Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Vitaminer

Pantoten


Synonymer
Pantoten, pantotenol, pantenol, panthenol, dexpantenol, dexpanthenol, d-pantenol, d-panthenol, provitamin B5, pro 5
Farmakopénamn
Dexpanthenolum
CAS-nummer 81-13-0, 16485-10-2
Panthenol
Engelska namn
d-panthenol, dexpanthenol, dl-panthenol, provitamin B5, butanamide, 2,4-dihydroxy-N-(3-hydroxypropyl)-3,3-dimethyl-, (2R)-
Andra namn
Romanska språk
Panthénol (franska)
Nordiska språk
Panthenol (danska)
Andra språk
Panthenol (tyska)
Förväxlingsrisk
• Pantotensyra, kalciumpantotenat - vitamin B5

Tradition Pantoten är provitamin till vitamin B5 (pantotensyra) som upptäcktes och isolerades på 1930-talet. På 50-talet var det i full sving som hårvårdsmedel - Panteen, det enda hårvattnet som innehåller B-vitaminpreparatet pantheneol... (1957) - och används fortfarande flitigt.
Framställning
• Förekomst: Pantoten är en alkohol som finns i kött och många vegetabilier. I kroppen omvandlas det till pantotensyra, vitamin B5; denna är som del i coenzym A delaktig i hudens uppbyggnad.
• Tillverkning:
"Utvinns ur vetekli", som en biologisk hudvårdsserie uttrycker det. Ur vetekli jäses aminosyran fenylalanin och av detta framställs pantoten.
Beskrivning
Genomskinlig och färglös sirapslik vätska utan lukt. Kan kristallisera.
100 gram pantoten blir till ca 107 gram vitamin B5 (pantotensyra). 
• Lösligt i vatten och propylenglykol, mindre lösligt i alkohol och glycerin.
• Olösligt i fett och oljor.
pH och inkompatibiliteter
• Känsligt för syror och alkalier; stabilast vid svagt surt (pH 4-6).
Innehåll
Kan innehålla aminopropanol (upp till 1 %) som förorening. Säljs ofta utspädd med vatten.
Varianter
• Vitamin B5, pantotensyra, kalciumpantotenat
Engelska namn: Calcium panthothenate, panthothenic acid, panthothenic acid calcium salt
Vitaminet är vattenlösligt och ogiftigt; använt invärtes vid hudproblem som akne, eksem, brännskador, dålig sårläkning, hudbristningar, vitiligo, gråbrun hy ("pregnancy cap"). Kombinationen invärtes och utvärtes behandling har använts med framgång på akne. Rikligt i bidrotttninggelé som periodvis är populärt i kosmetika - anses mjukgörande på huden. Liksom förstadiet pantoten har det också varit populärt i hårdvårdsmedel, till exempel för att förebygga flintskallighet: ...faran finns... och därför gäller det att redan i god tid göra vad som göras kan... (Parba vitaminhårvatten, 1952).
Hållbarhet
Förvaras i rumstemperatur. Stabilt mot ljus och luft men är känsligt för värme, syror och alkalier.
Inköp We don't sell, we tell!
• 75 % pantoten: Hos importörer av eteriska oljor för runt 95 kr per 100 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Hudläkemedel
Pantoten absorberas av huden och oxideras - antagligen - där till vitamin B5. Det påskyndar celltillväxten, snabbar på läkning av solsveda och brännskador, sår och akne, hämmar tillväxt av bakterier, ökar pigmenteringen
och hjälper mot klåda. Salvor med pantoten används på mindre, ej infekterade sår, blöjeksem och andra hudirritationer. Det binder också fukt i överhuden, inte lika bra som glycerin och propylenglykol men bättre än sorbitol. I hudvårdsprodukter kombineras det ofta med vitaminer och det likaledes läkande allantoin. Upp till 25 % kan förekomma men vid 8-10 % börjar det bli kladdigt.
Sårsalva: Upp till 10 %
Upplivande dagkräm, nattkräm: 1- 6 %
Ansiktsvatten: 1-6 %
Cerat: 5 %

• Salva med pantoten: 5 %, d.v.s 50 mg dexpantoten per gram (1.000 mg) salva

Ja, ja - vitamininstitutet i Schweiz. Provitamin B5 finns i håret. Påfört utifrån lägger det sig utanpå hårstråna som en skyddande hinna som gör tunt och torrt hår mjukt och smidigt och upp till 10 % fylligare. Om pantoten får nå ner till hårbottnen, som i en inpackning, kan det lindra klåda och irritation och bidra till läkningen av småsår.
Schampo, balsam: 2-6 %.
Inpackning: 3-4 %.

Allergiska reaktioner på pantoten har rapporterats är mycket sällsynta.

Invärtes bruk
Hudläkande effekter när det tas invärtes (runt 6 mg per dag). Ombildas till pantotensyra (vitamin B5), antagligen av tarmbakterier. 
Giftighet Vattenlösligt, ansamlas inte; i stort sett ogiftigt. Jättedoser (10 gram dagligen) ger diarré.
Miljö
Godkänt som Bra Miljöval av konditioneringsmedel (balsam).

Litteratur: Se t ex Färnlöf och Tunón (2001), Lodén (2002), Lodén (2008). Som kosttillskott: Davis (1977), Davis (1978), Mindell (1989), Okholm (1989), Wilhelmsson (2003).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 02).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/pantoten.html
Datum: 2018 06 18 - Uppdaterad: 2011 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac