L
 
Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Titandioxid

Tiosol


Synonymer
Titandioxid i kokosolja
Caprylic Capric Tridglyceride, Titanium Dioxide, Alumina, Polyhydroxystearic Acid, Silica

Tradition
Medan titandioxid är det rena mineralet är Tiosol handelsnamnet på en "specialmalning" i flytande fett avsedd som solskydd. Blandningen har något årtionde på nacken och är populär bland små tillverkare av biologisk hudvård. "Stannar på huden och kan inte tas upp av huden" vågar den svenske importören lova i sin produktkatalog men besvarar inte frågor om malningsgrad. Allt tyder dock på att detta är en nanoprodukt.
Framställning
Titandioxid mals fint och partiklarna täcks med andra ämnen. Mättad fettsyra förestras. Pulver och fett blandas.
Beskrivning
Vit och ogenomskinlig, ganska tjock olja, inte lika kallt blå på huden som vanlig titandioxid. "Normal" titandioxid har en partikelstorlek på 250 nm (nanometer), finmalning ger 200 nm. I solskydd förekommer partiklar på 100-1 nm medan en vanlig storlek på titandioxid i kosmetika är 20 nm. De två senare är klart i nanostorlek. Om nanopartiklar, se under zinkozid.
100 ml väger ca 125 gram. 100 gram = ca 80 ml.
• Olösligt i vatten, glycerin, alkohol.
• Lösligt i vegetabiliska och eteriska oljor och kan smältas ihop med
fetter, hartsämnen och vaxer. När titandioxid ska användas i solskyddspreparat blir vattenfastheten bäst om det blandas i en fet emulsion. I en mager emulsion, t. ex. en lotion, måste det till någon syntetisk polymer för att pulvret ska fästa på huden.
pH och inkompatibiliteter
• Titandioxid bör inte ingå i preparat tillsammans med brun-utan-sol-medlet DHA.
Innehåll

"Specialmald titandioxid i kokosolja".
Titandioxid (40 %). Om nanopartiklar, se under zinkoxid.
Capric, fett tillverkat av mättade fettsyrorna kaprinsyra och kaprylsyra (60 %). Båda fettsyrorna kan extraheras ur kokosfett.
• Aluminiumoxid, kemiskt behandlad stearinsyra och kiselsyra. Alla tre är vanliga för att täcka nanopartiklar i solskydd; de hindrar partiklarna från att klumpa ihop sig.

Hållbarhet
Tål uppvärmning; fettet kan inte härskna. Tillsatserna av aluminiumoxid etc. som hindrar ihopklumpning motverkar också oxidering i preparatet.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 90 kr per 30 ml.

Hudvård Solskydd
Finmald titandioxid är extra ljusreflekterande (UVA, UVB och till stor del UVC) och inte lika blåtonad som vanlig titandioxid. Oljelösningen kan blandas i vilken vegetablisk olja som helst. Ju mer tiosol, desto högre solskyddsfaktor (SF). Nedanstående översikt som visar både volym och vikt i olika doseringar är baserad på vegetabilisk olja med genomsnittlig vikt (90-92 gram per dl), t. ex. makadamiolja, avokadoolja, sesamolja, olivolja. kkklkk
SF Vegetabilisk olja + Tiosol = Sololja = Titandioxid
SF 2 97,5 ml = 88-89 gram 2,5 ml = 3 gram 100 ml = 90-92 gram 1 % vikt
SF 4 96 ml = 86-88 gram 4 ml = 5 gram 100 ml = 91-93 gram 2 % vikt
SF 8 93 ml = 84-85 gram 7 ml = 9 gram 100 ml = 92-94 gram 4 % vikt
SF 10 91 ml = 82-83 gram 9 ml = 11 gram 100 ml = 93-94 gram 5 % vikt
SF 12 90 ml = 81-82 gram 10 ml = 12 gram 100 ml = 93-95 gram 5 % vikt
SF 15 88 ml = 79-80 gram 12 ml = 15 gram 100 ml = 94-95 gram 6 % vikt
SF 16 87 ml = 78-80 gram 13 ml = 16 gram 100 ml = 94-96 gram 7 % vikt
SF 20 84 ml = 76-77 gram 16 ml = 20 gram 100 ml = 96-97 gram 8 % vikt
SF ? 44 ml = 41 gram 56 ml = 70 gram 100 ml = 111 gram 25 % vikt

Giftighet

Titandioxid invärtes: Inte giftigt, men bara farmaceutisk kvalitet är ätlig. Smälts inte av den mänskliga organismen.
• Titandioxid utvärtes: Kan enligt en del studier vara cancerogent.
• Om nanopartiklar, se under zinkoxid.

Lagstiftning

• Solskyddsmedel i EU får innehålla högst 25 % vikt titandioxid. För att nå dit måste man pressa ner mer titandioxid än olja; se ovan.


Litteratur: Se t ex Andersen (1998), Andersen (2003), Lodén (2002), Lodén (2008), Meyer (1952). Tillåtna UV-filter: Kosmetikadirektivet 76/768/EEC: annex VII.
Nätpublikationer:
SCCP (2007 06 19): Preliminary opinion on safety of nanomaterials in cosmetic products (2007 09 19). SCCP (2007 12 18): Opinion on safety of nanomaterials in cosmetic products (2009 01 16). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 16). Livsmedelsverket: Frågor och svar om nano-foods (2009 01 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/tiosol.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2009 03 1
Cookieinfo
Made with a Mac