Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Konserveringsmedel

Vinsyra


Synonymer
Vinstenssyra, tartarsyra, dioxibärnstenssyra, dihydroxibärnstenssyra
1) d-Vinsyra, (+)-vinsyra, högervridande vinsyra
2) l-Vinsyra, (-)-vinsyra, vänstervridande vinsyra
3) dl-Vinsyra, (±) -vinsyra, (+-)-vinsyra, racemisk vinsyra, druvsyra
Farmakopénamn
Acidum tartaricum, Sal essentiale tartari, Acidum tartari crystalizatum
2) E 334 l-Vinsyra
CAS-nummer

1) 87-69-4
2) 147-71-7
3) 133-37-9

Tartaric acid
Engelska namn
Tartaric acid, dihydroxysuccinic acid, 2,3-dihydroxybutanedioic acid
1) d-Tartaric acid, (+)-tartaric acid, (+)-L-2,3-dihydroxybutanedioic acid
2) l-Tartaric acid, (-)-tartaric acid
3) dl-Tartaric acid, (+-)-tartaric acid, (±)-tartaric acid
Andra namn
Romanska språk
Acide tartareux, acide tartarique (franska)
Nordiska språk
Vinsyre (danska)
2) L-vinsyre (danska)

Andra språk

Weinsäure (tyska)
2) L-Weinsäure (tyska)

Tradition
Det var den svenske apotekaren och kemisten Scheele som 1769 första gången isolerade vinsyra. Dess lösliga salter blev snabbt läkemedel för melankoli och mani; de ansågs lösa upp och rena de förskämda kroppssafter och livsandar som var orsak till sjukdomarna. Annat med samma effekt var t. ex. honung, skorstenssot, saffran, gråsuggor och pulveriserade kräftben.
Farmakopéerna
Upptaget från början (1775) till slutet (1946) i svenska farmakopén; fram till mitten av 1800-talet framställde apoteken den själva. Följde också med i 1964 års nordiska farmakopé..
Framställning
• Förekomst: Vinsyra finns i många frukter, särskilt vindruvor, därav namnet. Det finns också i vin och framställs ur vinsten (se Varianter nedan). Olika ursprung ger olika typer:
1) d-vinsyra: Naturlig eller syntetisk.
2) l-vinsyra: Naturlig.
3) dl-vinsyra: Syntetisk; blandning av d- och l-formerna.
Beskrivning
Färglösa till genomskinliga kristaller eller skorpor, kristallinisk massa eller vitt kristalliniskt pulver. Utan lukt, med starkt sur smak. Vid upphettning avgår kolsyra och det luktar karamell. Smälter vid 170°. 
Formerna skiljs åt efter deras optiska aktivitet: d- och l-formerna är optiskt aktiva, dl-formen optiskt inaktiv.
100 ml väger ca 100 gram 
• Olöslig i vegetabiliska och eteriska oljor.
• Mycket lättlöslig i kokhett vatten (0,3 delar) och också i rumstempererat (0,8 delar). Lättlöslig i alkohol (3 delar 95 %).

pH och inkompatibiliteter
• 2 % vattenlösning blir måttligt sur (pH 2-4). 

• Inkompatibelt med ammoniumsalter, kaliumsalter, kalciumsalter (fällning).
Innehåll
Kan göras 100 % ren.
Varianter
• Vinsten, kaliumtartrat, kaliumbitartrat, kaliumvätetartrat, dubbelt vinsyrat kali, surt vinsyrat kali, surt kaliumtartrat, cremor tartari
Farmakopénamn: Kalii bitartras
Ett salt av vinsyra som bildas i vin - tartarus betyder bottensats, sedan kom det att betyda allt möjligt som man kan få ur vinsten. Vinsyra kan framställas ur det. Syntetiskt vinsten är färglöst, förr när det gjordes ur vin fick det röd eller vit färg av detta. Vattenlösligt; 3,5 gram löses i 1 liter vatten, mer i varmt vatten. Glödgad vinsten blir i princip pottaska. Den renaste formen (Cremor tartari) som används i mat ska vara fri från bland annat kalcium och ammoniak. I en innehållsdeklaration till kosmetika har det setts översatt tartarkräm, så det kanske är bäst att påminna om att tartarsås = remouladsås.

Flera andra tartrater (salter av vinsyra) används i livsmedel (E 335 - E 337, E 354).
Ersättning
• Kan ersättas med citronsyra.
• Vinsten: Vinsyra ersätts också med vinsten, t. ex. i badprodukter. Det fungerar åt andra hållet också: I recept med 100 gram vinsten kan man ersätta med 80 gram vinsyra. 
Hållbarhet
Kan förvaras (torrt) obegränsad tid. Sönderflyter i luft.
Inköp We don't sell, we tell!
I livsmedelsbutikens krydd- och konserveringshylla för runt 10 kr per 35 gram.

Hudläkemedel
Räknas till AHA-syrorna (alfahydroxysyrorna) som kan användas som hudavskalande medel.
Peelingmask: citronsyra eller citronsaft
Fruktmask: vindruvor
Rengöringsmedel
Husmorstips: Ta bort nikotinfläckar på fingrarna med vinsyra upplöst i vatten.
Konserveringsmedel
Kan användas för att surgöra vilket bidrar till att förlänga hållbarheten eftersom bakterier växer till dåligt eller inte alls i sur miljö. Vinsyra fungerar inte ensamt som antioxidant men förstärker och förlänger effekten av antioxidanter så att mindre mängd behövs. I vattenlösningar som aromatiska vatten och ansiktsvatten är surheten oproblematiskt. Emulsioner däremot, t. ex. kräm, lotion och flytande tvål, grynar sig lätt. Vanligen går det bort under vispningen men det kan också sluta med att emulsionen blir tunn eller förvandlas till en oaptitlig smörja. Bäst chans att hålla ihop har den om syran tillsätts allra sist när emulgeringen är klar. Det kan vara bra att stabilisera med guarmjöl eller annat förtjockningsmedel som är stabilt i sur miljö. För sur lotion och kräm krävs tensider som emulgeringsmedel. Emulsioner med svagt alkaliska emulgeringsmedel (bakpulverkräm, boraxkräm) tål ingen eller mycket lite syra.

I badbomber och andra kolsyrebad - får natriumbikarbonat att fräsa och bubbla.
0,5-20 % lösning (okänt om l- eller d-form) kan grumla hornhinnan, varierande med exponeringstid.

Mat och dryck
2) l-Vinsyra
Endast den naturliga formen (E 334 l-Vinsyra) får användas i mat. Den får tillsättas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser, utom kex och skorpor till småbarn som får innehålla max 5 gram per kilo. Mest används vinsyra som jäspulver tillsammans med soda eller natriumbikarbonat i bakpulver och bruspulver. Den fungerar också som surgörare och och förstärker antioxidanters skydd mot härskning och missfärgning, t. ex. i sylt. Flera salter av vinsyra (tartrater) används på samma sätt (E 335 - E 337, E 354).

3) dl-Vinsyra
Den syntetiska formen får inte användas i mat.
Invärtes bruk
Svagt urindrivande. Använt framför allt i fruktsalter, som består av ungefär lika mängder vinsyra och natriumbikarbonat. Den kombinationen finns i ett nyligen godkänt naturläkemedel mot tillfällig förstoppning, och det gamla Samarin (citronsyra, vinsyra, natriumbikarbonat) är godkänt som naturläkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar.
Giftighet
Vinsyra och dess salter i höga doser har gett svåra förgiftningar (påverkan på mage, tarm, blodcirkulation, njurar). Förtäring av 12 gram har dödat. Också starka vattenlösningar irriterar kraftigt och kan ge njurskada. Rekommendationen om acceptabelt dagligt intag (ADI) är 30 mg per kilo kroppsvikt, alltså 2.100 mg (2,1 gram) för en person på 70 kilo.
Första hjälpen invärtes

Ge dryck, gärna mjölk, 1-2 glas, för utspädning. Kontakta sjukhus.
Miljö
Antas vara ogiftigt för vattenliv. Lätt nedbrytbart. KRAV-godkänt antioxidationsmedel.

Litteratur: Se t ex Bolin och Gustaver (1960), Foucault (1983), Gaugin (1947), Gentz och Lindgren (1946), Lindgren (1918), Meyer (1952), Nilsson (2008), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Palmborg, Walter och Werner (1982), Pharmacopoea Svecica I (1775), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925) .Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer:
Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/vinsyra.html
Datum: 2018 09 21 - Uppdaterad: 2009 10 4
Cookieinfo
Made with a Mac