Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Extrakt - Färgämnen

Ringblomsextrakt


Moderväxt
Ringblomma (Calendula officinalis)
CAS-nummer 84776-23-8
Calendula officinalis flower extract ["an extract obtained from the flowers"]
Engelska namn
Calendula extract
Andra namn
Nordiska språk
Morgenfrueextrakt (danska)
Förväxlingsrisk
Många slags extrakt av ringblomma - som:
Ringblomsinfusion - vattenutdrag

Ringblomstinktur - alkoholutdrag
Ringblomsolja - oljeutdrag 
• Ringblomsglycerin - glycerinutdrag

Tradition
Metoden är modern men idén gammal - ringblommornas kronblad har använts länge för att ge färg, bland annat åt smör.
Framställning
• Koldioxidextraheras ur ringblomma: Gasen koldioxid görs flytande genom tryck och löser ut växtens fettlösliga ämnen på ett skonsamt sätt.
• Starkt ringblomstinktur = extrakt.
Beskrivning
Rödbrun lite tjock vätska med jordig lukt.
• Olösligt i vatten, glycerin och alkohol men kan emulgeras med dem.
• Lösligt i vegetabiliska oljor (35-45°) och eteriska oljor, kan blandas med smälta fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll
Koldioxid drar ut fettlösliga ämnen som eterisk olja, färgämnen (karoten och xantofyll; därmot inget eller lite kalendulin som är vattenlösligt), fotosterin, hartsämnen, cuticolarvax. Xantofyll tros vara det huvudsakligen aktiva ämnet.
Lösningsmedel
Ibland späds extraktet ut med olja, t. ex. solrosolja, eller en emulsion.
Varianter Ringblomsglycerin: Glycerinutdrag ger blommans vattenlösliga ämnen.
• Starkt ringblomstinktur = extrakt.
Hållbarhet Bör inte värmas till över 50°.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 110 kr per 10 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Gult färgämne
Extraktet ger gul färg och lite doft. Det används till att göra en slags enklare ringblomsolja eller ringblomssalva. Tillsätts vid 35-40°.
Kräm, lotion, salva
: 0,1-0,3 %

Mat och dryck Förbjudet som färgämne i USA.
Miljö
Godkänt som Bra Miljöval.

Litteratur: Se t ex Jönsson och Simmons (1935).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval. SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 03)..

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/ringblomsextrakt.html
Datum: 2018 04 25 - Uppdaterad: 2009 12 3
Cookieinfo
Made with a Mac