Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Solrosolja


Moderväxt
Solros (Helianthus annus)
Synonymer
Solrosfröolja
Farmakopénamn
Oleum helianthi
CAS-nummer 8001-21-6
Helianthus annus seed oil ["the oil expressed from the seeds"]
Engelska namn
Sunflower oil, Sunflower seed oil
Andra namn
Romanska språk
Huille de tournesol (franska)
Nordiska språk
Solsikkeolie (danska)
Andra språk
Sonnenblumenöl (tyska)

Tradition I Ryssland och Östeuropa har kallpressad solrosolja använts "länge" som matolja. I Västeuropa började den aqnvändas av livsmedelsindustrin först på 1900-talet då man uppfunnit metoder att rena den, eftersom oraffinerad kallpressad solrosolja har stark lukt. Ett svensk kemiskt lexikon från 1883 uppger att solrosolja används till "matolja, tvål och förfalskning av bomolja".
Framställning
Fröna (med 28-51 % olja) mals. Skalen ger mycket färg, lukt och smak. De kan tas bort före pressningen eller så pressar man med skalen och raffinerar bort färgen efteråt. Det senare är det vanliga, eftersom det är billigare att raffinera efteråt än att skala före.
• Kallpressning: Fröpulvret pressas utan värme (under 30°).
• Varmpressning: Fröpulvret pressas med värme (80-120°).
• Extrahering: Pressresterna extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan.
• Raffinering: Alltid, för att få bort vaxrester, färg, lukt och smak. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
• Sydamerika, Sydafrika, Australien.
• Europa: Mycket produceras i Östeuropa (Rumänien, Ungern, Ryssland) och också i Frankrike och Tyskland.
Beskrivning
• Kallpressad och raffinerad: Mörkgul med mild till stark smak och karaktäristisk lukt, särskilt om fröna pressats oskalade. Klar och lite tjock i rumstemperatur, grumlas av utfällda vaxämnen i lägre temperaturer och stelnar vid -17° till en vitgul massa. Halvtorkande = efterlämnar en lätt hinna.
• Varmpressad och raffinerad: Ljusgul eller färglös olja utan eller näst intill utan lukt och smak.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 10-15 %
Palmitinsyra 4-7 %
Stearinsyra 2-4 %

Enkelomättade fettsyror 20-30 %
• Omega 9: Oljesyra 16-40 %

• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %
Fleromättade fettsyror 60-85 %
• Omega 6: Linolsyra 57-70 %
• Omega 3: Linolensyra: upp till 1 %
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 1,1 % d.v.s. 1.150 mg per 100 gram.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): 0,3 % d.v.s. 300 mg per 100 gram.
• Skvalen: 0,02 %, d.v.s. 20 mg per 100 gram.
Vitaminer
E-vitamin : 0,035-0,075 % alfa-tokoferol-ekvivalenter: d.v.s. 35-75 mg per 100 gram.
• Vitamin K: 0,00001 %, d.v.s. 10 ug per 100 gram.
Lecitin: Sägs vara rik på lecitin. Inga närmare uppgifter.
Tillsatser och föroreningar
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.
• Kadmium: Finns i höga halter i solrosfrön men inte i oljan; blir kvar i pressresterna.

Ersättning • Används för att dryga ut tistelolja.
Hållbarhet
Hållbarhetstiden brukar anges till 1,5-3 år. Förvara svalt, helst i kylskåp, i mörkt och lufttätt kärl; oljan är särskilt känslig för solljus. Livslängden kan förlängas genom tillsats av E-vitamin (0,5 %), lämpligt särskilt om oljan förvaras i plastkärl i rumstemperatur. Bör inte hettas upp och är inte lämplig till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
I livsmedelsbutiker för 10-15 kr litern. Hos importörer av eteriska oljor för 80-240 kr litern och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Halvtorr olja som absorberas snabbt (15 minuter) utan att klibba.
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande, därtill ganska näringsrik.
Bra bärarolja för andra ämnen som ska tas upp av huden, särskilt lättare hudvårdsprodukter som lotion och mager kräm. Utmärkt på psoriasis och andra eksem och sägs vara bra på akne och hemorrojder.
Både torr och fet hy.
Hårvård Vid seborré, till oljeinpackning av torrt och sönderbehandlat hår.

• Blandad med andra oljor: I aromaterapeutisk helkroppsmassage används solrosolja bäst blandad med någon tjockare olja som tillför glid, t. ex. avokadoolja eller olivolja.
• Ren och oblandad: Tas upp snabbt av huden, därför lämplig när aktiva ämnen ska arbetas in, som i ansiktsmassage och cellulitblandningar. I helkroppsmassage blir den för torr, men kletar å andra sidan inte - kan vara bra i klassisk massage där man vill ha lite motstånd. Ren solrosolja säljs som naturmedel till astronomiskt literpris att användas som liniment:
För blodcirkulation
Insmörjning av vaderna med oljor rika på linolsyra kan lindra eller t.o.m. helt ta bort många av de besvär som följer av dålig blodcirkulation i ben och fötter och i värsta fall slutar med kallbrand och amputation - kärlkramp, svullnad, missfärgning, smärta, bensår, räfflade och spruckna naglar etc. Ingen kraftig massage behövs; känslig hud kan penslas med en bomullstuss indränkt i olja. Den förbättrade cirkulationen märks genom att benen får normal temperatur och färg och besvär försvinner. Kyla kan försvinna efter en nattlig inpackning i olja-plast-strumpa, klåda försvinna efter tre dagars insmörjning, bensår och blemmor minska efter en vecka, röda och kliande ärr bli avsevärt bättre på en vecka. För övrigt är det ingen snabbkur. Värk kan försvinna efter en månad, hudatrofi (t. ex. av kortisonsalva) kan förbättras på några veckor och försvinna helt efter ett par månader. Insmörjning av fingrar och underarmar, tår och vader kan förbättra naglar som är sköra eller trasiga p.g.a. dålig blodcirkulation.
Hög halt linolsyra finns också i andra enkla och billiga oljor i livsmedelsbutiken, t. ex. druvkärnolja och tistelolja, men också olivolja har ibland visat sig fungera. Om de känns för torra kan de blandas med t. ex. sesamolja som också är rätt rik på linolsyra (45 %).

Utmärkt i badolja.
Fast tvål

Kallrörd tvål
• Fördelar: Billig. Ger större bubblor än oljor annars brukar göra. Som andra flytande oljor hjälper den till att göra löddret hållbart.
• Nackdelar: Mer än 20 % gör att massan förtvålas långsamt, tvålen stelnar långsamt och gör den mjuk och odryg. Löddrar inte mycket. Oljan och därmed tvålen har dålig hållbarhet (härsknar), särskilt i ljus.
Förtvålningstal
134 = det krävs 134 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja (13-14 % av oljans vikt), vilket är lite. Den används inte ensam utan alltid blandad (upp till 20 %) med andra oljor och särskilt med fetter för att ge fasthet och mer lödder, t. ex. kokosfett och talg.
Varmrörd tvål

Varmpressad, oraffinerad solrosolja används i industritillverkad såpa.

Hudreaktion Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå utslag) som går bort när man slutar använda oljan. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja och den som är känslig för besprutningsmedel olja från ekologisk odling.

Mat och dryck
Kallpressad olja har använts länge som matolja i Ryssland. I Europa är högraffinerad solrosolja vanlig som salladsolja och i industritillverkad mat, t. ex. i majonnäs, som frityrolja och härdad till bagerifett och margarin.  
Miljö
Olja ur ekologiskt odlad solros finns att få.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Färnlöf och Tunón (2001), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Lodén (2002), Oberbeil (2002), Stodola och Volak (2000), Wilhelmsson (2003).
Nätpublikationer: Fineli, finska Folkhälsoinstitutets livsmedelsdatabas (2005 03 14). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 06). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/solrosolja.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2010 06 23
Cookieinfo
Made with a Mac