fortsätt tills krämen är helt sval. Handkräm.
(Källa: Hillker 1989)
Anm. Med denna mängd borax är säkert natriumbensoat överflödigt för konservering.
Recept III Rosenvatten - 45 ml
Mandelolja - 15 ml
Lanolin - 5 ml
• Rivet bivax - 5 ml
Vetegroddolja - 2,5 ml
Borax - 0,5 ml 
Rosenolja - 6 droppar
• Röd livsmedelsfärg - några droppar (ev) 
Lanolin och vax smälts samman under omrörning, oljan värms och vispas ner. Rosenvatten värms och borax löses däri. Vattnet droppas ner i fettet, allt vispas svalt. Rosenolja sist. Fuktighetskräm för alla hudtyper.
(Källa: Bremness 1995)
Recept IV Vallörtsinfusion - 30 ml
Ringblomsolja - 22,5 ml
Lanolin - 15 ml
• Rivet bivax - 15 ml
Kakaosmör - 15 ml
Glycerin - 5 ml
Borax - 1 ml
Petitgrainolja - 6 droppar
Vax smälts. Fett och olja smälts och blandas ner i vaxet. Ringblomsolja och glycerin värms lätt och rörs i. Infusionen väms lätt, borax löses däri och vätskan rörs ner i fettet. Eterisk olja sist. Läkande och närande för narig, torr och grov hy.
(Källa: Bremness 1995)
Recept V Olja - 45 ml
Vatten eller infusion - 45 ml
Kakaosmör - 10 gram 
• Rivet bivax - 8 gram
Borax - 2,5 ml 
Eterisk olja eller tinktur
Värm och smält ihop olja, kakaosmör och vax i vattenbad. Värm vatten för sig och lös borax däri. Ta båda kärlen från värmen. Oljeblandningen hälls i vätskan, långsamt och under omrörning. Eterisk olja eller tinktur tillsätts när blandningen är sval. Håller sig två månader i kyl. Kan också användas som rengöringskräm
(Källa: Neal's Yard 1997)
Anm. Mängden borax kan säkert halveras.
Recept VI Olja och/eller kokosfett - 50 ml
Rosenvatten eller destillerat vatten - 30 ml
Ullfett eller bivax - 5 -15 ml
Aloegelé - 5 -10 ml
Eterisk olja (ev.) - 3 ml 
Borax - 0,5 ml 
Olja, fett och vax smältes tillsammans i vattenbad. Vatten värms upp och borax löses däri. Vätskan hälls långsamt i fettet. Vispa med elvisp tills blandningen är sval. Krämen fortsätter att tjockna lite. När den svalnat lite tillsätts aloegelé och eterisk olja. Fortsätt vispa tills blandningen har svalnat helt. 
(Källa: Shenet-läsare 1999)
Recept VII
(grundrecept)
Olja - 50 ml
Vatten och vattenlösliga ämnen - 45 ml
• Rivet bivax - 5 ml
Borax - 1 ml
Eterisk olja - 1-3 ml 
Olja och vax smälts ihop. Vätska och borax blandas för sig och värms till samma temperatur. Om temperaturskillnaden är för stor kan emulsionen bli grynig. Rör långsamt ner vätskan i oljan. Vispa tills emulsionen är sval. Skålen kan ställas i kallt vattenbad, men kyl inte för snabbt eftersom det kan göra att emulsionen blir tunn. Vispa inte ner för mycket luft; elvisp är bättre än handvisp.
Värmekänsliga och sura ingredienser tillsätts så sent som möjligt, när  emulgeringen är färdig och blandningen fingervarm (40-45° eller lägre). Eteriska oljor kan man vänta med tills krämen är helt klar.
(Källa: Shenet 1999)
Recept VIII Olja - 45 ml
• Destillerat vatten  - 40 ml
Bivax - 7 ml 
Glycerin - 3 ml
Sheasmör - 2 ml
Kakaosmör - 2 ml
Eterisk olja - 1-2 ml
Borax - 1 ml
E-vitamin - 1 ml
Olja, fett och vax smälts på vattenbad. Häll i mixer. Vattnet värms upp och borax löses däri, glycerin tillsätts. Vätskan strilas ner lite i taget medan mixern körs på låg hastighet. När blandningen börjat tjockna kan farten ökas. Fortsätt mixa tills konsistenesen är som majonnäs. Eterisk olja och E-vitamin tillsätts när blandningen är sval. 
(Källa: Shenet-läsare 1999)
Recept IX Olja - 60 ml
• Destillerat vatten, infusion eller dekokt - 30 ml
• Rivet bivax - 7 ml
• Flytande lanolin - 3 ml
Eterisk olja - 2-3 ml 
Borax  - 0,5 ml eller mindre
Olja, fett och vax smälts på vattenbad. Vätska värms och borax löses däri. Ta båda kärlen från värmen och häll vätskan i oljeblandningen under omrörning. Fortsätt röra tills krämen är tjock och vit. Eterisk olja tillsätts när blandningen svalnat till ca 25°.
(Källa: Shenet-läsare 1999)
Recept X Mandelolja - 50 ml
Rosenvatten - 30 ml
Lanolin - 15 ml
Aloegelé - 5 ml (eller mer; ta då bort vatten)
Eterisk olja - 3 ml 
Borax  - 0,5 ml eller mindre
Olja och lanolin smälts i vattenbad. Rosenvatten värms försiktigt och borax löses däri. Ta båda kärlen från värmen. Strila ner vätskan i fettet. Vispa tills blandningen är sval och tillsätt aloegelé och eterisk olja sist. 
(Källa: Shenet 1999)
Recept XI Olja - 55 ml
Aromatiskt vatten eller destillerat vatten - 25 ml
Bivax - 15 ml
Kokosfett - 2 ml
Eterisk olja - 1-3 ml
Borax - 0,5 ml eller mindre
Olja, fett och vax smälts i vattenbad. Vattnet värms upp med borax så att pulvret löses. Blanda ihop fett- och vattenblandningarna; rör väl tills blandningen är helt sval. När det svalnat till ca 25° tillsätts eterisk olja.
(Källa: Shenet 2000)

Litteratur: Se t. ex. Hillker (1989), Thomssen (1947).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/boraxkram.html
Datum: 2022 01 18 - Uppdaterad: 2007 09 16
Cookieinfo
Made with a Mac