Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fettsyror

Stearinsyra


Synonymer
SA, C18:0, handelsnamn som Tefacid VL 30
Farmakopénamn
Acidum stearicum, Acidum stearinicum 
E 570 Fettsyror
CAS-nummer 57-11-4
Stearic acid
Engelska namn
Stearic acid, SA, octadecanoic acid, C18:0
Andra namn
Romanska språk
Acide stéarique (franska)

Andra språk
Stearinsäure (tyska)
Förväxlingsrisk
Stearin

Tradition
Den vanligaste mättade fettsyran och en av de första som isolerades i laboratorium, ur talg på 1820-talet. Ordet stearinsyra dök upp i svenska språket 1834, bildat av stearin som tagits 1821 från franska stéarine med samma betydelse och i sin tur bildat av grekiska stear = talg.
Farmakopéerna
Stearinsyra togs upp i svenska farmakopén 1925 men behövde inte hållas på lager på apoteken så vida inte läkare begärde det. Det stod kvar i den nästa och sista upplagan 1946 och kom också med i 1964 års nordiska.
Framställning
• Förekomst: Stearinsyra är en mättad fettsyra. I naturen uppträder den sällan som fri fettsyra utan förestrad med glycerin till stearin. Den finns i nästan allt fett, mest i mangosmör (utgörande över 50 % av fettsyrorna), kakaosmör och sheasmör (upp till 40 %), talg (25 %) och ister (20 %).
• Tillverkning: Fett bryts ner till sina beståndsdelar fettsyror och glycerin genom spjälkning.
Stearinsyra och palmitinsyra finns ofta tillsammans. Vill man dela på dem använder man hårt tryck vid 0°.
Ursprung
Importeras till Sverige bl. a. från Tyskland.
Beskrivning
Vita till gulvita kristalliniska stycken, flingor eller vitt pulver som känns fett. Svag lukt och smak som påminner om talg (grekiska stear). Ren stearinsyra smälter vid 69-70°, men smältpunkten kan sänkas till 54° om den blandas med andra fettsyror, vanligast palmitinsyra - se några smältpunkter under stearin.
100 ml väger 42-46 gram. 100 gram = 240-220 ml.
• Olösligt i vatten.
• Måttligt löslig i kall alkohol (30 delar 95 % alkohol), bättre i varm. Kan smältas med vegetabiliska och eteriska oljor,
fetter, hartsämnen och vaxer.
pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag 2 % blir neutralt (pH 6-8) till svagt surt (pH 4-6).
• Sura ämnen och metalloxider som zinkoxid kan inte användas i stearatkrämer, de förstör emulgeringen (förtvålningen).
Innehåll

• En blandning av mättade fetsyror, huvudsakligen stearinsyra. Farmakopéerna i Storbritannien och USA begär att stearinsyra ska bestå av minst 40 % stearinsyra och minst 50 % palmitinsyra. En särskilt ren form i USA (Purified stearic acid) består av minst 90 % stearinsyra och minst 6 % palmitinsyra. Många olika blandningar säljs som steariner.
• Ett test ges i svenska farmakopén 1925: Skakas 1 del smält stearinsyra med 10 delar varmt vatten, får det efter blandningens avsvalning erhållna filtratet icke reagera surt (mineralsyror).

Varianter
Stearin: Handelsblandningar av stearinsyra och andra fettsyror.
• Stearater - salter och estrar som:
Glycerylstearat = stearinsyra förestrad med glycerin till ett rent stearinsyrefett (stearinsyreester). Säljs som emulgeringsmedel, t ex kallat VE-fett. Med andra alkoholer får man andra stearater, flera utmärkta som emulgeringsmedel.
• Med alkalier salter av stearinsyra som kalciumstearat, magnesiumstearat, natriumstearat
Ersättning

• Kan ersättas med stearin; tag då lite mer stearin än vad receptet anger för stearinsyra. 15 % stearinsyra är vanligt i stearatkrämer; ta då 20 % stearin.
• Stearinsyra kan ersätta samma mängd cetylalkohol, stearylalkohol och cetylstearylalkohol i feta krämer.
• Stearinsyra kan ifta ersätta bivax.
Däremot: Bivax kan inte ersätta stearin eller stearinsyra när det handlar om en förtvålning till stearatkräm.  Behöver man bara något förtjockande möter ersättningen inget hinder.

Hållbarhet
Hållbart i åratal om det förvaras torrt och mörkt i rumstemperatur.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 30 kr per 100 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Hudläkemedel
Tas inte upp av huden men mjukgör och framför allt skyddar genom att hålla inne fukt. Det ger en fet och vaxartad känsla på huden och också lite skimmer och glans men för mycket känns stelt. Det kan t ex användas i mindre mängd (runt 3 %) som skyddande ämne i feta krämer som handkrämer och fotkrämer.
Emulgeringsmedel
Vanligare förr, t ex i make up-krämer. Egentligen emulgeras det inte (än mindre emulgerar det) utan förtvålas ihop med svaga alkalier, mest typiskt i stearatkrämer.
Stearatkräm: 15 % av krämen

Kallrörd tvål
• Fördelar: Billigt. En liten tillsats av ren stearinsyra snabbar på förtvålningen och kan också sänka pH-värdet till mindre alkaliskt. Tvål med mycket stearinsyra blir hård och dryg. Den blir också hållbar eftersom stearinsyra inte hör till de fettsyror som härsknar lätt. Löddrar bra och med hållbart skum vid höga temperaturer.
• Nackdelar: Stearinsyra liksom palmitinsyra smälter först vid över 35° och riktigt bra först vid 60-70°, så tvålar av dem löddrar och rengör dåligt vid låg temperatur. (Jämför talg med smältpunkt 43-47°: talgtvål tvättar bra först vid 60-70°.) Mycket stearinsyra ger hård och torr tvål med instabilt lödder. Hårdheten är till nackdel i såpa som man ofta vill ha mjuk och förstör också klarheten i genomskinlig tvål och såpa.
Förtvålningstal
137-142 = det krävs 137-142 gram natriumhydroxid för att förtvåla ett kilo stearinsyra (13-14 % av stearinsyrans vikt), vilket är rätt lite. Stearinsyra används inte ensamt utan tillsätts ungefär som palmolja och talg (båda rika på stearinsyra) för att snabba på förtvålningen och ge fastare tvål och bättre lödder. Stearinsyra förtvålas även med andra alkaliska salter till nya salter (stearintvålar, stearater), som kalciumstearat, magnesiumstearat, natriumstearat, kaliumstearat.
Varmrörd tvål

Stearinsyra ingår med hög halt i varmrökta talgtvålar.

Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet), som går bort då man slutar använda det. Överkänslighet är ovanligt men allergi förekommer.

Mat och dryck
Fettsyror (E 570 Fettsyror) får tillsättas utan mängdbegränsning som klumpförebyggande medel och tabletthjälpmedel i alla livsmedel som får innehålla tillsatser. Mest används stearinsyra, palmitinsyra och myristinsyra (mättade) och oljesyra (enkelomättad). Ursprunget kan vara vegetabiliskt eller animaliskt.
Giftighet
Ogiftigt.
Miljö
Anses inte miljöbelastande men kan vara skadligt eller giftigt för fisk. Troligen lätt nedbrytbart. Godkänt som Bra Miljöval.

Litteratur: Se t ex Bolin och Gustaver (1960), Gentz och Lindgren (1946), Lindgren (1918), Lodén (2002), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Svenska farmakopén X (1925), Svenska farmakopén XI (1946). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Surfactants; Softeners/emulsifiers (2005 07 20). Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 06).
Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/stearinsyra.html
Datum: 2018 11 16 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac