![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tinkturer Vaniljtinktur |
|||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
Moderväxt |
Vanilj (Vanilla planifolia) | ||||||||||||||||||||||
Synonymer | Vaniljdroppar | ||||||||||||||||||||||
Farmakopénamn | Tinctura vanillae | ||||||||||||||||||||||
CAS-nummer | 8047-24-3 | ||||||||||||||||||||||
Vanilla planiflora tincture ["the alcoholic solution of the macerated vanilla"] | |||||||||||||||||||||||
Engelska
namn |
Vanilla tincture, tincture of vanilla | ||||||||||||||||||||||
Förväxlingsrisk |
Andra extrakt av vailj, som: |
||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
Tradition | Farmakopéerna Upptagen i de sjätte och sjunde upplagorna (1845, 1869) av den svenska farmakopén men fick utgå 1901. |
||||||||||||||||||||||
Framställning |
Vaniljstång
eller vaniljfrön (inte vaniljsocker) dras ut i
alkohol. Filtreras.
Efteråt kan den fräcke berika resterna med
vanillin eller tonkatinktur
och sälja dem vidare som Äkta Vanilj. Ursprung Tillverkas i Europa (Frankrike) och Amerika (USA) av importerad vanilj och på Madagaskar av inhemsk. För smak används helst äkta vanilj (Vanilla planifolia). Bäst är Bourbonvanilj från Madagaskar och Réunion. För doft används också Tahitivanilj (Vanilla tahitiensis) och vanillon (Vanilla pompona) från Mellanamerika. När äkta vanilj används ska den vara mexikansk. |
||||||||||||||||||||||
Beskrivning |
Ska vara "klar, brungul, av angenäm lukt". | ||||||||||||||||||||||
95 % alkohol:100 ml väger
82 gram. 100 gram = 123 ml. 70 % alkohol: 100 ml väger 89 gram. 100 gram = 112 ml. 60 % alkohol: 100 ml väger 91 gram. 100 gram = 111 ml. För detaljer, se alkoholmått. |
|||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
Ersättning | Ersätts ofta
av vanillin både som
smak- och doftämne. "Vaniljessens" (vanligt i USA) är en alkohollösning av smakande vanillin och luktande heliotropin och lite anisaldehyd och anisalkohol, etylcinnamat och tolubalsam. |
||||||||||||||||||||||
Hållbarhet |
Hållbar - alkoholen konserverar. | ||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
Parfym | Doftbeskrivning Stark vaniljdoft. Flyktighet Basnot och fixatör. Användning Kan användas som bassprit i alkoholbaserad parfym (till en oljebaserad gör man en vaniljolja). Doftämne i puder |
||||||||||||||||||||||
Hårvård | Enligt Piesse i England i mitten av 1800-talet användes tinkturen, förutom i rena parfymer, till att parfymera hårtvättmedel. | ||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
Mat och dryck | Vanlig vaniljform i livsmedel. Smak- och doftämne i tobak. | ||||||||||||||||||||||
De många farmaceutiska recepten nedan kommer av av att vaniljtinktur använts som smakförbättrare i läkemedel och därtill haft högt anseende som läkemedel: | |||||||||||||||||||||||
Invärtes bruk |
|
||||||||||||||||||||||
enligt en svensk auktorietet vid 1800-talets mitt. Dosen var 25-30 droppar. | |||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
Recept |
|||||||||||||||||||||||
Recept I | Alcohol vini - 6
viktdelar Vanilj, fint skuren - 1 viktdel (Källa: Berlin 1849) |
||||||||||||||||||||||
Recept II | Koncentrerad sprit
(88 %) - 6 viktdelar Vanilj, fint skuren - 1 viktdel Härav göres tinktur: Får dra i täckt glaskärl i tre dagar vid 60°C, avhälles avkallnad, resterna utpressas, samt filtreras genom pappersfilter. .(Källa: Berlin 1851) |
||||||||||||||||||||||
Recept III | Renad vinsprit (runt
51 % alkohol) - 1 liter Vaniljstång - 50 gram Skär upp stängerna på längden, därefter i 1 cm bitar. Låt dra en månad i spriten; skaka om då och då. Sila genom tyg. Säljs sällan eller aldrig ren utan används som ingrediens i sammansatta dofter och hårtvättmedel. .(Källa: Piesse 1857) |
||||||||||||||||||||||
Recept IV | Alkohol
- 1 liter Vanilj - 250 gram Den sönderdelade drogen övergjuts med det mesta av alkoholen. Får stå 8 dagar. Dekanteras försiktigt från bottensatsen och filtreras. Filtret eftersköljes med resten av alkoholen för att hindra något av luktämnena att stanna kvar. (Källa: Gaugin 1947) |
||||||||||||||||||||||
Recept V | Utspädd sprit
(70 %) - 80 gram Vaniljstänger - 20 gram Stängerna skärs först på längden, sedan på tvären i små bitar. (Källa: Ljungdahl 1953 efter Finska farmakopén 1937) |
||||||||||||||||||||||
Recept VI | Utspädd sprit
(70 %) - 1 kilo (1,1 liter) Vaniljstänger - 100 gram Stängerna skärs först på längden, sedan på tvären i små bitar. (Källa: Ljungdahl 1953 efter Medicinalstyrelsen 1950) |
||||||||||||||||||||||
Recept VII | Vodka
- 150 ml Vaniljstång Skär upp stången på längden, lägg i glasburk och slå över vodkan. Sätt på lock och låt dra minst 6 veckor. Efter hand som utdraget används tillsätter man mer vodka; stången fortsätter att avge smak en tid. (Källa: Ackerman 1992) |
||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
Litteratur:
Se t ex Berllin (1849), Berlin (1851), Ljungdahl (1953), Piesse (1857). Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03). |
|||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |