Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Persikokärnolja


Moderväxt
Persika (Prunus persica)
Synonymer Persikokärnolja, persikoolja
Farmakopénamn
Oleum amygdalae persic, Oleum persicorum - båda har också betytt aprikoskärnolja
CAS-nummer

8002-78-6, 8023-98-1, 84012-34-0

Prunus persica kernel oil ["the oil expressed from the kernels"]
Engelska namn
Peach kern oil, peach kernel oil, persic oil

Framställning
Kärnorna (med 32-50 % olja) krossas.
• Kallpressning: Kärnmjölet pressas utan värme (under 30°).
• Varmpressning: Kärnjölet pressas med värme (80-120°).
• Raffinering: Alltid efter både kall och varm pressning. Särskilt lukt och färg tas bort. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
Görs i bl. a. Spanien, Italien och Frankrike.
 
Beskrivning
Klar, färglös eller svagt gultonad olja, nästan luktlös och med mild smak. Stelnar först vid -15°.
100 ml väger ca 90 gram. 100 gram = ca 111 ml. 
• Olöslig i vatten och glycerin; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning. Svårlöslig i alkohol (hundratals delar krävs).
• Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll Fettsyrornas fördelning (mycket lik aprikoskärnolja och mandelolja):
 
                                       

Mättade fettsyror 5-10 %
• Palmitinsyra 5-8 %
Stearinsyra 2-5 %
Enkelomättade fettsyror 55-75 %
• Omega 9: Oljesyra 55-75 %
• Omega 9: Palmitolsyra upp till 1 %
Fleromättade fettsyror 15-35 %
• Omega 6: Linolsyra 15-35 %
• Omega 3: Linolensyra upp till 1 %
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 1-2 %.
Tillsatser och föroreningar
Antioxidationsmedel: Kan vara tillsatt.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja från besprutade träd. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Ersättning
• De tre Prunus-oljorna liknar varandra mycket och används på samma sätt: Persikokärnolja och aprikoskärnolja ses som i stort sett samma sak och båda är också mycket lika mandelolja.
Hållbarhet
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-4 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Tål att användas till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 45-85 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Halvfet olja som absorberas ganska långsamt (20-50 minuter).
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande, t. ex. i hudolja, cold cream, glycerinkräm, emulsionskräm, t. ex. ögonkräm och vid eksem och klåda.
Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen, särskilt om den är raffinerad.
Hudolja för ansiktet: 100 %.
Särskilt för torr och känslig hy, liksom mogen, åldrad och sliten.
Massage Tas upp ganska långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra. Enligt Culpeper på 1650-talet är persikokärnolja bra på magen vid gaser och kolik och på tinningarna och pannan för att befrämja sjuklingars vila och sömn.
Fast tvål Ingen vanlig olja i tvål; någon gång till överfettning, lämpligen vid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa. Som andra flytande oljor hjälper den säkert till att göra tvålens lödder stabilt.
Förtvålningstal
Antagligen ungefär som aprikoskärnolja d.v.s. kring 135 = det krävs 135 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja. Det är lite och borgar för en hudvänlig tvål. För snabbare förtvålning, fastare tvål och större bubblor bör den säkert också som aprikosoljan blandas med annat fett.
Hudreaktion De ämnen som allergiker kan reagera på är vattenlösliga men spår kan finnas. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Culpeper (1976), Meyer (1952).
Nätpublikationer: Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 02).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/persikokarnolja.html
Datum: 2018 08 15 - Uppdaterad: 2009 10 2
Cookieinfo
Made with a Mac