|
Dekokter Rosendekokt |
||
|
|
||
|
Moderväxt |
Ros (Rosa gallica) eller andra rosenarter | |
|
Synonymer |
Rosdekokt, rosavkok, rosenavkok | |
|
Farmakopénamn |
Decoctum rosae | |
| CAS-nummer | 93334-48-6, 84696-47-9, 84604-12-6, 90106-38-0, 84604-13-7, 93062-88-5, 97281-55-5, 92347-25-6 | |
| Rosa alba flower extract ["an extract obtained from the flowers of the rose, Rosa alba"] • Rosa canina flower extract ["an extract of the flowers of the hip rose, Rosa canina"] • Rosa centifolia flower extract ["an extract of the flowers of the cabbage rose, Rosa centifolia"] • Rosa centifolia flower extract ["an extract of the flowers of the cabbage rose, Rosa centifolia"] • Rosa damascena flower extract ["an extract of the flowers of the damask rose, Rosa damascena"] • Rosa davurica bud extract ["an extract of the bud of the rose, Rosa davurica"] • Rosa gallica flower extract ["an extract of the flowers of the French rose, Rosa gallica"] • Rosa hybrid flower extract ["extract of the flowers of the rose, Rosa hybrida"] • Rosa indica flower extract ["the extract of the flowers of Rosa indica"] • Rosa rugosa flower extract ["an extract obtained from the flowers of the rose, Rosa rubiginosa"] |
||
|
Engelska
namn |
Rose decoction | |
|
Förväxlingsrisk |
• Rosenvatten - destillat av blomman Andra extrakt av blomman som: Roseninfusion - med vatten • Rosenolja - med olja |
|
|
|
||
|
Framställning |
||
|
Beskrivning |
Avkoket har tillräckligt vacker färg och god lukt för att användas som rosenvatten, även om det inte blir lika starkt som destillerat rosenvatten. | |
| Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram. | ||
| Olöslig i vegetabiliska
och eteriska oljor; blandningen
delar sig i två skikt och måste skakas om
före användning. Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol. pH och inkompatibiliteter Blir blåröd i kontakt med alkalier (som tvål), gulare röd av surt. |
||
|
Innehåll |
Vatten Vattnet och värmen drar ut vattenlösliga ämnen som garvämnen och vattenlösliga färgämnen. Konserveringsmedel är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag: • Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - tinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen, inklusive lite eterisk rosenolja. • Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %). Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring och bibehåller den röda färgen. • Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl). Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk. |
|
| Varianter | • Roseninfusion - udrag med hett vatten. • Rosenvatten - destillat med vatten. • Rosenolja - utdrag med olja. |
|
|
Hållbarhet |
Dekokten kan hålla sig ca en vecka. Ska den förvaras längre tid eller användas som råvara i andra beredningar måste den konserveras, om man vill att den röda färgen ska bestå. | |
|
|
||
|
Hudläkemedel
Till baddning av brännsår och till omslag på svårläkta sår. Kan användas i stället för vatten eller rosenvatten kräm och cold cream. I ögonkompress lenar och mjukar dekokten upp huden kring ögonen och minskar svullnad. Rosa gallica ger en mer sammandragande dekokt än Rosa centifolia. |
||
| Torr hy. | ||
| Kan användas i stället för vatten i schampo etc. | ||
| Örtbad med stark dekokt. | ||
|
|
||
|
Mat
och dryck |
Kan användas för att smaksätta mat och dryck. Sockrad blir rosensaft. | |
|
|
||
|
Recept |
||
| Recept I | Vatten
- 5 dl Torkade kronblad av Rosa gallica - 3 nävar Värms upp till kokpunkten och får dra 10 minuter. (Källa: Nielsen 1991) |
|
| Recept II | Vatten
- 1 liter Torkade kronblad av Rosa gallica - 6 nävar, eller kronblad av rosor - 0,5 kilo Värm upp till kokpunkten, eller låt småkoka på låg värme i 20 minuter. Använd kärl av emalj eller rostfritt stål, inte aluminium. Låt dra 10 minuter eller låt svalna under lock. Sila. (Källa: Okänd 1991) |
|
|
|
||
|
Litteratur:
Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Lindgren (1918), Nielsen (1991), Stodola
och Volak (2000), Sutton (1995). Nätpublikationer:European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03). |
||
|
|
||
|
© Shenet 1997 - 2011 |
||