![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oljor Risolja |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Moderväxt |
Ris (Oryza sativa) | ||||||||||||||||||||
Synonymer |
Risolja, riskliolja, risgroddolja | ||||||||||||||||||||
CAS-nummer | 68553-81-1 | ||||||||||||||||||||
Oryza sativa bran oil ["the fixed oil expressed from the bran"] | |||||||||||||||||||||
Engelska namn | Rice oil, rice bran oil, rice germ oil | ||||||||||||||||||||
Andra
namn |
Andra språk Reiskemöl (tyska) |
||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Framställning |
Råris innehåller 2 % olja.
Den mesta finns i riskliet (8-16 %), skalet som poleras
bort så att man får vitt ris kvar (med 0,4
% fett). Det finns alltså gott om råvara.
Ur råris kan man själv dra ut olja med hjälp
av värme - se recept nedan. Extrahering: Riskliet extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan. Raffinering: Alltid. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor. |
||||||||||||||||||||
Beskrivning |
Klar, ljusgul till färglös olja, tunnflytande men ändå rätt fet, med svag lukt av ris. Stelnar vid 10°. | ||||||||||||||||||||
Olöslig
i vatten, glycerin
och alkohol; blandningen delar
sig i två skikt och måste skakas om före
användning. Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer. |
|||||||||||||||||||||
Innehåll | Fettsyrornas fördelning: | ||||||||||||||||||||
Mättade
fettsyror 15-20 % |
|||||||||||||||||||||
Hållbarhet |
Håller sig relativt bra - hållbarhetstiden brukar anges till 1,5-3,5 år - om den förvaras svalt (inte över 25°, helst i kylskåp) i mörkt och lufttätt kärl. E-vitamin kan behöva tillsättas, men oljan sägs ibland också ha lätt antioxidant effekt i blandning med andra oljor. Användbar till örtolja. | ||||||||||||||||||||
|
Hos importörer av eteriska oljor för 60-65 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Användning
Ett utmärkt alternativ till den dyra jojobaoljan i oljebaserad parfym; båda tar upp och håller kvar doft mycket bra. Att risoljan dessutom är hållbar gör den användbar till örtolja. |
|||||||||||||||||||||
Halvfet
olja åt det torra hållet som absorberas
snabbt (10-30 minuter) utan att klibba. Hudläkemedel Som andra oljor mjukgörande och skyddande. Används i hudolja för ansiktet, inklusive för det känsliga området runt ögonen, och på hudirritationer med klåda. Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen. Hudolja: 50 % på svullnad och mörka ringar under ögonen. Solskydd Solskyddsfaktor runt 4. |
|||||||||||||||||||||
Torr, känslig, nybildad hy, babyhy. Åldrad hud på grund av innehållet av antioxidanter. | |||||||||||||||||||||
Hårvård | I hårolja för slitet och sönderbehandlat hår. | ||||||||||||||||||||
I aromaterapeutisk massage kan risoljan användas ren och oblandad; den stannar kvar lagom länge på huden för att ge det rätta glidet utan kladd. I klassisk massage där man vill ha lite mer motstånd kan den blandas med jojobaolja, eller en blandning av mandel och oliv. När aktiva ämnen ska arbetas in i huden, som i cellulitblandningar, blandar man den med någon lätt olja som går in snabbt, t. ex. solrosolja. | |||||||||||||||||||||
Kan användas som badolja för känslig hy. | |||||||||||||||||||||
Rätt vanlig i tvål i Asien
där oljan är vanligare och billigare än
i Europa. Förtvålningstal 128-138 = det krävs 128-138 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo risolja. |
|||||||||||||||||||||
Hudreaktion | Mild olja som tåls av de flesta. Den som är känslig för lösningsmedel bör undvika oljan, den som är känslig för besprutningsmedel kan pröva en olja från ekologisk odling. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Mat
och dryck |
Mycket vanlig matolja i Asien. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Recept |
|||||||||||||||||||||
Recept I |
Riskli |
||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Litteratur: Se t ex Abehsera
(1975), Andersen (2004). Artiklar: Peter T White: Rice - the essential harvest (National Geographic, May 1994). Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 03).. |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |