Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Risolja


Moderväxt
Ris (Oryza sativa)
Synonymer
Risolja, riskliolja, risgroddolja
CAS-nummer 68553-81-1
Oryza sativa bran oil ["the fixed oil expressed from the bran"]
Engelska namn Rice oil, rice bran oil, rice germ oil
Andra namn
Andra språk
Reiskemöl (tyska)

Framställning
Råris innehåller 2 % olja. Den mesta finns i riskliet (8-16 %), skalet som poleras bort så att man får vitt ris kvar (med 0,4 % fett). Det finns alltså gott om råvara. Ur råris kan man själv dra ut olja med hjälp av värme - se recept nedan. 
• Extrahering: Riskliet extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan.
• Raffinering: Alltid. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Beskrivning
Klar, ljusgul till färglös olja, tunnflytande men ändå rätt fet, med svag lukt av ris. Stelnar vid 10°.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 15-20 % 
Palmitinsyra 13-23 %
• Arakinsyra upp till 3 %
Stearinsyra
2-3 %
• Myristinsyra under 1 %
Enkelomättade fettsyror 20-40 %
• Omega 9: Oljesyra 18-42 %

• Omega 9: Gadoljesyra upp till 2 %
Fleromättade fettsyror 35-45 %
• Omega 6: Linolsyra 32-47 %
• Omega 3: Linolensyra 1-3 %
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 3-4 %.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): Finns.
• Skvalen: 0,3 %, d.v.s. 300 mg per 100 gram.
• Ferulasyra: Antioxidant.
Vitaminer
E-vitamin: 0,04 % naturligt d-alfa-tokoferol, d.v.s. 40 mg per dl.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan, etylendiklorid: Rester kan finnas i e
xtraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Hållbarhet
Håller sig relativt bra - hållbarhetstiden brukar anges till 1,5-3,5 år - om den förvaras svalt (inte över 25°, helst i kylskåp) i mörkt och lufttätt kärl. E-vitamin kan behöva tillsättas, men oljan sägs ibland också ha lätt antioxidant effekt i blandning med andra oljor. Användbar till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 60-65 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Användning
Ett utmärkt alternativ till den dyra jojobaoljan i oljebaserad parfym; båda tar upp och håller kvar doft mycket bra. Att risoljan dessutom är hållbar gör den användbar till örtolja.
Halvfet olja åt det torra hållet som absorberas snabbt (10-30 minuter) utan att klibba.
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande. Används i hudolja för ansiktet, inklusive för det känsliga området runt ögonen, och på hudirritationer med klåda.
Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen.
Hudolja: 50 % på svullnad och mörka ringar under ögonen.
Solskydd
Solskyddsfaktor runt 4.
Torr, känslig, nybildad hy, babyhy. Åldrad hud på grund av innehållet av antioxidanter.
Hårvård I hårolja för slitet och sönderbehandlat hår.
I aromaterapeutisk massage kan risoljan användas ren och oblandad; den stannar kvar lagom länge på huden för att ge det rätta glidet utan kladd. I klassisk massage där man vill ha lite mer motstånd kan den blandas med jojobaolja, eller en blandning av mandel och oliv. När aktiva ämnen ska arbetas in i huden, som i cellulitblandningar, blandar man den med någon lätt olja som går in snabbt, t. ex. solrosolja.
Kan användas som badolja för känslig hy.
Rätt vanlig i tvål i Asien där oljan är vanligare och billigare än i Europa.
Förtvålningstal
128-138 = det krävs 128-138 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo risolja.
Hudreaktion Mild olja som tåls av de flesta. Den som är känslig för lösningsmedel bör undvika oljan, den som är känslig för besprutningsmedel kan pröva en olja från ekologisk odling.

Mat och dryck
Mycket vanlig matolja i Asien.

Recept
Recept I

• Riskli
Täck en stor skål med ett mycket tunt papper; gör små hål i det med nål. Täck papperet med ett litet berg av riskli och placera högst upp några glödande kol. Oljan ur kliet kommer att droppa ner i kärlet.
(Källa: Abehsera 1975)
Anm. Metoden är nästan identisk med den finska för framställning av hampolja.


Litteratur: Se t ex Abehsera (1975), Andersen (2004).
Artiklar: Peter T White: Rice - the essential harvest (National Geographic, May 1994).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 03)..

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/risolja.html
Datum: 2018 07 15 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac