Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Extrakt

Silkesprotein


Moderdjur
Silkeslarv (Bombyx mori)
Synonymer Silkeslim, sericin
CAS-nummer • 60650-88-6, 60650-89-7
• 96690-41-4

• Sericin ["a protein isolated from the silk produced by the silkworm"]
• Hydrolyzed silk ["protein hydrolyzates, silk"]

Engelska namn

Sericin, silk protein, hydrolyzed silk protein

Andra namn
Romanska språk
Fibroine de soie (franska)
Nordiska språk
Silkeprotein (danska)

Tradition
Under de många tusen år som siden framställts har man märkt att de som hanterar kokongen och tråden får mjuka händer. Olika produkter från silkestillverkningen har därför använts länge i hudvård, också i Europa. Redan 1948 lanserade Helena Rubinstein foundation-serierna Silk film och Silk tone med pulveriserade silkesfibrer.
Silkesprotein slog igenom på 1990-talet då Kanebo lanserade sitt hårschampo och andra produkter med silkesprotein. Uppenbarligen flödade marknaden plötsligt över av silkesprotein, för snart dök sådana preparat upp bland veckotidningarnas småannonser, presenterade som t. ex. "kejsarinnans 2000-åriga hudvårdsprogram".
Framställning
Vårt silkesprotein utvinns av silkesfibrer, ej av silkesmasken
 

försäkras det. Ja, larven är död sedan länge när proteinet utvinns ur silkestråd och kokong.
Larven är inte längre larv utan förvandlad till puppa när dess skyddande kokong ångas eller läggs i 80° vatten. Det dödar puppan vilket är nödvändigt för att den inte ska vidareutvecklas till fjäril och äta sig ut igenom tråden. Odlarna säljer de ångade kokongerna till spinnerier, som tar ut tråden och vidarebehandlar kokongresterna:
• Silkesprotein ur silkestråden
Bara de 10-30 % tråd som finns i mitten av kokongen kan användas. Inner- och ytterlagren består av korta och trassliga trådar ihophållna av "silkeslim", proteinet sericin. Ytterlagret löses upp genom att kokongerna läggs i varmt vatten. Medan de ligger där kan man lirka fram trådändan och haspla upp tråden i mitten. Den är tjock som ett halvt hårstrå, 3-4 km lång och består till 95-100 % av rent protein, varav 75 % fibroin (fiberämne) och 20-25 % sericin (limämne, silkeslim, silkesprotein). Tråden kan bibehållas som den är (råsilke) eller halvkokas eller helkokas till olika kvaliteter av silke. Sericinet som blir kvar i kokvattnet kan tas till vara.
• Silkesprotein ur kokongen
Av kokongen blir det kvar kokong, puppa, korta silkestrådar av fibroin och sericin samt sericin runt puppan och mellan trådarna. Sericinet löses upp genom kokning i alkalier (hydrolisering), t. ex. tvålvatten; för 2.000 år sedan använde man asklut. Det kan också utvinnas genom en jäsningsprocess men den metoden är ovanlig idag.
Alla delar av kokongen tas till vara och vidarebehandlas; se nedan under Varianter exempel på sådant som används i kosmetika.
Ursprung
Asien, vanligen Japan.

Beskrivning
Genomskinlig, ganska tjock vätska, svagt gultonad. 
• Precis som silkesgarn och sidentyg, som kan ta upp 30 % av sin vikt vatten utan att kännas fuktigt, är proteinet mycket fuktupptagande. Det kan blandas rätt obehindrat med vatten och glycerin.
Innehåll
Så gott som rent silkesprotein = sericin.
Varianter Alla delar av kokongen utvinns och vidarebehandlas. Ett 40-tal ämnen används i kosmetika. Exempel:
• Av kokongen: Extrakt (t. ex. Silkworm cocoon extract - fuktgivande).
• Av puppan: Pulveriserad puppa (Bombyx extract - allmänt hudvårdande), fett ur pulveriserad puppa (Bombyx lipida - allmänt hudvårdande), puppans körtel (t. ex. Hydrolyzed silk gland extract - fuktgivande). Annars är puppan mest känd för att den äts som delikatess.
• Av silkestrådarna: Tråden själv (t. ex. Serica powder - antistatiskt bulkmedel), trådens fiberprotein (Fibroin - bulkmedel) och delar av detta (t. ex. Serica - fuktgivande).
• Av hydroliserat sericin: Många varierande vidarebehandlingar (t. ex. Potassium cocoyl hydrolyzed silk - allmänt hud- och hårvårdande).
Ersättning • Sojaprotein (INCI-namn: Hydrolyzed soy protein): Sojaprotein nedbrutet med saltsyra och neutraliserat med natriumhydroxid. Fuktbindande och skyddande för hud och hår. Sojaprotein och silkesprotein är vanligen utbytbara mot varandra men sojaprotein får doseras högre (2-5 %).
Hållbarhet Ska inte utsättas för höga temperaturer (över 40°).
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 150 kr per 100 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Hudläkemedel
Applicerat på huden binder silkesproteinet fukt i det översta hornlagret, och skyddar därmed huden och gör den mjuk.
Kräm, lotion: 1-5 % - överdosering får huden att strama.
Ansiktsmask: 2-3 % av volymen.
Silkesprotein lägger sig som en tunn (silkesmjuk) hinna runt hårstrået vilket gör att håret blir glansigare och risighet syns mindre.Det har också antistatisk effekt.
Schampo, balsam: 0,5-3 % - den mindre mängden i t. ex. Kanebos schampo

Litteratur: Se t ex Andersen (2003), Bergström och Öhrlén (1999), Bolin och Gustaver (1960), Lindqvist (1989), Nordisk familjebok XXV (1917).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/silkesprotein.html
Datum: 2018 06 24 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac