Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fetter

Sheasmör


Moderväxt
Sheanötsträd (Butyrospermum parkii)
Synonymer
Sheasmör, shiasmör, shismör, karitésmör, bassiasmör, sheafett
CAS-nummer 194043-92-0
Butyrospermum parkii ["the fat obtained from the fruit"]
Engelska namn
Shea butter, shay butter, shea nut butter, African karite butter, Galam butter, Bambuk butter, shea fat
Andra namn
Nordiska språk
Sheasmør, bassiassmør (danska)
Andra språk
Sheabutter (tyska)
Förväxlingsrisk
Sheaolja

Tradition
Sheafettet har använts i Afrika i tusentals år som matfett och till skydd mot uttorkning i sol och vind. Det började importeras till Europa för att användas till lysolja och som smörjmedel, idag också som hudvårdsmedel. Man föredrar då namnet sheasmör framför sheafett.
Framställning Nötkärnorna (med 35-57 % fett) krossas eller mals.
• Kallpressning: Nötmjölet pressas utan värme (under 30°).
• Varmpressning: Nötmjölet pressas med värme (80-120°). Vanligast; tar bort mycket lukt. För hög temperatur vid pressningen kan möjligen vara orsak till den grynighet som ibland förekommer.
• Extrahering: Pressresterna extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan. Den vanliga metoden förr var att koka ur krossade nötter i vatten; fettet flyter upp till ytan och kan skummas av.
• Raffinering: Mer eller mindre. Särskilt lukten tas bort. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor. Fraktionering (fasta fettsyror tas bort) ger sheaolja.
Ursprung
Framställs i industriländer, inkl. Sverige och Frankrike, av importerade afrikanska fruktkärnor. 
Beskrivning
Fast fett, segt och klibbigt, ibland grynigt. Grynigheten försvinner när fettet smälts men kan komma tillbaka när det stelnar. Grågrönt, ljusgrönt, gråvitt eller vitt beroende på hur mycket det avfärgats. God smak och svag kakaolik lukt (oraffinerat fett har stark och obehaglig lukt). Smälter vid 28-45°, d.v.s. när man gnider det på huden. Sheasmör i dagens svenska handel smälter vid 35-40° (jfr. sheaolja: 5-15°).
100 ml väger ca 85 gram. 100 gram = ca 118 ml.
Förr var det lättare: 100 ml ca 65 gram, 100 gram ca 150 ml.
• Olösligt i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer. Vid över 5 % börjar oljeblandningar grumlas.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 45-50 %
Stearinsyra
35-45 %
• Palmitinsyra 3-7 %
Enkelomättade fettsyror runt 50 %  
• Omega 9: Oljesyra 45-55 %
Fleromättade fettsyror runt 5 %
• Omega 6: Linolsyra 3-8 %
• Omega 3: Linolensyra under 1 %

Övrigt
Glycerin som i förestring med fettsyrorna bildar själva fettet: 5-8 %.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...)
: 4-15 %.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, spinasterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...), särskilt fytosterol, känt för att stimulera cellernas nybildning: 5-10 %.
Estrar av kanelsyra (cinnamater): Över 7 %. Uppmjukande, läkande, solskyddande, ett av de mest använda kemiska solskyddsmedlen idag.
Triterpener: Antiinflammatoriska.
Vitaminer
E-vitamin: Spår.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan, etylendiklorid: Rester kan finnas i e
xtraherat smör.
• Pesticider: Rester kan finnas i smör av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Hållbarhet
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 3-5 år - om det förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Trots detta inte så bra till örtolja och ibland rekommenderas att man tillsätter E-vitamin (0,5 %) i blandningar med mycket sheasmör.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 50-60 kr per 100 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Hudvård Ger en mycket fet, klibbig och lite sträv känsla på huden och stannar kvar där; det tar flera timmar för fettet att absorberas. Tas upp mycket långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra. Grumlar oljeblandningar vid över 5 %.
Hudläkemedel
Den feta ytan skyddar mot väder, vind och irritation och bevarar fukt bra (bättre än oljan, t. ex. i fotkräm).
Svagt infektions- och inflammationshämmande, påskyndar hudläkning och är bra för torr, narig, fjällig och sprucken hud, småsår, eksemhud och solsveda.
Salva, lotion, kräm: 5-20 % för att förtjocka.
Cerat: 5-10 % ger bra glid.
Solskydd
Solskyddsfaktor 3, tack vare cinnamaterna
. Sägs också främja pigmentbildningen.
Torr hy.
Hårvård Till torrt hår och torr irriterad hårbotten.
Smälter av handens värme och tas upp mycket långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra. Kan smältas ihop med kakaosmör till fasta massagekakor. På stukningar, muskelvärk, reumatism. Sägs vara bra för att förebygga hudbristningar och ärr - blanda i en hudolja.

Kallrörd tvål
• Fördelar: Som andra fasta fetter ger det en fast och dryg tvål som löddrar bra. Hållbar. Användbar till överfettning när förtvålningen är klar, lämpligen vid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa.
• Nackdelar: Kan inte användas ren; det blir en hård och torr tvål som löddrar dåligt. Dyr.
Förtvålningstal
120-128 = det krävs 120-128 gram natriumhydroxid för att förtvåla ett kilo sheasmör (12-13 % av fettets vikt), vilket är minst av de vegetabiliska fetterna.
Som annat fast fett förtvålas det relativt snabbt så det är bra i en oljeblandning (runt 20 %) för att förkorta förtvålningstiden, men framför allt för att ge fasthet. Vanligast är det till överfettning.
Varmrörd tvål
Till överfettning.

Kan möjligen täppa till porerna på fet hy. Överkänslighetsreaktiner är mycket ovanliga. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling.

Mat och dryck
Används i Afrika och Japan ungefär som smör i Europa. Ibland i choklad.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Meyer (1952).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/sheasmor.html
Datum: 2018 10 19 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac