Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Infusioner

Valerianainfusion


Moderväxt
Valeriana (Valeriana officinalis)
Synonymer
Vänderotste, valerianate, baldrianinfusion
Farmakopénamn
Infusum valerianae
CAS-nummer 8057-49-6

• Valeriana officinalis root extract ["the extract of the roots"]
• Valeriana officinalis rhizome/root extract ["an extract of the rhizomes and roots"]
• Valeriana officinalis rhizome extract ["the extract of the rhizomes"]

Engelska namn
Valerian infusion
Förväxlingsrisk • "Extrakt" kan också betyda många olika utdrag av roten och rotstocken, inte bara med vatten.

Tradition
Valerianapreparat har använts länge som rogivande medel och som medium för andra lugnande medel. Infusion, tinktur och extrakt (och "valerianadropparna" med lite alkohol och eter) fanns på svenska apotek långt in på 1960-talet, använda som nervstärkande och nervlugnande medel. Så försvann de ett par årtionden. Idag är valeriana en av de mest utforskade läkeörterna och ingår i många naturläkemedel.
Framställning
Kokhett vatten hälls över den sönderskurna roten och får dra. Ska inte koka. Filtreras. .
Arvid Månsson på 1600-talet brände = destillerade de flesta av sina vattenutdrag. Av valerianans ört och rot skulle det göras sist i maj månad, d.v.s. med korrigering för kalenderreformen idag i mitten av juni.
Beskrivning
Klar mörkbrun vätska med lukt av valeriana.
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram
• Olöslig i vegetabiliska och eteriska oljor; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol.
Innehåll

Vatten
Det illaluktande ämnet isovaleriansyra, som också finns i fotsvett, och som är det främsta verksamma ämnet, bildas först i den torkade roten (ca 0,3 %). Något bör väl lösas av vattnet och värmen, eftersom det dricks som lugnande te. Flera s.k. valepotriater (valtrat, isovaltrat, didrovaltrat) finns i färsk och torkad rot (upp till 2 %) men de är instabila och i tinkturer och extrakt löses nästan inget ut. En vanlig uppgift är att de står för 2/3 för valerianans lugnande effekt, medan den eteriska oljan svarar för den resterande tredjedelen, som kommer långsammare men varar längre. 
Konserveringsmedel
är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag:
Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - tinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen, inklusive lite eterisk valerianaolja.
• Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).
• Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring och bibehåller den röda färgen.
• Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl).
Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk.

Hållbarhet
Infusionen håller sig ca en vecka i kylskåp: ska den sparas längre eller användas i t. ex. kräm måste den konserveras.

Hudläkemedel
Arvid Månsson är den ende som talar om valeriana som en sårläkeört. (När han inleder med att det är en välluktande rot, undrar man om det verkligen är valeriana han talar om, men beskrivningen talar för det.) Enligt honom läker bränt (destillerat) vatten av örten och roten sår, och dräper och fördriver maskar uti sår, om man tvättar såret där med.
Arvid Månsson är också ensam om att använda valerianavattnet till massage - hon stillar värken uti lederna, om man gnider dem där med.
Avslappande och sömngivande kvällsbad.

Invärtes bruk
Kramplösande, motverkar depression. Ökar koncentrations- och prestationsförmågan.
Giftighet
Valerianapreparat kan försämra reaktionsförmågan. En del människor kan bli hyperaktiva av dem. Överdosering kan ge yrsel, övergående utmattning, buksmärtor, tryck över bröstet, darrningar i händerna. Långvarigt bruk kan vara tillvänjande med abstinensbesvär som huvudvärk, insomningssvårigheter, oro, retlighet, störd hjärtverksamhet. Kan eventuellt förstärka effekter av lugnande medel.

Recept
Recept I • Destillerat vatten - 90 ml
• Rot av valeriana - 10 gram
(Källa: Ljungdahl 1953 efter Danska farmakopén 1948)
Recept II Vatten - 1 liter
• Skuren rot av valeriana - 50-100 gram
Vatten hälles kokande över rotdelarna och får dra en halvtimme. Ska inte koka. Silas.
(Källa: Nielsen 1991)

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Bruhn och Eneroth (2000),Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (199), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918,), Ljungdahl (1953), Lucas (1978), Månsson (1987), Nielsen (1991), Stary och Jirasek (1975), Stodola och Volak (2000).
Nätpublikationer:
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/valerianainfusion.html
Datum: 2021 09 17 - Uppdaterad: 2009 10 4
Cookieinfo
Made with a Mac