Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulgeringsmedel - Fetter

Vegetal


Synonymer
Cetearylglukos, cetearylglykos. Handelsnamn som Vegetal
CAS-nummer 246159-33-1
Cetearyl glucoside
Engelska namn
Cetearyl glucoside, Cetearyl glycoside

Framställning

Vegetal är ett svenskt handelsnamn på cetearylglykos. Det fås ur fettalkoholen cetearylalkohol (som för många processer sedan var kokosfett) som får reagera med glukos, d.v.s. druvsocker (som för lika sedan sedan var majs). Det har en del likheter med sockertensid.

Beskrivning Hårt fett som smälter vid runt 62°.
Cetearylglukos: 100 gram väger ca 35 gram. 100 gram = ca 285 ml.
Vegetal: 100 ml väger ca 44 gram. 100 gram = ca 226 ml.
• Olösligt i vatten och glycerin men kan emulgeras med vatten.
• Lösligt i vegetabiliska oljor (blandas i fettfasen i emulsioner) och kan smältas ihop med fetter, vaxer, hartsämnen.
Ersättning • Vegetal kan ersätta andra fettlösliga emulgeringsmedel. I magra emulsioner (runt 25 % av volymen olja och fett) kan grovt räknat 1 volymdel VE-fett (glycerylstearat) + 2 volymdelar MF-fett (natriumstearoyllaktolat) ersättas med 3-4 volymdelar Vegetal.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 70 kr per 100 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Emulgeringsmedel
Används för att emulgera magra till feta emulsioner, t. ex. med natriumstearoyllaktylat (MF-fett). Ju mer fett i blandningen desto mindre behövs.
Lotion med 1-2 % fett: 8-9 %
• Rätt fet emulsionskräm med 30-40 % fett: 5-14 %
Bra i hårbalsam då det klarar katjonaktiva tensider bra. Cetearylglukos kan inte själv emulgera balsamen utan används i kombination med t. ex. förtjockningsmedlet xantangummi (1 %).
Balsam med 90 % vatten: 8-9 %.

Används för att emulgera överfettningsolja i omsmält glycerintvålmassa.
Glycerintvål: 2-3 gram i 100 gram tvålmassa (ca 1 dl) som berikats med omkring 5 % olja eller fett. d.v.s. i vikt ungefär hälften så mycket cetearylglukos som olja.

Cetearylglukos sägs vara ett av få emulgeringsmedel som inte framkallar eller bidrar till akne.

Litteratur: Se t ex Andersen (2003).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/vegetal.html
Datum: 2018 05 27 - Uppdaterad: 2009 10 6
Cookieinfo
Made with a Mac