Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Vaxer - Fetter - Emulgeringsmedel

Stearin


Och kring och över honom, i väggar och trappuppgångar, i plank och skjul, i madrass och filt - överallt fanns den feta, kväljande stanken av stearin. Den doften hängde fast vid allt under hans första tid i staden, den skulle alltid vara förknippad med minnet av hans ungdomsdrömmars stad.
(Per Anders Fogelström: Mina drömmars stad, 1960)
Synonymer
Presstalg, oleostearin, glycerinstearat, glycerinens tristearat, glycerinens tristearinsyreester, tristearin, triglycerider av stearinsyra, stearinsyrans triglycerinester
CAS-nummer 91723-27-2
INCI-namn Oleostearine
Engelska namn
Stearine, stearin, glyceride of stearic acid, candle-grease
Andra namn
Romanska språk
Stéarine (franska)

Nordiska språk
Stearin (danska)

Andra språk

Stearin (tyska)
Förväxlingsrisk
Stearinsyra 

Tradition
Stearinljusen är inte gamla. Första patentet togs 1825. Den isolerade råvaran stearin (namnet i svenskan sedan 1821, hämtat från franskans stéarine med samma betydelse och bildat av grekiska stear = talg) var billigare och hållbarare än både talg och bivax. Den verkliga boomen för ljustillverkningen kom runt 1870 när margarin började tillverkas och de två industrierna kunde börja dela på de olika delarna av det animaliska fettet.
Liljeholmen
Fogelströms skildring ovan av stearintillverkning är från den första svenska fabriken Liljeholmens, grundad 1837 av Lars Johan Hierta, som sju år tidigare grundat Aftonbladet. I början såldes ljusen från tidningens kontor men snart blev Liljeholmens en av världens ledande stearinljusfabriker.
Framställning
Fettsyror isoleras ur olja eller fett och förestras igen med glycerin till ett nytt konstgjort fett. Fettråvara kan vara vilket fett som helst med mycket mättade fettsyror. Talg (grekiska stear) och ister innehåller mycket stearinsyra. Idag är importerad palmolja och palmkärnolja billigare. Förestringen sker i triglyceridform (tre fettsyremolekyler fäster vid varje glycerinmolekyl), den vanligaste formen för fetter i naturen och en bra råvara i sådant som ska vara fett. Annat kan blandas i, som vaxer och paraffin, men då är det inte längre äkta stearin.
Äldre tiders stearin
I den tidiga margarinindustrin pressade man renad talg vid 25-35° (beskrivning nedan) och fick en fast och en lösare del fett, mer av det hårda ju hårdare man pressade. Denna hårda del ("stearin") bestående av glyceriderna stearin och palmitin (stearinsyrans och palmitinsyrans fetter) användes av ljusfabrikerna. Den resterande mer eller mindre flytande delen ("oleoolja", "oleomargarin") blev huvudinnehåll i de tidiga margarinerna.
Beskrivning
• Fettet stearin: Rent stearin är vita vaxiga och smulbara flingor. Smältpunkt runt 65°.
• Handelsblandningen stearin: Många vaxiga blandningar med stearinsyra och palmitinsyra används i industrin, t. ex. till ljus, som emulgeringsmedel och till insmörjning och skydd. Ju mer palmitinsyra desto mjukare konsistens och lägre smältpunkt.
 
100 % stearinsyra   smältpunkt 69-70°  
90 % stearinsyra + 10 % palmitinsyra smältpunkt 67°  
  100 % palmitinsyra smältpunkt 63°  
60 % stearinsyra + 40 % palmitinsyra smältpunkt 60° Notera! Blandningar av stearinsyra och palmitinsyra kan få lägre smältptunkt än både stearinsyrans 69-70° och palmitinsyrans 63°!
40 % stearinsyra + 60 % palmitinsyra smältpunkt 57°
30 % stearinsyra + 70 % palmitinsyra smältpunkt 55°
100 ml väger ca 100 gram.
• Olösligt i vatten, ganska svårlösligtt i kall 95 % alkohol
• Kan smältas med vegetabiliska och eteriska oljor, fetter, hartsämnen och vaxer.
pH och inkompatibiliteter
• Sura ämnen och metalloxider som zinkoxid ska inte användas i stearatkrämer, de förstör förtvålningen.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       
 

Huvudinnehållet är fettestrar, d.v.s. estrar av glycerin och fettsyror. Fettsyrornas fördelning:
Mättade fettsyror - 95-100%
Stearinsyra 62-72 % i fettet stearin. Handelsblandningar kan innehålla mer eller mindre.
• Palmitinsyra 25-35 % i fettet stearin. Ju mer palmitinsyra desto mjukare konsistens och lägre smältpunkt.
Enkelomättade fettsyror - resterande ca 3 %
Fleromättade fettsyror - i stort sett inga
Övrigt
Glycerin som fettsyrorna är förestrade med samt lite fritt. Inga fettalkoholer - detta är kemiskt sett ett fett, inget vax.
• Oförtvålbara ämnen (fria fettsyror, steroler, skvalen...).
• Fria, d.v.s. oförestrade, fettsyror, mest mättade: lite.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...).
Tillsatser
Vaxer kan tillsättas i handelsblandningar för att förhindra kristallisering.
Paraffin vanligaste iblandningen i billiga handelsblandningar till ljus och stearinflingor för hemmastöpning. Inget man brukar skylta med.

Varianter Glycerylstearat: Precis samma fett men förestrat i mono- och diglyceridform som gör det lättlösligare och lättare att emulgera.
Stearinsyra, "rent stearin"
Ersättning

• Handelsblandningar av stearin kan för det mesta ersätta stearinsyra när detta ingår i ett recept. Ta lite mer stearin, t ex 20 % stearin när receptet säger 15 % stearinsyra. Det går utmärkt att riva ett stearinljus!
• Stearin kan för det mesta också ersätta cetylalkohol, stearylalkohol och cetylstearylalkohol i feta krämer. Öka mängden stearin lite också här.
• Stearin kan också ersätta bivax.
Däremot kan bivax inte ersätta stearin i ett recept på stearatkräm
Paraffin kan inte ersätta något av ovanstående.

Hållbarhet
• Stearin har närmast obegränsad hållbarhet. Låt det inte ligga och smälta.
• Färdiga krämer med stearin innehåller vatten och måste därför konserveras.
Att helt okonserverade stearatkrämer på stearin, vatten, natriumbikarbonat och de flesta oljor kan stå sig friska genom tre månaders sommarvärme beror på att vattnet  avdunstar innan krämen hinner bli dålig. Sätter man på lock på en sådan burk möglar stearatkrämerna precis som andra krämer.
Husmorstips: Gnid in burkarnas och flaskornas etiketter med ett sterinljus så blir texten vattenskyddad!
Inköp We don't sell, we tell!
Stearinflingor: I färg- och kemikalieaffärer för runt 40 kr, i hobbybutiker för 50-60 kr per kilo.

Absorberas inte av huden utan lägger sig på dess yta med en fet och vaxig känsla. Täpper inte till porerna som paraffin. Tål värme; smälts i vattenbad tillsammans med olja och fett.
Hudläkemedel
Skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt. Lugnar irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet, mjukar upp torr och narig. Volymer:
• Feta krämer som handkräm, fotkräm: runt 5 %.
Förtjockningsmedel
Ger tjockhet och stadga till kräm, salva, cerat etc. Med svagt alkaliska ämnen som natriumbikarbonat och borax förtvålas det - emulgerar inte - och bildar då enkla men bra handkrämer.
Stearatkräm: runt 20 %
Fast tvål

Kallrörd tvål
• Fördelar: Billigt. En liten tillsats av stearin snabbar på förtvålningen och kan också sänka pH-värdet till mindre alkaliskt. Tvål med mycket stearin blir hård och dryg. Den blir också hållbar eftersom stearin inte härsknar i första taget. Löddrar bra och med hållbart skum vid höga temperaturer.
• Nackdelar: Stearin smälter först vid över 55-70° så tvål med mycket stearin löddrar och rengör dåligt vid låg temperatur. (Jämför talg med smältpunkt 43-47°: talgtvål tvättar bra först vid 60-70°.) Mycket stearin ger hård och torr tvål med instabilt lödder. Hårdheten är till nackdel i såpa som man ofta vill ha mjuk och förstör också klarheten i genomskinlig tvål och såpa.
Förtvålningstal
Stearinsyra som är likt stearin har förtvålningstal 137-142 = det krävs 137-142 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo stearinsyra (13-14 % av stearinsyrans vikt), vilket ärrätt lite. Stearin används inte ensamt utan som tillsätts till oljor och fetter för att ge snabbare förtvålning, fastare tvål och bättre lödder.

Varmrörd tvål
Stearinsyra + palmitinsyra = stearin ingår med höga halter i varmrökta talgtvålar.

Hudreaktion Överkänslighet förekommer men är ovanligt. Om det ligger på länge, som i krämer, kan det möjligen orsaka kosmetikaakne; pyttesmå utslag i ansiktet. Det gör bättre nytta i hand- och fotkrämer.

Recept
Recept I
(stearin)
• Renad talg
Renad oxtalg skäres i stycken, omvecklas med linne och inlägges i en hydrualisk press. Vid användning av ett icke allt för starkt tryck i ett till 25 grader C. uppvärmt rum låter fettet uppdela sig i två nästan lika delar, nämligen fast stearin 40-50 och flytande oleo-margarin 50-60 procent. Stearinet, som blir kvar i pressduken och smälter vid 40 à 60 grader C., användes i ljusfabrikerna. Oleo-margarinet bearbetas däremot till mänsklig föda.
(Källa: Hälsovännen 10:1888 efter utlåtande n:r 19 av Andra kammarens tillfälliga utskott n:r 2)
Anm. Oleo-margarinet, d.v.s. de omättade fettsyrornana ur talgen, bearbetas vidare till oleosmör-margarin.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Lindgren (1918), Lodén (2002), Lodén (2008), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Svanberg (1948).
• Artiklar: Tillverkningen av konstsmör (margarin) (Helsovännen 10:1888).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 06). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/stearin.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac