Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Infusioner

Rosmarininfusion


Moderväxt
Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
Synonymer
Rosmarinte
Farmakopénamn
Infusum rosmarini
CAS-nummer 84604-14-8
• Rosmarinus officinalis extract ["the extract of the whole plant"]
• Rosmarinus officinalis leaf extract ["an extract of the leaves"]
• Rosmarinus officinalis flower extract ["an extract of the flowers"]
• Rosmarinus officinalis flower/leaf/stem extract ["an extract of the flowers, leaves and stems"]
• Rosmarinus officinalis stem extract ["an extract obtained from the stems"]
Engelska namn
Rosemary infusion
Förväxlingsrisk Andra extrakt av rosmarin som:
Rosmarintinktur - med alkohol
Rosmarinextrakt - med koldioxid

Framställning
Kokhett vatten hälls över bladen och får dra. Ska inte koka (- eller låt det koka en halvtimme och använd som desinfekterande tvättvatten för kök och badrum). Filtreras.
Beskrivning
Lätt färgad vätska.
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram.
• Olöslig i vegetabiliska och eteriska oljor; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol.
Innehåll
Vatten som drar ut vattenlösliga ämnen:
Garvämnen (ca 8 % i bladen), saponiner, flavonoider, fenoler (organiska syror), vattenlösliga färgämnen.
• Eterisk rosmarinolja är inte vattenlöslig och dras ut endast i små mängder.
Konserveringsmedel
är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag:
Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - rosmarintinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen, inklusive lite eterisk rosmarinolja.
• Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).
• Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring och bibehåller den röda färgen.
• Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl).
Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk.
Varianter
Rosmarintinktur - utdrag med alkohol.
Hållbarhet
Infusionen håller sig ca en vecka i kylskåp: ska den sparas längre eller användas i t. ex. kräm måste den konserveras.

• Rumsparfym: Uppfriskande rumsspray. Se vidare under eterisk rosmarinolja.
Hudläkemedel
Infusionen är sammandragande och har använts till baddning på ödem, svullnader efter slag och stötar och till sårbaddning på infekterade och svårläkta sår. Ett gammalt tvättvatten för ansiktet som piggar upp genom att stimulera blodcirkulationen, t ex i ansiktsvatten  och ansiktsmasker.  Också i ögonkompress på svullna ögonlock.
Fet hy, livlös hy.
Som sköljmedel vid fett hår, mjäll och lättare håravfall, tonande och glansgivande sköljmedel till mörkt hår, vilket redan Culpeper på 1650-talet förordade. Också som hårläggningsmedel.
Sammandragande munvatten.
En stark infusion på rosmarin är ett gammalt medel att ta i badet vid ledvärk.

Invärtes bruk
Enligt Culpeper på 1650-talet använd "against all manner of evils in the body". Infusionen dricks som te framför allt som kramplösande och lugnande medel för matsmältningen och mot huvudvärk och "har till viss del visat sig förebygga experimentella leverskador".

Recept
Recept I Vatten - 1 kopp
• Torkade och hackade blad av rosmarin - 1 tsk
(Källa: Nielsen 1991)
Recept II Vatten - 1 liter
Rosmarin - 2 strukna tsk (10 ml)
Låt koka tio minuter, en dekokt alltså. Sila av och blanda med kallt vatten till lagom temperatur och använd som sista sköljmedel till håret. Gör mörkt hår blankt.
(Källa: Wicklund 1998)
Recept III

Vatten - 2 dl
• Blad av rosmarin - 2 msk torkade, 4 msk färska
Koka upp vattnet och häll det över bladen. Låt dra 3 timmar och sila av.
(Källa: Okänd 1999)

Recept IV Vatten - 1 kopp
• Finhackade blad av rosmarin - 2 gram (1 tsk)
Koka upp vattnet och häll det över bladen. Övertäck och sila efter 15 minuter.
(Källa: Juney (1999)

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Färnlöf och Tunón (2001), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Klemming läkebok 7 (1883-1886), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Lucas (1978), Nielsen (1991), Stary och Jirasek (1975), Stodola och Volak (2000), Wicklund (1998).
• Citat: ... har till vii del visat sig förebygga experimentella leverskador: Färnlöf och Tunón (2001),
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/rosmarininfusion.html
Datum: 2018 09 21 - Uppdaterad: 2010 06 12
Cookieinfo
Made with a Mac