![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konserveringsmedel - Lösningsmedel Vassla |
|||
|
|||
Synonymer |
Vassla, ostvassla, vassle, ostvassle, mesa | ||
Farmakopénamn |
Serum lactis | ||
CAS-nummer | 92129-90-3 | ||
INCI-namn | Whey ["the water dispersable part of milk that is separated from the curd in the manufacture of cheese"] | ||
Engelska
namn |
Whey | ||
Andra namn | Romanska språk Petit-lait (franska) Andra språk Molke (tyska) |
||
|
|||
Tradition |
Vassla (ordet är nära besläktat med fornsvenska
vatn = vatten) får man över vid
osttillverkning. Bönder har haft det som vardagsdricka sedan forntid. På 1600-talet upptäcktes det av rika sjuklingar
som började fara till Schweiz på vasslekurer och så fortsatte det till 1900-talet. 1925 började schweizaren Dr. Vogel koncentrera vassla och fylla
den på flaska. Det är sådant koncentrat som kan köpas i dagens hälsokostaffärer. Livräddande vassla I de isländska sagorna räddas folk ur mordbränder åtminstone ett par gånger med hjälp av husets vassla. På 900-talet är det Gissla Surssons far som dränker in hela familjen till skydd mot elden, på 1200-talet räddar sig Gissur genom att dyka ner i ett fat med vassla och dra locket över sig. |
||
Framställning |
• Runt 10 % av komjölken är fast ostmassa (smörfett och mjölkprotein). Vid osttillverkning klumpar man ihop det genom att tillsätta löpe. Det kan också lätt filtreras bort; se recept nedan. Resterande 90 % är flytande vassla. |
||
Beskrivning |
Svagt gul vätska med filmjölksdoft. | ||
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram. | |||
Olöslig i vegetabiliska
och eteriska oljor; blandningen
delar sig i två skikt och måste skakas om
före användning. Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol. pH och inkompatibiliteter Koncentrerad vassla är måttligt sur (pH ca 4). |
|||
Innehåll |
Obearbetad vassla: Vatten
(93 %), mjölksocker = laktos (i sötmjölksvassla 4-5
%, i surmjölksvassla 3-4 %), mjölksyra
(1-2 %), protein (under 1 %), fettt
(0,5-1 %), salter (0,5 %), gul färg av vitamin B2 = riboflavin. Koncentrerad vassla: Mindre vatten, laktos, protein och fett än i obearbetad vassla, mer mjölksyra (8 %; vänstervridande L-mjölksyra 7 %, högervridande D-mjölksyra 1 %). |
||
Ersättning |
Om det bara är mjölksyran man är ute efter kan man vattenspäda mjölksyra. | ||
Hållbarhet |
Koncentrerad vassla kan förvaras (svalt) i åratal utan att förändras märkbart. | ||
|
Obearbetad vassla: Några dl kostar som en liter filmjölk - se recept nedan. Koncentrerad vassla: I hälsokostbutiker för 200 kr litern eller i mindre flaskor. |
||
|
|||
Hudläkemedel
|
|||
Ett par tsk koncentrat i hårsköljning mot mjäll och för lyster. | |||
Helbad: 1-2 dl koncentrerad vassla. | |||
10 % mjölksyra, som i koncentrerad vassla, kan irritera även den mest hårdhudade. | |||
|
|||
Mat
och dryck |
Efter osttillverkning får man över stora mängder vassla. Den dracks förr som "blanda", surmjölk spädd med mjölk, vassla eller vatten. Vanligast var långvarig inkokning, eventuellt med lite mjölk eller grädde för mildare smak, till messmör och mesost. I Jämtland gjorde man in på 1900-talet en speciell mesost av vassla från mjölk som surnat i åskväder, som gavs som stärkande medicin till gamlingar och klena barn och till folk och fä som slagits av blixten. | ||
Invärtes bruk | Vassla är lättsmält och milt avförande och uppges vara bra vid framför allt matsmältningsproblem (magsår, gaser, illamående, sura uppstötningar, tremånaderskolik...) men mycket annat kureras också inklusive hudproblem som eksem och finnar. Dagsdosen är 2-3 tsk i ett glas vatten. | ||
Giftighet | Koncentrerad vassla brukar tålas även av laktosintoleranta eftersom laktoshalten är låg, säger tillverkare av koncentrerad vassla. En uppgift i tidskriften Må Bra från 1980-talet om att den högervridande mjölksyran skulle vara "den goda" orsakar fortfarande missförstånd. Sådan mjölksyra kan inte smältas av den mänskliga organismen och ger översyrlighet. Det är den vänstervridande mjölksyran som är "den goda" och som dominerar i vassla. WHO rekommenderar att endast vänstervridande mjölksyra ges till småbarn. Någon rekommendation om maximalt dagligt intag finns inte. |
||
Miljö | Lätt nedbrytbar. Vanlig mjölksyra och vänstervridande mjölksyra (som i vassla) är godkända som Bra Miljöval. | ||
|
|||
Recept |
|||
Recept I | Filmjölk
Värm upp filmjölken till sjudning men inte mer. Filtrera genom tyg eller kaffefilter. Det som rinner av är surmjölksvassla, det som blir kvar i melittan färskost (kvarg) som kryddas efter smak och äts som pålägg. (Källa: Shenet 2003) |
||
|
|||
Litteratur:
Se t ex Bolin och Gustaver (1960), Ejdestam (1976), Henrikson (1981),
Keyland (1989), Meyer (1952), Nationalencyklopedins
ordbok (1995), Wicklund (1990), Wicklund (1998). Isländska sagor:
Gisla Surssons saga från 978, Islänningasagan
från 1200-talet. Artiklar: Margareta Calmgård: Hela husapoteket i en enda flaska (Må Bra 2:1985). Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Conditioning agents; Acids (2005 07 20). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03). |
|||
|
|||
© Shenet 1997 - 2013 |