Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Infusioner

Såpnejlikeinfusion


Moderväxt
Såpnejlika (Saponaria officinalis)
CAS-nummer 84775-97-3
• Saponaria officinalis leaf extract ["an extract of the leaves"]
• Saponaria officinalis leaf/root extract ["an extract of the leaves and roots"]
• Saponaria officinalis root extract ["an extract of the roots"]
Engelska namn Infusion of soapwort, infused soapwort, soapwort infusion
Förväxlingsrisk
• Såpbarksinfusion - på kvillajabark (Quillaja saponaria)
• Andra slags utdrag kan också kallas extrakt

Tradition
Infusion på såpnejlikans rötter beskrivs redan av Dioskorides första århundradet. Under medeltiden behandlade man irriterad hud med den. Så sent som under andra världskriget användes infusionen i Sverige som ersättning för såpa; idag för att rengöra känsliga textilier.
I den franska byn Minot i början av 1900-talet
tvättades vanliga hamptygskläder i asklut men
 
Farmor tog såpnejlika till ylletvätten; hon plockade den på sommaren när den blommade, hon gjorde små buntar av den, det knöt hon i mitten. Hon kokade den växten, passerade avkoket och lade sedan ner sina yllekläder i det, kjolar och klänningar. Åh vad de blev fina, hennes kjolar, när hon tog upp dem ur det där, det var fantastiskt, och sedan blev dom inte styva, det var mjukt, det gav dem glansen tillbaka.
Framställning
• Växtråvara av såpnejlika: Hel ört (som handelns "torkade såpnejlika" vanligen är) eller rot (som fungerar bäst), i båda fallen torkat och hackat.
• Vätska: Växtdelarna överhälls med kokhett vatten och får dra, eller så får det stå och dra kallt några timmar först. Tillsats av något surt eller lite alkohol förbättrar lösligheten. Ska i allmänhet inte koka, men nedan finns även ett recept på en stark dekokt. Filtreras.
• Pulver: Dunstar man in utdraget får man saponinerna i pulverform.
Beskrivning
Infusion på roten är en bruntonad, halmdoftande vätska som löddrar lätt när man rör runt i den. Infusion på hel ört löddrar mindre..
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram.

• Olöslig i vegetabiliska och eteriska oljor; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Infusionen kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol.
Saponinerna löser sig lättare i vatten om man tillsätter något surt (citronsaft, citronsyra) eller alkohol.
pH och inkompatibiliteter
• Neutral reaktion (pH 6-8).

Innehåll

Vatten
Vattnet och värmen drar lätt ut de vattenlösliga saponiner som roten är rik på (upp till 5 % saporubin och saporubinsyra).
Konserveringsmedel
är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag:
Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - tinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen.
• Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).
• Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring och bibehåller den röda färgen.
• Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl).
Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk.

Ersättning
• Se under saponiner för andra saponinrika växter.
Hållbarhet
Infusionen håller sig ca en vecka i kylskåp: ska den sparas längre eller användas i t. ex. kräm måste den konserveras.
Alkohol. För 15 % alkoholhalt som räcker för konserverande effekt, ersätt en tredjedel av vattnet med vodka (40 %). Andra alkoholer kan också användas, t. ex. propylenglykol.
• Man kan också använda bensoesyra, natriumbensoat (0,1 %), torrt Atamon = natriumbensoat (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).

Hudläkemedel
Används till baddning på eksem och hudirritationer, t ex akne, bölder och andra utslag - infusionen anses renande. En dekokt är bra på klåda, enligt Culpeper på 1650-talet.
Fet och oren hy.
Fettlösande saponinschampo. Om man geléar infusionen med t ex agaragar-gelé stannar den kvar bättre i håret vid tvätt och man får volymeffekt på köpet.

Invärtes bruk
På medeltiden och långt in på 1800-talet användes infusionen invärtes i höga doser mot gonorré och syfylis - såpnejlikan stimulerar produktionen av antikroppar = immunstimulerande. Idag som slemlösande och hostbefrämjande medel - slemavsöndringen stimuleras så att slemmet transporteras snabbare i luftvägarna. Sänker blodets kolesterolhalt.
Giftighet
I högre doser laxerande. Saponinerna kan förgifta.

Recept
Recept I Vatten - 5 dl
• Riven rot av såpnejlika - 1 msk (15 ml)
• Ört, t ex kamomillblom för ljust hår, salviablad för mörkt - 1 msk 
Koka upp vattnet och ta från plattan. Blanda i växtdelarna. Låt stå tills det kallnat. Sila och använd som schampo.
(Källa: Lindeberg 1982)
Recept II Vatten - 5 dl
• Rot av såpnejlika - 150 ml
Lägg rotbitarna i kallt vatten. Koka 10 min, sila. Badda på akne 2-3 ggr om dagen.
(Källa: Lindeberg 1982)
Recept III Vatten - 1 glas
• Torkad, finfördelad rot av såpnejlika - 2 tsk (10 ml)
Lägg rotbitarnna i kallt vatten. Låt dra över natten och sila av. På hudutslag.
(Källa: Nielsen 1991)
Recept IV • Kokande vatten - 5 dl
Såpnejlika, färsk eller torkad - ca 30 gram
• Valfria örter (se under hårvårdsmedel) - ca 15 gram 
Häll det kokande vattnet över växtdelarna och låt sjuda en kvart och sedan dra 40 min. Sila. Till hårtvätt.
(Källa: Coss 1998)
Recept V Vatten - 1 liter
Såpnejlika, torkad och finhackad rot - 1 dl (ca 15 gram)
Använder man färsk rot tar man dubbla mängden. Låt dra i vattnet några timmar. Koka upp och sjud 10 minuter. Låt stå några timmar, sila av. Det blir en ganska svag infusion som inte löddrar mycket men gör håret rent, Mängden såpnejlika kan lugnt fördubblas om man vill ha mer lödder. I volym blir andelen växtdelar inte fullt 10 %, medan viktandelen blir betydligt lägre, runt 1,5 %.
(Källa: Shenet 1998)

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Nielsen (1991). Fransk ylletvätt: Verdier (1988).
Nätpublikationer:
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/sapnejlikeinfusion.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac