![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tinkturer - Citrustinkturer Pomeranstinktur |
||
|
||
Moderväxt |
Pomerans (Citrus aurantium var. amara) | |
Synonymer |
Pomeranstinktur, pomeransdroppar, pomeransessens, biskopsessens, bischoffsessens | |
Farmakopénamn |
Tinctura aurantii, Tinctura aurantii dulcis | |
CAS-nummer | 68916-04-1, 72968-50-4 | |
Citrus aurantium amara peel extract ["an extract of the peel"] | ||
Andra
namn |
Romanska språk Essentia episcopalis (nylatin) Andra språk Bischoffsessenz (tyska) |
|
Förväxlingsrisk |
Pomeransessens
- eterisk olja • "Extract" kan naturligtvis också betyda vilket annat extrakt som helst av skalen • Pomeransvatten - aromatiskt vatten av skalen. |
|
|
||
Tradition |
Farmakopéerna Denna tinktur hör till de mest långlivade. Den fanns med redan i den svenska farmakopéns första upplaga 1775 och stod kvar till och med den sista 1946, och kom också med i den nordiska farmakopén 1964. |
|
Framställning |
Tinktur: Färska pomeransskal dras ut i alkohol.
Filtreras. Enklare pomeranssprit:: Pomeransessens löses i alkohol. |
|
Beskrivning |
Klar, brungul vätska med god lukt och smak. | |
95 % alkohol:100 ml väger
82 gram. 100 gram = 123 ml. 70 % alkohol: 100 ml väger 89 gram. 100 gram = 112 ml. 60 % alkohol: 100 ml väger 91 gram. 100 gram = 111 ml. 40 % alkohol: 100 ml väger 95 gram. 100 gram = 105 ml. För detaljer, se alkoholmått. |
||
Olöslig i oljor.
Alkoholhalt under 95 % löser endast delvis hartsämnen
och eteriska oljor. Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol. |
||
Innehåll |
Löser ut pomeransessens, bitterämnen, garvämnen, fett- och vattenlösliga färgämnen. | |
Hållbarhet |
Hållbart - spriten konserverar. Förvara väl tillslutet så att alkoholen inte avdunstar. | |
|
||
Användning
Som grundsprit i t ex cologne. |
||
|
||
Mat
och dryck |
Ingick förr i bischoff, en glögglik vinblandning. | |
Invärtes
bruk |
Tinkturen användes förr som aptitgivande och magstärkande bittermedel, ofta inkokt med socker till pomeransskalssaft. | |
|
||
Recept |
||
Recept I (pomeransdroppar) |
Spiritus dilutus (utspädd sprit, 65-70 %) - 100 viktdelar Fructuum Aurantii immaturum (omogen pomeransfrukt, "pomeransblomknoppar") - 20 viktdelar Härav göres tinktur. Tinctura Caryophylli = pomeransdroppar. (Källa: Pharmaca Composita 1896 efter Pharmacopoea danica 1893) |
|
Recept II | Renad vinsprit
(ca 50 %) - 6 viktdelar Färskt skal av pomerans (flavedo, utan vitt) - 1 viktdel Får dra 3 dagar under mycket försiktig uppvärmning. Silas genom papper. (Källa: Pharmacopoea Svecica I 1775) |
|
Recept III | Utspädd sprit
(65 %) - 6 viktdelar Det gula av pomeransskal - 1 viktdel Härav göres tinktur. (Får dra i täckt glaskärl i tre dagar vid 60°C, avhälles avkallnad, resterna utpressas, samt filtreras genom pappersfilter.) 100 ml väger 94-95 gram. (Källa: Berlin 1851) |
|
Recept IV | Utspädd sprit
(64-65 %) - 5 viktdelar Skal av pomerans - 1 viktdel Härav beredes tinktur. 100 ml väger ca 92 gram. (Källa: Svenska farmakopén VIII 1901) |
|
Recept V | Utspädd sprit
(70 %) - 4-5 viktdelar Skal av pomerans (det vita borttaget) - 1 viktdel (Källa: Ljungdahl 1953 efter Finska farmakopén 1937, Svenska farmakopén XI 1946, Danska farmakopén 1948, Norska farmakopén 1939) |
|
|
||
Litteratur:
Se t ex Berlin (1851), Ljungdahl (1953), Pharmacopoeia
suecica (1775), Nordiska farmakopén I (1961-1965),
Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén XI (1946). Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 02). |
||
|
||
© Shenet 1997 - 2013 |