Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Extrakt

Pomada


Engelska namn
Pomade, French pomatum
Andra namn
Romanska språk
Pomade, pommade corps, corps durs (franska)

Andra språk
Pomade (tyska), pomada (ryska)
Förväxlingsrisk
Örtolja - växtudrag i olja. Förr skiljde man inte så noga på dem; både utdrag med olja och fett kallades "olja".
Salva - används ibland om allt välluktande fett och salvlikt.

Tradition
Doftutdrag i fett är besläktat med den mycket gamla metoden utdrag i olja. Olja och fett har ofta blandats så vad som är "olja" och "pomada" i gamla beskrivningar är inte alltid lätt att veta.
Namnet
Pomada, fornsvenska pomata, kommer av franska pommade med samma betydelse, doftande salva eller fett. Ursprunget är latinets pomum = trädfrukt, äpple, av att tidiga pomador verkligen byggde på kokta äpplen. Formen levde kvar länge, t. ex. som farmakopéernas äpplesalva, Unguentum pomatum. Äpplesalvornas namn överfördes så småningom till alla slags salvor med god lukt och blev till slut också en specialterm för doftutdrag i fett.
Pomadan som mål
Ursprungligen var pomadan alltså den färdiga produkten - en fast  parfym. Tekniken, enfleurage, var parfymindustrins första egna, alltså inte en ärvd apoteksmetod utan utvecklad exklusivt för parfymändamål. Kring franska Grasse användes den från första början när området etablerade sig som som parfymcentrum på 1600-talet och vid 1700-talets början var den en standardmetod för att utvinna doft. Fortfarande i mitten av 1800-talet uppger engelske parfymören Piesse att den var Grasse-områdets viktigaste utvinningsmetod. Under 1900-talet har den använts bara för känsliga blommor som jasmin, apelsinblomma och tuberos.

Pomadan som medel
Pomadan degraderades till råvara när man i början av 1800-talet fick fram tillräckligt stark alkohol för att göra alkoholutdrag av det doftande fettet. Parfym behövde nu inte längre vara fet utan kunde uppträda som "doftsprit" och "pomadextrakt" (se extrait under alkoholhaltig parfym). Fettet som blev över såldes som hårpomada. Kring 1870 hade man nått fram till "koncentrerad pomada" och i början av 1900-talet till "absolut" och otaliga varianter som absolute de pomade, essence absolute de pommade, absolute ex pomade.
Farmakopéerna
Farmakopérnas pomada har varit salvor, i Sverige de sammansatta salvor som föregick cold cream - se vidare under cold cream-historia.
Framställning
Kallt enfleurage - enfleurage à froid
Pomade: Tennplåtar, från början av 1800-talet glasplåtar, täcks på båda sidor med fett. I fettet läggs hela och oskadade blommor en efter en och noggrant åtskilda. Skivorna staplas på varandra i tättslutande träramar, chassis, ungefär som brickor i ett för trångt brickställ. Med jämna mellanrum byts blommorna ut. Jasminblommor får ligga en dag, tuberos 2-3 dagar. Förfarandet upprepas 6-72 gånger. I mitten av 1800-talet började antalet byten användas som ett mått på pomadans styrka: "Pomade 72" var en pomada som fyllts på 72 gånger med nya blommor. Pomadan kan sedan extraheras vidare i många steg:
Extrait aux fleurs: Pomadan "tvättas" med alkohol till ett blomextrakt. Pomadans styrka, antal tvättningar och andra faktorer ger blomextrakt med olika styrka som vanligtvis blandas till ett enda. Extraktet kan säljas direkt som parfym. För grundrecept på extrait se under alkoholhaltig parfym. Dunstar man av alkoholen ur detta får man pomadaabsolut - grundrecept under absolut.
Concrète soluble: Alkoholen avdunstas ur blomextraktet. Concrèten som blir kvar är en halvfast massa som innehåller 20-30 % absolut.
Enfleurage absolut och essence concrète des chassis: Concrèten kan "tvättas" med alkohol till enfleurage absolut eller med lösningsmedel till essence concrète des chassis.
• Resterna (absolut chassis) används ofta i parfym; de har en fet lukt som är bra för att täcka  skarpa syntetiska dofter. Fettresterna (corps epuisé)
säljs för sig till tvålindustrin.
Varmt enfleurage - enfleurage à chaud
Den snabbare, varma metoden liknar det gamla sättet att göra salva, då man värmer örter ihop med ister eller annat fett; Piesse i mitten av 1800-talet nämner fårfett och hjortfett.
• Tygsäckar med blommor sänks ner i 50-70° varmt fett . Efter 1-2 dygn silas fettet av. Proceduren upprepas med samma fett och nya blommor ytterligare fyra-fem gånger. Plinius berättar runt år 70 om ett trick: Man smorde in kärlet med honung, som gjorde att man fick med också vattenlösliga ämnen. 
• Rening: Pomadan renas genom tillsatser som får dra åt sig oönskade ämnen. På 1700-talet användes stärkelse, 60 gram per kilo pomada; blandningen fick stå tre dagar, därefter smältes fettet om och stärkelsen hälldes av. 
Beskrivning
Salvliknande massa med mycket doft.
• Pomadan är olöslig i vatten, glycerin och alkohol.
• Den kan i smält tillstånd blandas obehindrat med vaxer, paraffin, fetter, vegetabiliska och eteriska oljor.
Innehåll
Fett
Svinister är basen. På 1700-talet började man tillsätta en fjärdedel oxfett (talg) som gav en fastare pomada, corps durs. Under 1900-talet har en blandning av 60-70 % ister och 30-40 % talg varit vanlig. Ju varmare metod, desto mer talg.
I varma klimat har man tillsatt lite blekt bivax för att få blandningen fast.
• Olja gör fettblandningen mjukare. Den måste vara luktfri, t. ex. mandelolja, förr behenolja.
Bensoeharts, t. ex. i form av bensoeister, och andra hartser (storaxbalsam, perubalsam, tolubalsam) används för att konserver fettet och fixera doftämnena.
Paraffin, annars så vanligt som billig och hållbar ersättning för fett och oljor, används inte; det löser doftämnen dåligt.
Doftråvaror
• Den kalla metoden har använts framför allt till värmekänsliga blommor som jasmin och tuberos, som fortsätter att bilda och avge doft även sedan de plockats. Ambra, mysk och vanilj kunde tillsättas som fixatörer.

• Den varma metoden har använts särskilt till rosor; doftämnena i jasmin och tuberos klarar inte värmen.
Varianter
Extrait aux fleurs (lkoholutdrag på pomadan): Grundrecept under alkoholhaltig parfym.
Absolut de pomade (resterna av föregående sedan alkoholen avdunstats): Grundrecept under absolut.
Utdrag med olja.
• Utdrag med puder är en mycket gammal metod. Doften ur jasmin, hyacint, orangeblomma, ros, tuberos, liljekonvalj dras ut i doftande pulver (irisrot, ambrette, ekmossa) eller doftlösa (stärkelse, krita, talk
).
Hållbarhet
Förr gjordes ingen åtskillnad mellan pomada (utdrag med fett) och örtolja (utdrag med olja), ofta blandades de. De äldsta rekommendationerna om konservering kan gälla båda.
Inköp We don't sell, we tell!
Ingen pomada finns på marknaden, allt görs direkt för parfymindustrin.

Användning
Den ursprungliga fasta  parfymen. Parfymer från Guerlain och Chanel kan innehålla små mängder doftämnen framtagna med enfleurage.
Överblivet fett såldes förr för att bli finaste hårpomada.
Fettet som blir kvar när man extraherat ut absoluten (corps epuisé) säljs idag till tvålindustrin.

Recept
Recept I
(pomada)

• Renad fårtalg (se där hur den renas) - 225 gram
• Doftande blommor - så mycket som möjligt
Ställ talgen i ett kärl nära elden i växthuset eller varhelst det är varmt nog att hålla den flytande. Tillsätt blommor och låt dra ett dygn. Sila bort blommorna och tillsätt nya. Upprepa dagligen i en vecka. Det svalnade fettet är pomada, som kan användas som det är eller användas till att göra pomadaextrakt. Utdrag kan göras på samma sätt med mandelolja (örtolja).
(Källa: Piesse 1857)

Recept II
(pomade corps)
• Blomblad - 5 viktdelar
Ister - 2 viktdelar
Talg från oxe - 2 viktdelar
• Talg från får - 1 viktdel
Fettet smältes och blombladen tillsätts. Blommorna får ligga i fettet i vattenbadsvärme i fyra timmar. Därefter samlas blombladen upp i en linneduk och oljan pressas ut. En ny omgång blomblad läggs i. Med 5-6 laddningar får man dubbel pomada.
(Källa: Naves och Mazuyer 1947 efter ett recept från 1800-talets början)

Litteratur: Se t. ex. Aftel (2003), Barillé och Laroze (1995), Guenther (1948), Irvine (1995), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Naves och Mazuyer (1947), Piesse (1857), Thompson (1928).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/pomada.html
Datum: 2021 09 23 - Uppdaterad: 2009 10 2
Cookieinfo
Made with a Mac