Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Extrakt

Papain


Sedan lät Jesaja ta fram en kaka fikon att lägga på såret, så att Hiskia skulle bli frisk.
(Gamla Testamentet: Jesaja 38:21)


Moderväxt
Papaya (Carica papaya)
Synonymer
Papain, papayotin. Handelsnamn som Citroxain
CAS-nummer 9001-73-4
Papain
Engelska namn
Papain, vegetable pepsin, papayotin
Andra namn
Romanska språk
Papaine (franska)

Andra språk
Papain (tyska)

Tradition
Enzymet papain har kallats "en biologisk skalpell".  Papayafrukten som det kommer från har använts länge i växtländernas folkmedicin och under 1900-talet också i Sverige. Likadana enzymer finns i ananas, grön kiwi och fikon. Att fikon - sårmedel redan i Gamla Testamentet, som synes ovan - kan rengöra sår och påskynda läkningen var rätt väl känt i Sverige under 1900-talets första hälft. Idag används frukterna, deras juice och enzymer som "lunchlyft".
Framställning
• Råpapain (torkad fruktsaft): Mest papain finns i grön, omogen frukt. Man skär längsgående skåror i frukten och samlar upp vätskan som rinner ut. Den får sedan koagulera och torka i solen eller i värme (under 50°). Det senare går snabbare och sägs ge renare och verksammare papain.
• Kommersiellt papain: I importländerna löses råpapainet i alkohol eller annat lösningsmedel, fälls ut och torkas om vid låg temperatur eller spraytorkas. Därefter standardiseras det genom tillsatser. 
Ursprung
Råpapain framställs i Afrika (Tanzania, Sydafrika, Mozambique) och Asien (Sri Lanka, Indien) och exporteras till USA eller Europa för vidare behandling till standardiserat papain.
Beskrivning
Kommersiellt (renat och standardiserat) papain är ett vitt, ljusgult eller ljusbrunt pulver med stark eller ingen lukt beroende på kvalitet.  Vattenlösning blir färglös eller svagt gultonad och lite mjölkig.
Enzymaktiviteten mäts i U.S.P.-enheter (United States Pharmacopeia) eller F.I.P.-enheter (Fédération Internationale Pharmaceutique). Båda är mått på hur mycket papain som krävs för att frigöra en viss mängd av ämnet x från ämnet y under vissa förhållanden. USA:s farmakopé kräver t. ex. 6.000 U.S.P. per mg papain. Jämför tablettinnehåll nedan.
• Kommersiellt papainpulver är olösligt i alkohol men råpapain är lösligt under vissa förhållanden.
• Ganska lättlösligt i glycerin, måttligt lösligt i vatten (10-30 delar).
pH och inkompatibiliteter
• 2 % vattenlösning får svagt sur till neutral reaktion (pH 4,8-6,2). Bäst fungerar det vid svagt surt till neutralt (pH 5-7) men det förblir aktivt vid surt ner till pH 3 och vid alkaliskt upp till pH 12.
• Inkompatibelt med askorbinsyra och citronsyra (inaktiveras).

• Bryter (liksom bromelin, actindin och fictin) ner proteiner, t. ex. keratin och gelatin.
Innehåll
Papain är en blandning av papain och åtminstone tre ytterligare proteinspjälkande enzymer (proteiner som katalyserar reaktioner utan att själva förbrukas). Det standardiseras genom utspädning med t. ex. laktos (mjölksocker) och stärkelse. Enzymtabletter för matsmältningen kan innehålla enzymer ur papaya och/eller ananas och ibland ett helt batteri ytterligare med mindre exotiskt ursprung.
Ersättning
• Likadant verkande enzymer finns i ananas (bromelin), grön kiwi (actinidin) och fikon (ficin).
Hållbarhet Förvaras skyddat för ljus och luft vid under 15°. Aktivt vid 10-100°. Vid pH 7 (som vatten) tål papain uppvärmning till 70° i en halvtimme utan att förlora effekt. Pulver tål torr upphettning till 100° i 3 timmar utan att påverkas.
Inköp We don't sell, we tell!
Blandade matsmältningsenzymer finns i hälsokostbutiker men inte rent papain. Eventuellt kan "mörsalt" fortfarande finnas i kryddseriernas sortiment.

Hudläkemedel
Frukten har använts länge på alla slags hudåkommor, inklusive sår och skabb, inom folkmedicinen i bland annat Mexiko och Polynesien. Till för några årtionden sedan användes papain rätt mycket för att behandla infekterade sår och psoriasis också i Sverige men verkar ha glömts bort. Det löser upp sårvävnad på svårläkta sår utan att påverka den omgivande levande och friska huden och förhindrar därmed varbildning.
Idag kallas enzymer som papain betahydroxyagenter (BH-agenter) och används i lunchlyft, rengöringskrämer och ansiktsmasker. De spjälkar proteinet keratin i hornlagret med resultat att hård vävnad löses upp och torra hudflagor lossnar. Det kan också användas som nagelbandsupplösare. Till och med ananas på burk lär fungera, enligt veckotidningar. 
Fruktmask: mosad frukt eller färsk juice av papaya, ananas, grön kiwi, färska fikon
Peelingmask: frukterna, juicen eller enzymerna - papain, bromelin, actindin, ficin
Omslag på sår: frukt, juice eller enzymer

Tandvård Ingrediens i "whitening" tandkrämer (t. ex. med aluminiumoxid och citronsyrans salt natriumcitrat) under varunamnet Citroxain.
Enzymer torkar ut mindre än AHA-syror men papain kan irritera känslig, solbränd och inflammerad hud. Upprepad kontakt kan ge kontakteksem och allergiska reaktioner.

Mat och dryck
• Hemma: I Kina lägger man skivor av papaya på köttet, i Sydamerika skivor av ananas. Rent papain kan också gnidas in i köttet eller så använder man det i en marinad. Åtminstone fram till 70-talet fanns det "mörsalt" med papain att köpa i svenska livsmedelsbutiker. Det skulle strös på köttet som sedan fick ligga 30 minuter för varje centimeters tjocklek och sades tränga in någon mm i köttet.
Papain verkar också på protein i t. ex. mjölk (som ystas) och gelatin (som bryts ner). Därför kan inte färsk ananas, papaya eller grön kiwi läggas på tårtan - både grädde och gelatingelé blir äckliga.
• Till försäljning: Kött som säljs får inte möras med frukt eller enzymer och papain får inte heller tillsättas i kött.
Däremot får det ingå i öl; det löser upp ett protein som fälls ut och grumlar ölet vid kyla.
I en del länder är det tillåtet att injicera papain i kött. Så gjorde man i England tills det förbjöds inom EU av hygieniska skäl. Dessförinnan hade man sprutat in papain i blodet på de levande djuren före slakten - det stoppades av andra EU-länder som djurplågeri.
Invärtes bruk
Togs förr invärtes för att behandla magsår, diarré, tumörer, hösnuva, katarrer m.m. Idag som hjälp för matsmältningen - papains nedbrytning av proteiner är till hjälp vid brist på magsyra - och för att motverka inflammationer och ödem vid operationer, astma och andra traumatiska tillstånd. Redan juice av papaya läker infektioner i tjocktarmen och lär också vara ett bra maskmedel. Idag säljs kapslar med "ananas" som sägs innehålla proteinet Bromelin, som är speciellt bra mot celluliterna ...! Kanske ska enzymet äta upp dem inifrån?
Giftighet
För mycket papain eller papaya kan ge blodutgjutningar under huden. Dödsfall har inträffat. I Sydamerika används omogen papaya för att framkalla abort. Idag misstänker man att intag av mycket papaya kan bidra till prostatacancer.

Litteratur: Se t ex Elkington och Hailes (2000), Juneby (1999), Kennett (1976), Lodén (2002), Lucas (1978), Meyer (1952), Mindell (1989), Zinck och Hallas-Møller (2005).
• Artiklar: Skönhet från skafferiet (Elle, 2001:8).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 02).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/papain.html
Datum: 2018 05 25 - Uppdaterad: 2009 10 2
Cookieinfo
Made with a Mac