Shenet Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Geléer

Agar-agargelé


Moderväxt Agar-agar (arter av Gelidium)
Farmakopénamn Mucilago agar
Engelska namn Agar agar gel, agar gel

Tradition I matlagning har agar-agargelé använts länge i Asien, i Europa sedan slutet av 1800-talet. På 1900-talet började det användas kosmetiskt, t. ex. för att styla håret. Agar-agargelé är också standardpreparatet på laboratorier för bakterieodling.
Framställning Agar-agarpulver vispas ner i kokhett vatten med eventuella vattenlösliga ämnen. Tas från värmen och vispas slätt. Stelnar på några minuter. Blir geléet för tjockt kan det vispas sönder och blir då lite lösare. Uppvärmning till 85° gör det flytande igen men det kommer sedan inte att geléa om. 
Beskrivning Genomskinligt gelé, löst och mjukt till helt fast; antagligen det kraftigaste och pålitligaste av alla. Det tål t. ex. värme bra (smältpunkt 85°) men i motsats till t. ex. gelatin geléar det därefter inte om.
Mått och vikt Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram.
Löslighet

pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag 2 % vikt blir neutralt eller mycket lätt alkaliskt (pH 6-8) till svagt surt (pH 4-6).
Gelé av 1 % pulver ska reagera neutralt eller endast svagt alkaliskt (pH 7 eller strax över).
• Geléet tål viss tillsats av sura ämnen och .
• Agar-agar kan utan problem kombineras med guarmjöl till ett blandgelé. Däremot försvagas pulvrets geléringsförmåga och geléets stabilitet ihop med alginater och dragant. Detsamma sägs om gelatin och stärkelse men de förekommer ihop med agar i recept.

Innehåll Vatten eller vattenrik vätska, t. ex. rosenvatten, vattenutdrag av växter (infusion, dekokt, macerat).
• Lite glycerin (upp till 5 %) håller geléet mjukt och fuktigt.
• Eventuella vattenlösliga ämnen (karbamid, salt, mjölksyra, alun etc.) som först löses i vätskan. De kan gärna vara sura, eftersom pulvret geléar bra och geléet förblir stabilt i sur miljö.
• Även mindre mängder fettlösliga ämnen kan tillsättas, t. ex. vegetabilisk olja (upp till 10 %, gör geléet mjukt) och eteriska oljor (0,5 % räcker för doft).
Konserveringsmedel om vattnet inte är destillerat. Här fungerar vanliga syltkonserveringsmedel, som brukar vara lätt sura, t. ex. bensoesyra (0,2 %), natriumbensoat (0,5 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).
Agar-agarpulver: Allt från 0,5 % volym (0,5 ml per 100 ml vätska) till 9 % (9 ml per 100 ml) beroende på hur fast geléet ska vara och pulvrets geléringsförmåga - agar-agar från asiatiska butiker är mycket drygare än pulver från vanliga livsmedelsbutiken.
Ersättning • Kan ersätta gelé av gelatin.
Hållbarhet Måste konserveras om det ska sparas längre än en vecka. Med destillerat vatten, t. ex. rosenvatten, kan det klara sig utan.

Hudvård

Hudläkemedel
Ger som andra geléer svalka och skydd utan att tynga eller täppa till och torkar till en tunn och elastisk film som stramar upp huden. Blir det för torrt tillsätter man lite olja; det brukar gå bra att röra ner med en topz.
Förtjockningsmedel
Används som andra geléer för att binda ihop och späda ut vattenlösliga ämnen så att de kan påföras huden och fördelas jämnt.
Det kan också ingå som hjälpande konsistenshjälpmedel i vattenrika emulsioner som lotion och kräm, som kan ha svårt att hålla ihop särskilt när sura ingredienser ingår.

Hårvård Förr var agar-agargelé vanligt som hårfixativ. Flinka flickor använde efterrätten Jell-o - gul med citronsmak för blondiner, röd med hallonsmak för brunetter.
Tandvård I tandkräm.
Hudreaktion Irriterar inte huden.

Mat och dryck Agar-agargelé på fruktjuice i stället för vatten blir utmärkt på fruktpajer.
Invärtes bruk Blodtryckssänkande.

Recept

Recept I
(med glycerin)
• Destillerat vatten - 700 ml
Glycerin - 300 gram
Agar-agarpulver - 2 gram
• Parfym (eterisk olja) - efter behag
Vanligt som hårfixativ.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept II Vatten - 750 gram
Glycerin - 350 gram 
Agar-agarpulver - 20 gram
(Källa: Tschechowa 1954)
Recept III
(grundrecept)
• Kokhett vatten, infusion eller dekokt med upp till 20 % annat flytande eller vattenlösligt om så önskas - 100 ml 
Agar-agarpulver - 0,5-1 ml
Konserveringsmedel, t. ex. flytande Atamon (natriumbensoat och mjölksyra) - 1 ml
Eventuella vattenlösliga pulver löses först i vätskan. Vätskan kokas upp och agarpulvret rörs ner; det  löser sig genast. Tas från värmen och rörs jämnt. Geléet börjar stelna efter några minuter. Blir det för tjockt kan man vispa upp det igen så blir det lite lösare.   
(Källa: Shenet 2000)

Litteratur: Se t ex Hagdahl (1879), Hanssen (1996), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Svenska farmakopén X (1925).

 

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/recept/agaragargele.html
Datum: 2018 05 27 - Uppdaterad: 2008 04 24
Cookieinfo
Made with a Mac