![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fetter Sheasmör |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Moderväxt |
Sheanötsträd (Butyrospermum parkii) | ||||||||||||||||||||
Synonymer |
Sheasmör, shiasmör, shismör, karitésmör, bassiasmör, sheafett | ||||||||||||||||||||
CAS-nummer | 194043-92-0 | ||||||||||||||||||||
Butyrospermum parkii ["the fat obtained from the fruit"] | |||||||||||||||||||||
Engelska
namn |
Shea butter, shay butter, shea nut butter, African karite butter, Galam butter, Bambuk butter, shea fat | ||||||||||||||||||||
Andra
namn |
Nordiska
språk Sheasmør, bassiassmør (danska) Andra språk Sheabutter (tyska) |
||||||||||||||||||||
Förväxlingsrisk |
Sheaolja | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Tradition |
Sheafettet har använts i Afrika i tusentals år som matfett och till skydd mot uttorkning i sol och vind. Det började importeras till Europa för att användas till lysolja och som smörjmedel, idag också som hudvårdsmedel. Man föredrar då namnet sheasmör framför sheafett. | ||||||||||||||||||||
Framställning | Nötkärnorna (med 35-57 % fett)
krossas eller mals. Kallpressning: Nötmjölet pressas utan värme (under 30°). Varmpressning: Nötmjölet pressas med värme (80-120°). Vanligast; tar bort mycket lukt. För hög temperatur vid pressningen kan möjligen vara orsak till den grynighet som ibland förekommer. Extrahering: Pressresterna extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan. Den vanliga metoden förr var att koka ur krossade nötter i vatten; fettet flyter upp till ytan och kan skummas av. Raffinering: Mer eller mindre. Särskilt lukten tas bort. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor. Fraktionering (fasta fettsyror tas bort) ger sheaolja. Ursprung Framställs i industriländer, inkl. Sverige och Frankrike, av importerade afrikanska fruktkärnor. |
||||||||||||||||||||
Beskrivning |
Fast fett, segt och klibbigt, ibland grynigt. Grynigheten försvinner när fettet smälts men kan komma tillbaka när det stelnar. Grågrönt, ljusgrönt, gråvitt eller vitt beroende på hur mycket det avfärgats. God smak och svag kakaolik lukt (oraffinerat fett har stark och obehaglig lukt). Smälter vid 28-45°, d.v.s. när man gnider det på huden. Sheasmör i dagens svenska handel smälter vid 35-40° (jfr. sheaolja: 5-15°). | ||||||||||||||||||||
100 ml väger
ca 85 gram. 100 gram = ca 118 ml. Förr var det lättare: 100 ml ca 65 gram, 100 gram ca 150 ml. |
|||||||||||||||||||||
Olösligt
i vatten, glycerin
och alkohol; blandningen delar
sig i två skikt och måste skakas om före
användning. Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer. Vid över 5 % börjar oljeblandningar grumlas. |
|||||||||||||||||||||
Innehåll | Fettsyrornas fördelning: | ||||||||||||||||||||
Mättade
fettsyror 45-50 % |
|||||||||||||||||||||
Hållbarhet |
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 3-5 år - om det förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Trots detta inte så bra till örtolja och ibland rekommenderas att man tillsätter E-vitamin (0,5 %) i blandningar med mycket sheasmör. | ||||||||||||||||||||
|
Hos importörer av eteriska oljor för 50-60 kr per 100 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Hudvård | Ger en mycket
fet, klibbig och lite sträv känsla på
huden och stannar kvar där; det tar flera timmar
för fettet att absorberas. Tas upp mycket långsamt
av huden, därför bra i massage - händerna
glider bra. Grumlar oljeblandningar vid över
5 %. Hudläkemedel Den feta ytan skyddar mot väder, vind och irritation och bevarar fukt bra (bättre än oljan, t. ex. i fotkräm). Svagt infektions- och inflammationshämmande, påskyndar hudläkning och är bra för torr, narig, fjällig och sprucken hud, småsår, eksemhud och solsveda. Salva, lotion, kräm: 5-20 % för att förtjocka. Cerat: 5-10 % ger bra glid. Solskydd Solskyddsfaktor 3, tack vare cinnamaterna. Sägs också främja pigmentbildningen. |
||||||||||||||||||||
Torr hy. | |||||||||||||||||||||
Hårvård | Till torrt hår och torr irriterad hårbotten. | ||||||||||||||||||||
Smälter av handens värme och tas upp mycket långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra. Kan smältas ihop med kakaosmör till fasta massagekakor. På stukningar, muskelvärk, reumatism. Sägs vara bra för att förebygga hudbristningar och ärr - blanda i en hudolja. | |||||||||||||||||||||
Kallrörd tvål |
|||||||||||||||||||||
Kan möjligen täppa till porerna på fet hy. Överkänslighetsreaktiner är mycket ovanliga. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling. | |||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Mat
och dryck |
Används i Afrika och Japan ungefär som smör i Europa. Ibland i choklad. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Jönsson
(1910), Jönsson och Simmons (1935), Meyer (1952). Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03). |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |