Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Sheaolja


Moderväxt
Sheanötsträd (Butyrospermum parkii)
Synonymer
Sheasmörolja, shiaolja, shiolja, kariteolja, raffinerat sheasmör
CAS-nummer 91080-23-8

Butyrospermum parkii oil ["the liquid fraction obtained from the shea tree"]

Engelska namn
Shea oil, shea nut oil
Andra namn
Nordiska språk
Sheaolie, bassiasolie (danska)
Förväxlingsrisk
Sheasmör

Tradition
Oljan är en industriprodukt, förr använd i Europa bland annat som lysolja. I Afrika har man använt fettet.
Framställning
Råvaran är sheasmör, kallpressat, varmpressat eller extraherat och eventuellt raffinerat.
• Fraktionering: Sheasmöret kyls så att stearinsyran stelnar och kan tas bort. Kvar blir den flytande fraktionen.
Ursprung
Framställs i industriländer, t. ex. Sverige och Frankrike.
Beskrivning
Fet olja med ingen eller svag kakaolik lukt. Kallpressad oraffinerad olja (ovanligt) har obehaglig lukt. Smälter vid 5-15° (jfr. sheasmör: 35-40°).
100 ml väger ca 65 gram. 100 gram = ca 150 ml.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 17-33 %
Stearinsyra 10 % - det mesta är kvar i sheasmöret
• Palmitinsyra 6 %
Enkelomättade fettsyror 56-70 %
• Omega 9: Oljesyra 70 %
• Palmitolsyra 1 %
Fleromättade fettsyror 11-13 %
• Omega 6: Linolsyra 12 %
• Omega 3: Linolensyra under 1 %
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 4-15 %.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, spinasterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): Finns.
Estrar av kanelsyra (cinnamater): Över 7 %. Uppmjukande, läkande, solskyddande - cinnamater hör till de vanligaste solskyddsmedlen idag.
Triterpener: Antiinflammatoriska.
Vitaminer
E-vitamin: Spår.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan, etylendiklorid: Rester kan finnas i extraherat fett.
• Pesticider: Rester kan finnas i smör av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Ersättning
Palmolja är ett billigt alternativ.
Hållbarhet
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-5 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Trots den goda hållbarheten brukar den inte rekommenderas till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 45 kr per 100 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Hudvård Ger en fet, lite klibbig känsla på huden och stannar kvar där; det tar upp till timme för oljan att absorberas.
Hudläkemedel
Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt. Påskyndar hudläkning och är bra på torr, narig, fjällig och sprucken hud, småsår, eksemhud och solsveda.
Emulsionskräm: 5-20 %
Cerat: 5-10 %.
Hudolja för känslig hy: 10-20 %
Solskydd
Solskyddskyddsfaktor 2-3 (p.g.a. innehållet av cinnamater, vanliga som kemiska solskyddsmedel). Sägs också främja pigmentbildningen. Läkande på solsveda.
Torr hy, känslig hy, babyhy.
Hårvård Till torrt hår och torr irriterad hårbotten.
Massage Tas upp långsamt av huden, därför bra i massage (5-20 %) - händerna glider bra. På stukningar, muskelvärk, reumatism. Sägs vara bra för att förebygga hudbristningar och ärr - blanda i en hudolja.
Hudreaktion Överkänslighetsreaktiner är mycket ovanliga. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva fett ur pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel fett från ekologisk odling.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/sheaolja.html
Datum: 2018 12 19 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac